Fra Jæren
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2003-08-27 10:59:14
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS 1Ds
  • Canon 70-200/2.8 IS USM
  • Brennvidde200mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/400s
  • FilmtypeISO 200 digitalt
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger1960
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_58850} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (38)
Håvard H.
Dette var helt knall Carsten! Vakker komposisjon, flotte fargekontraster og nydelig lys. Virker litt som om det er et utsnitt av et større bilde når jeg ser på oppløsning/kvaliteten. Har jeg rett? :-)

-Håvard
Jostein M.
Hei Carsten!
Du har virkelig klart å formidle et flott lys her. Spillet mellom lys og skygge er virkelig flott. Kunne kanskje tenkt meg en hardere kontrast i spesielt huset.
Ellers så liker jeg virkelig at du har gitt såpass mye rom i forkant. Får virkelig den der ''lonely house'' følelsen.
Dette huset er forøvrig det samme som dette bilde nr. 77362 og jeg lover at det kommer minst et til.
Mvh
Jostein
Gunnar Sten M.
Litt uvanlig med et landskapsbilde fra deg, men et bra bilde er det. Fint lys og fin stemning.
mvh GM
Finn M.
Pent landskapsbilde med vakre farger og god komp.

mvh Finn
Carsten A.
Jostein, det var jo noen sekunders bra ''flekklys'' (hvor solen bare slipper ned på landskapet gjennom noen hull i skyene) da vi var der for noen dager siden. Ellers et sted som viser seg svært ulikt for forskjellige fotografer, jfr. bilde nr. 77362

Ellers har jeg som du har sett en litt annen variant, men jeg tror kanskje jeg skal bli stående ved denne. Mer kontrast eller metning blir for hardt etter min smak. Det eneste måtte være hustaket, i virkeligheten er det ikke så rødt som på bilde nr. 77362 - men på den annen side av kanskje fargen på hustaket blitt litt vel grumset i denne versjonen.
MVH CA
Kjetil H.
Ah, Jæren ja... Fantastisk lysforhold her, Jæren på sitt fineste kanskje. Har du anledning så anbefaler jeg en tur til samme område ved førstkommende høststorm, tør du fotografere da garanterer jeg bokstavelig talt råe bilder.

Her er det som kjent meget flatt og saltvann/vind/sand i orkan styrke anbefales, dog er det neppe drømmeforhold for fotografering men man får føle på kroppen hva naturen egentlig kan varte opp med :-)
Arnstein P. F.
Flott lyssetting med et format/utsnitt som passet godt til dette landskapet. Teknisk spørsmål: Hvorfor er det valgt en så pass stor blender med dertil rask lukker på et tilsynelatende stillestående motiv? Ville ikke en mindre blender gitt et noe skarpere bilderesultat? Er det digitale hensyn som ligger til grunn her? Uansett et godt stemningsbilde.
Mvh ApF
Carsten A.
KH: Lenge siden jeg hadde vært på Jæren nå, men noen dager i uken som gikk + siste helg var en opplevelse. Så sjansen for ''høststorm''-visitter er nok avgjort tilstede!

APF: f/8 er da ingen ''stor'' blender, og antakelig ganske nær det optisk optimale for dette objektivet, ikke minst mht. motlysegenskaper i den aktuelle situasjonen. Ellers har jeg med hensikt undertrykt detaljene her ettersom det etter min mening gir den beste virkning rent billedmessig, og vurderingene mv. ville vært nøyaktig de samme om opptaket var gjort på film.
MVH CA
Marianne M.
Hei.
Tror jeg sier noe så enkelt som;Vakkert, jeg....Og legger til ''Jag trivs best i öppna landskap...'' det passet så bra her.....
Vennlig hilsen Marianne
Hans Petter N.
Fint bilde, men blir ikke dus med slik (for meg) ukurant beskjæring. For min del tar dette for mye av oppmerksomheten og trekker helheten ned.
Frank W. G.
Liker dette innmari godt. Lyset, linjene, huset og fargene i bildeflaten tiltrekker seg min oppmerksomhet. Virkelig fint!!

Frank
Lars-Anders M.
Enig i allt bra som er sagt her. Liker farverne og.
Morten F.
Grei komposisjon. Synes huset er litt uskarpt
Kim H.
Gode farger og godt sett! Savner mer skarphet, tenker spesielt på huset. En ramme hadde også hevet bildet ytterligere. Oppløsningen ser ikke spesielt god ut, men regner med dette har sammenheng med ditt ønske om å undertrykke detaljene. Om dette er gjort i ettertid eller under opptak er forsåvidt uvesentlig, men jeg syns det trekker litt ned.

mvh Kim
Tore U.
Flott bilde med lekkert lys og utsnitt.
mvh Tore
Tormod I.
Flott komponert og spennede lys. Det forrige bildet av samme motiv hadde jeg også stor sans for. Etter å ha sett litt på dette faller også dette godt i smak.
Men en ting.
Henta bilde inn i PS fordi jeg synest det var litt blasst og kontrastløst. Viste seg at det var en god del å gå på i justering av levels og at det ble mye mer punch i bildet med enkle knep. Litt merkelig med tanke på at CA er oppegående og vel så det i digital bildebehandling. Er det bare en forglemmelse eller et bevisst valg, CA?

Uansett. Flott bilete.
Marit E.
Jeg likte bildet veldig godt, nydelige farger og lys.
Marit
Stig S.
Vakkert landskap i flott lys. Liker det rene uttrykket, samt noen aldeles nydelige grønntoner. Harmonisk komp, selv om jeg lurer på om det er øøørlite ''trangt'' i toppen? Tror selv jeg ville valgt noen fler millimeter her... Joda, likte absolutt dette!

--stig--
Rune L.
Utrolig bra bilde. Super komposisjon. Likte det helt.

RL
Arild S.
Flott landskapsbilde.
Du har tatt lyset på kornet. Kompen er bra som den er, men kunne fungert utmerket med litt mer oppe også.

Arild
Lars Erik N.
Dette var flott CA. Lyset er jo helt supert.

Mvh
Lars
Øyvind K.
Litt usikker, jeg.
Lyset er flott, men jeg liker ikke helt beskjæringen. Jeg ville nok fjernet noe i høyre bildekant, samt at jeg kanskje ville hatt mer kontrast og fargemetning.

Det siste ser jeg at Carsten også mente, men bildet er lagret med Adobe RGB (1998), og blir derfor temmelig flatt i web-browseren.

Bildet ser *betydelig* bedre ut med korrekt profil!

Nils B.
Flatt eller ikke så viser dette noe av Jærlyset på en pen måte, men jeg anntar at det var enda liitt mer inntenst. At toeneomfanget i bildet er flott trenger jeg ikke nevne (obs, nå gjorde jeg det). Bra bilde som absolutt må betraktes en liten stund mot sort bakgrunn før en tar stilling til bildet. Men som sagt, føler at det mangler det lille ekstra som løfter bildet noe, kontast?
mvh Nils
Carsten A.
Som man kan ha sett har to andre fotografer - Siri Elisabeth Juell Rasmussen med bilde nr. 77362 og Jostein Moene med bilde nr. 78673 - presentert dette motivet på ulikt vis med hensyn til bl.a. lys og utsnitt, men også helt anderledes mht. fargemetning og kontrast. Dette bildet kunne med letthet vært presentert mer i retning av en av de to andre fotografenes presentasjoner, men dette ble altså mitt valg.

Ellers er jeg enig med Øyvind i at jeg burde byttet profil, dette er en nedsamplet versjon av en fil tilpasset for utskrift (hvor AdobeRGB er standard).
MVH CA
Carsten A.
Tja, jeg tror nok jeg trekker tilbake siste avsnitt i foregående kommentar. Se selv og vurder V1 mot V2.
MVH CA
Siri Elisabeth J.
Hei

Skydekket må ha vært snilt mot deg da det åpnet seg den dagen...Måten lyset treffer den grønne marken på er vekkert å se på. At bildet ser litt dust ut lager en litt eventyraktig stemning.

Men jeg savner litt mer kontrast.
Ellers så er vi jo enige om at det er et vakkert sted å ta bilder på:-)

Mvh Siri
Øyvind K.
Jeg er enig i at som vist her er det ingen forskjell på v1 og v2, men jeg får (relativt) stor forskjell om jeg åpner originalen med korrekt AdobeRGB-fargerom (som bildet er ''tagget'' med), og så konverterer til sRGB.

Mail er avsendt for å illustrere dette.

mvh
-Øyvind
Bjørn H.
Henger meg på med en kommentar .. Først vil jeg si at jeg syns du har tatt fantastisk mange flotte bilder.. Har tittet igjennom dine bilder og finner utrolig mye bra i mappa di. Du har et bra spenn fra humor til vakre nydelige ting som fremstår estetisk og delikat for øyet. Du er flink.

Har sett dette bilde nå som sagt 3 ganger og syns alle er fine og har formidlet det bra på hver sin måte.

Liker det jeg ser her. Tonene er sarte og vakre og du fikk herren som tydeligvis hjalp deg litt med lyssettingen. Ser at Jostein fikk litt andre lys forhold. Jeg liker den tette beskjæringen og snittet du har valgt. Personlig ville jeg hatt bittelitt mer luft på toppen og, kanskje en liten dash mer kontrast.(men da mener jeg lite, for noe av det som gjør seg fint her, er netopp det sarte preget..) Lykke til videre :)

Bjørn


Carsten A.
Etter nærmere vurdering er jeg kommet til av denne versjonen av bildet, dvs. presentasjonen, ikke holder mål. Hvorvidt det blir lagt ut en annen versjon har jeg ikke bestemt meg for.
MVH CA
Nils L.
Synes dette var et pent bilde med ganske bra linjer som leder blikket inn mot hovedmotivet. Fargene er naturlige, og det er bra. Uten at det er noen ''konkurranse'' synes jeg dette gjengir virkeligheten mest korrekt mtp. farger av de tre bildene nevnt ovenfor ( de med link til ) Det eneste jeg stiller spørsmål ved, er om dette er retusjert en smule i PS?
De to andre bildene av samme hus viser nemlig et huskestativ på høyre side og noen småbusker på venstre side av huset.... Det ser også ut som det er ''klonet inn'' en ekstra stein ute på venstre side. Egentlig ikke noe problem synes jeg, å ''fikse på ting'' altså, men synes kanskje dette var litt ''uvørent'' da du ellers blir oppfattet som ganske nøye. Forglemmelse?
Ser noen nevner ''korrekt fargerom''... Hva er korrekt fargerom? sRGB er et snevrere fargerom enn Adobe RGB, ergo færre fargenyanser. Grunnen til at det kan virke bedre er vel at i konverteringen så må noen farger ''flyttes'' for å passe inn i profilen. Det er jo også andre fargeprofiler enn Adobe RGB som har enda større fargerom enn denne. Problemet blir da at ved en konvertering til CMYK for trykk/print blir forskjellen større. Men du får beholde mer av ''originalfargene'' i RGB fila. Skal du legge ut en ny variant kunne det kanskje vert en som ikke er ''flikka på'' - om det er det du har gjordt?
Kjempeflott lys. Må sees i'' fullskjerm-modus''

Mvh Nils :-)
Carsten A.
Dette er ingen dokumentasjon av et våninghus mv. på Jærkysten. Opptaket er gjort i RAW-format, som konverteres til TIFF. Konverteringen er ikke automatikk, og er i høy grad påvirket av hvordan den utføres. Opptak i RAW-format kan best sammenlignes med opptak på negativ film, som ikke har én, gitt tolkning under arbeidet i mørkerommet.

Det kunne ikke falle meg inn å lage et bilde som jeg ikke forsøker å påvirke til å bli slik jeg vil ha det, uansett om denne påvirkningen skjer før, under eller etter opptaket. Unntak gjelder bare hvor det gjelder dokumentasjonskrav (og det er ikke tilfelle her). ''Retusj'' er fjerning av småfeil, min påvirkning av resultatet går langt utover det. Det betyr ikke at jeg får til alt slik jeg egentlig ønsker, som alt sagt er ikke denne konkrete presentasjonen vellykket.

Adobe RGB som fargerom er mitt valg, dels fordi det er noe mer rommelig enn sRGB, dels av andre grunner, særlig fordi det stemmer med fargerom i den skriveren jeg vanligvis bruker. Poenget med bilder er for meg utskrifter på papir, og jeg tilpasser unntaksfritt for det. Dersom dette kolliderer (marginalt) med det som er optimalt for web blir det temmelig underordnet.
MVH CA
Helene E.
Dette er så vakkert - lys og farger. Har sett på det mange ganger !!!
Helene
Avsluttet .
Dette var berre lækkert!

Vennlig hilsen CS
CF W.
KORT OG GREIT

dette likte jeg velidg

cf

Avsluttet .
Klarte ikke å fange Jæren her...
Kan selvfølgelig ikke si hvorfor..

MVH Rune g
Line Kristin W.
Carsten, mht. RGB vs sRGB og nettleser...

I motsetning til dette fremstår mitt bilde nr. 125418 markant ulikt i sRGB vs. RGB-versjon. Fargene gjengis langt riktigere som sRGB.

En stor forskjell mellom ditt og mitt bilde er innhold av rødt.
I mitt er det mye, men så vidt jeg kan se er ditt nesten fritt for rødt!
Med PS' Image -> Adjustments -> Selectiv Color finner jeg kun litt i taksten, den åpne døren på venstre side og den solbelyste gressflekken foran huset.

Kan dette være cluet, tror du?

- Line :-)

Carsten A.
Tja, vet ikke. Fargerom er uansett et såpass komplisert tema at jeg tror jeg vil bruke litt tid på å studere hva mulighetene kan være.

MVH CA
Liv F. D.
Hei Carsten.
Et utrolig fint bilde som dukket opp på skjermen min da jeg gikk inn på PRØV LYKKEN. Nydelige farger og flotte skygger. Ja jeg falt pladask for dette selv om det ikke var lagt ut i går!
Anbefales!
mvh
Liv '')
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu