Varsle Foto.no
Erfaringer
Finn M G.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Meget skarp selv på full åpning. Meget mer anvendelig enn man på forhånd tror, meget skarp og godt objektiv. I noen situasjoner forvrenger faktisk et 15mm fisheye personer som blir plassert utenfor bildesentrum mindre enn en rettegnende 14-17mm vidvinkel gjør!
Et objektiv som krever mye av fotografen men som ved rett bruk kan åpne nye dører.
For det første: brukt på et fullformatskamera som f.eks min 5D mk.II blir objektivet kun brukt mellom 14-15mm. Zoomer man videre ut blir selvsagt hjørnene sorte. På 8mm får man et sirkelrundt bilde der diameteren i sirkelen tilsvarer 180 grader noe som har svært begrenset bruk.

Det å bruke zoomen i området 10-14mm er derfor beregnet på 1,6x crop kamera som f.eks EOS 7D.

Så til saken: Jeg tar mye landskap- og naturbilder. Før jeg kjøpte dette objektivet hadde jeg planen klar for et par motiver der jeg ønsket å bruke dette objektivet, et par motiver der 16mm på 16-35mm zoomen rett og slett ble for trangt, man fikk med for lite.
Resultatet er stor suksess, et mye bedre bilde enn om jeg hadde brukt 14mm supervidvinkel! Og ingen kan se at jeg har brukt fisheye i det hele tatt!
I et av bildene har jeg plassert en persom i helfigur på høyre bildeside. Denne personen blir faktisk mye mer naturlig gjengitt enn om jeg skulle bruke 17mm rettegnende vidvinkel. Jo, jeg tok bilde med begge og forkastet til slutt 17mm bildet. Både fordi jeg ikke fikk med nok av bakgrunnen, men også fordi personen ble tykk og forvrengt med den såkalte 17mm rettegnende vidvinkelen. Et tankekors og en klar melding til personer som har fordommer mot fisheye.

Saken er nemlig den at både fisheye og supervidvinkler forvrenger virkeligheten, men det blir gjort på to forskjellige måter. Hva som da blir mest naturlig avhenger av motivet.

Men selvsagt kan dette objektivet ikke brukes til alt, og plasserer man en horisontlinje paralellt med en bildekant så blir den selvsagt buet. Derfor krever dette objektivet enda mer av fotografen enn en supervidvinkel. Men rett brukt og til de rette motivområder er dette en fantastisk skarp og god liten sak!

Ps: objektivet er meget skarpt og krever mye mindre oppskarping enn tilsvarende bilder tatt med min 16-35/2,8L II zoom.
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu