Varsle Foto.no
Erfaringer
Audun S.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Flott liten speilrefleks fra Pentax som ser ut til å virkelig infri forventningene med god margin. Svært kapabel også ved høy ISO.
Intuitivt brukergrensesnitt via skjermen bak (reservasjon for søkerinfoen under lyse forhold).
Passer ypperlig som hovedkamera eller backuphus til toppmodellen.
Stråler sammen med Pentax sin Limitedoptikk og kompakte A-objektiver.
Flott batteriløsning.

Meget bra skjerm som er lett å se i dagslys.
Kun 1 hjul og ferre direkte kontroller enn på K-7, uten at det gir alvorlige begransinger.
Litt lite søkerbilde i forhold til K-7.
Mangler værtetting (kan ikke forventes til prisen).

Søkerinfoen kunne vært kraftigere i godt lys. Med snø ute og briller som blir mørkere (er avhengig av disse under slike forhold) har jeg ikke mulighet for å se søkerinfoen. Dette var ikke noe stort problem med K-7 og heller ikke med Canon 5D Mark II som jeg også har nå (skal foreta en direkte sammenligning mellom Kr og 5DII).
Oppdatering: Har nå prøvd med briller som ikke skifter farge, og jeg har også da store problemer med å se søkerinfoen i dagslys når landskapet er dekket med snø.
Oppdatering 2: Sammenlignet med 5D MarkII har K-r elendig lysstyrke på søkerinformasjonen når kamera brukes mot et snødekt landskap i dagslys. Dette er en svakhet for et lett turkamera.
Den gode skjermen kompenserer ikke helt for svak søkerinformasjon.

OPPDATERING 3: Har henvendt meg til Fovi om problemet, og fått følgende svar:
"Mulig det kan fikses i en oppgradering, men det kan jeg ikke svare deg på nå.
- Pentax er jo av de få merkene i tillegg til Ricoh som tilsynelatende
endrer firmware etter brukernes ønsker, så vi får håpe at de fanger det opp.
Vi sender melding videre."
Så da håper jeg på en FIRMWAREOPPDATERING som fikser problemet med svak søkerinformasjon ved bruk av kameraet i svært lyse omgivelser som f.eks snødekt landskap i dagslys. :))

Svært kapabel modell fra Pentax til en rimelig pris. Flott bildekvalitet også på høye ISO-verdier.
Anbefaler krabaten K-r på det varmeste, men....

Svak søkerbelysning ved snødekt landskap i dagslys er det største minuset for meg.

K-r er altså ikke det rette kamera for skifotografen som krever full kontroll via søkeren. Da er nok K-5 et mye bedre valg. K-5 gir også mulighet til å endre fokuspunkt og fokusmetode raskt med direkte kontroller (basert på egen erfaring med K-7 som har lik betjening som K-5 har).
Værtetting hadde vært ønskelig, men værtetting kan en ikke forvente på et så lavt priset kamerahus. Konstruksjonen virker solid nok. Trekker likevel ned for svak søkerinformasjon, dette bør fikses med en firmwareoppdatering, hvis mulig? Har henvendt meg til Fovi om problemet. Om det ikke kan fikses må jeg velge K-5 for å bli fornøyd. Ville gi K-r snittkarakter 5, men siden jeg trekk 2 karakterer for svak søkerinformasjon ble den stående med 4 i oversikten på bruktmarkedet, og det blir feil. Det er tross alt et meget bra kamea (for den som ikke fester seg for mye med informasjonen som finnes i søkeren men som er vanskelig å se når det er snø ute og godt dagslys).
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu