Varsle Foto.no
Erfaringer
Aksel S.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Under husrydding nylig kom jeg over mitt gamle Canon EOS 650, sannsynligvis innkjøpt høsten 1987. Montert på satt et objektiv av samme årgang, nemlig et 50 mm f:1,8 av versjon 1. Jeg hadde bortimot glemt at jeg var eier av et slikt, men da det nå kom for en dag, var tiden kommet for å ta det i bruk igjen, denne gangen på et Canon 50D.
Objektivet oppgis å ha samme optiske konstruksjon og ytelse som dagens versjon. Det er imidlertid vesentlige forskjeller i konstruksjonen rundt optikken. Jeg er ikke eier av et versjon 2, men jeg har forstått at dette er billigste sort plastkonstruksjon. Ikke så med versjon I. Plast er det nok, men av god kvalitet etter det jeg kan se. Det minner om EF 50mm f:1,4 i utførelsen.
Det neste som faller en i øye, er at det er utstyrt med metallbajonett, ikke den utskjelte plastbajonetten på dagens objektiv. Det har også en avstandsskala i eget vindu, gradert fra 0,45 m til uendelig. Markeringer for dybdeskarphet er angitt for blender 11 og 22. Ringen for manuell fokusering er bred nok for mine fingre og riflet, den løper lett, men er ikke dempet. Det er ikke mulig med FTM- fokusering. Frontelementet roterer ikke ved fokusering, men objektivet varierer noe i lengde. Fokusmotoren er slett ikke lydløs, men ikke plagsomt støyende heller. Diameter på filter er 52 mm. Konstruksjon og utseende gir inntrykk av bra kvalitet, plastfølelsen er stort sett fraværende.
Jeg prøvde noen enkle ”test”bilder av en murvegg. På f:1,8 virker det rimelig skarpt i midten, men noe soft mot kantene/ hjørnene. Dette bedrer seg allerede ved f:2,0. Fra f:2,8 er det for mitt utrente øye svært skarpt, og jeg kan ikke se det bedrer seg ytterligere til f:8,0 som er minste blender jeg prøvde. Bokeh kunne vært bedre, svært mye dårligere enn mitt 135L, men det er vel dårlig gjort å sammenlikne disse. Svakheten kommer kanskje av at det kun er 5 blenderlameller. Farge og kontrast har jeg ikke bemerkninger til, jeg synes begge er fullt ut akseptable.
Objektivet har vært ute av produksjon i mange år, og vil man ha et slikt er man henvist til bruktmarkedet. På foto.no dukker det opp et nå og da, den siste måneden har det vært et par stykker. Prisen ligger på rundt tusen kroner. Ebay er et annet alternativ, regn med å by 150 dollar eller mer dersom du virkelig vil ha det. Jeg synes faktisk dette er en overkommelig pris å betale, forutsatt at det er et objektiv i god stand. Kommer du over et så kjøp, du finner alltid et anvendelsesområde for det, lyssterkt og skarpt som det er.
Bokeh kunne vært bedre. Desverre forlengst ute av produksjon.
Et attraktivt, lyssterkt lite objektiv med god skarphet. Kommer du over et for salg, så slå til og handle.
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu