Varsle Foto.no
Erfaringer
vidar m.
Konstruksjon:
-
Pris/ytelse:
-
Finn L.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Spenningen var stor da jeg fikk det nye SX1 i hånden etter å ha eiet både S2 IS og S5 IS. Etter å ha brukt kameraet i tre måneder kan erfaringene oppsummeres slik:

Den vribare skjermen er blitt meget god og gir skarpe bilder hvor skarpheten lett kan kontrolleres. Endelig har Canon kommet med et solid linsedeksel som ikke faller av for et godt ord. Den medfølgende solblender gir god dekning og er vendbar. Dermed kan den sitte snudd på linsen når den ikke brukes.

Zoomen har økt til 20x, men på bekostning av lysstyrken. En havner fort på 5,0 - 5,7 ved zooming. IS'en fungerer bra og gir brukbare bilder ved tider man ellers ikke ville fått bilde ved.
Med ny prossessor skulle en tro at fokuseringen var raskere. I praktisk bruk ved vinterlige kontrastforhold opplever man derimot at kameraet er tregere enn S5 IS og alt for ofte må ha flere forsøk før det endelig lykkes å fokusere korrekt. Skispor og dyrespor i snøen i dagslys oppleves som et stort problem og i mange tilfeller må man enten fokusere manuelt, godta et uskarpt bilde eller prøve å fokusere på noe annet i samme avstand. Dette siste kan igjen føre til feil eksponeringer. Vi snakker her om dagslys om vinteren. Selv ikke en mørk gran mot hvit snø garanterer korrekt fokusering på første forsøk. Etter flere tusen bilder med en S5 IS opplevde jeg aldri slike problemer. Gikk på 3 rådyr her om dagen i nitiden om morgenen. Etter 3 sekunder var kameraet fremme og påslått. Likevel ble det ingen bilder fordi kameraet ikke greide å finne fokus på de tre brune rådyr mot hvit snø i løpet av de neste 8-10 sekundene. Dette er for dårlig og et klart tilbakeskritt i forhold til S5 IS

Bilder tatt på 800 iso kan til nød gå an, men ved 1600 iso er bildestøyene såpass kraftig at kun et spesialprogram kan hjelpe til å gi et brukbart bilde i størrelse 10x15 cm.

Solblenderen er laget av et så tynt materiale av den har falt av flere ganger under praktisk bruk. Linsedekselet, selv om det nå endelig er solid, burde hatt en snor til å festes til kamerastroppen slik at man slapp å legge dette i lommen eller holde det i hånden ved fotografering. Dette er upraktisk og gjør det lettere å miste under bruk.

Innstilling av blender/tid er nå lagt til et nytt kombinert hjul og flerpunktsbryter. Under praktisk bruk skal det lite til før man havner i ISO innstillingsmodus når man prøver å dreie på hjulet for å stille tid/blender. I tillegg er hjulet langt fra presist. Noen ganger virker det med en gang, andre ganger må man dreie 180 grader for å få en synbar endring av tiden/blenderen. Selv om man med en lenger tilvenningsperiode skulle kunne greie å få utført kun justering av tid/blender uten å havne i ISO innstillingen, er dette ingen god løsning til praktisk bruk.

Direkte sammenlikning av billedkvaliteten mellom S5 og SX1 gir heller ikke grunnlag for å si at her har det skjedd store ting tross ny billedprossessor. Faktisk kan jeg ikke se noen kvalitetsforskjell mellom bilder tatt av S5 og SX1
Oppsummert vil jeg påstå at kameraet har for store problemer der snø er en del av bildet. De fokuseringsproblemene jeg har opplevd og opplever nesten hver dag, skulle Canon skamme seg over. Den unøyaktigheten som ligger i det nye justeringshjulet, viser en patent som burde forlates raskest mulig. Man blir riktig nok vant til unøyaktighetene, men den ekstra tiden som går med til å få elektronikken til å reagere gjør at man mister mange bilder.

Vurderer du dette kameraet, vil forrige modell S5 IS være en bedre teknisk løsning. Og også rimeligere. Kameraet er en klar tilbakegang fra forrige modell.
Karakteren 3 Bra- for konstruksjon er gitt fordi kameraet oppleves klønete og upålitelig å bruke selv etter 3 måneder og over 1000 eksponeringer. Karakter 2 Dårlig på pris/ytelse gis fordi det sammenliknet med forrige modell, S5 IS, er sterkt overpriset.
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu