Varsle Foto.no
Erfaringer
Lars B.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Kamera er enkelt og lite, noe som gjør det enkelt å ta det med seg uten å slite skulderen av seg.
Som proffesjonell fotograf er man alltid avhengig av å se i søkeren når man fotograferer, noe som nesten er umulig på dette kamera. Autofokus og utløser er utrolig langsomt, og modellen har blunket mange ganger før kamera finner ut at det skal ta bildet.
Til rent hobbybruk er kamera ypperlig, og det tar skarpe fine bilder, men det er overhode ikke noe tillegskamera for en profesjonell bruker.
Siden kamera er et typisk hobby-kamera er prisen på drøyt 10000 alt for mye. En riktig pris burde være 5-6000,-.
Vidar U.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
God linse - fantastisk oppløsning - lett å bruke de avanserte funskjonene. Sitter meget godt i hånden - og brukes lett med en hånd. Forsinkelsen fra du trykker på utløseren er helt borte (med firmware 1.7 - som lett installeres)

Har tidligere brukt Canon G2 - og må si at Coolpix 5000 ga meg litt hodebry de første 10 minuttene - men så er menystrukturen meget grei - og utrolig rask å bruke. 3 settinger som man selv kan tilpasse er for den litt mere avanserte brukeren er langt å foretrekke enn faste programforvalg. Kameratet er meget lett - og ligger smidig i hånden.
Søkeren er litt trang - og inviteres egentlig ikke til å brukes mye.

Ett meget bra kamera for den som ønsker full kontroll over bildet - men kan også lett brukes av nybegynneren. Kameraet er overaskende lite - og går lett ned i en jakkelomme
Det begynner å komme andre bra kameraer med samme kapasitet - og kameraet burde vært enda 1000-2000 kr billigere enn f.eks Nikon 5700
Audun R.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Tar skarpe bilder med god oppløsning. ISO-kontakt for blitz. Gode manuelle muligheter. Raskere enn 995 i mange operasjoner. Litt mindre kronglete når det gjelder blitzbruk enn 995. Eksponeringer opp til fem minutter. Samme batteri som 995, som er meget lett å håndtere og har god batterikapasitet. Billig til å være så nytt (11.500 NOK fra der vi kjøpte det). 28 mm vidvinkel! Tre brukerinnstillinger er genialt, og fungerer mye bedre enn på tidligere modeller. Blitssynkronisering på alle lukkertider er genialt.
Litt for lite og lett. Avhengig av å bruke LCD-skjermen for å stille inn fokus. Ser ut som et kompaktkamera, ikke som et alternativ for avisbruk (selv om det til nå har fungert ypperlig til nettopp det). Klipping av utbrente høylys. Lilla/grønne linjer rundt utbrente høylys. Kortet som følger med som standard (32MB) er for lite, og de som ikke har andre kort fra før av vil nok irritere seg over å måtte kjøpe et større et med en gang. Lav lysstyrke. Autofokus fungerer dårlig i lite lys. Ikke fokusassistanse. Fremdeles ikke TTL ved blitz, hverken ekstern eller intern. Ingen knapp for over- og undereksponering av blitzen (du må inn i menyen).
Et godt kamera, men Nikon er fremdeles ikke i mål med kompaktene sine. Klarer du deg med CP995 sparer du mange tusenlapper.
Hans B.
Konstruksjon:
-
Pris/ytelse:
-
Et snertent kompaktkamera som gir filer med relativt god definisjon og oppløsning under lysforhold som ikke krever ekstra blitzbelysning. Bedre vidvinkel enn de fleste kompakt digitalkameraer, meget god løsning med vippbar monitor som kan snus i flere retninger og ''festes'' med en snap on løsning i bruk. Monitoren gir også meget gode muligheter til å ta bilder fra ''umulige'' vinkler. Hvitbalanse som klarer seg meget bra i de fleste situasjoner. Mange og gode menyvalg som er lett å navigere seg frem i. Meget god lysmåler hvis vi ser bort ifra blitzbruk.
Ikke TTL måling, innebygd blitz har alt for dårlig kontrollfunksjoner. Gir i de fleset motivtilfeller blasse bilder. Innebygd blitz er vanskelig (les:umulig)å få svak nok selv ved ''fill in flash''-innstilling. Nikons egne ekstrablitzer beregnet til digitalkameraene komuniserer dårlig med dette kameraet, derfor egner det seg rett og slett ikke til å benytte med blitz. Plasseringen av blitzsensor er også noe klønete da man veldig lett kan få fingeren i veien. Har også forsøkt å koble til ekstern blitz noe som definitivt er svært tungvint og fungerer dårlig og krever at man lapper over den innebygde blitzen for at motivet ikke skal bli for lyst ved f.eks. portretter. Videre har det forsinkelse som er for lang fra du trykker på utløseren til bildet blir tatt. Dette skulle jo ifølge forhåndsomtalen være like raskt som et speilreflekskamera m.h.t. responstiden på utløseren, men er det slettes ikke! Kameraet er såpass lett at det kan være vansklig å holde rolig ved lengre eksponeringstider. Minste blender burde vært mindre.
Dette er og blir et kompaktkamera, men som kompaktkamera må det sies å være temmelig bra. Ialle fall dersom man ikke har behov for blitzbelysning og motiver som beveger seg raskt. Alt i alt et bra secondkamera for enklere jobber som ikke krever de ''fete filen''. Meget bra i blandingslys, men kameraet er i dyreste laget.
Toralf S.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Det minste 5 megapikselkameraet, ordentlig vidvinkel, og suveren på funksjoner, makro og manuell kontroll. Meget bra lysmåling med Nikon Matrix, god fargegjengivelse og bildegjengivelse, uten for stor oppskarping i kameraet.

Stort tilbehørsprogram, nesten som et systemkamera. Bl.a. fisheyekonverter og vidvinkelkonverter tilsvarende 19-58 mm. Stort sett robust og pålitelig, fyller lite i vesken likevel. Bra respons, raskt å betjene når du har lært det, etter en treg oppstart. Zoomen mye raskere enn tidligere modeller. 3 Custom settings lar deg lagre egne innstillinger og raskt bytte mellom dem.

(Oppdatert med firmware 1.7): RAW (NEF)-format gir nye muligheter. Problemet med utbrente høylys er borte, autofokusen er mye bedre og mer pålitelig, og blitzen kan slås helt av så den ikke utløser slaveblitzer feil. En kraftig forbedring av et allerede godt kamera.
Middelmådige blitzfunksjoner, ingen fokusassistanse ved lite lys. Minste blender altfor stor. Relativt kostbart. Noe lav lysstyrke, men neppe noe problem i praksis for den bruken kameraet er ment for. Manuell fokus er håpløs tungvint (som de fleste digitalkompakter).
Meget bra digital kompakt hvis du mest jobber i godt lys og trenger høy oppløsning, lite format og ordentlig vidvinkel. Bra nr.2-kamera til en (Nikon) speilrefleks.
Bedre pris/ytelse med firmware 1.7
Arnt Eirik H.
Konstruksjon:
-
Pris/ytelse:
-
Bra oppløsning, raskt, likheten i menyer med
mine tidligere digitale kamera og SLR fra Nikon,
muligheten for ekstern blitz.
Manuelle muligheter hele veien.
Fysisk lite, ikke TTL på ekstern blitzutstyr.
Synes mitt forrige(990) var et mye bedre kamera for
''alle'' forhold da jeg tar mye bilder ute. Størrelsen
på CP5k gjør hansker til et mareritt.
Grei design, men familiefaktoren er vel litt
høyere enn for den glade proff/amatøren :-)
Ola-E. H.
Konstruksjon:
-
Pris/ytelse:
-
Liten størrelse.
God oppløsning.
Relativt lite støy i bildene
Variabel ISO opp til 800.
De mange innstillingsmulighetene er bra.
Lysmåleren er veldig eksakt.
Manuell hvitbalanse fungerer etter min mening godt.
Innebygd blitz har nå større avstand til den optiske akse i forhold til foregående modeller, og er også mer lyssterk.
Den hengslede LCD'en og nærgrensen på under 2 cm er bra for ''makro''-fantaster.
Ingen sann TTL, fremdeles for dårlig styring av ekstern blitz gir overraskende mange feileksponerte bilder, utnytter ikke AF-fokushjelpelys på Nikons egne blitzer og zoomer ikke blitz iht. kameraets zoom), dårlig batterikapasitet med standardbatteri, lite lyssterkt objektiv, fokuserer dårlig i svakt lys. (Like dårlig eller dårligere enn 990).
Vanvittig plassering av blitzsensor i forhold til høyre hånds naturlige grep om kameraet.

Veiledende pris i Norge er satt alt for høyt i forhold til hva man kan få kameraet for utenom hovedimportør. (En norsk forhandler www.it-butikken.no selger p.t. kameraet for 11.380, og veil. pris er 15990.)
Overpriset utstyr som i blant gir spektakulære resultater, men som dessverre har en del barnesykdommer. Noe burde kunne rettes på ved softwarepatcher, mens andre ting er mer fastlåst.
Selv om jeg har kameraet selv er jeg ikke sikker på om jeg vil anbefale det til venner. Heller da en 995 på tilbud inntil CP6000 kommer.
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu