Ternefiske 29.07.03
Bildet inngår i albumet Makrellterne (Sterna hirundo) - En av de mest elegante fluktakrobatene, en av de vakreste fugler jeg vet om - min favorittfugl!
Utstyr
  • Canon EOS 1Ds
  • Canon 300/4L IS USM
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/1000s
  • FilmtypeISO 100 digitalt
  • Nei
  • Annet-1/3EV. Opptak fra båt.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1721
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_56462} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (46)
Paal Henrik E.
Virkelig flott! Ingenting mer å legge til.
Mvh. Paal
Karl Flemming B.
Dette er bare så vakkert at det nesten tar pusten fra meg. Finnes det noe bedre enn glimrende?
Dette var en nytelse, Carsten.
Christian E.
Helt usannsynlig flott. Noen vil sikkert komme med den sedvanlige ''ikke helt skarpt'' kommentaren, dem om det....

Er bildet etterbehandlet mye, eller var lyset så spesielt som det ser ut på bildet. At du har klart å fange fuglen i akkurat rigtig øyeblikk overrasker ikke så mye lengre, men vannet og lyset gjør dette til det fineste av ternebildene dine - i mine øyne...

Mvh CE
Stig S.
Dette var virkelig flott! Refleksene i vingene, speilingen i vannet, farten i fuglen, den behagelige blå vannflaten - tommelen opp :-)

--stig--
Reidun G.
Utrolig !
For et lysspill i vingene, nå kan du ikke være
langt unna drømmen din om det perfekte ternebilde ?
Reidun
Petur E.
Hej Caesten
Nydligt og fint bilde. Excellent.

Petur
Rune T.
Hei Carsten!

Gleder meg stort over dine fuglebilder! Som ''gammel'' hobbyornitolog synes jeg det er spesielt å se artsbilder som så tydelig viser hvilken eminent skapning ternen er. Forøvrig en av mine absolutte favorittarter.

Mvh

Rune
Arve G.
Himmelsk vakkert!

Arve
Jan W.
Alldeles fantastisk flott Carsten!

Nydelig og nydelig en gang til.

Jan
Marianne M.
Oi...dette var flott!Prøver å finne noen nye ord for å beskrive bildet,men mye er sagt allerede.Vakkert med den svevende,lette fuglen over den myke blå sjøen....(ble litt poetisk her....)

Vennlig hilsen Marianne
Jostein M.
Ja det meste er sagt her og kan bare si meg enig det positive som er nevnt over.

Har bestemt meg for å prøve meg på denne fuglen selv. Har jo blitt litt ''skremt'' av alle de flott bildene du og andre har lagt ut av makrelltenen. Jeg har den perfekte plassen 2 min. gange fra huset mitt der jeg har en 10 -12 stykker som patruljerer. Problemet er at det optimale lyset er best rundt 0700 - 0900. Da enten sover eller jobber jeg. Men i morgen er dagen så vi får se:-)

Mvh
Jostein
Hans-Einar O.
Et meget vakkert bilde av denne elegante fuglen. Lyset som treffer vingene gir en nesten drømmeaktig softeffekt, og med bølgene som en behagelig ramme rundt fuglen.
mvh Hans-E
Roger M.
Kan bare slutte meg til kommentarene foran, et utrolig flott bilde!
- Roger
Lars L.
Hmm.. En terne i et flott øyeblikk.
Noen spesiell grunn til at skarpheten i større grad ligger på halefjerne enn f.eks. hodet og nebbet?
Dag Frode H.
Ja her er det bare å gratulere med flott fangst.
Mvh
Dag Frode
Børge N.
Enig med de ovenfor om at dette er et flott bilde, men som LL er inne på er ikke skarpheten på hodet helt topp. Den sitter liksom litt lenger bak på fuglen.

Børge
Lars Erik N.
Oi....Virkelig bra CA.

Mvh
Lars

Tore Johan V.
Utrolig bra fanget! Akkurat i det nebbet tar i vannet. Kjempebra!
Avsluttet .
Glimrende foreviget, sterkt bilde !
Bjarne S.
Heisann!
Fabelaktig!!! Herlig gjengivelse av ei terne!!

Mvh
Bjarne
Arvid B.
Carsten ..
delokatisimo...

Eg ser du kosar deg...

Arvid..

Eg gler meg til å møta deg i stavanger 23(?) aug.

Arvid
Carsten A.
Hyggelig at bildet ble likt, men ideelt, Nei RG, det er det ikke.

CE: Opptaket er gjort kl. 14:41 på en solblank dag med solen i ryggen, og som alt opplyst, fra båt (sittende), altså en meget lav posisjon i forhold til vannflaten. Bruk av en forholdsvis lang brennvidde skaper ytterligere inntrykk av en lav posisjon (=liten vinkel mot vannflaten). Dette er en tilsiktet situasjon, og det har erfaringsmessig betydning for hvordan lyset oppfattes og virker på et bilde. Bildebehandlingen har vel først og fremst gått ut på å bevare det som var registrert på opptakstidspunktet - å skape særskilte lysvirkninger ved etterbehandling går nok ikke. Men en annen sak er at det jo hører med å presentere et bilde på beste måte, det gjelder for all ''kopiering'', enten den skjer på gammelmåten i det våte mørkerommet eller i det tørre ''mørkerommet''.

LL: Svaret på ditt spørmål om fokusplanet gir seg vel egentlig selv, men la meg likevel si litt. Opptak fra båt gir ikke noen stødig plattform, litt bris var det også. Terner er meget raske fugler. Denne er i meget rask bevegelse nesten rett mot fotografen. Selv et system med meget rask følgfokus (som dette har, særlig med IS avslått og limit på 3 meter), og bruk ac lang brennvidde med ganske åpen blender gir meget lite område for ''depth of field'' (jfr. data foran). Om det er systemet, så godt som det er, eller fotografen, eventuelt en kombinasjon, som ikke har greid å følge optimalt med skal være usagt. Men at dette er forklaringen gir seg som alt sagt selv om en tenker litt over saken.
MVH CA
Carsten A.
Arvid, din kommentar var ikke på plass da jeg skrev min. Ja, det er 23. august, og det var sannelig hyggelig å høre at du kommer!
MVH CA
Lars L.
Vel, jeg har ikke særlig vanskelig for å gjette hva årsaken til skarphetsplanets plassering er. Men jeg synes det er merkelig at folk i flokk og følge karakteriserer noe som perfekt når det beviselig kan gjøres enda bedre (selv om det både krever dyktighet og litt flaks). Spar på de rosende adjektivene vil nå jeg si.
Du (CA) har jo bl.a. noen sort/hvit bilder av eldre dato, som riktignok er tatt fra siden men som likevell har svært god skarphet på ternenebbet, som er et sentralt element i de bildene. Og der var det garantert ikke noen følgefokus til hjelp.
Dette er riktignok teknisk vanskeligere, men som fotografisk arbeid er vel det strengt tatt av mindre interesse. Slutt resultatet som teller?
a tse & s.
drømmende flott bilde
Unn Marit F.
Absolutt utrolig flott, -digger- gjenspeilingen i vingene! Helt supert! :)
Svein B.
Liker godt lyset og refleksene under vingene, samt flott positur på terna. Også detaljer som stripen i vannet nebbet lager. Det meste av bildet er veldig bra, og med litt heldigere plassering av skarpheten, blir dette nær 100 %.
mvh
Svein B
Finn M.
Utrolig vakkert ternebilde. Flott med speilingen og refleksene i vingene.

mvh Finn
Mehrzad G.
Dette var fantastisk vakkert !

mvh Mehrzad

Nils B.
Joda dette holder i massevis CA. Mye bra er skrevet framfor denne kommentaren så jeg nøyer meg med å si at du traff. Jeg gjør som fulglen bøyer hodet, flott.
mvh Nils
Ketil K.
Dette bildet er meget bra, men har som enkelte har påpekt et stykke igjen i forhold til dine tidligere ternebilder, når det gjelder vannet, speilingen av ternen og ikke minst nebbets forhold til vannet. Men det er et nydelig bilde, med fin soft gjengivelse. Så good luck med å få full klaff på dine kommende forsøk! Bruk av høyere ISO og mindre blenderåpning er kanskje veien å gå - så lav støy som 1Ds-en gir. Ville vel hatt lukkertiden litt raskere her også.
Jóhann Á.
Hei Carsten!
Et nok så pent bilde av Engleterne. Det er vingenes lys bevis for!! Ellers er vel det meste sagt.
Øyvind K.
Dette er ikke ditt beste ternebilde, men det er likevel meget bra. Skarpheten er nevnt, og hadde det vært enda litt skarpere (i hode/nebbregionen) så hadde det hevet bildet fra meget bra til absolutt toppscore.

Øyeblikket er suverent fanget, og posituren er skikkelig flott, og fanger liksom litt ''terne-essensen'' for å være litt kreativ i ordbruken.

Det er tydelig at 1Ds har svært bra dynamikk, det er dette bildet et bra eksempel på.

Jeg forsøkte meg også på terner en dag tidligere, men fikk ingenting i nærheten av dette. Det er utrolig vanskelige fugler å følge, og min D100 pluss Sigma 50-500 hadde store problemer med å opprettholde fokus.
Forøvrig litt morsomt at ternene var svært uredde der jeg var, og kom og landet bare en meter fra oss under rensing av fisk. De som eide hytta fortalte at det hendte at ternene kom helt bortpå skjærebrettet for å nappe til seg godbitene. Og da mener jeg mens skjærebrettet er i bruk...

Vi snakkes forresten også den 23. august. Tror det blir morsomt.

-Øyvind
Carsten A.
Øyvind, helt enig i det du skriver i din kommentar, såvel om dette bildet som andre ting.

Det forbauser ikke meg at en 10x zoom ikke er helt på topp når det gjelder rask AF og/eller følgefokus. På en zoom bør nok største åpning f/2.8 være et vilkår om en vil ha noe skikkelig raskt, og arbeidsområdet trolig lite, på faste brennvidder går f/4 også særdeles bra. Det hjelper forresten å sette limit (om det fins på det aktuelle objektivet), slik at tiden ikke går med på å lete i områder som ikke er aktuelle. Canon-objektiver med IS er merkbart raskere på AF/følgefokus med IS slått av - det samme gjelder sikkert for Nikon-objektiver med VR.

Terner er uredde, kall dem gjerne dristige. Eleganse kombinert med dristighet er vel noen av de egenskapene som gjør denne fuglen til noe helt for seg selv. Jeg legger ikke skjul på at jeg er nærmest fjetret av denne ''sommerfuglen''. I sammenligning er måker både trege og fryktsomme. Igår satt jeg ved strandkanten og kastet åte da en terne viftet bort i mitt høyre øre, mens langsomme og tunge måker, akkurat like sultne på åtet, holdt seg på 10-15 meters hold.
MVH CA
Øyvind K.
Du har nok rett i at en 10x zoom som denne ikke er helt på topp fokusmessig, men mine personlige erfaringer er likevel gode, og mye bedre enn med Nikons billige 70-300G som jeg også har (men ikke bruker lenger). Det skyldes flere ting, men Sigmaen har innebygget motor (HSM på Sigma-språk).

Jeg har også lånt en Nikkor 300 ED-IF f/2.8 noen ganger, men dette objektivet benytter fokusmotoren i kamerahuset, og oppfattes faktisk som tregere enn Sigmaen. Det skyldes antakelig at D100 har en relativt svak fokusmotor, og fungerer best med objektiver som har innebygget fokusmotor.

Det er betydelig enklere å få D100+Sigmaen til å følge litt større måker enn terner, av naturlige årsaker. Den mister ofte fokus da også, men ikke i samme grad som med terner. Objektiver har dessverre ikke noen fokuslimit, og jeg er enig at det er en liten svakhet.

Jeg har bestemt meg for at jeg er nødt til å ''jakte'' mer på terner i fremtiden. Jeg er helt enig i at dette er noen utrolig fascinerende fugler med en manøvreringsevne som er nesten utrolig.


-Øyvind
Lars L.
En annen sak er nok at D100 ikke har så bra AF som D1 serien og Canons 1D serie, og det gjør nettopp utslag i slike situasjoner som dette når optikken er lik eller ekvivalent.
Frank W. G.
En kan jo ikke si annet enn at dette er bra. Mangler nok litt på skarphet som Øyvind er inne på, men allikevel.
Eleganse særpreger hele innholdet i dette bildet. Bra/glitrende +++

Frank
Terje G.
Har ikke sett så mye på alle fuglebildene dine, men dette var anderledes i mine øyne.......
Flott!

Terje
Lars-Anders M.
Toppenbild.
stian w.
Nyyyyydelig!
Fantastisk bra bilde Carsten!
Liker den softe feelingen her, at det ikke er sylskarpt hever det til å bli enda mer kunstnerisk i mine øyne.
Flott!
Toini B.
Dette har jeg ikke sett før!! Utrolig delikat og vakkert bilde!!
Rolf S.
Flott fanget, det mangler muligens noe på skarpheten i hode ,men det var flotte tegniger i vannet.
jeg har jobbet en del med denne arten og her må en rekne med en del bomskudd og da er det veldig greit fotgrafere digitalt.
Mvh Rolf
Merethe W.
Flott! Helt enig med Stian - skarpheten er akkurat slik den bør være! Mvh Merethe
Sverre S.
Prøver å gå gjennom det man har gått glipp av av severdige bilder i sommer. Dette var et usedvanlig flott bilde. Det drømmeaktige lyset, vingene og den rolige sjøen. Nydelig!

Mvh
Sverre
Avsluttet .
Perfekt.... Ja det kan lett bli fleres favorittfugl dette, dersom du legger ut slike nydelige bilder av dem!!!

Utrolig timing og skarphet som alltid!

Hilsen Jim
Johan G.
Kan synes noe uskarpt, men jeg liker at fokus her ligger midt i den todimensjonale flata.

Fungerer også i mindre størrelse, som her.


johanG.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu