En førjulsåpenbaring I
Nesten Bibelsk stemning på Vardåsen i dag.
Den nøkterne meteorolog ville også hatt litt av en åpenbaring. På dette opptaket:
- solsøyle (sun pilar) som peker nedover med subsol (fortykkelsen), observeres i gjennomsnitt en gang hvert tredje år i Tyskland
- 22 grader halo som var komplett med bisoler i 0 og 180 grader
- tangentbue i nedkant (270 grader) på 22 grader halo
- sidetangenter i 0 og 180 grader 22 grader halo
----------------
En mer dokumentarisk versjon av denne ''åpenbaringen'' finnes på bilde nr. 350499 .
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger628
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_292536} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (19)
Magnar B.
Du verden! Det var spesielt! Har ikkje sett noko liknande, stilig m ''gullstøvet'' i lufta. Syns det formidlar ein spesiell julestemning, med det spesielle lyset og grendene nedafor, som om vi ser eit glimt av ei anna verd.
Ivar B.
Oi!...... Litt av en åpenbaring dette! Gullstøvet, lyssirkelen og stemningen. Dette blir jo nesten.... det lyser i stille grender og engler daler ned i skjul på en gang. Vakker julestemning! Mvh Ivar.
Avsluttet .
God kveld

Så dette i dag jeg også,menn hadde ikke kamera med på tur.Det er ikke bra.
LIker godt hvordan bilde er tatt,ser ned på tettstedet.Flott eksp.Mye detaljer i bildet.

MVH
TGM
Øyvind A.
Jeg så det sto noe om dette på Aftenposten.no i dag, og skulle gjerne ha opplevd det selv. Men her var det bare tåke dessverre :o(

Jeg synes du har løst denne på en utmerket måte. Fin effekt, iskrystallene i lufta setter en ekstra spiss på det hele.

Ø.
Lars-Anders M.
Matt 2,2 og spurte: ''Hvor er jødenes konge som nå er født? Vi så hans stjerne da den gikk opp ved morgengry, og er kommet for å hylle ham.''
[hans stjerne: Det var ikke uvanlig at stjernetydere forbandt en stjerne med håpet om en kommende frelserkonge. Særlig festet de seg ved en stjerne når den gikk opp over horisonten like før soloppgang og i solens nærhet.]

Jeg vil og hylle ham. Jeg vil hylle deg for dette bilde. Meget bra.

Fint som Julekort og den teksen jag begynte med.
Mvh
L-A M
Erik J.
Svært interessant fenomen, som du har tatt vare på en mesterlig måte! Dekorativt! (Jeg trodde først det var en linsefeil)
Stig Børre E.
Meget godt dokumentert. Så selv denne effekten på himmelen når jeg befant meg på E-6 på vei mot Siggerud. Fant inget egnet sted for å stoppe. Tror uansett ikke jeg hadde fått et bilde som dette... :-)

StigB
Tove H.
Fantastisk dokumentasjon. Rene åpenbaringen. Fint med iskrystallene i lufta.
Hilsen Tove
Odd Tore S.
Takker for kommentarene!
Det går vel an å forstå hvorfor folk trodde de fikk et glimt inn i himmelen når et syn som dette plutselig dukket opp av tåka.
Jeg husker å ha sett omtrent tilsvarende fra Krokskogen over Steinsfjorden i romjula 1980, så direkte vanlig er det ikke. Da var det SLR og film som gjaldt, nå var det heldigvis DSLR og muligheter til å peile seg inn på den eksponeringen som ga ønsket effekt. Det var ikke gjort i en håndvending!
Odd Tore
Gunnar John C.
Kometer, regnbuer og andre naturfenomener er ofte mye mer spennende i virkeligheten enn på fotografier, og det er en kunst å omsette et i seg selv interessant fenomen til et godt bilde. Selv en ypperlig dokumentasjon er ikke nødvendigvis interessant qua Bilde.

Men det synes jeg du har klart til gangs her. Forgrunnens skarpe, lyse vinterdetaljer mot den utviskede dype dalbunnen, den riktige lille fliken av himmel øverst - dette synes jeg ville vært en fin komposisjon selv uten solfenomenet. Slik det står er resultatet nærmest sakralt. Vellykket midtstilling som kler dette sakrale godt, synes jeg.

Vennlig hilsen,
Gunnar
anders s.
uten tvil et minne for livet dette her.
må ha vert en deilig følelse å få festa dette her på brikka.
snøkrystallene i bildet drar opp kvaliteten mange hakk.
dette er mer enn en avbildning av et sjeldent fenomen.

er det veien mellom skedsmokrysset og ask en ser nede i dalen?

ha en fin førjulsuke
mvh anders
Odd Tore S.
Takk til dere siste også, og for anbefaling!
Bildet har skapt stor interesse i UK, både fordi subsolen er meget sjelden, men enda mer fordi tangentbuene nedover fra bisolene kan være enda mer sjeldne. De har bedt om mer dokumentasjon for å finne ut av dette ved simulering.
Ellers er det det sakrale uttrykket som gorde at jeg valgte dette som versjon I. Jeg kan godt forstå at et slikt syn måtte gjort sterkt inntrykk før forskerne hadde avslørt at det ''bare'' var kompleks speiling og bryting i sekskantede iskrystaller med forskjellig orientering i forhold til sola. Kanskje kan det være fordelaktig, også for fotografer, å fjerne seg litt fra tørr isoptikk og heller la seg rive med av dette fenomenet.
Akkurat dette utsnittet ble sterkere på foto enn i virkeligheten, fordi den sterkere lysende overdelen kunne utelates. Den fikk derfor ikke muligheten til å blende.
Odd Tore
Rune S.
Meget flott og fascinerende førjulsåpenbaring. Fint også med den vakkert frosne kanten av stupet og den fine dybdefølelsen til dalen nedenfor. Meget bra!

Mvh
Rune S
Bente K.
Fasinerende bilde.
Her har du fått formidlet dette med et perspektiv som får en til å bli stum av ydmykhet for naturens visuelle sider.
Hilsen Bente
Arne S.
En naturopplevelse av de sjeldne formidlet på en utmerket måte.
Line Kristin W.
Nei, har du sett! =:-O

Sebjørnrud omtrent midt i bildet og Brennåsen i horisonten, ikke sant?
Ca. fire km. i luftlinje fra der jeg antar du sto under opptak, ligger Blåfjellet (altså like bak Brennåsen). En snau km. øst for det igjen ligger verdens navle, - Knatten. Og der sto jeg og måpte over et lignende lysshow i natt kl. 23:00+. Iscenesatt av Mannen i Månen da, selvsagt ;-)

Månen hang over Blåfjellet med en stor, klar sirkel rundt. I østlig retning ble den overlappet av en som var enda større og nesten like tydelig. Inni den største var en mindre, ikke fullt så tydelig sirkel og øst for den samme en enda større, men svakere og frittstående halvsirkel. Likeså i nordlig retning (dvs. over Vardøåsen), den var dog tydeligere igjen. Den siste kan forresten ha vært hel, men for meg forsvant den bak Hallenåsen.

Det var kun sirkler og halvsirkler (3+2 eller 4+1), ingen søyler eller submåner, - men du og du for et utrolig syn!
Jammen er jeg glad du la ut disse bildene og informasjon om fenomenet, jeg er ellers redd en eller annen religiøs sekt raskt kunne blitt et medlem rikere ;-)

Spennende og interessant Odd Tore, - og ikke minst flott(e) dokumentasjon(er) av et av naturens mange, magiske fenoméner! :-)

- Line :-)
Odd Tore S.
Takk for flere hyggelige kommentarer!
Line, det er litt av et syn du beskriver! Du skulle tatt fram knipsekasse med vid og lys glasstut, satt den på treben og foreviget dette!
Ring rundt månen har jeg sett mange ganger, men ikke noe slikt som du beskriver. Du vil nok kunne se andre sirkler i måneskinn enn i solskinn fordi månen ikke blender så mye. Jeg sjekket akkurat ute og fant en tydelig halo ganske nær den, men ikke mer.
Egentlig vil jeg tro at den ytterste med tydelige med tangentbuer, som forøvrig ikke trenger å tangere, var 22 gradern, og at de innenfor var andre haloer som ikke lett sees rundt sola. Men dette blir en ren spekualsjon.
I forbindelse med forskjellig former for orienteringsaktiviteter er jeg rimelig godt kjent på Blåfjell og omland. Men siden o-kartene ikke har eget symbol for verdensnavler, kan jeg ikke stedfeste Knatten nøyaktig. Det er forresten mye natur i området rundt Svartvann!
Odd Tore
Ann T.
Hei Odd Tore - hva et fantastisk syn! Fantastisk dokumentasjons bilde men kunstneristisk meget severdig også. Kjempe flaks å være på riktig sted på riktig tid! Du få fram litt av en religiøs stemning her. Veldig egnet for årstiden ;-) Fint med iskrystallene i luften. Bra jobbet i motlys!
Mvh. Ann
Odd Tore S.
Takk til deg også, Ann,
Det var det sakrale som jeg ville prøve å få frem med denne litt spesielle vinklingen. Kanskje blir det neste års julekort, om jeg ikke følger tradisjonen og glemmer det hele til det ikke er andre muligheter enn kjøpekort.
Bilde bilde nr. 350499 var første forsøk på å dokumentere fenomenet, deretter dro vi ut på stupene for å fange andre sider ved det. Så fenomenet var flaks til å begynne med, men dette opptaket var målrettet og planlagt. Teknisk var det ikke endefram.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu