Snabelsvermer
Sommernatten er stille, men over syrinbusken summer et lite helikopter i miniatyr. Det er den store snabelsvermeren som har våknet opp til nattens mat-tokt. Denne arten er ganske vanlig på Sør- og Østlandet, og nyere opplysninger tyder i retning at den også har spredd seg vestover. Blant annet er den observert i Bergen og på Voss. Men på tross av at den er vanlig, er den ikke alltid synbar i dagliglivet. Dette har sammenheng med at sommerfuglen tilhører familien tussmørkesvermere, og følgelig bare er på vingene etter at sola har gått ned i nord.

Er man aktiv i sene nattetimer, kan vi imidlertid komme i kontakt med den store snabelsvermeren. Etter mørkets frembrudd, og i sommermånedene, flyr den rundt på åpne områder, enger eller blomsterhager. Der forsyner sommerfuglen seg av nektar fra syrin eller andre vekster. Planten geitrams står også høyt i kurs, noe som gjør at den også kalles geitramssvermer.

I likhet med andre innen samme sommerfuglfamilie, setter ikke den store snabelsvermerer seg på blomstene når den suger nekter. Da svirrer den fra blomst til blomst, står stille i luften og strekker ut sin lange snabel.
Larven til arten, som kan se noe skummel ut, lever i månedene juli og august.

Her i landet er det registrert femten arter innen familien tussmørkesvermere, men enkelte av disse er litt døgnville og flyr midt på dagen.
En av de andre artene er stor snabelsvermer´s mindre slektning; liten snabelsvermer (Deilephila porcellus). Disse skilles fra hverandre på størrelsen og enkelte fargeulikheter.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-06-21 18:31:19
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon 350
  • Sigma 105 mm makro 2.8
  • Brennvidde105mm
  • Blenderf/13
  • Lukker1/30s
  • Filmtypeiso 100
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger342
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_263047} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (15)
Mandy Christin P.

Wow! Vakker skapning! Bra bilde! Digger fargene!
Bra jobba!


Mvh Mandy
Avsluttet .

Liker best V2 jeg,syns V1 er litt stram i komposisjonen:-)
Men farger og skarphet er jo flott og det er jo så spennende å få disse småkrypa på nært hold.de blir liksom litt menneskelige:-)
Godt fanget.
Hilsen Tone!
Espen R.

Hei Inge
Et flott, skarpt og detaljrikt bilde. Enig med Tone at ver # 1 blir litt for stram i utsnittet, så ver # 2 funker best for meg. Fin fargemetning også.
vh
Espen
Knut Børge S.

Hei Inge!

Skal si du er god i makroverdenen, både med å fine fotoobjekter og å da ta bilder av dem. Nydelig makrofoto av en meget vakker skapning. Versjon 2 ble helt topp i mine lyne, likte ikke helt at vingene ble kappet i versjon 1.

Ha en fin kveld!
mvh KBS
Tove H.

Interessant lesning, lærer mye om småkryp her på Foto.no. Skarpt og fint bilde med flotte farger. Liker begge versjonene.
Mvh Tove
Pål E.

Hei!

Jeg er også begeistret for bildets skarphet - og som lepidopterist kjenner jeg godt til snabelsvermeren og dens rosa farge. Dette er flotte, tette bilder! Men jeg vil slutte meg til dem som mener bildet er noe stramt klippet, ikke minst fordi dette reduserer den vitenskapelige anvendbarheten. Ofte kan det sitte spesielle kjennemerker, farger og artstrekk ytterst på vingene og langs torso. Altså bør sommerfugler - så vel som alle andre insekter - vises i sin helhet. Når det gjelder din beskrivelse av snabelsvermeren, så stemmer det jo at den klassifiseres som tussmørkesvermer, men å si at disse utelukkende flyr om natten, blir som å si at ugler aldri ses om dagen. Uansett: Takk for dette kloss på-portrettet, og håper at det kommer flere sommerfuglbilder fra din kant.

Mvh,
PE
Odd E. k.

Hei Inge!

Et meget flott macrobilde av nattsvermeren. Et fasinerende insekt du viser oss her, der den upåklagelige skarpheten frembringer flotte detaljer og farger på insektene. Har selv opplevd å ha nattsvermere i hagen, da etter et kraftig regnskyll i lumre nattetimer. Imponerende insekter, der kroppen er lubben og vingene småe. Meget bra dette Inge, der også teksten er imponerende. Håper på mer macrobilder fra din side Inge!!

Ha en fortsatt fin macrouke!!

Mvh

Odd E.
Avsluttet .

Fin skarphet som gir mange fine detaljer. Fine farger. Fine versjoner begge to. Mvh Liselotte
Inger-Lise S.

To flotte macrobilder. Teknisk gode. Jeg syns v#1 ble litt trang i komposisjonen og velger meg v#2.

Inger-Lise:)
Inger-Lise S.

To flotte macrobilder. Teknisk gode. Jeg syns v#1 ble litt trang i komposisjonen og velger meg v#2.

Inger-Lise:)
Rune S.

Enig med Inger-Lise! Begge er bra, men versjon #2 er best! Meget bra fanget! Fascinerende skapning!

Mvh
Rune S
Kjell G.

Jeg synes dette er bra bilder av flotte insekter med en herlig stofflighet. Teksten i introen stimulerer interessen!

mvh kjellg
Inge S.

Hallo.
Takker for fine tilbakemeldinger mens jeg har slitt meg nedover
fra Tr.heim - Oslo i helga. Meget våt tur :-/

Mvh Inge
Kristian S.

Hei, Inge! Absolutt v2 for min del. Meget bra makrobilde der både utsnitt og skarphet klaffer! Har aldri(?) sett denne krabaten selv, men håper på å møte den en dag :)

Mvh Kristian
Liv F. D.

Hei Inge,
denne var skikkelig nydelig foreviget. Skarpt og fint makrobilde i fine farger.

mvh
Liv ")
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu