hmmm..
Er usikker på dette.Om jeg er på rett veg eller om det er helt på viddene.
Bildet inngår i albumet Flatanger tur 2007. - Bilder av havørn
Fotograf
Utstyr
  • Canon Eos 30D
  • Canon eF 300mm F4l is
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/40s
  • FilmtypeRaw iso 100
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriAbstrakt
  • Lastet opp
  • Visninger427
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_273789} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (4)
Carsten A.
Det er ikke mulig å komme med noe almengyldig svar på ditt spørsmål om dette er ''på rett veg eller om det er helt på viddene''.

For min del ser jeg avgjort at det kan være en god løsning å vise bevegelsene i et slikt bilde på en annen måte enn ved å gjengi situasjonen med full detaljskarphet. Men når det er sagt syns jeg ikke denne løsningen ble helt vellykket, og det av tre grunner:

For det første, og det er viktigst, her er ingen del at havørna blitt noenlunde skarp, og man får dermed intet spesielt festepunkt for øyet i bildet. Dette skyldes nok at lukkertiden og panoreringen ikke har vært helt godt i samvar, her måtte det ha vært panorert atskillig raskere med en såvidt ekstremt lang lukkertid. Et bedre alternativ hadde nok etter min mening vært en mye kortere lukkertid, f.eks. 1/80 el. 1/160. Jeg har nettopp fotografert havørn selv (på samme sted, skjønner jeg), og selv en lukkertid på 1/250s. gir en god del bevegelsesuskarphet i lignende situasjon, selv om panoreringen faller ut helt ''perfekt'' (altså slik at enkelte partier får god detaljgjengivelse).

For det annet, når det gjelder å vise bevegelsessituasjoner som dette mener jeg det er av meget stor betydning for den billedmessige vurderingen at bevegelsen må gå inn i og ikke ut av bildet. Her er det alt for trangt såvel i overkant av bildet som i forkant/høyre bildekant. Dette gir ikke rom for fortsettelse av bevegelsen. Til tross for uskarpheten (og uskarphetsstripene) gir bildet dermed et alt for statisk inntrykk.

For det tredje, i tillegg kommer så at to viktige bildeelementer også berører bildekanten, noe som for meg er negativt, og det uavhengig av om man skulle være enig i det som er sagt om innvending nr. 2.

Plusspoeng for eksperimentering. Det er definitivt ikke ''på viddene'' å drive med slik noe mer eksperimentell opptaksteknikk. Det er imidlertid særdeles vanskelig å treffe med en ''riktig'' kombinasjon av (relativt lang) lukkertid og panorering. At du ikke har lykkes 100% her er ikke tilstrekkelig grunn til å se på eksperimentet som mislykket - det gir jo bl.a. verdifull input for mer eller mindre lignende situasjoner.

MVH CA
Tom E.
Takk CA for en meget detaljert og opplysende kritikk.Setter virkelig pris på det.For meg er dette et nytt område innen opptaksteknikk.Skal ta med meg rådene dine inn i nye prosjekt.
mvh Tom
Ketil K.
Synes på mange måter dette ble et interessant bilde. Det bli en stor kontrast mellom det som har skjedd ved vannspruten som resultat av havørnens møte med vannflaten på den ene siden, og ørnen der den nå befinner seg. Ellers er 1/40 sek en litt verken eller lukkertid. 1/60 sek eller området 1/15 - 1/6 sek anbefales oftest for lange eksponeringer av noe i fart. Når det gjelder det komposisjonsmessige har vel Carsten fått sagt det meste.
Tor Olav O.
likte dette godt. du har bra skarphet i vannspruten. Veldig fart i bildet og uskarpheten i ørnen bare forsterker dette. Utsnittet er også tett og bra.
mvh Tor Olav
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu