AnnetNår man tar macro-bilder er det normalt at bare en liten del av bildet som er i fokus. Dette henger sammen med forholdet mellom størrelse på bildesensor, brennvidde, avstand til det man tar bilde av og blender-åpningen. Som et eksempel vil et macro-objektiv (på 35mm kamerahus) med 150mm brennvidde, der avstanden til objektet er 40cm og blender er f/5.6 gi et fokusområde på knappe 3mm. Hvor mye som er skarpt kan enkelt regnes ut manuelt eller man kan bruke en såkalt "DoF" kalkulator (DoF= Depth of Field). Reduseres blenderen til f/32, så vil det skarpe området være på opp mot en centimeter, men samtidig mister man da den fine bløte for- og bakgrunnen. I tillegg vil den totale skarpheten være betydelig dårligere grunnet diffraksjon i objektivet. Alle objektiv er skarpest innenfor et gitt blender-område, så når man skal ta skarpe makro-bilder så bør man være innenfor dette området. Her er det brukt den Leica Summarit S 120mm objektivet på et S hus satt til blender f/4. Selv om dette objektivet "bare" er såkalt 1:2 makro så blir resultatet veldig bra når 50 bilder, med innbyrdes avstand på 1.4mm, settes sammen til ett bilde. For å sette sammen bildene bruker jeg Helicon Fockus. Denne teknikken gir god skarphet, detaljer og kontrast der det skal være skarpt, samtidig som området ute av fokus blir akkurat så mykt som en stor blender gir. Denne gangen har jeg belyst klokken med en AEOS-fast lys, der klokken ligger på innsiden av et hvitt "telt".
Detaljer om DIY- "focus stacking rail" og oppsettet forøvrig ligger her:
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1147388} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Imponerende resultat, både når det gjelder skarphet og DOF. Flott at du legger ved info om teknisk gjennomføring. Til å lære av; og det er vel litt av poenget med bildevisning og kommentarer :-)
Torstein H.
Skikkelig skarpt og fint bilde av klokkemekanismen, særlig for sånne som meg som elsker å se på fine ur hos urmakeren.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Detaljer om DIY- "focus stacking rail" og oppsettet forøvrig ligger her:
http://tomeriksmedal.no/artikler/teknisk/hjemmelaget-macr...cking-rail