Whatever You Want, Press the Button and Let Nature Take Its Course.
Støynivået på fotodotno når nye høyder, bildekvaliteten er mer elendig enn noensinne, og enhver diskusjon ender opp i meningsløse krangler. Det forum for meningsutvekslinger og inspirende bildediskusjoner jeg meldte meg inn i for noen år siden, er opphørt å eksistere. Jeg tar nå en pause en stund fremover fra fotodotno for å tenke igjennom hva jeg skal gjøre, og hvordan jeg skal forholde meg til nettstedet.

Dette bildet får symbolisere ''Untergang des Abendlandes'' som en passende metafor. Og den innsiktsfulle vil muligens gjenkjenne lokaliteten for bildet. (Jeg er nå blitt tilbudt en fast spalte i bladet som holder til, ikke akkurat her da, men i rommene ved siden av).
Utstyr
  • D1H
  • AFS ED IF G Nikkor 24-85 mm f/3.5-4.5
  • Brennvidde48mm
  • Blenderf/4.5
  • Lukker1/40s
  • FilmtypeDigital 1600 ISO
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger1418
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_27749} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (43)
Avsluttet .
Synd, savner allerede din innsikt og dyktighet. Håper din ''tenkepause'' ikke blir lengre en nødvendig.
Ivar
Mats N.
'Dyr'' ???? Hehe...

Instämmer för övrigt i föregående komm.
Mycket trams har det varit på sina håll under ganska lång tid, det är klart.
Att det är svårt att komma tillrätta med det är lika uppenbart som det är tråkigt när seriösa brukare ''melder seg av'' om än inte för alltid.

MVH/Mats N.

Carsten S.
Leit å høre at en som tør å kalle en spade en spade tar en pause. Men, jeg skjønner det. Skal savne dine kommentarene.
'Let ratio take its course...maybe'.
mvh, CS
Carsten A.
Jeg er jo ikke uenig i det du skriver i underteksten til bildet. Tvertimot, du beskriver problemene helt korrekt. Likevel skulle jeg ønske du ville endre din beslutning - iallfall om ikke alt for lenge.
MVH CA
Arild S.
Takk for mange givende bilder og kommentarer. Jeg er ny her på dotten, og har gangsyn nok til å se at jeg er i motsatt ende av skalaen med hensyn på bildekvalitet, men jeg har i løpet av kort tid rukket å sette stor pris på dine bidrag i diverse fora her.
Ønsker derfor at du returnerer i frisk gammel takt når du har fått tenkt.

Mvh ASL
Jan B.
110% enig med alle foran meg. Hva blir igjen om du og andre med innsikt og meningers mot forsvinner ?
MVH Jan Bakkhus
Hans- Georg S.
Din tilstedeværelse vil bli savnet, men jeg skjønner godt hvorfor. Når nå du, pluss noen andre gode bidragsytere delvis forsvinner eller forsvinner helt, synker desverre kvaliteten på dette nettstedet betraktelig. Håper du ikke blir lenge borte.
Nils B.
Du kommer til å etterlate deg ett hull som kan bli vanskelig for andre å tette igjen. Forstår godt hva du sier, og har som andre her hatt STOR glede av å lese dine lærerike komentarer.
Kom snart igjen.
mvh Nils
Tom E. F.
Har hørt at det blåser på toppene. Men er det ikke der den gode utsikten og den friske lufta er?
For oss som roter rundt nede i skauen burde det være både godt og nyttig å få vite litt om såvel utsikten som veien oppover.
mvh Tom
Arild K.
Enig med de over, kommer til å savne din erfaring og kompetanse her på dotten.
Håper det blir en kort pause !

Mvh AK
Marius J.
Stiller meg bak det som er sagt tidligere !
Med håp om en snarlig retur :-)

MVH
Marius
Åge Y.
Hei alle,

Jeg må si meg ny her på fotodoten. Synes det er leit å se ''eksperter'' som Bjørn forsvinner fra siden. Men synes at det heller ikke er riktig for han å ''dømme'' oss andre som streber etter å lære foto. Dette er vel en side for oss alle, og ikke bare profesjonelle fotografer!!??

Problemet vil jeg tro ligger i at siden er nå vel etablert på internett og det er da naturlig at siden får flere medlemmer, kvaliteten vil da vannes ut og bli dårligere, for vi alle er ikke like gode. Vi har sett flere eks. på dårlige og uforståelige innslag, ikke minst nå i det siste med f.eks. den ''røde bilen'', noe som er helt forkastelig å sende inn, trolig innsendt bare til provokasjon.

Det er mulig at fotodoten skulle ha vært delt inn i flere nivåer av medlemmer, hvor medlemmene deles etter kvalitetsnivå og bestrebelser over en periode.

Håper iallefall Bjørn kommer tilbake, inntil da får vi takke for hans utallige flotte fotografiske innslag og lærerike kommentarer.

Takk Bjørn!

Mvh

Åge
Jostein M.
Synd når flinke folk som deg velger å trekke seg ut. Spesielt for oss som er helt i begynnelsen av læringsfasen. Håper at du snart er tilbake igjen.
Mvh Jostein
Arvid B.
Junge, komm ballt wieder, ballt wieder zurück. Hmmm. det er 35 år sidan eg lærte tysk, men du forstår vel kva eg meinar.

Eg vil sakna di innsikt like så mykje som mange av dine bilder. Eg hugsar mange av kommentarane du har gjeve mine bilder, og noko trur eg har hjelpt ?? ;-)

Junge, komm ballt wieder, ballt wieder zurück.

Arvid
Arvid B.
PS.. Det var flott kvalitet ved ASA 1600..

Arvid
Lars-Anders M.
Synd att du tar pause. Da får vi ikke flere kvalitetsbilder. Men jeg er enig i att det er mye som ikke intresserer meg ,men andre har gledje av dem.
stian w.
synd.
men skjønner deg godt..
håper vi sees i ett litt mer lukka og forbedra forum en gang om ikke altfor lenge..

Frank W. G.
Ja vel???

Frank
Frank W. G.
Hei igjen!!
Hvorfor legge ut et bilde som har en undertekst som forteller alle at du skal ta en pause. Og at du samtidig får fortalt hvor ''utrolig god'' du er. Er ikke så sikker på at dette gavner deg og dine ''ekspertvenner'' her på foto.no Kan du ikke bare ta en pause uten å publisere det for alle.
Hjelp heller de som bestreber seg på å lære noe her på dott`n. Må jo si jeg har lært veldig mye av både deg og andre såkalte eksperter her.
At enkelte vil møte deg i et mer lukket forum er for meg et stort spørsmålstegn.

Egentlig er denne spalten jeg nå skriver i ment til kritikk til bildet, men du legger jo opp til en såkalt debatt her, og det er det vel ikke ment som. Det er så godt som ingen her som beskriver bildet med en eneste setning. AB nevner litt om iso`n, men det var vel alt.

Håper du snart er tilbake, da. Vi treger jo slike som deg, as, tb, ca pluss pluss .....
Takk

Frank
Ann F.
Så du menet at hele foto.no er i ferd med å gå i d...?
Thorfinn er borte, nå forsvinner du, det er tydeligvis på tide å definere helt klart foto.no's fremtid og struktur.
Du blir savnet, men det vet du nok selv.
;-)
Men det finnes heldigvis andre måter å holde kontakten på, selv om det ikke er det samme som et åpnet forum som dette.
Good luck med spalten. Håper den gjør bladet mer lesverdig. Jeg har vært på nippet til å si opp abonnementet, men skal vente litt til . . . .
Mvh Ann
Ketil P.
Enig med Frank. Og Ann, du nenver i tillegg ett profilert navn som har forsvunnet fra foto.no, mener du i fullt alvor at dette gjør det nødvendig å 'definere foto.no's fremtid og struktur'?

Dette overgår jo Erik Myklands nei til landslaget.....
Ann F.
Ja, det mener jeg.
Definere det slik at det blir et levelig sted for alle som er interessert i foto, enten som hobby man anser som viktig for seg selv, men også for de som lever av det i større eller mindre grad, og også slik at de som bidrar mer enn gjennomsnittet ikke velger å trekke seg pga bråk og krangling og personangrep.
Myggen foretrekker jeg å fotografere som insekt. :-)
Ann
Carsten A.
Bjørn R. tar ikke sikte på å få fortalt hvor ''utrolig god'' han er (som en tilhenger av Janteloven har formulert det), men at noe meget alvorlig og negativt har skjedd med FOTOdotNO. Vi har - i perioder - hatt et FOTOdotNO som er et levelig sted for alle som er interessert i foto hvor bråk og krangling og personangrep ikke har vært et dominerende innslag, slik Ann Forberg med full rett peker på.

Det meningsløse bråket som særlig to bestemte personer maktet å stelle i stand i Pinsehelgen var ille, men likevel antakelig bare dråpen som fikk det til å renne over for mange. Hvor mange det er som nå teller på knappene vet ingen. Men det er nok desverre alt for mange. Personlig håper jeg at FOTOdotNO igjen kan bli slik det var da jeg begynte her for en tid tilbake. Men akkurat nå ser det desverre nokså mørkt ut.

FOTOdotNO overlevet Jansen-gruppens forsøk på hærverk. FOTOdotNO overlever neppe (som interessant foto-nettsted) at den ene etter den andre av seriøst interesserte og avanserte fotografer trekker seg. Stedet må by på noe mer enn bare nybegynnere og tilfeldig besøkende.
MVH CA
Haiman A.
Kos deg, Bjørn.

::Haiman::
Roy S.
Rent, vakkert og med slagkraft. Kom snart tilbake Bjørn. Du vil nok bli savnet.
Toini B.
Veldig synd at du tar en pause....håper at du snart er tilbake!! Lykke til med spalten din!

mvh

toini
Leif Y. C.
Ja, ja, så er FOTOdotNO blitt enda ett hakk mindre interessant (for en periode?). Synes CA oppsummerer det hele på en fortreffelig måte: ''Stedet må by på noe mer enn bare nybegynnere og tilfeldig besøkende''.

Det er mange registrerte, men den del av medlemsmassen som gjør det interessant for meg å være her, har blitt merkbart redusert ved kun to annonserte tenkepauser etter pinsehelgen. FOTOdotNO er et sårbart forum, selv om medlemsmassen virker stor.

Jeg har heldigvis også andre fora å delta i, men FOTOdotNO har på sitt beste vært noe eget, med sin miks av genrer, innfallsvinkler og erfaringsnivå. FOTOdotNO har skapt kontakt over det ganske land, og har tidvis greid mer enn det et haltende korps av fotoklubber klarer.

Jeg skal ikke gjøre meg til noen dommedagsprofet, men det er klart at det går lang tid mellom hver Thorfinn og Bjørn som dette stedet frembringer. Vi har ikke råd til en fortsettelse av trenden vi nå ser.

Vi får avvente den videre utvikling ...

Mvh LYC
Terje G.
Kanskje snart tid for å evaluere innstrammingen av å legge inn bilder?
Jeg stemte for enda færre bilder pr.tidsenhet enn det er nå, samt ser ikke noe i veien med å kreve at man må legge inn kommentarer for å få lagt inn bilder.
Foto.no er et populært sted og elektriske artikler som data/internett/digitalkamera/scanner skyller over oss som en flodbølge. Dette gjør nok at enhver menig mann/kvinne i gata lett kan bruke foto.no til hva som helst. For å sile litt unna her i alle bidrag, må man nok begrense enda mer. Hvordan er ikke jeg rette person å råde over, men det er trist at de som sitter med kunnskap og innsikt gir seg.

smæl
Joakim T.
Synd at du forsvinner, men jeg skjønner deg godt. Problemet er at det er en utbredt oppfatning av at alle har ''rett'' til en dag å kunne ta bra bilder, at alle amatører er i lærefasen til å bli dyktige fotografer. Det er ikke sant! Ikke alle kan bli gode til å f.eks. spille piano, male eller sparke fotball. Slik er det også med fotografi. Det er selvsagt lov for alle å prøve seg, men det må være lov og også selv ''høre når man spiller falskt''. Hvis ikke kommer det til å fortsette å komme inn ''dårlige bilder '' i bøtter og spann her. Foto.no trenger folk som deg som tør å si fra, ikke bare klappe folk på skuldrene. Uten slike folk blir dette nettstedet verdiløst. Velkommen tilbake.
Avsluttet .
Det er ikke gitt at jeg kommer til å savne Bjørns bilder. Hans bilder appelerte ikke særlig til meg. Som for det angjeldende fotografi; en uinteressant symbiose mellom PS-kompetanse og fotografisk kunnskap.

Jeg tviler også på at jeg vil savne BRs kommentarer, til det fikk jeg dem for sjelden. Da jeg fikk dem, var satirisk fordummende og bekreftet min fotografiske inkompetanse.

Det er imidlertid med deterministisk erkjennelse jeg observerer at eksponensielt med BRs voksende kritkk mot møkka-bilder, har antallet knipsere økt dramatisk. Kanskje en protestbevegelse, muligvis en funksjon av nettstedets gratis-filosofi eller kan hende et resultat av at BR og CAs bitende kommentarer tiltrekker foto-masochister.

Hva vet jeg.

Det er derimot prinsippielt synd at gode fotografer som BR og andre forsvinner fra nettstedet. Ikke nødvendigvis fordi jeg liker dem, men fordi de tiltrekker seg andre gode fotografer som liker dem. De lager bilder jeg liker å se på. Nå trenger både jeg og David en livbøye, ellers drukner vi i 17. mai fotos, familiebilder, første skoledag og PS-ekskrementer.

DAVID: Nå må du ta betalt for nettstedet ditt. Ellers er det flere som kommer til å si: So long and thanks for all the fish

-kjell
Avsluttet .
Hvorfor la de andre få overtaket når det er du som har det?
På tross av jantelov og såre tær håper jeg folk våger å gi å ta konstruktive kommentarer på veien videre mot bedre foto.
Jeg har også selv vurdert å ''kutte ut'', men foto er i bunn og grunn en forbasket trivelig form for tilstand, noe jeg faktisk ikke kan la være. Foto.no er en kjærkommen møteplass for likesinnede og bør være et forum der man tør å la fotointeressen komme i forkant.
Jon-Petter
Pål R.
bildene dine ligger jo her da Bjørn til glede for oss alle ! at folk krangler her er det jo bare å ignorere...
Rolf J.
Takk for laget Bjørn.
Takk også for saklige komentarer på egne og mest av alt på andres bilder, det har gitt meg mye inspirasjon, og kanskje er jeg blitt en bedre fotograf pga. det.
Håper dette ikke blir permanent.
Er ellers enig med det meste Ann F. og CA skriver.
Lykke til videre.

Rolf
Vemund L.
Synd, men forståelig. Mange har vurdert det samme. Håper vi snart får forandringer.

Vemund
Erlend K.
Synd, jeg bruker ofte å se etter dine kommentarer når jeg ser bilder jeg fatter interesse for.

Jeg ser frem til å lese spaltene dine - jeg håper tilbud=aksept !

Erlend
Dag T.
Hmmm, mye jeg ikke får med meg for tiden. Bjørn: Hvem skal jeg nå krangle med?

Jeg må vel si meg langt på vei enig med Rakkenes. Jeg vil savne Bjørn, ikke fordi jeg likte bildene eller fordi han bidro med mange kommentarer, men fordi han har vært en markant del av miljøet og en som turte å si fra om han var uenig (og det var vi stadig, men gud hjelpe meg så kjedelig det hadde vært om alle var enige hele tiden). Hvis vi ikke krever noe av hverandre vil vi aldri komme videre, nå ser jeg alt for mye misforstått snillhet her.

Bjørn har et gjenkjennelig bildespråk, det er en viktig egenskap som fotograf. Jeg synes det er for kjølig i formen, men samtidig er det viktig for oss å se dyktig utført fotografi som vi tar stilling til, uansett om det er positivt eller negativt. I det øyeblikket vi tar stilling til det har vi lært noe.

Så velkommen tilbake om en stund, nyt pausen godt :-)
Tor Olav H.
Hva er nå dette?
Abstrakte fotografier kan være et friskt pust, ikke minst hvis man går lei av ''tradisjonelle'' bilder og motiver. Men dette var slett. Motivet er dødt og kjedelig. Et pluss dog for en klar og god bakgrunn.

Hilsen Tor Olav H.
Avsluttet .
Velkommen tilbake senere Bjørn...

MVH

TSH
Birna R.
Jeg er tilbake. Egentlig ganske fornøyd med en brukbar sommer fristilt fra ''agurk''-diskusjonene på fotodotno. Noen runder med borreliose og denslags hører med i naturfotografenes hverdagsliv, så det teller ikke. Mange bilder har det iallefall blitt, om noen av dem dukker opp på fotodotno etter hvert får jeg se på.

Jeg har notert meg de til dels besynderlige reaksjonene som min tenkepause har avstedkommet. Heldigvis er ikke tenkepause det samme som tankepause.

I fortsetningen kommer jeg nok til å være *svært selektiv* med vilke bilder jeg kommenterer. Antakelig betyr dette at jeg bevisst velger ut fotografer også, men jeg kommer til å kikke på ting som ser spennende ut uansett hvem som står bak. At dette kan få noen til å føle seg ''forbigått'' tar jeg ikke så tungt. Min tid er av verdi i allefall for meg og jeg må prioritere. Enkelte har antydet at det skulle være nærmest en plikt å kommentere bilder her på dette forumet, og det er selvsagt ikke tilfelle. Jeg kommer heller ikke til å være overbeskyttende i kommentarene, bilder på fotodotnos bildekritikk er lagt ut nettopp for å få respons (+ eller -).

I forhold til fotodotnos diskusjoner kommer jeg til å holde meg i bakgrunnen. DT får finne andre å ''krangle'' med. Det kan evt. bli mer interessant om betalingsdelen kommer i sving, og jeg formoder at man da har en eller annen form for moderating på sidene, så ikke ting sklir helt ut slik vi har sett så altfor mange ganger før.
Avsluttet .
Jamen det var godt å høre Bjørn. Ønsker deg velkommen tilbake og håper vi etterhvert får tilfredsstilt alles ønsker....
Torunn B.
Hei Bjørn, og velkommen tilbake!
Jeg hadde også en pause - riktignok av helt andre grunner enn dine, men jeg så ikke din avskjedstale før nå. Jeg vil likevel få sagt at du har gitt meg verdifulle kommentarer og kritikk, og det er interessant og lærerikt å lese kommentarer fra erfarne fotofolk som deg. Derfor er det flott at du fant veien tilbake hit igjen.

Torunn :-)
Dag T.
Vel, som sagt: Velkommen tilbake, særlig på bildekritikksiden, for det er der faren for snillisme er mest overhengende.
Birna R.
Stol på meg, Dag. Snillisme er ikke min greie.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu