Bekkeslalåm
Det måtte ha bøttet ned over Romeriksåsen om natten, for det var vann overalt.
Denne spontanbekken var ikke på kartet, men moret seg likevel med litt rask slalåm mellom trærne og med å sørge for at vi fikk vasket støvlene våre innvendig også.
Bildet inngår i albumet Turorientering for alle, også fotografer - Turorientering er tingen for deg som liker å komme deg ut i naturen og bli kjent på nye steder. Typisk familieaktivitet, og tempoet velger du selv. Gode muligheter for den fotointeresserte til å oppdage nye motiver, både landskap og dyr.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-10-27 18:54:51
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D200
  • Nikkor 18-200 VR
  • Brennvidde22mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/4s
  • Nei
  • AnnetHåndholdt
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger700
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_284042} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (35)
Avsluttet .
Eit fint og delikat bilde med en følelse av intimitet til naturen:) Likte godt komposisjon og utsnittet du har valgt. Skarpt, detaljert og mange fine element å studere. fargane var veldig fine. Fin bruk av lukker! Mvh Mari
Ann T.
The runaway beck! Artig! Dette var et veldig flott, vått og frodig skog bilde. Fine farger og en bra komposisjon. Nice one :-)
Mvh. Ann
Jan Inge K.
Fint miljøbilde fra den akk så våte skogbunnen dette...
Idar S.
en idè til neste gang: Bøy deg ned til vann-nivå og få med skogen som en rett-tegnende kulisse i bakgrunnen. Det smaker det dynamikk av.
Geir B.
Mer enn noe annet så minner dette bildet meg om en typisk vinterdag på Vestlandet :-)

Nydelig stemnings-rapport.


mvh
Geir
Inger Anne Maritsdotter V.
Ja dette ser unektelig ut som slalomkjøring med fri vassføring:)

Det hadde vært interessant med exif-data når det gjelder brennvidde, lukker og blender.

Syns det er et severdig og fint bekke-slør-bilde, litt annerledes og med fine farger.

Inger Anne
Odd Tore S.
Takk for kommentarer og innspill!
Inger Anne:
Nikon 18.200 VR 22 mm f/8 1/4 s, håndholdt.
Dette hadde knapt vært mulig uten VR/IS, da mosebunnen var bløt og gjennombløt, og et evt stativ hadde måttet ha minst ett ben ute i bekken. Dessuten har stativet mitt begynt på sin reise mot solnedgangen.
Idar:
Sjekk bildet en gang til. Bøyer du deg ned blir bekkens buktninger omtrent borte (pluss at jeg hadde fått enda mer vann i støvlene). Jeg tipper heller på at jeg holdt kameraet oppned for å få objektivet så høyt som mulig og få med mest mulig av bekkens buktinger og tilstrekkelig flate til at de blir synlige. I Actual pixels kan bekken følges omtrent til bildekanten.
Odd Tore
Robin J.
Fin linje langs bekken som leder blikket innover. Bra teknisk. Mvh RJ
Kjell Sigurd S.
Fin linjeføring som skaper herlig dybde i bildet. Flotte friske farger. Detaljgjengivelsen er prima. Flott.

Kjell S
Lars-Anders M.
Helt uvirkelig. Her har du fanget virkeligheten, som er uvirkelig. Du har sans for å være på rett plass til rett tid.
Ann F.
Med lavere standpunkt hadde nok linjene forsvunnet mer, så du kunne nok litt lenger ned, men ikke mye.
På den annen side hadde jeg beskåret fra toppen til under buktning nr. 1 ovenfra. Det er noen lyse rødlige partier i øverste del som forstyrrer, og resten av bildet har meget behagelige grønn- og andre skogfarger.

Nærmeste bekkefall gir godt inntrykk av vannets fart sammenlignet med resten av vannføringen.
Typisk brennvidden at den får dominere såpass. Greit valg.

mvh Ann
Erik J.
Velvalgt titel, bildet gir virkelig assosiasjon til slalåm! Fin dybde, både i bilde og bekk!
Eli B.
Flott bilde og engasjerende å se hvordan vannet baner seg vei nedover den mosekledde lia. Vannet har fin uttoning og grønnfargen er flott.
Og turorientering er gøy!

mvh Eli
Odd Tore S.
Takk for flere kommentarer og anbefaling! Det varmer, kunne trengt den på bena da bildet ble tatt og tærne svømte for livet nede i støvlene.
Ann,
Ikke enig denne gangen om litt lavere standpunkt. Med høyere standpunkt kunne jeg gått litt nærmere og vinklet kameraet mer nedover, og derved naturlig kuttet ut det rødlige uten å tape bekk. Snarere tvert imot, den ville blitt bedre synlig i de fjernere partiene.
Men det var ikke mulig her.
Jeg kunne nok la meg overtale til litt kutt i toppen for å gjøre verden bare grønn.
Odd Tore
Tove H.
Herlig bekkeslalombilde som jeg liker som det er. Velkomponert, friskt i fargene og vått. Bra dybde og fin slalomløype.
Mvh Tove
Jan R O.
Veldig flott, fint med vannet som går hit og dit og renner oppå den grønne skogbunnen, veldig spesielt. Fint at du har fått midten av bekken mellom de to stammene oppe midt i bildet. Det eneste jeg synes ødelegger er den lyse delen øverst til høyre i bildet.
Ann F.
Både høyere og lavere standpunkt kan bli bra.
Høyre: mer oversikt.
Lavere: mer komprimert bevegelse.

Åkkesom - gjør verden grønn!

Mvh Ann
Lars-Anders M.
Ann, Nå har han valgt sitt standpunkt. Det er hans valg. Da får vi være nøgde med det.
Stig Børre E.
Ja her var det slalom. Ser ut som et midlertidig bekkeløp.
Freske farger og en stødig komposisjon. Høyere kamerastandpunkt kunne fått slalomfølelsen forsterket.

StigB
anders s.
nydelig bilde,dette var bare knallbra. mvh anders
Fred S.
Du hadde ikke med deg stativ og vurderte også et par bilder med lengre lukkertid. Hadde sikkert blitt spsielt det også, men bevares, veldig spesielt dette ogs, bekken ''flyter'' jo omtrent oppe på mosen. Skikkelige hårnålssvinger, Burre kunne ikke gjort det bedre, og her ville han ikke ha hatt mulighet til å rive portene.
Ein komp som nesten gir seg selv, og rent og enkelt med få elementer, til tross fors skogsterreng; svarte trestammer, grønn mose og bekken.

vh fred
Rune S.
Artig bilde i friske farger og fin komposisjon. Spontanbekk var jo et nytt ord for meg, men meget passende:-)

Mvh
Rune S
Odd Tore S.
Takk for flere meninger og tips!
Jeg har lagt til en ny versjon som viser hvor langt jeg ville være villig til å kutte i topp. Jeg synes også det ble OK, men det var nå en lysning i skogen som bekken kom fra, osv.
Stativ med lange ben og brede føtter hadde vært OK. Men stativet mitt har bevist at billige stativ har kort levetid, og det hadde nok ikke fått være med på denne turen på ca 20 km i myr og tett skau uansett. Jeg betaler ikke dyrt for VR/IS uten grunn!
Og bekken fløt oppå mosen, og myrer var som vann.
Odd Tore
ingebjørg fyrileiv g.
Hei, Odd Tore. Det er mye fascinerende som kan skje etter litt regnfall. Denne bekken er en av de små fantastiske ting man kan smile over. Jeg liker frodigheten i bildet, og buer og linjer spiller godt på lag. Jeg synes også at diagonalen med trær er fin, og bekken som leker gjennom bildet er selvfølgelig plusset. For meg er ikke kuttet nødvendig, og jeg synes vinkling er bra. Men det kunne gjerne ha vært en litt sterkere blåtone i bekken.

vh ingebjørg
Roger K.
Hei Odd Tore!
Her har du virkelig hatt tur med deg når det gjelde å finne flott motiv. Den bare slynger seg gjennom skogen fra en lysåpning der inne. Fint valg av lukkertid og slør som skaer akkurat så mye liv det trengs. naturen kan være bark og vill, men samtidig rolig og behagelig med et svakt innslag av lyden fra en bekk. D200 gjør jobben og teknisk ingen klagesang fra meg. Versjonene står likt i mine øyne, men ikke mere kutt i toppen en det som er gjort.

Mvh RK
Ivar B.
Her har det regnet godt ja. Herlig våt høststemning og skogstemning. Støtter kuttet i versjon 2, gir litt mer ro. Mvh Ivar.
Knut L.
Jeg tror du har truffet veldig bra med valg av lukkertid; - dette er noe av det fineste jeg har sett hva gjelder stillbilde av vann i bevegelse !
Her spruter det avgårde som et vannbånd mellom trærne oppå gress og mose. Det er liv og leik mellom trestammene.
Ofte kan langeksponert vann bli som stivnet suppe.

Men dette er bra - veldig bra.

Knut L

Odd Tore S.
Takk for flere innspill og hyggelige tilbakemeldinger!
Ingebjørg,
Bildet hadde lett blåstikk, som jeg korrigerte bort under noen tvil for å øke inntrykket av høstfarger. Samtidig ble bekken mer myrbrun, egentlig helt naturlig, men ikke min favorittfarge på bekker.
Lukkertid:
1/4 s er ganske lenge på frihånd, selv med VR og 22 mm brennvidde. VR gjør en bra jobb, av sånn ca 10 opptak var bare ett tydelig uskarpt. Om lukkertiden skulle økes ut over dette, måtte det stativ til og ganske mye lenger lukkertid. Nå ble skumboblene akseptabelt skarpe, neste stadie ville vært synlig uskarpt. Siden disse ikke roterer, ville det ikke blitt dynamikk her.
Odd Tore
Asbjørn M.
Fint høstbilde i jordsmonn som er metta av fuktighet og vann.
Trur jeg ville beskjert bildet på høyre side, nermere bestemt ved treene
oppe til høyre, men ellers likte jeg dette. Får som sagt en fornemmelse
av fuktig høst.

Asbjørn
Anne-Lise S.
Flott slalomkjøring mellom trestammer og mosebunn. Passende sløring på bekken som ikke får frem dette gladpack-aktige i det hele tatt. Her er enkelt å se fine detaljer i vannet! Godt Jobba! Deilige farger i mosebunnen, som ser riktig så fuktig ut. Rart du ikke forsvant nedi egentlig. Friskt og frodig i fargene. Flott dybde innover, og fine detaljer over det hele. Liker best v2 pga at du der får fokus mer på bekkens snirkelganger enn at stammene stjeler fokus.

Anne-Lise
Stine J.
Hei

Herlige farger, fin sløring i vannet. Artig med slalomføringen. Jeg tror det er mange utsnittsmuligheter her, men av de du har fremstilt, faller v2 best i smak. :)

mvh Stine
Arne S.
Finurlig og fiks naturskildring. Det virker som vannet flyter oppå mosen. Slalombevegelsen skaper en annerledeshet som fenger. Liker dette.
Odd Tore S.
Hyggelig at flere tar en titt på dette og gir uttrykk for meningene sine.
Jeg har etterhvert vent meg til kuttet i toppen. Det er litt lett å henge seg opp i egne inntrykk og meninger, og noen av disse er, rimelig nok, ikke så lett for andre betraktere å gjennomskue.
Andre kutt er sikkert mulige, men slalåmløypa synes jeg bør være lengst mulig.
Og det var skikkelig bløtt, tror nok at et evt stativ burde hatt svært lange ben og/eller store fotblader. Men vi hadde forlengst trått over støvleskaftene.
Odd Tore
Nils G.
Dette bildet har jeg virkelig sans for, har lett etter et slikt motiv mange ganger selv uten å lykkes.
Og mye vann var det tydeligvis den dagen for bekken ser slett ikke ut som et vanlig bekkefar.

Versjon 2 for meg. Det er mye kvist og kvast i billeflaten som nok virker litt forstyrrende på meg. Samtidig vet jeg jo godt at det er slik ute i skogen.
Lukkertiden synes jeg er akkurat passe lang med fint slør i vannet samtidig som detaljene er der også.
Fargene er svært naturlige og tiltrekkende.

Jeg må lete mer til neste sommer.
Nils
Gisle H.
Slutter meg til gratulantene! Flott motiv og flott fanget. Imponerende stødig håndholdt på 1/4 sekund, selv med VR! Bildet viser også hvor nyttig VR kan være. Her kunne du åpnet opp blenderen og brukt en raskere lukkertid, man da hadde mye av den fine effekten av renende vann blitt borte.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu