Et streif av sol
Vøringen og Tysviko i Måbødalen, sett fra bunnen av gjelet. Ikke det stedet det er mest sol i løpet av en sommer, og i år var det ekstra ille. Fordelen var at det mer enn sildret i sidebekkene, og Vøringen gikk med godt over turistvann.
En forholdsvis våt opplevelse for kamera, fotograf og spesielt Atie. Vi fikk ca. 2 min med sol mens vi ventet der nede.
Bildet inngår i albumet Måbødalen slik turistene ikke ser den - Måbødalen og Vøringsfossen er en kjempe turistattraksjon. Det er også en Måbødal utenfor turistsesongen og utenfor vanlige turistmål. Annerledes, ikke nødvendigvis vakre prospektkort.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-10-28 22:31:19
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2004-10-28 22:38:31
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 18-55 mm
  • Brennvidde18mm
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetEksponering etter histogram, undereksponert for å unngå utbrenning i fossen.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger497
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_111826} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (31)
Inger Lene H.

Ah! Dette var bra! Får virkelig følelse med hvor stort det er når du har fått med den ''lille'' personen i rød jakke! Veldig bra med ''regnbuen'' i vannsprøyten... Komposisjonen sitter som et skudd for min del! ;)

-il
Janne L.

Helt enig med Inger Lene. Komposisjonen er topp. Flott regnbue, og flotte farger. God dybde. Supert med en person til å sette alt i perspektiv.
Janne
Steinulf L.

Personen er viktig. Godt jobbet.
Jonas L.

Et vakkert bilde, utenom det utbrente himmelen.

mvh JL
Venche J.

Enorme dimensjoner på dette juvet når en ser Atie som en liten rød ''prikk'' oppe i ura.

En fuktig opplevelse for dere - et herlig syn for meg.

Wenche.
Odd Tore S.

Mange takk for kommentarene!
Turen inn til fossen kan anbefales på det varmeste og våteste, avhengig av hvor langt man går. Mye steinblokker og tildels svært sleipt på slutten, krever gode såler.
Vi har vært der noen ganger i sommer, møtte noen andre mennesker også som var blide, hadde kamera og stort sett ikke snakket norsk.
Odd Tore
Avsluttet .

Må innrømme at jeg ikke så personen før jeg ble påminnet det i kommentarer over. Det gir et voldsomt størrelsesinntrykk av naturen når personen blir så bitte liten. Tror kanskje bildet kunne blitt like så godt uten himmelen; dvs. ved å kutte den vekk. Dimensjonene hadde en uansett fått vist på en fin måte, tror jeg.
Siren L.

Spesielt bilde,
det første jeg ser er personen i rødt,
og det er artig å se hvor liten han/hun er i forhold til omgivelsene:)
Vakker og skummel natur!
Får en følelse av å være fanget i et hull:)

Siren
Kurt S.

Det må være en kjempeopplevelse å være her. Personen i rødt ble viktig for å vise dimensjonene.
Tror himmelen må være med for å få heltheten i bildet. Himmelen er lys, men det sjenerer igrunnen ikke mye. Ser tegninger i himmelen slik at utbrent er den ikke.
Veldig bra jobb, og det ble et kjempeflott bilde av enorm og mektig natur.
mvh Kurt
Inger-Lise S.

Hei! Her har du fanget regnbuen og det med flotte farger også.
Vill og mektig natur. Jeg syns man ser det storslagne selv uten personen her. Personen i rødt måtte jeg se etter, etter å ha lest.
Vakkert dette. Jeg liker komposisjonen du har valgt.Himmelen er hvit, men det er den her hos meg når jeg titter ut av vinduet og.I solskinn.
Fint å få se dette, da jeg ganske sikkert får sett det kun på bilder. Bare jeg tenker Måbødalen blir jeg svimmel...Synd. Men godt du viser oss dette.

mvh Inger-Lise
Anniken S.

Et deilig streif av solglimt. Du har fått frem de mektige fjellsidene på en utmerket måte ved å la denne ene personen sitte der.
Et utrolig fasinerende og flott stykke natur du viser frem.
Dette er virkelig en god Norges reklame!
Det tekniske sitter godt og fargegjengivningene er tiltalende. Liker måten du har rammet inn bilde med fjellene på hver side.
Odd Tore S.

Takk for enda flere positive kommentarer!
Helt mot venstre kan dere så vidt se den nedre del av en flombekk. Det er omlag 200 høydemeter til av den videre oppover, dvs. fallhøyde ca. 300 m og nær det dobbelte av Vøringen!
20 mm vidvinkel og analogkamera var med, men masse vann i lufta legger seg også på linsa og lager håpløse flekker på bildet, i tillegg ville det blitt enda mer himmel.
Dette var ikke dagen for mye himmel! Himmelen i versjonen for flatskjerm ble mindre blass, men den ble håpløst mørk i skyggene på CRT.
Jeg synes at mesteparten av dybden i bildet forsvinner om det kuttes under himmelen her.
Det var forresten helt blå himmel over fossen da vi startet turen innover, og det regnet før vi var tilbake til bilen. Sommeren 2004!
Odd Tore
Ann F.

Uten mennesket - grei beskivelse av et landskap med innlagt regnbue som dekorelement, muligens litt vel lyst hele bildet, litt for pastell, en tanke mer kontrast hadde ikke gjort noe.

Men MED mennesket, som kommer som en rød overraskelse når man lar øyet gli gjenom billedflaten, veldig mye bedre enn det ville vært uten, når har du også skalering og det virker enda mer dramatisk.

Men jeg synes fortsatt det er en tanke for lyst og pastellaktig til helt å passe til landskapet. Ikke mye, bare LITT.
Har du mer å gå på i bunnen? Jeg synnes kuttingen av bekken virker litt umotivert.
Mvh Ann

Odd Tore S.

Hei, Ann!
Takk for kommentaren!
Her er det ikke mer å gå på, har bare ekvivalenten til 28 mm vidvinkel digitalt. Forøvrig er jeg helt enig i kommentaren din, men nå har Canon en skikkelig EF-S vidvinkelzoom i farta, så nå gjenstår bare kritiske tester og feting og påfølgende slanking av sparegrisen!
Pastellaktig & co? Ja, hvis du ser på lys skjerm. Men godversjonen fra flatskjermen min med bedre himmel osv. ble håpløst mørk på CRT, og da blir det bare trist med for mørkt bilde hos de fleste, så derfor denne versjonen. Den ble laget på CRT skjerm som ble rekalibrert etter C Arnholms oppskrift rett før jeg satte i gang i PS.
Odd Tore
Ann F.

På dagtid sitter jeg på en dårlig skjerm med liten kontrast, har jo sukket over det før. Så kanskje jeg gjør ditt bilde noe urett.
Skal forsøke å få tatt en titt i kveld etter at jeg er vel hjemme igjen etter månedens møte i BioFoto.
Og har pakket ut kofferten etter 2 dager på hovedkontoret i DK, med stappfull koffert for fiiiiiiiiiiiiinere middag, vanlig kontorarbeidstøy, en haug med papirer, laptop, bok for nattbordet, etc.
Og ja, ''arkivert'' den tollfrie kvoten i mitt godteskap.
Mvh Ann
Vegard L.

Flott bilde dette. Regnbuen og personen i rødt gir det lille ekstra.
Mvh Vegard
Sidsel A.

Må bare få slutte meg til all rosen ovenfor, og understreker det med den lille røde personen som gjør bildet ekstra flott.
mvh Sidsel
Kai-Wilhelm N.

Flott bilde fra en flott plass.

Jeg har selv aldri vært nede i bunnen av dalen, men det står på lista mi... Men jeg har hengt noen ganger i furu og bjørketrærne oppe til venstre; langt utover kanten. Nå *ser* jeg at det er litt høyt.

Masse stemmer her, men jeg ville prøvt å få med litt mer av elven, det ville dannet en fin linje mot de ''grønne svingene'' på fjellveggen bak, i tillegg ser det ut til at bildet heller litt mot venstre. Ellers litt kraftig usm bruk på fjellet mot fossen.

På plasser som dette føler en gjerne at kameraet ikke strekker helt til, en skulle gjerne hatt med *litt ekstra*. Sett kameraet på manuell eksponering, få med hovedbildet, ta så noen ekstra eksponeringer (samme tid,blender som hovedbildet) på de plassene du vil fylle ut og sett det samme i PS. På denne måten kan man sikre seg det lille ekstra. Stativ er en pluss, men ikke dønn nødvendig hvis man ikke har det med seg...
Det samme for dynamikken, på steder som dette hvor det går fra nesten helskygge til helsol, eksponer for både skygge og høylys i flere eksponeringer, sett de sammen i ps i ettertid. Teknikken er mer enn 100 år gammel, verktøyet er bare blitt litt bedre..


mvh
-k
Inger Anne Maritsdotter V.

Absolutt en fin severdighet.

Fint bildeutsnitt.

Bra formidlet.

Mvh Inger Anne
Ann F.

Hei, Odd Tore,
nå sitter jeg og ser på bildet ditt på min gode skjerm hjemme.
Her er min ''dom'' ut fra min visuelle hukommelse fra tidligere i dag:
Himmelen virker mer utbrent, jeg kan SÅVIDT ane noen lyseblå skygger, resten virker som du har en fargeverdi på noe bortimot 250.
Regnbuen formelig gløder.
De lyse partiene i fjellet bak regnbuen er mer gyldne.
Stenpartiene i fjellet har fått langt bedre kontrast.
De grønne partiene er rikere i fargene. I venstre skyggedel av bildet har de en dyp, rik grønnfarge. I de lyse partiene bak regnbuen har de en gylden grønnfarge.
Det er flere nyanser i fossefallet.
Den røde anorakken er mye mer fremtredende og dypere i fargen.
Sukk.
Ut fra denne skjermen er jeg tilbøyelig til å anbefale at du beskjærer hele himmelen. Resten er veldig bra i farger, fargemetning og kontrast. På min skjerm hjemme.

Mvh Ann
Kai-Wilhelm N.

Øøøyyy, ikke kutt himmelen, da forsvinner stuper og suuuuget i bildet.
katastrofe...

(selv om den er litt blass o.s.v. så må du ikke ta den)

:-)

-k
Odd Tore S.

Hei igjen, og takk for flere kommentarer!

Litt om selve opptaket og teknikk:
Stativ, i utgangspunktet mange opptak med tildels forskjellig eksponering (EV). Fikk tre bilder med regnbue med det samme, deretter skygge. Dette var ment å være et brukbart grunnlag for å bruke metoden Kai-Wihelm beskriver, men etterhvert ble tydelige blå blobber synlige på LCDen. Vann på linsa!
Det var det også på dette bildet, som egentlig er en sammenkobling av tre bilder for å fjerne vannblobbene på det som hadde best regnbue.
Jeg skal se hva jeg kan gjøre med himmelen alene, den så bedre ut på flatskjermversjonen, så den versjonen kan kanskje bearbeides videre og legges over på CRTversjonen.

Kai-Wilhelm:
Jeg ser det du mener er spor etter usm ved fossen.
Jeg fant akkurat noe lignende i kanten av snøbflekker på et annet bilde, og der var dette allerede på .jpg bildet ut av kameraet (brukte ikke .raw). Diskuterte dette med teknisk ansvarlig hos Elite Foto, Holmen, som mente at dette var et kjent jpg-komprimeringsproblem i kanten av lyse flater. Jeg trodde det var CA, men det forekom også nær sentrum av bildet. Skal undersøke nærmere. Bildet er ikke skarpet opp ekstra ved fossen.

Ann:
Takk for grundig gjennomgang av bildet. Den stemmer med mitt inntrykk her, bortsett fra at jeg ser tydelige blå flekker mellom skyene. I virkeligheten var nok himmelen mer blå, men det dannet seg et høyt tynt skylag over det tykke nedre skylaget som kom sigende. Vil IKKE kutte himmel, da mister jeg alt for mye dybde!

Takk for interessen og engasjementet dere har vist! Mulig at det kan bli en tur til fossen igjen i weekenden, om vannføringen er rimelig bra og det ikke er for glatt.

Odd Tore
Odd Eirik S.

Fatter ikke at hvordan jeg har ungått dette fantastiske bildet.
Prøver å følge med når det legges ut nye bilder, men her har det glippet.

Atie er jo bare en rød prikk i bildet og viser tilgangs hvor enormt dette er. Utrolig hva en person kan gjøre for bildet når det er slike dimmensjoner på omgivelsene. Ved nærmere studie så ser jeg jo at normale furu/grantrær på toppen av kanten mer fortoner som tannpirkere ville ha gjort i redwood skogen.

Sjeldent kraftfult og mektig bilde. Må jo være en opplevelse å komme så tett inn på naturkreftene. Selv om man blir både våt og kald så er det verdt det.
At sola stikker innom og lager en flott regnbue var ikke dumt. Ble riktig så lekkert med den oppe i bildet. Lyset fremhever jo også det lille av vekster som gror i sidene av denne kløfta/dalen. Noe som gjorde seg svært bra i bildet da det også fremhever de flotte friske fargene. Gløden er som etter en regnskyll. Men her ''regner'' det vel hele tiden. Trodde først jeg så utbrent himmel, men ved nærmere studie så ser jeg jo tydelig at det er blåskjær i den.

Teknisk så synes jeg du har greid dette svært så bra til å være på et sånt utsatt sted med så mye forstøvet vann i lufta. Ofte vil slike bilder bli slørete, men her ser det svært så moderat og naturlig ut. Virkelig bra jobbet.

mvh
OddES

Karianne H.

Naturen i Norge er vakker og vill, og her har du fanget det fabelaktig inn. Et bilde det ikke er noe som helst å utsette på - i mine øyne.
At du i tillegg har med personen i rødt gjør at vi får se hvor mektig det er.
Et flott bilde!

Karianne :-)
Bjørn H.

Superflott bilde på alle måter ...

For all del, ......himmelen må ikke røres ......(til de som måtte mene det)

Men jeg skulle gjerne sett litt mer til fossestrømmen i bånn som Kai var inne på -

Personen med den røde jakka gir hele motivet dimensjoner...

Men vedkommende blir ''litt'' i det minste laget, og kunne gjerne sittet litt nærmere deg, og alikevel hatt samme effekt i forhold til det enorme landskapet ...

Bjørn ;¤
Odd Tore S.

Hei igjen!
Jeg legger ut versjoner med himmel slik som den ble da jeg behandlet bildet i PS på flatskjerm. v3 er den som bør sees, v2 viste seg å være for soft da jeg hadde lagt den inn (men den så ikke så gæ'ern ut sammen med v1 i PS).
--------
Jeg er helt enige med de som ønsket mer i bunnen, får prøve igjen en gang vinden står innover i dalen, det er solstreif og flomvann. Skjer ikke ofte! Så får jeg finne en annen plass til Atie, den var OK ved et tidligere besøk, men nå var det så glatt og mye vann i luften at jeg ikke kom så langt. Kommunikasjon er umulig i drønnet fra fossen.
Odd Tore
Jonny E.

Hei hei

Eg liker svært godt fossefall og prøver bestandig og komme så
nært som mulig, Vøringsfossen har eg desverre bare sett ovenfra.
Eg får absolutt lyst til og komme tilbake og kjenne fossen
på kroppen av dette bildet ditt.

Mulig at det hadde gjort seg med Atie litt nærmere kamera.....
men eg trur også at det hadde vært flott med om ho hadde stått i
siluett mot den lille fossen til venstre, nærmere og våtere...

Helt sikkert en stor opplevelse og være der samt en
utfordring for utstyr og folk.


Ha en god dag

. JonnyE
Kay R.

Ble jo flott det hær også.. Har ikke fått det med mæ tidligere.. Store krefter som vises frem. Digger buen til venstre.. Severdig..

MVH Kay.-)
Erik A.

V3 best, på mine LCD'er. Ellers stort sett enig med AF om kontrast og farger, men ikke i forslaget om kutting av himmelen, det blir skjæring som KWN påpeker! Himmelen må være med for å gi ''gryte-følelsen''! Synd du ikke hadde litt mer vidvinkel å gå på, slik at elva i bunn kunne synes litt mer, den danner jo både det logiske og visuelle utslippet (pusterommet) i bildet. Var jakkevalget bevisst på menneskekrypet eller, det berømmelige røde punkt...? Det gjør seg her ihvertfall!
Uansett, et meget severdig bidrag dette!
Birna R.

v2 eller 3, ikke stor forskjell. men himmelen bør kuttes ut. den bidrar ikke positivt, hindrer at bildet ''lukkes'' og blir harmonisk. oppmerksomheten dras vekk på en uheldig måte.

jeg er allergisk mot røde anorakker i naturbilder.
Odd Tore S.

Menneskekrypet er kona, som har regndress for å holde seg sånn noenlunde tørr. Hun satt der vi hadde blitt enige om, men det var så glatt at jeg måtte velge et annet standpunkt enn planlagt. Oftest har hun høstgul anorakk.
Har omtrent samme motiv på film og med 20 mm vidvinkel, grått og uten regnbue.
Vi prøver gjerne igjen neste år, det var/er også en flott blomstereng i dusjen fra fossen.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu