Tømmerlense i vintersol
Storelva var en viktig del av tømmertransporten på Østlandet før bilene overtok.
Her ved Helgelandsmoen hindret lensa stokkene i å ta feil løp og havne i bakevja.
-----------
Samme dag som Vintedag ved Busund, bilde nr. 148251 , svært spesielt lys.
Bildet inngår i albumet Storelva - Storelva er egentlig elva fra der Begna og Randselva kommer sammen etter Hønefossen, og til den renner ut i Tyrifjorden.
Her utvider jeg definisjonene til også å omfatte siste deler av Begna og Randselva før de møtes.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-12-03 21:07:02
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2004-12-03 21:10:30
    Versjon #3
Utstyr
  • Nikon Nikkormat
  • Nikkor 50 mm f/1.8
  • Brennvidde50mm
  • Blender-
  • FilmtypeKodachrome 64
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger343
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_117554} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Knut L.

Originalt motiv i lav vintersol gir spennende kontraster og flottspeiling.
Fint utsnitt/komposisjon.

mvh
Knut
Avsluttet .

Dette så kjent ut, og er vel tatt i nærheten av mitt bilde nr. 102483, men endel år tidligere. Har selv et noen bilder tatt i vannkanten der, hvor det jeg antar er restene av disse lensene står igjen i vannkanten. Før jeg så dette bildet ditt nå, visste jeg ikke at det hadde vært tømmerlenser der, og en tilflyttende landkrabbe som meg visste egentlig ikke hva de tømmerstokkene som ligger der ned i vannkanten nå egentlig var for noe. Lærerikt og morsomt å se på dine historiske bilder fra Ringeriksregionen!

Jeg sitter på en bærbar maskin nå, og på denne lcd-skjermen ser bildet teknisk fremragende ut. Bra skarphet og eksponering - samt et fantastisk lys. Herlige farger. Usikekr på om du kunne kappet inn 1 cm eller 2 på sidene, men det er pirk.
Steinulf L.

Flott lys. Litt i tvil om himmelen skal med her.
Inger Lene H.

Flott lys! Fin stemning. Loker kompen.. ;) Enig ang kutting på sidene...

-il
Inger Lene H.

...skulle selvsagt være ''liker kompen...'' for de som skulle være i tvil.. ;) -il
Kurt S.

Himmelen ble litt blek, men tror du må ha den med likevel. Uten den tror jeg utsnittet vil bli for trangt og du mister litt rom i bildet.
Flott lys (muligens litt hardt midt på bildet) og fine speilinger.
Fin dokumentasjon og fin tekst du hadde med. Interessante rester fra forgangne tider.
mvh Kurt
Avsluttet .

Hei

Fin stemning i bildet. Er ikke helt sikker på utsnittet her, du kan jo evnt legge ut en versjon som er kuttet litt i toppen. Synes det ble fint om alt over de hvite trærne ble kuttet bort.

PMN:-)
Birna R.

himmelen er nokså blek og bidrar ikke så mye, detaljene i elva er bra.

det er et klart stikk i gult med noe grønt attåt her, er det tilstiktet?
Vegard L.

Hei. Jeg likte bilde ditt. Spesielt med lyset. Du vil ikke kutt en cm på høyre side for å fjerne det gule som såvidt stikker inn i bildet?.
Mvh Vegard
Odd Tore S.

Hei, og takk for interessen, forslag og kommentarer!
Dette var ikke et helt enkelt bilde å ha med å gjøre synes jeg, særlig fargene.
Det ble tatt omtrent samtidig med Vinterdag ved Busund, og lyset var nokså spesielt, veldig gult med lav sol, oppklarning fra syd og temperaturfall.
Bjørn:
Stikket er ikke akkurat tilsiktet, men det er den fargen som lignet mest på diaset og på de andre bildene fra samme dag. Jeg har forsøkt flere andre versjoner, en er lagt ut. Det gule er nok tilsiktet, bildet er tatt på ettermiddagen i romjula. Det grønne er verre. Fargestikk i Kodachrome var ikke akkurat uvanlig.
Angående kutt:
Enig i at himmelen ikke bidrar særlig her, rar farge i tillegg.
Jeg har lagt ut en kuttet versjon. Sjekk mer kutt i topp ved å scrolle. Når jeg kutter så mye i topp, ville jeg gjerne ha lagt til litt i bunnen for å få litt klaring ved speilingene av doppene. Det er ikke mer å ta av på diaset.

Jeg synes scanning er vanskelig, fargene forandrer seg selv når jeg kjører ''rett gjennom'' uten andre korreksjoner enn støvfjerning og kornfjerning. Men bilder som dette mener jeg det er verdt å redde, og da trenger jeg hjelp.
Odd Tore
Marius F.

Flott utført. Meget bra belysning. v3 kommer best ut etter min mening.
Tone B.

Heisann Odd Tore,

Liker best v 3 hvor himmelen er kuttet. Flott lys, fine fargetoner og speiling. Spesiellt motiv og fin stemning. Bra levert dette!

mvh Tone
Avsluttet .

Heisann

Morsomt å se disse skannede bildene av Kodachrome 64. I og med at jeg skanner masse bilder hver dag fra blandt annet diaser kan jeg være enig med deg at det er vanskelig å skanne med godt resultat.

Jeg har forsøkt mange skannere i jobbsammenheng og har funnet ut at resultatene er høyst varierende. På en skanner se man knapt forskjell fra diaset, men på en anne er det et hav av forskjell.

Jeg tror det er to hovedårsaker. Kvalitet på selve skanneren (prisklasse) og innstillingen man foretar før skanning, herunder også kalibrering. Det som er felles for de fleste skannere er at bildene somregel må/bør redigeres i etterkant for å få et godt resultat.

Svenn
Stig B.

Detta va vakkert!!!!

Nydelig vinterlys i speilblankt vann, bra utsnitt (enig med VL mht trestubben helt til høyre). Jeg likte vel egentlig best v1.

Mvh Stig
Avsluttet .

Synes dette ble pent, fine speilinger og behagelig lys. Tror kanskje jeg hadde vurdert å kutte en halv centimeter på høgre side.

-Svein Ove-
Roger K.

Hei Odd Tore,
Det tømmeret går vel landeveien nå ja. Flott dokumentar sammen med tilhørende tekst. Fint å ta vare på litt historie. Likte vel komposisjonen din best i v1. Følte det ble for lite luft over stokkene i de andre versjonene og dårliger balanse. Fin diagonal innover i bilde. Fargestikk er nevnt og forklart.

Ha en fin lørdagskveld

Mvh RK
Inger Anne Maritsdotter V.

Helt utrolig lekkert lys i dette bildet ,
likte best #3 ,
lyset gjør hele bildet.
mvh IAV
Odd Tore S.

Hei igjen!
Nettopp tilbake fra en tur på Kolsås. Uvær i øst, vinterhimmel i vest, og omtrent samme farge på himmelen som på dette bildet og Busundbildet, gylden med et slags grønnstikk.
Det får meg til å tro at selv om fargene ser rare ut, så er de ikke så gale likevel, og Kodachrome (og jeg) er forholdsvis uskyldige denne gangen. v3 ser gjerne mest normal ut, men slik er ikke diaset.
For begge disse bildene var det mye arbeid i PS for å få de til å ligne mest mulig på diasene. På dette ble aldri himmelen bra.
Dette burde gjerne fyre opp under diskusjonen med de fotografiske fundamentalistene som mener at bilder rett fra kameraet er de eneste riktige.
Bare ved å skifte fra mellom de tre (originale Nikkor) objektivene jeg har, skiftet fargene i samme motiv fotografert samtidig (har tre forskjellige versjoner av dette bildet). Resultatet her hadde ganske sikkert også blitt annerledes med Ektachrome.
Odd Tore
Bjørn H.

Heisan ....

Flott bilde det her ... Nydelig speiling og et deilig lys ..

Vedrørende komposisjonen er nok V1 det beste bildet, selvom himmelen er aldri så blek -

På de andre versjonene strupes toppen og noen av trærne får en uheldig kapping...

gooooo lørdag ..

Bjørn ;¤
Kay R.

Hei Odd Tore...

Synes dette ble snadder.... Hærlig lys, hærlig speiling.
Helt klart versjon 1 i mine øyne. Himmelen skal være med til tross for at den ikke e så fremtredende... Gode farger og gode kontraster.. Falt i smak ja..
Ha en fin lørdags kveld..

MVH Kay:-)
John-Tore G.

v1 for meg også, eyecandy:-) Nydelig vinterbilde. God helg
mvh John-Tore
Jonny E.

Hei igjen

Eg synes ikke kuttinga traff helt bra, enten mer eller mindre.
Om eg hadde kutta mer så helt bort med tretoppan,
om eg hadde kutta mindre villa eg latt litt av himmelen vises i dalsøkket.
Den lyse stokken til høyre forstyrrer ikke meg, sånne detalja synes eg ofte ''åpner'' et bilde i motsetning til at alt e lukket innafør ramma.
Fargan i V3 stemmer best for meg.

Ha en god dag

. JonnyE

Annika E.

Mycket vackert ljus och en underbar
spegling i vattnet. Fin bild!
Mvh Annika
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu