Aurora Borealis
Et utrolig flott motiv, hvis man vet å utnytte det. Og ikke kommer de på bestilling heller.
Utstyr
  • Olympus OM-4
  • 24mm
  • Brennvidde24mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker30 s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger287
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_13449} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (15)
Lars Idar W.

Kjempeflott motiv, men det er litt uskarphet som ødelegger litt på grunn av at stjernene viser så godt.

Men ellers meget pent utført!
Avsluttet .

Litt for lang lukker kanskje??? Syntes havet og holmene var stilige. Hadde bare stjernen vært like skarpe...
Reidar S.

Meget bra. Eksponeringen er helt topp og komposisjonen helt ypperlig. ''Uskarpheten'' er vel egentlig bevegelser i stjernene pga den lange lukkertiden, så det får man jo ikke gjort noe med. Dette gjenspeiler jo seg også i lysene fra en båt nede i venstre kant.

Et utrolig bra bilde.
Avsluttet .

Får man slørete stjerner på 30s? Trodde dette var den maksimalt anbefalte lukkertiden for IKKE å få denne effekten jeg?
Eller tar jeg helt feil nå?
Arve k.

Meget bra

AK.
Rolf S.

David er inne på noe som jeg også stusset noe over: slørete stjerner på 30 sek. eksponeringstid.

10-15 min. kanskje?

Egentlig spiller jo dette ikke noen særlig rolle når det faktisk er bildet i seg selv som skal bedømmes. Her er oppgaven løst bra. Lysstripen nede til venstre tar imidlertid endel oppmerksomhet, og dermed får du ikke fullt score.

Mvh
Rolf
Harald W.

Det er mulig at jeg husker feil mht. lukkertiden. Den var nok nærmere 2 min. når jeg tenker etter, kanskje lenger. Det er en stund siden jeg tok bildet...
Dag T.

OK nordlysbilde, men jeg synes nordlyset er litt for slørete. Bruk kortere lukkertider hvis du kan, 5-10 sekunder er ideelt og gir et helt annet inntrykk av nordlyset, men det krever 400ISO, og blender 1,4...

Jøss så mye skråsikre påstander om lukkertiden. ''Slørete stjerner''? Linjene tyder på at bildet er tatt nordover, og ganske langt nord. Da ''beveger'' stjernene seg lite. Hadde det vært tatt sørover ville strekene blitt lenger. Jeg synes stripene ser realistiske ut i forhold til brennvidde og eksponeringstid. Ikke planer om at du ville fått de detaljene i nordlyset som du faktisk har ved flere minutters eksponeringstid.

Avsluttet .

Lengden på stjernesporene er selvsagt avhengig av fotograferingsvinkelen (Nordstjerna ''står stille'' og blir skarp på en times eksponering) og bildevinkelen (tele gir selvsagt lengre spor enn vidvinkel). En rask sammenligning med 12 nordlysbilder fra mitt eget arkiv, alle tatt med 24 mm på et halvt minutt, får meg til å tro at dette er tatt på omkring ett minutts eksponeringstid.
OK bilde, forresten, men ideelt sett vil jeg ha mer innhold i nedre bildekant: Et månebelyst landskap, en hytte med varmt lys fra vinduene etc.
Carsten A.

Meget bra. Jeg skjønner at enkelte ønsker seg et enda bedre bilde med tildels annet innhold. Greit, men dette er uansett skikkelig fint, og etter min mening står forgrunnen ganske fint, selvom jeg selv om jeg for egen del ville ha gjort noe med lysstripen nede til venstre.

Jeg har en viss, begrenset erfaring med astrofotografering i Oslo-distriktet, riktignok med en stjernekikkert (refraktor med ca. 2000 mm effektiv brennvidde). Jeg kan forsikre at uten følgemotor får en ovale stjerner såvel som planeter allerede ved ca. 1/50 sekund.
MVH CA
Erlend K.

Optimal lukkertid av stjerner har en sammenheng med brennvidden og declinasjonen (vinkelen) på himmelen. En maksimumsgrense med en 50mm mot himmelens ekvator er 50 sekunder ved bruk av f/1,8 eller 2,0. Til lengre brennvidde til kortere lukkertid. For dette bildet burde maks tid ikke være lenger enn ca. 30 sekunder for å unngå ''bevegelse'' i stjernene.

For en mer nøyaktig tabell/formel se M.A. Covington: Astrophotography for the Amateur 2.ed 1999 s. 12
Dag T.

Det finnes forøvrig en egen konkurranse for slike bilder:
http://www.northern-lights.no/english/pages/contest/intro.shtml

Mye bra...
Hans Jørgen R.

Flott bilde.
Ettersom jeg har hørt og forstått, (og lest her over) er det ikke bare bare å ta et godt nordlysbilde.
Fin forgrunn, flott form på nordlyset.
Stjernebevegelsen skal jeg ikke ikke begi meg ut på......
Thorfinn B.

Bra Nordlysbilde!
Hans- Georg S.

Meget bra!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu