Snegle
Påtruffet ved leangbukten i Asker. Kjenner ikke arten. Lurer på om det kan være en Helix aspersa el. Helix pomiata (norsk navn i tilf. ukjent) - men det er litt spekulasjon. Om noe kan bestemme arten ønskes det velkommen!
Utstyr
  • Canon 1Ds
  • Canon EF 180/3.5 macro
  • Brennvidde180mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/80s
  • FilmtypeISO 640 digitalt RAW
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1221
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_105279} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
Avsluttet .
I like this, he seems to be saying something to you... Needs a bit more depth of field though to get both eyes in focus. Dave :)
Avsluttet .
Godt bilde igjen. Synd at ikke sneglens høyre øye(?) var i samme fokusplan, men vet selv at det kan være vanskelig når man er så nært. Tre av fire er nå ikke verst da. ;o)
Komposisjonen er utsøkt og bakgrunnen er nydelig diffus uten forstyrrende elementer. Fargene er perfekte. Refleksen i skallet gjorde seg godt.
Arten kan jeg ikke definere. Nok et flott bilde fra deg, Carsten.
MVH JOO
Tarjei Ekenes K.
lekker og detaljert denne

liker kurven på halsen til sneglen

det ser bra ut

fine detaljer på hodet

:-D ! son tarjeiav !
Odd Tore S.
I utgangspunktet et flott sneglebilde (komp, farger, bakgrunn), men her synes jeg du har vært for sparsom med dybdeskarpheten. Den hadde vært OK om dette hadde vært en ''vidvinkelversjon'' hvor følehornet hadde strukket seg mot kameraet.
Angående art så finnes det en stamme franske vinbergsnegler i Asker og Bærum, bl.a. på nordøstenden av Kalvøya og rundt Skaugum. De ble innført på 1920-tallet, oppfattes som en plage type knasende iberia av enkelte. Disse er store til å være snegler med hus. Sneglen din kan ligne på disse, men jeg trodde å huske at disse hadde lysere hus.
MVH
Odd Tore
Erlend J.
Fin fremstilling av et dyr som vanligvis gjør lite av seg. fotografert i rett øyeblikk i det den ''strekker'' seg frem. synes også det tilsynelatende nesten kvadratiske bildeformatet passer bra.

Hilsen Erlend.
Jan Fredrik I.
Godt sneglebilde!
Det eneste minus for meg det allerede nevnte høyre øye.
Ellers er det flott lys/bakgrunnsfarge.

Mvh

Jan Fredrik
Bjørn J.
At det ene ''øyet'' er uskarpt gjør da ingen verdens ting. Det som tiltaler meg ved bildet er fotograferingsvinkelen (nedenfra) og sneglens positur - den løfter og vrir seg så elegant. Den rene, ensfargede bakgrunnen - og generelt bruk av få farger - er også på pluss-siden.

Har forresten snegler øyne?
Terje L.
Hei!

Bra dette her, som vanlig! :)

Snegla danner en fin ''diagonal'' med den fine posituren, og bakgrunnen er perfekt.

Stiller meg bak kommentarer om litt bedre dypdeskarphet, men ser at dette kan være vanskelig da du alt er oppe i så lang lukkertid som 1/80 sek.
Det måtte i såfall gå på bekostning av mere støy...

-Terje :)
Bård Lauris H.
Dette var supert!! Bra bruk av dybdeskarphet...! Lekre farger... jeg har intet å trekke her...
Kai Frode G.
Elegant komposisjon. Jeg lærte litt av hvordan ting skal gjøres når jeg så dette bildet!
Øistein T.
hei Carsten,

en fryd for betrakteren (såfremt man ikke hater snegler..), komposisjon og utsnitt sitter i hvert fall i mine øyne ''dead on'' - eneste som kunne satt prikken over i'en var at sneglens venstre følehorn (hvis det kalles følehorn..?) også var i fokus

etterredigeringen ser optimal ut med masse informasjon gjennom hele toneskalaen, pent!

Øistein
Alexander W.
bra! skarpt å fint skulle også ønske at det høyre øyet var skarpt....

Mvh Alexander Wabakken
Per R. G.
tøff liten krabat
S. N.
Elegant er ordet.
Lurer på om det omtalte øyet(?) er uskarpt fordi det faller utenfor skarphetsplanet eller om den ukjente sneglesorten driver og virrer med antennen slik at det blir bevegelse?
Uansett ikke et minus i mine øyne.
Et vellykket og estetisk bilde.

Mvh Silje Nilsen
Inger Lene H.
Fantastisk flott! Friske, klare farger og fin komp! ;)

-il
Marius F.
Rett og slett et supert sneglebilde. Supre farger. Flott belysning og god dybdeskarphet. Noe av det beste sneglebildet jeg har sett hittil. Stå på :)
Erlend K.
Her har du et lekkert bilde - virkelig! Det eneste, om noe, jeg mener burde vært bedre er skarpheten på det ene følehornet.
Roy S.
Det er bra at det ene øyet er uskarpt. Om ikke hadde dette blitt for teknisk perkekt.
Høy estetisk kvallitet, av et ofte avbildet motiv, om ikke like ofte vellykket.

Roy
Tore U.
Fantastisk makro. Nydelige farger og linjene i dette vesenet gjør vel at det tigger etter å bli fotografert. Må også tilføye at måten du behersker bruken av dybdeskarphet, noe som fremgår klart her, hever bildet betraktelig. Synes mange av makroene som legges ut her blir litt kjedelige i så måte. Dette er imidlertid herved bokmerket.

mvh
Tore
Kristian S.
Kul komp. Litt synd at han var uskarp på den ene antennen.

KES
Carsten A.
Takk for kommentarer.

Ingen av de som vil ha større skarphet på sneglens øvre høyre følehorn har sagt noe om hvilken virkning større dybdeskarphet ville hatt på resten av bildet. For å få det omtalte hornet skarpt, og samtidig ha skarphet på de delene som nå er skarpe, skal det en ganske kraftig ytterligere nedblending til, antakelig opp mot f/16. Dels ville dette forandret resten av bildet ganske radikalt og etter min mening på en uheldig måte. Dels ville dette kreve ca. 1/20 sek. eksp.tid, og selv om en snegle ikke er noen sprinter, så rører den avgjort ganske mye på seg. Det er jo ikke den absolutte hastigheten som teller, men posisjonsendringer i bildeflaten. På nært hold (som her) ville selv langsomme bevegelser gi klar bevegelsesuskarphet med såpass lang eksp. tid som 1/20 sek.

Takk til Odd Tore S. for opplysningen om de utsatte franske vinbergsneglene i Asker og Bærum. Bildet her er tatt ved den lille parkeringsplassen som ligger ved innkjøringen til Hvalstrand bad. I et visst motlys kan nok huset gi et litt for mørkt inntrykk, så det dreier seg nok sikkert om den nevnte arten.

Om snegler har øyne (som danner et bilde som dyret kan forholde seg til) skal være usagt. Kanskje dreier det seg bare om et organ som kan oppfatte endringer i lysnivå.

MVH CA
Torgeir S.
Jepp, et aldeles ypperlig laget makrobilde!

Mvh. Torgeir
Avsluttet .
Joda Carsten, forstår hva du mener. Det imidlertid ikke så enkelt å se hvor i fokusområdet det følehornet befinner seg. Det er vel antageligvis nærmest objektivet(?) Skulle du da hatt alle ''følehornene'' skarpe, med samme eksponering, måtte du sikkert fotografert det direkte forfra, og da hadde ikke komposisjonen blitt så bra som den er nå.
Alt i alt er bildet meget bra.
MVH JOO
Carsten A.
Til spm. om snegler (gastropodae) har øyne:

Se f.eks. : http://www.applesnail.net/content/anatomy/senses.php - hvor det bl.a. heter ''The vision of the apple snail is [...] rather weak (poor ability to form images and bad image quality) and functions merely as a light direction detector.'' Det er mer om øyene til ''the apple snail'' på den angitte siden.

Se f.eks. videre : http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/indexmag.html?http://...9/jp2.html - er det mer om øynene til snegler : ''The eyes of gastropods and cephalopods exhibit a wide range of complexity. The simplest eye is a sort of 'pinhole camera' eye, consisting of a shallow pit with a retinal cell layer connected with nerve fibres. Haliotus, the abalone, is an example of this type of eye. More advanced is the eye with a deep spherical pit, filled with a crystalline lens, like the eye of Helix, the garden snail, which has its eyes at the top of each cephalic tentacle. Helix has two pairs of tentacles. In the more primitive snails you will find only one pair of tentacles, the eye is then situated near the base of each tentacle.'' Den sneglen som er vist i bildet hører nok til en av Helix-artene, og kan antakelig stort sett bare oppfatte lysretning og lysnivå.

MVH CA
Alf B.
For tynn fokus (begge horn ute av fokus) , for tung USM (se venstre følehorn) og noe støv (?) i øvre billedkant. I tillegg synes jeg kanskje at sneglen hadde fremstått som mer spennende med ett eller annet element fra dens miljø som en del av bildet. Men sneglen var jo stilig.
Line Kristin W.
Bilder som viser at også snegler har personlighet, er en så stor sjeldenhet at det i seg selv fortjener applaus! :-)

Om venstre følehorn var skarpt/statisk, ville opplevelsen av denne sneglen som et nysgjerrig og kontaktsøkende vesen blitt sterkt forringet. ''Samtalens'' intensitet understreker du flott med ''øye-til-øye''-vinkelen og fokus begrenset til ''ansiktet''.
Virkelig en Vinbergsneglegutt som vekker sympati :-)

Noen koloni i Bærum har jeg aldri hørt om?
På folkemunne sies at Konglungkolonien ble innført av munker for flere hundre år siden. Da klosteret ble nedlagt, fikk sneglene sin frihet og levde siden lykkelig alle sine dager. En mye triveligere historie enn den Odd-Tore viser til, - ''oppalingsforsøket'' som gikk skeis. Dog, noen hundre sommerdager på Kariskjær og Spira til tross, jeg har aldri sett snurten av verken vinbergsnegler eller husene deres der ute.

Kolonien som lever fra Hundremeterskogen ved Skaugum og østover langs raset ned til Solstadkleiva er derimot stor. Dvs. var, dobbeltsporet og ny bebyggelse har delvis ødelagt levekårene (drenering/bekker i rør, fjerning av kalkstensgrusen de overvintret i mm.) for disse og mange andre skapninger :-(
På Solstad hadde jeg tusener som nærmeste naboer, de bodde i råkjelleren under en forlatt hytte.

Som ''ville'' er vinbergsnegler utmerkede ''selskapsdyr''. De krever lite stell og er rimelige i drift. Biting, kloring eller bjeffing forekommer overhodet ikke. De gjør heller ingen merkbar skade på grønsaksavlinger, - enhver sammenligning med Iberiasnegler er totalt ubegrunnet!
Anbefales på det varmeste, - både denne utgaven, som levende og i hvitvinsdampet form :-)

- Line :-)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu