Skjære
En vanskelig fugl å fange med kamera, mistenksom og rask som den er.
Utstyr
  • Canon 1Ds
  • Canon EF 300/2.8L IS USM
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/4
  • Lukker1/500s
  • Nei
  • AnnetSelv med meget rask AF/følgefokus (lånt - og få objektiver er bedre enn dette) har det vist seg vanskelig å få laget et skikkelig bilde av denne krabaten. Utsnitt ca. 1/4 av full opptaksflate.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1295
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_84704} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (43)
Avsluttet .
Her har du virkelig fått fram fargene! Flott! Vansklig å komme innpå er den ja. Bra skarphet og knipset i rette øyeblikk! Thumbs up!

MVH Stian Hustad Håpnes
Fredrik B.
Skarpt og fint!!
Dette kan ikke være enkelt!!
Ryddig komposisjon og fin lyssetting
Bra!!

mvh fredrik
Frode A.
Oi!!!! Kjempeflott bilde.

Dette er liksom drømmebildet jeg har hatt bak i hodet når jeg har vært ute på jakt etter skjærebilder. Har ikke lykkes i det hele tatt til nå, men med dette bildet trigget du meg litt :) så jeg må nok prøve igjen snart.

Mvh: Frode
Janne Cesilie J.
Prøvd noen stakkarslige forsøk på å fange skjæra i linsa noen ganger jeg åsså!
Noe du har greid veeeldig bra!!!!!!
Min yndlingsfugl,
tror naboene er oppgitt over meg ettersom jeg mater disse ''kreka'', og de mener helst bare at de stjeler maten til småfuglene!

Halefjærene er helt fantastiske her!
Takk for opplevelsen!!!!!

Mvh Janne
Thora A.
Vanvittig bra knipset! Liker utsnittet veldig godt, og fargene er fantastiske!
-Thora
Anders S.
Næmen.. der var jo skjæra jo. Akkurat et slikt bilde som jeg har ønsket meg av den ;)
Joda, strukturfarger finnes også på flygefjær, men vanligvis ikke i samme grad som ellers.

AS :-)
Helge A.
Utrolig skarpe detaljer til å være et fluktskudd. Du fikk til og med fram fargene i halefjærene som bare glimter til en gang i blant når det er riktig vinkel på lyset. Bravo.
Anders S.
Hei igjenn.
Sjekket litt mer om fargespillet hos skjæra. I tillegg til strukturen i fjærstrålene, dannes fargen av mikroskopiske lag med melaninpartikler (samme stoffet som gir oss brunfarge).Disse lagene hjelper til med å spre lyset på samme måte som olje på vann. Derfor endrer fargene seg med vinkelen du ser fjærene fra.

AS :-)
kai j.
Sitter som ei kule denne carsten
Veldig bra skarphet og flotte farger.
Blinke i øye ser for meg litt kunstig ut da den delen er i skyggen og fremstår veldig hvit. men det blir litt pirk på et ellers veldig bra bilde.

Mvh Kai
Odd Karsten H.
Kona påstår at skjora, som er ein av dei vakraste fuglane vi har her i landet, er stygg å sjå på, men viser eg henne dette biletet så må ho vel endre meining ho og.

Odd
Jonas L.
Fint fanget av skjæra i flukt. Den fargerike stjerten gjør hele bildet her, synes jeg.
Nytt objektiv?
mvh JL
Stig B.
Flott bilde av skjære, som jeg har sett den mange ganger, men aldri klart å fotografert :-)

Flott positur med ''alt'' utspilt og fint fargespill. Skarpheten og detaljeringen meget bra. Har det blitt brukt blits på dette bildet????

Artig å lære litt, daglig dotten dose, denne gang fra AS (melanin)

Mvh Stig
Tom A. T.
Enestående bilde av en fugl som er hatet av mange, men som for meg fremstår som en av de flotteste, smarteste og minst forutsigbare fuglene på mine trakter i alle fall. Det hender jeg har en 5-6 skjærer ute på gårdsplassen og det er ganske så artig å følge med på deres aktiviteter. Ikke en gang katta til naboen gidder å bruke energi på dem. Den vet den kommer til kort uansett.
mvh Tom T
Jan R O.
Sjelden å se gode bilder av sjura, men dette var bra. Fint bruk av blitzlys der du har fått fram fine farger.
Jan
Frank W. G.
Ja, jeg sier........ FABELAKTIG!!!
Vil bare nevne i en bisetning. Dette er akkurat som om jeg skulle gjort det sjøl ;-) (Vil bare legge til at det var en liten spøk.)

Frank
Carsten A.
Kai, du får ta en prat med fuglen om det glimtet i øyet (som ikke ligger i skygge). Her var det disig sol og intet som kunne kaste skygge. Glimtet var helt gratis.

Jonas L: Desverre, bare et lånt objektiv - helt fantastisk bra både med 1.4x og 2x konverter, for ikke å snakke om uten. Men skikkelig tungt å dra på er det.

MVH CA
Carsten A.
Jan R O.: Ingen blitzbruk her nei.

MVH CA
Nils B.
Igjen et veldig bra bilde fra deg Carsten. Hadde egentlig ikke ventet noe annet heller. Men at du kom med denne var en smule overraskende og særdeles positivt. Det er nok mange som har forsøkt seg på denne (meg inkludert) som ikke er i nærheten en gang.
Veldig bra og inspirerende.
mvh Nils
Lars-Anders M.
Bra jobba.
Venche J.
Kjempeflott Carsten.

Wenche.
Reidun G.
Et usedvanlig flott fargerikt bilde av skjora, slik fargeprakt oppleves/oppfattes skjeldent i det ''virkelige'' liv.

Et spørsmål:
Tror du at du kunne ha oppnådd samme kvalitet om du hadde brukt Canon EF 300/4L IS USM i dette opptaket ?

Reidun
John Rune Enstad L.
Jeg bøyer meg på knær med resten; utrolig bra!!
Jan N.
Ja, noen får det til!!
Stemmer i applausen, jeg også!

JanJ
Carsten A.
Reidun G: Både 300/2.8 og 300/4 er meget gode objektiv, og skal nok begge være godt brukbare til slikt som dette. Men med 300/2.8 går det hele svært mye lettere, med 300/4 kan det bli langt mellom hvert vellykket opptak i vanskelige situasjoner. Da må en bare ta tid og egen energi til hjelp!

MVH CA
Kristian S.
Kult. Litt spesielt bilde.
Magnus R.
Likte dette Carsten.
Se de fargene på halen!!

Mvh
Magnus
Avsluttet .
Litt kjedelig bakgrunn. Resten i toppklasse, halen i særdeleshet.
Jostein M.
Dette er ikke enkelt. Du har jammen fått det til. Ble nesten litt imponert nå :-)
Mvh
Jostein
monica p.
Gud hjelpe meg for et bilde................
Målløs av beundring.
Mvh Monica:o)
Arve G.
Dette er bra utført!
Alle har vi vel skjærer utenfor husveggen, men å ta slike bilder er vel likevel en umulighet for de fleste.

Arve
Jan-Eilert P.
Pent bilde! At du har greid å få fram fargene på stjerten så godt skiller det fra andre gode skjærebilder og gjør dette til et ekstra flott bilde.
Caroline L.
veldigt fin fångst ...

Caroline
Rune S.
Bra bilde. Synes fargene på stjærten er bra fanget. For meg ser de som oftest ut til og være i svart/hvitt. Bra utført. Mvh Rune
Marit E.
Nå fikk jeg nesten litt dårlig samvittighet for at jeg kjefter på skjæra klokka fire om morgenen. For den var jammen meg fin!

Flott bilde!

mvh
Marit
Jan W.
Ja, dette må jeg si var skikkelig flott fanget Carsten.

Mye skal klaffe for å få skjæra inn på brikka slik som her. Absolutt toppklasse og full pott fra meg på denne.

Mvh. Jan
Avsluttet .
Vanvittig bra bilde! Man må virkelig kunne det for å få dette til...

Mvh JRH
Øyvind K.
Dette er det beste skjærebildet jeg har sett, faktisk. Har i grunnen ikke noe særlig å tilføye til de mange positive kommentarene du har fått. Man kunne selvfølgelig ønsket seg mer skarphet på nebb/øye, men alt i alt er dette et fantastisk flott skjærebilde.

mvh
-Øyvind
Carsten A.
Klart jeg setter pris på disse kommentarene, også på prestasjonen - selvsagt.

Men så skal man ikke glemme at her har jeg hatt det aller ypperste utstyr til disposisjon. Objektivet er som alt sagt lynraskt på AF/følgefokus (og enestående bra også ellers). Videre hadde iallfall ikke jeg greid å ta dette bildet uten den store brikken på Canon 1Ds. Jeg greide 4 opptak av denne fuglen i samme slengen, og i samtlige er hele fuglen med, men plassert slik at med kamera som 10D, Nikon D100 el. lign. (''cropfaktor'' 1.6 el. 1.5) ville større deler av fuglen vært kuttet av. Sannheten er at Canon 1Ds gir så mye rom at det som ville vært uhyre krevende med mindre brikkeformat blir mye lettere med 1Ds sitt ''storformat''.

Et godt eksempel på at det sannelig ikke er likegyldig hva slags utstyr man har til disposisjon under opptaket.

MVH CA
Tore U.
Meget vakkert. Både utsnitt og format er veldig bra. Har prøvd noen selv med dårlig resultat så langt. Som du selv sier, denne kvikkasen er ikke enkel å få has på, men dette er mesterlig utført.

mvh
Tore
Avsluttet .
Har tidligere lenge ønsket å fange inn grønnfargen i halefjæra på skjæra. Denne har i tillegg både gule og fiolette nyanser og det har jeg ikke sett før verken på bilder eller i virkeligheten.

Meget tålmodig, god og inspirerende prestasjon og presentasjon !
Atle P.
Oi, jeg visste ikke at skjæra kunne se så flott ut! Dette er et av de beste fuglebildene jeg har sett.

John S.
Sukk. Dette har jeg prøvd på mange ganger. Skjærer er håpløse å ta bilde av. De hører når jeg slår på kamera, de stikker når jeg retter linsa mot dem, de snur seg bort og så er det noe med overgangen mellom hvitt og sort som lurer selv de mest moderne kameraene (øyet også)

Jeg har to mål med sommerens fotografering. Ta et bra bilde av en skjære og et bra bilde av en humle.
Carsten A.
JS: Skærer er ikke enkle uansett.

Les min egne kommentar av 18.4 ombetydningen av det aktuelle utstyret. Slikt som dette hadde iallfall jeg neppe fått til med med en dSLR slik som f.eks. Nikon D100/D70 eller Canon 10D/300D. Bildet her er et utsnitt, den store opptaksflaten (24x36mm) på 1Ds var en helt avgjørende forutsetning, som alt pekt på i min kommentar. Videre er krever skjæreopptak meget god dynamikk, dvs. at kameraet evner å gi god tegning både i svært mørke som svært lyse (hvite) områder, et kamera som reagerer lynraskt og makter å gjøre flere opptak (3-4) i sekundet også i RAW-format. Det eneste gode alternativ er et like avansert kamerahus for film. Her brukte jeg dessuten et meget avansert 300mm-objektiv med f/2.8 og lynrask følgefokus.

Jeg ser av informasjonen ved dine bilder at du bruker et digitalt kompaktkamera, Sony F828. Lengste brennvidde på det kameraet gir en bildevinkel som svarer til 200mm på 1Ds. Du ville i tilfelle måtte klippet bort en god del mer enn 3/4 av opptaket for å få samme utsnitt som her, og det ville nok gitt et kraftig utslag på bildekvaliteten. Men med tålmodighet får du prøve å komme nærmere innpå fuglen! Det er forøvrig et godt råd å velge steder der fuglen er vant med mange mennesker på ganske nært hold - Østensjøvannet på en lørdag/søndag skal f.eks. gi de beste muligheter. Åte til skjæra og opptak fra bilvindu er at annet trick, bilen virker som ''kamuflasje''. Legg inn full konsentrasjon om akkurat DENNE oppgaven over mange dager eller uker, og haugevis av mislykkete opptak. Og så skal jo slike bagateller som lyset stemme osv. osv.

Om dette kompaktkameraet (Sony F828) i likhet med mange kompaktkamera har shutterlag (lukkerforsinkelse) vet jeg ikke, men om det er tilfelle vil kameraet være omtrent ubrukelig for slikt som dette. Følgefokus må dessuten være både presis og lynrask, og kameraet må også kunne fyre av flere opptak i sekundet i RAW-format. Bruker man noe annet enn RAW-format mister man den dynamikken som er så avgjørende ved krevende opptak av denne typen. Ingenting er umulig, men med kompaktkamera og krevende action-situasjoner stiller du nok nesten til boksekamp med én hånd bundet bak på ryggen. Jeg har gjort noen testopptak med Sony F828, og med TIFF eller RAW som opptaksformat virker det desverre urimelig tregt.

Humler er ofte vanskeligere enn noen av de andre (store) artene i hvepsefamilien. Både vanlige stikkehveps og bier er lettere, ettersom humler har en skikkelig ''pels'', den er ofte mørk/har mørke partier som sluker lys. Stikkehvepsene er dessuten ofte litt (bare litt) mindre travelt opptatt enn humler og bier, så de kan være enklere som motiv. Dersom ditt kompaktkamera (Sony F828) har en god næropptaksfunksjon kan det være meget godt egnet for slike insektopptak. Også der vil rask lukker-respons og RAW-format (av hensyn til dynamikken) være viktig.

MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu