Snö
Den förra vinterbilden jag la upp var inte direkt uppmuntrande. Den här togs i förgår (2.1.2003) och gör snö och vinter lite mer rättvisa, kanske.
Bildet inngår i albumet Vinter 2003-2004 - Vinter är en svår tid för mig. Jag har bestämt mig för att konfrontera den istället för att deppa ner mig.
Utstyr
  • Rolleicord Vb
  • Xenar
  • Brennvidde75mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/60s
  • FilmtypeIlford HP5+
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger249
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_72238} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
Øyvind L.

Litt dårlig kvalitet på bildet, men ellers et pent vinterbilde... tror jeg ville kappet bort litt på venstresiden for å fjerne den trestammen litt lengere bak der...

Øyvind
Nils G.

Tiltalende og fint bilde. Kunne kanskje ønske noe mer kontur på snøen så det ikke blir så store ensformige flater.
Nils
Daniel R.

Tack Nils. Jag tror att jag kan få fram det på en papperskopia (denna är inskannad direkt från negativet). Jag ser detaljerna på negativet. Jag ska komma ihåg det när jag gör det.
Rolf S.

Hei.
Tiltalende vinterbilde med fin grafisk effekt.
Jeg synes ikke det gjør noe med hvite flater når de, som her, brytes av en sten og noen strå.
M.v.h. Rolf
Carsten A.

Bra, selv om bedre detaljer i snøen hadde vært en fordel.

Forøvrig fins differansene også på dette bildet, det er nok i mangt og meget bare et spørsmål om bildebehandling (i tørt eller vått mørkerum) for å få dem frem. Histgrammet her ''klatrer på høyre vegg'', mao. er høylysområdene lagt noe for høyt opp i nivå, slik at endel av dem blir utbrent.

Dersom du får frem det du vil ha i det våte mørkerommet (''på en papperskopia'') men ikke i det tørre, er nok det bare fordi du er flinkere eller har mer øvelse med det ene enn med det andre. Begge deler er egentlig ganske enkelt - gitt at man vet hvordan det skal gjøres!
MVH CA
Daniel R.

Carsten, enligt histogramet ska allt vara på plats, dvs, jag lätt den bottna ut strax före slutet.

Jag vet inte om jag är så mycket bättre i mörkrummet, men jag tror inte att en skanner (Epson 2450, ''flatbed'') kan fånga upp hela dynamiken i ett negativ.

I den här bilden fanns inte detaljer i snön även med blotta ögat. Vi har haft en fullständig flat belysning i flera dagar nu utan några som helst skuggor. Utan skuggor eller åtminstone ''riktad'' ljus, så finns det inte mycket att fånga. Film och digitalt fångar ljus, och det måste finnas.

Jag har fascinerats av det flata ljuset. Det var länge sedan jag var med om det (har bott in norden i 27 år nu). Egentligen är det inte vackert ... men man tar vad man haver :)

Tack!
Daniel R.

PS:

Carsten, jag har nog uttryckt mig luddigt. Det är klart att en inskannad bild kan blir lika bra som en våtbild när bägge har kommit på papper. Jag skrev om mörkrumsarbete därför att jag inte skriver ut digitala bilder (s/v) utan gör kopior i mörkrummet. Jag har tittat på inskanningen nu och alla detaljer är på plats och jag tvekar inte att en digitalutskrift skulle också bevara detaljerna på papper. Det blir annorlunda, men bra på sitt eget sätt.

Men bildskärmar (som vi tittar på) kommer inte i närheten av den ena (en digitalutskrift) eller den andra (mörkrumskopia). Som sagt, i mitt fall är det mörkrumskopior som är nästa steg. Jag ville inte antyda att den digitala processen i mindre bra, bara att datorskärmar är det.
Bjørn H.

liker det en hel masse ..

Bjørn ;¤
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu