Måneformørkelse 9. november 2003
Ett av de fenomenene som jeg synes det er mest interessant å følge med på under en måneformørkelse er hvordan himmelen mørkner og svakere stjerner blir synlig etterhvert som formørkelsen blir dypere. Under totaliteten kan en se relativt svake stjerner helt inntil kanten på den formørkede månen. Dette skaper en form for referanse og mange (meg selv inkludert) opplever at månen ''svever'' foran stjernene og at det hele virker litt 3-dimmensjonalt. Effekten kommer gjerne spesielt godt frem hvis man benytter en prismekikkert og dermed kan beskue det hele med begge øynene.

Denne 3-D effekten er selvfølgelig ikke enkel å gjengi på bilder. Ei heller er det enkelt å gjengi kombinasjonen av en flott rust-rød måne sammen med mange svake stjerner. Øyet er fantastisk bra på å kunne vise detaljer i både lyssterke og lyssvake områder samtidig. Film og digitalkamera derimot har en svært begrenset evne til dette og en må derfor velge om man vil ha en korrekt eksponert måne med få stjerner eller et bilde med masse svake stjerner og en overeksponert måne. Heldigvis finnes det teknikker som for å håndtere dette problemet. Ved å kombinere korte og lange eksponeringer vil man effektivt kunne utvide det dynamiske området i bildet og på den måten klare å gjengi detaljer i både lyssterke og lyssvake områder samtidig.

Dette bildet er satt sammen av en kort eksponering (1 sekund) og en lang eksponering (8 sekunder) tatt like ved maksimum formørkelse. Resultatet er et bilde som jeg føler ligger svært nære hvordan det hele opplevdes visuelt.
Utstyr
  • Canon EOS D60
  • Vixen R200SS
  • Brennvidde800mm
  • Blenderf/4
  • Lukker1 og 8s
  • FilmtypeISO200
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger557
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_69869} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
Bjarne S.

Heisann!
Virkelig imponert her! Ikke mer å si egentlig:)

Mvh
Bjarne
Thomas B.

Ja virkelig nydelig dette. Hva slags objektiv er det du har brukt?
John-Tore G.

Wow Det var spennende både og se og å lese her.
Flott bilde
Mvh John-Tore
Frode A.

Wow!!! Dette ble skikkelig bra.
Ser nesten ut som en melon/gresskar :)

Mvh: Frode
Brita Helen E.

Virkelig flott! :)
Må si meg enig med J-T.G her...meget spennende og interessant! :)
Dyktig gjort...

Mvh Brita...
Anders S.

Flott. Veldig flott. Mine så ikke på langt nær så bra ut, så de havner nok aldri her.
Jeg lurer også på hvilket objektiv du har brukt?

AS
Arild S.

Flott utført.. og informativ tekst.
Jonas L.

Vellykket resultat!
mvh JL
Arne D.

Tusen takk til alle for positive tilbakemeldinger!

''Objektivet'' som ble benyttet er ett Vixen R200SS teleskop. Dette er speil-teleskop (bruk av speil istedenfor linser) beregnet for observasjoner og fotografering av stjernehimmelen. For slike instrumenter står den lyssamlende evnen meget sentralt (man snakker jo oftest om særdeles lyssvake objekter) og det er derfor vanlig å spesifisere åpningen i tommer sammen med forholdstallet til brennvidden. Spesifikasjonen for dette teleskopet blir dermed 8'' f/4. Dette tilsvarer, på litt mer vanlig foto terminologi, 800mm f/4.

I tillegg til teleskop er det viktig med en solid montering. Teleskopet står på en ekvatorial-montering (en montering hvor aksene er opplinjert i forhold til jordens rotasjons-akse). Datastyring og motorer på begge akser sørger for å kompensere for jord-rotasjonen (og i dette tilfelle månens egenbevegelse) slik at man kan ta lange eksponering uten at det blir uskarpt.

Mvh
Arne
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu