Kvirrevirrevitt og borte var den
Vi får kose oss med det vi har rundt oss for tiden. Har gjenntatte ganger forsøkt å feste denne krabaten til brikka, men som oftes så sitter den i vegkanten, eller spretter rundt som en sprettball med føtter.
Bildet inngår i albumet Fugleparken -
Utstyr
  • Nikon D100
  • Sigma 50-500
  • Brennvidde420mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/400s
  • Nei
  • Annet- 1,0 EV, iso 200, u/stativ.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger354
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_63012} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (18)
Tommy E.

Hei Nils. Her har du iallefall klart å fange den! Nydelig komposisjon! Men jeg kunne ønsket meg større skarphet rundt øyet? (er ikke helt sikker på om det bare er øynene mine som lurer meg).

-Tommy-
Inger-Lise S.

Virkelig flott bilde! Skarp og fin fugl og herlig diffus bakgrunn! Flotte farger og veldig fint utsnitt! Hilsen Inger-Lise
Bjørn H.

Bra gjort å få et så godt bilde av denne lille rastløs krabat da tydeligvis ... Uansett, savner litt skarphet på fuglen og i øyet ...

:) Bjørn
Reidun G.

Ja det er ikke ofte disse setter seg på et ''fotovennlig'' sted :-) Ser ut som om det er en å årets kull.
Litt flere detaljer/skarphet hadde ikke vært av veien, du får hoppe etter :-)
Reidun
Stig B.

Bør vel helst gå på speed for å følge denne fyren :-). Flott bilde med fin bakgrunn.
Mvh Stig
Bård Lauris H.

Fint artsportrett... dog som tidligere nevnt så mangler det litt skarphet for å få full score... Jeg ser du ikke har brukt stativ... Det bør du bruke på de brenviddene... om du ikke har mulighet til å ha med et trebensstativ bør du ha med et ettbensstativ... Det vil gi deg skarphet.

:-)
Jostein M.

Fint bilde, men som andre også påpeker så er skarpheten så som så. Vi får legge skylden på objektivet.
Mvh
Jostein
Steinulf L.

Fint utsnitt. Likte dette bildet.
Bård Lauris H.

JM:
Det objektivet gir skarpere bilder enn som så... På dpreview.com så finnes det mange bilder hvor objektivet gir skarpe bilder.... her er noen eksempler..

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&...ge=2831066

http://home.nikocity.de/andmarpet/d30bop/bird.htm

:-)
Nils B.

JM: Nei her legges ikke skylden på objektivet, men på og få objektivet i stilling og trykk. På dette bildet var det ikke mange sekundene jeg hadde på meg, og som dere sikkert er klar over så sitter ikke disse krabatene i ro. Men når det er sagt så synes jeg at objektivet til tider kan være plagsomt i forhold til AF. Jeg har til gode å ha funnet fokuspunktet uten å stille manuellt etterpå. Objektivet fungerer svært godt opp til 370mm, men jeg opplever at etter dette mot de 500mm blir det mer ullent og trenger mye mer arbeid i ps. (om ikke instillingen er helt rette)
Blender, lukker og brennvidde bør nok ha de opptimale innstillingne for at jeg skal få det jeg ønsker.
Har registrert at om jeg har brennvidde 450 på f/6,3 blir klarheten/skarpheten i bildet enormt mye bedre med lukker på 900 eller over. Dette til forsvar for objektivet. Det fungerer greit, men det er ikke beregnet for jakt på små fugler uten stativ.

Det må legges til at under dette opptaket så var det relativt kraftig vind, soe som helt sikkert satte bevegelse i kroppen til pippen og ikke minst rystelser i arm og kropp. Økt lukker hadde helt klart gitt resultater. Avstanden til målet er også en viktig faktor. Dette er litt langt hold, så da økes jo brennvidden, med påfølgende fare for bevegelses uskarphet.
nbh
Jan W.

Hei Nils

Fint fanget linerle.

Om skarphet så er det min erfaring at denne fuglen har en type fjærdrakt som er vanskelig å gjengi slik at den fremstår som skarp. Sammenlign med underlaget den sitter på. Så her mener jeg at det i liten grad kan skyldes objektiv eller manglende stativ, men heller avstand til fuglen.

Dessuten så kan en med riktig teknikk få like skarpe bilder for hånd som med stativ, helt opp til effektive brennvidder på 1000mm etter min erfaring.

Som du selv bemerker så ville kortere avstand og ett mindre utsnitt selvfølgelig gi bedre resultat. Og det er helt riktig som du sier Nils, at fra området rundt 400 til 500 mm faller bildekvalitet / skarphet en del på dette objektivet.

Bård, det er helt umulig å sammenlikne ulike bilder. Eksemplene i linken forteller egentlig ingen ting om objektivet annet enn at fotografen kan sine ting.

Mvh. Jan
Bård Lauris H.

JW:

Bildene forteller vel at det er mulig å ta skarpe bilder med objektivet? Mao så handler det om å bruke riktig teknikk til riktig situvasjon.... enig? Det var det jeg prøvde å formidle med mitt innlegg. Min erfarfing er at hvis man lærer seg å bruke stativ(man mister desverre litt mobilitet) så vil man få skarpere bilder. Dog er det ikke umulig å få skarpe bilder håndholdt og det avhenger mye av personen styrke og teknikk hvis objektivet er stort nok...

~b
Jan W.

Bård

Det er helt riktig at det viser at man kan ta skarpe bilder med objektivet, men det kan man under riktige forutsetninger gjøre med nesten samtlige objektiver fra de mest kjente leverandørene.

Men selv om dette objektivet selvfølgelig kan ta skarpe bilder tror jeg ikke det klarer mer under de forutsetningene som var til stede her. Problemet med dette bildet er etter min mening ikke at det er uskarpt, men at fuglen var for langt unna til at dette objektivet klarer å avtegne den bedre på 420mm.

Når Jostein klandrer objektivet så er det jo delvis riktig da det bør være hevet over en hver tvil at en Canon 400 f2,8 L IS eller Nikon sin beste 400 hadde levert et bedre resultat på denne avstanden. Men om Nils har tykk nok lommebok eller i det hele tatt interesse av slepe med seg et slikt monster med tilhørende stativ er jo en annen sak.

Jan
Bård Lauris H.

JW:
Jeg mente vel egentlig bare at hvis han forbedret teknikken i opptaksøyebikket så ville resultatet bli bedre... i tilegg så henviste jeg til bilder hvor de forutsettningene var til stede...

Med andre ord så bør han feks bruke stativ, komme seg nermere osv... det er mye det jeg selv jobber med å få til bedre når jeg tar bilder.

Og vi alle skulle ønske lommeboken var tykkere... hva med en 600mm... eller i canon verden... en 600mm med IS... det hadde vært noe det :-) Dog forblir det bare med drømmer for de aller fleste av oss :-(

~b
Nils B.

Til alle:
Takk for hyggelige tilbakemeldinger og ikke minst for den kostruktive kommentarrekken som ligger her. Min lommebok er tom. Men når det er sagt så må der også legges til at teknikk og ikke minst tid til teknikk er en viktig faktor.

Tid til teknikk hadde jeg ikke til dette bildet, men om AF en hadde truffet bedre tja da så.

Vi har alle lov til å drømme, jeg drømmer så det holder. I mine drømmer ligger både det ene og det andre men en ting er sikkert. Vi kan alle få bedre bilder om vi benytter den tiden vi har til å finjustere teknikk, viten, og erfaring. Min erfaring med objektivet er ikke all verden, men det kommer seg. Tross motgang, og bilder som ikke henger på greip tar det ikke fra meg motet om å lese å lære enda mer. Det er jo nettopp dette som er fotogleden min. Lytt, les og lær for derretter å forsøke i praksis.
Ang. Josteins kommentar så er jeg helt sikker på at han ikke klandrer objektivet, men reffererer til en liten samtale vi hadde i mobilen i går. I de aller fleste tilfeller så bør sansynligvis fotografen klandres om noen i det heletatt. Biggmaen fungerer under de rette forhold med rett teknikk og masser av godt humør.
Ha en fortsatt fin aften.
nbh

Bård Lauris H.

Det var vel en klok mann som sa at det er ikke målet som er viktigs, men veien til målet... Sånn tenker ofte jeg også... det er når jeg lærer at det er morsomt. Hvis jeg hadde blitt utlært så blir det fort rutine. Det ønsker vi jo ikke.... :-)
Kjell G.

Jeg likte den flotte diagonalen, det sjarmerende hovedmotivet, den rolige bakgrunnen, og -malingsflasset.

Det plager ikke meg at det kunne vært litt mer skarphet i fjær og hode.

Et flott bilde ble det, Nils!

mvh kjellg
Tom E. F.

Regner med at dette er en årsunge. Dun over vingen rører seg i vinden.
''Vippestjertene'' søker vel mer gjestmildt territorium nå, selv om jeg i det siste også har sett slike ungfugler både her i Kr.sund og sist helg i Trondheim.
Kan ikke utsette noe på bildet, Nils - og så får vi ønske fuglen god tur og velkommen tilbake!
mvh Tom
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu