Vannymfe (Lestes sponsa)
Et rent artsbilde av en vanlig vannymfeart tilhørende ordenen Odonata, som omfatter libeller (de egentlige øyenstikkere) og vannymfer.
Utstyr
  • Canon 1Ds
  • Canon 180/3.5 USM makro
  • Brennvidde180mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/200s
  • Filmtype200 ISO digitalt
  • Nei
  • AnnetOpptak med ettbensstativ, blender f/6.3. Måtte bruke 1/200s., ettersom jeg sto skikkelig vanskelig til ved kanten av en dam med bløte, myrete strender. Dette eksemplaret har blå øyne og er nok en hann.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger839
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_55644} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (11)
Øyvind K.
Fin komposisjon og delikate fargetoner.
Litt mer dybdeskarphet ville nok gjort seg, men man må ta det man får når situasjonen ikke gjør dette mulig.

Du nevner at dette sannsynligvis er en hann.
Vet ikke om du så mitt bilde nr. 74084, men siden det eksemplaret ikke har blå øyne, betyr det at det er en hunn?

-Øyvind
Jostein M.
Joda de er artige disse. Det kryr av dem her hos oss nå. Vanskelig å få dem til å sitte akkurat slik man vil ha dem. Elles så nevner ØK dybdeskarphet som jeg siser meg enig i. Ellers så virker bilde ørlite kontrastløst.
Kan ikke huske å ha sett akkurat denne fargekombinasjonen tidligere. Rød og blå er vel de vansligste? Som artsbilde fungerer dette utmerket.
Mvh
Jostein
Nils B.
Greit, som artsbilde. Men hvorfor ser det ut som om det sprekker rundt 60%, mulig at bildet er lettet litt for mye, men for all del korriger meg om jeg tar feil. Men som artsbilde holder det i massevis.
mvh Nils
Carsten A.
ØK: Ja, såvidt jeg vet skiller hannene seg ut med blå øyne (dvs. på denne tiden av året), mens hunnene har brungule øyne. Det skal vel også være ulikhet på ytterst på bakkroppen, der hannen har et gripeorgan, den ytterste del av hunnens bakkropp ser litt anderledes ut. Hannene har også deler av kroppen dekket med et hvitt, pudderlignende stoff nå, se her på et av de sioste leddene på bakkroppen - før gripeorganet.

JM: Dersom du tenker på ryggskjoldene (som jeg velger å kalle dem) så er fargen der sterkt avhengig av lys og betraktningsvinkel. Mange ganger ser disse ut som børstet kobber, altså ganske mye i retning av rødt.

NBH: ''... det sprekker rundt 60%, ...'' - skjønner ikke riktig hva du mener med bl.a. ''60%''. Ellers er bildefilen ikke tøyd nevneverdig i noen retning - en viss trimming, men beskjæringen er høyst beskjeden, og toner/farger er ikke særlig justert. Litt kompensasjon for motlyset er dog gjort.
MVH CA
Stig S.
Komp ''etter læreboken'', flott toner. Skulle gjerne sett litt mer av det fine mønsteret i vingene. Fokusplanet ligger der det skal, og noe mer skarphet er det vel ikke å hente på den blenderen. Alt i alt et severdig nymfe-bilde.

--stig--
Ketil K.
Flott artsbilde, men som andre påpeker er det til lav dybdeskarphet. Hva med høyere ISO og mindre blenderåpning?
Nils B.
CA, jeg sender deg en mail iløpet av dagen hvor jeg skal forsøke og redgjøre for mine 60%, og uttrykket sprekker.
nbh
stian w.
enig med kommentatorer over. Bra som artsbilde, men litt mer dybdeskarphet (på vingene) hadde vært ønsket.

Jeg vil referere til ett annet insektsbilde jeg så i dag på en annen fotoside. Sjeldent jeg kicker så mye over ett bilde i denne sjangeren, men dette var bare usedvanlig bra fanget.. ville bare dele den opplevelsen :) håper det går bra.
se: http://www.photosig.com/go/photos/view?id=969818
Carsten A.
SW: Det bildet du viser til er av en libelle, ingen vannymfe. Det er utmerket bilde av en helt annen og langt større (2-3x) innsektart i flukt, som opplagt er laget i en helt annen målestokk enn mitt bilde her.

ØK, JM, KK. SW: Enig i at mer dybdeskarphet, vurdert isolert ut fra insektet, kunne vært en fordel. Her er det forøvrig en mindre mangel i FOTOdotNO's opplegg, opptaksblender var f/6.3, ikke f/5.6, men det er ikke mulig å angi f/6.3 etter det jeg kan se. Dette opptaket er gjort nær målestokken 1:1, med de konsekvenser det har for dybdeskarpheten. Det er begrenset hva en kan vinne med noe mindre blender. Dessuten sitter nymfen her i en tett mini-skog av vekstlighet (ikke siv men en snelle-art, tror jeg, kanskje elvesnelle?). Bare ca. 1 - 1.5 trinn mindre blender skaper en markert mer rotete bakgrunn. Joda, jeg har prøvd, så jeg valgte dette kompromisset. Ikke ideelt, men kompromisser er kompromisser.
MVH CA
stian w.
Da har du nok fått det beste ut av dette opptaket som mulig. Jeg har ikke så peiling på macro-fotografering... men må si det fascinerer mer og mer.
Bra hvordan du har fått frem hodet så bra, helt crazy øyer :)

Bildehenvisninga mi var forøvrig ikke ment som noen referanser til ditt, jeg bare kom over det rett etter jeg hadde sett på ditt, så ville bare dele det :)

Mvh
Stian
Avsluttet .
Fargene her var det første som fanget min oppmerksomhet, nydelig, eller et flott macrobilde, fine detaljer.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu