Silverweed
Naturfotografene har den ofte utakknemlige oppgave å formidle detaljer i naturen som reelt sett er av langt større betydning enn popstjerner, glitter og kulturelt stas. Ta som eksempel det faktum at biosfæren slik vi kjenner den bare kan eksistere med oksygen, plantene produserer oksygen, og for å vokse og formere seg må plantene sørge for sin reproduksjon, altså pollinering. I vekstriket løses dette problemet på en fantastisk variert måte, men en stor del av artene har valgt samarbeid med insektene som den optimale løsningen. Altså er insektenes syn på verden, som ikke nødvendigvis er menneskets, også av avgjørende betydning for vår egen eksistens. I dette perspektivet, som har lengre tidshorisont enn vi kjenner fra våre snevre, egensentrerte interesser, er tilpasning og utnyttig av muligheter et hovedpoeng.

Insekter, f.eks. biene, ser stort sett ikke rødt, men til gjengjeld kan de oppfatte UV. Biene trenger mat til sin egen eksistens og plantene trenger hjelp til bestøvningen. Ved å lokke til seg insekter med løfte om søt og god mat (pnektar og pollen) får plantene gjort sitt, og insektene høster sitt. Annonseringen av ''varene'' gjøres ofte med markeringer i UV. Insektene oppfatter kombinasjonen av UV og gult som en spesiell farge, bipurpur (''bee purple''), dette har vært vitenskapelig veldokumentert i lang tid. Vi vet selvsagt ikke hvordan bipurpur ''er'', siden vi ikke selv kan se denne fargen, men vi kan danne oss en oppfatning ved hjelp av fotografiske metoder.

Gåsemure (Potentilla anserina) har praktfulle UV-markeringer og egner seg glimrende for å simulere hvordan blomsten fremtrer for insekter og oss. Samtidig kan dette være en leksjon i det grunnløse å hevde at det finnes ''en'' sannhet eller ''en'' virkelighet, ingenting er mer riktig enn noe annet når premissene er ulike.

Bildemontassjen er laget for mitt nettsted, men jeg ønsker kommentarer på den fra publikummet på fotodotno før jeg legger den ut på http://www.naturfotograf.com .

Jeg har satt opp en rekke bilder tatt i ulike spektrale områder. Fra venstre mot høyre, og ovenfra og nedover,

Øvre rad,
1. UV (360 nm)
2. Blått (450 nm)
3. Grønt (550 nm)
4. Rødt (650 nm)

Midtre rad,
5. Bipurpur tolkning 1
6. Bipurpur tolkning 2
7. Synlig lys (slik vi oppfatter blomsten)
8. IR (720-ca 850 nm)

Nedre rad,

9. Bipurpur tolkning 3, sammenfaller med UV fargeopptak på Fuji RTP film
10. Bipurpur tolkning 4

Ordet er fritt
Utstyr
  • D1H
  • UV-Nikkor 105 mm f/4.5
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger392
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_53812} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (6)
Birna R.
Kommentarer ønskes. Dette blir forøvrig siste bilde på en stund, jeg drar på fotoferie til Sørlandet og vil ikke ha Internettadgang der.

(om noen undres over hvordan bildet ble lagt ut, så kommer det fra min spesielle bo- og livssituasjon for øyeblikket)
Steinulf L.
En flott montasje med en faktarik historie. Synes ikke det er så mye å føye til. Bilder og historie henger sammen. God ferie.
Rune N.
Tja, hva skal jeg egentlig kommentere her?

Det fotografiske er vel greit nok, og ikke mye å kommentere, om man ser bort fra dine avanserte og velutviklede teknikker med gjengivelse av lys i forskjellige bølgelengder.

Men du er vel kanskje mer ute etter det pedagogiske? Fremstillingen er veldig lærerik, i alle fall for meg. Men jeg blir veldig forvirret av å måtte scrolle opp og ned for å se hva de forskjellige bildene representerer. Klarte ikke å holde tråden, rett og slett. Hva med å sette på forklaringen for det enkelte bildet som en liten tekst i hvert bilde?

mvh
Rune
Birna R.
tenkte på det Rune, men det ble for seint på kvelden. dessuten skal bildet (på mitt nettsted) legges ut adskillig mindre, og sannsynligvis deler jeg det opp i 2 avsnitt, (a) synlig lys + smale bånd og (b) bipurpur. da skulle det ikke være nødvendig med scrolling (har du ikke stor nok skjerm Rune? jeg ser da hele bildet og mer til på min ...)

tekstmarkering er en god idé som jeg tar med meg videre, men dette kan legges på først når endelig bildestørrelse er klar.
Bård Jensen S.
Som gartner syns jeg slike bilder av blomstenes andre farger er spennende da de viser at de fargene VI ser ikke betyr så mye i innsektsverdenen.
Bjs
Øyvind A.
Jeg synes dette var lærerikt og interessant.
mvh Øyvind
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu