PROBLEMER I BUA!
Jeg må ha hjelp!
Jeg retter fokusen inn på nesa til ekornet. Dermed blir dyret bra skarpt - om det sitter i ro. Men jeg vil gjerne ha skarpt litt rundt også - som her greina han sitter på! Hvordan får jeg til det?? Av og til burde fokusfeltet vært større..... som da det sitter to fugler ved siden av hverandre - - hos meg blir en av dem skarp!
Bildet inngår i albumet Fugler og dyr sett fra ''bua''. - Sommeren 08 lagde jeg meg foringsplass bak lekestua. Skar hull i veggen og fikk en flott plass for studie og fotografering av fugler og dyr.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2009-05-01 14:31:21
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D300
  • Nikon AF-S Nikkor 70-300VR
  • Brennvidde185mm
  • Blenderf/5
  • Lukker1/125s
  • Nei
  • Annetiso 280
    Håndholdt
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger212
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_394299} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (15)
Odd E. k.
+9
God 1.mai Ann Kristin!

Et flott fanget ekorn der fokuset ligger på snuten og fremre del av fremlabbene. Fint lys inn på motivet der fargene er varme. Ser du har stokken i forgrunnen ute av fokus samt resten av kroppen. Her kan du stille kameraet på A der du bestemmer blenderåpningen manuelt og der lukkertiden bestemmes automatisk etter den lysmengde som kommer inn gjemnnom objektivet. I dette tilfelle vil jeg fokusere skarpt på mitre delen av stubbens diameter samt stille blenderåpningen (f) manuelt på ca. 7.1 - 9.5. Da vil du kunne få en fin dybdeskarphet som dekker ekornet samt stubben. Regner med at du da har en avstand frem til motivet på melloom 3-5 meter og at kameraet står på stativ for å holde fokuspunktet konstant.
Lykke til og fortsatt fin dag med dine kjekke ekorn.

Mvh

Odd E.
Ann Kristin S.

Hei Odd
Tusen takk for konstruktiv god tilbakemelding.
Kameraet mitt står på A og blenderen i dette tilfelle på 5. Som jeg forstår deg rett burde jeg altså fokusere lenger ned. Det er jo egentlig innlysende, men jeg får vel ikke sylskarp snute da.... Avstand til motivet er vel toppen 3 meter - og stativ kan jeg ikke bruke inni bua mi av praktiske årsaker, men kan lene linsa i kikkhullet så jeg får støtte.
Har plutselig fått problemer med dette fokuspunktet. Lettere med fugler fordi de er så små og fokuspunktet dekker både fugl og miljø.
Jeg går ut nå og prøver igjen. Ser at nøtteliten sitter der.
God 1. mai til deg og.
Mvh Ann Kristin
Avsluttet .

Ja, det er mangt å lure på. Jeg lurer også idag, på hvitveisen som jeg ikke fikk skarp over det hele. Her for vi hjelp av Odd.
Men, om jeg skjønner hvorfor fokusere på midtre del av stubben, hm, håper du kommer med nytt bilde og at vi får oppklart mysteriet, vi to også:)
Ja, det er jammen ikke lett med det tekniske, for oss som lærer sent og glemmer fort.
Fint var det lell, av ekornet ditt, Ann Kristin.
mvh arild
Knut R.
+8
Jeg synes dette var et kjempeflott bilde jeg, Ann Kristin!

Dybdeskarpheten øker med desto mindre blende du benytter. Jeg ville alltid stilt fokuspunktet på øynene som alltid bør være skarpe, og så benytte så liten blender som det er mulig ifht lys og iso. Men du kan få problem med lukkeren. Jeg ville valgt lukkerprioritet, dvs på ditt D300 heter det S. Hvis du benytter håndholdt, så bør lukkeren alltid være 1/brennvidden, dvs ved 185mm så burde den vært 1/200, og hvis du er oppe i 300mm så bør du ha 1/300 etc.

Synes ikke det gjør noe om ikke hele bildet er skarpt bare den viktigste delen av bildet er det. Stå på, Ann KRistin!

mvh Knut
elin a.
+5
Synes ekornet ditt ble flott jeg.
Jeg fokuserer alltid på øyet, men her snapper jeg opp mye lærdom fra kommentarene over.
Ha en fortsatt flott helg.
elin
Venche J.
+5
Flott av ekornet Ann Kristin.

Om du vil bli en kløpper, så anbefaler jeg boka til Magnar Fjørtoft. Der kan du studere til øyet blir stort og vått. God å bla i samtidig som du øver. Jeg har gitt den som julegave til mine fotointeresserte barn de seneste årene, og de forsto fort "fotofinessene".
Wenche.
Odd A.
+5
Flott bilde av ekornet. Syntes det viktigste i bildet er skarpt så for opplevelsen av bildet gjør det ikke noe om kvisten er uskarp. Syntes Knut ga et godt råd for å få maksimal dybdeskarphet i bildet.
Mvh
Odd
Nils Christian S.

Så flott ekornet presenterer seg her ! - hopper nesten rett ut av pc-skjermen.
Liker det tette utsnittet i orginalen best.

Lill Beate Bru F.
+5
Et flott bilde av ekornet, for meg ser det jo "perfekt" ut, selv om du ikke har det skarpt i bunnen. Tenker ikke på det jeg siden ekornet i seg selv er så bra:-)
Er vanskelig med disse tekniske innstillingene syns jeg...lærer UTROLIG sakte, mulig det er fordi jeg er sørrrrlending, he he:-))
ketil o.

Hei!
Fint utsnitt,god skarphet,fine detaljer. Lyset og bakgrunnen er også bra. Fin helhet.
Mvh:
ketil
Hans-Jørgen H.
+12
Støtter Odd og Knut sine kommentarer her Ann Kristin!
Men problemet med mindre blender er at lukkertiden blir lengre og faren for uskarphet større.
Defor kommer temaet stativ opp nok en gang.
Ekornet bruker sitte nokså stille over noen sekunder når den spiser...ofte verre med fugler.
Er lyset bra pleier jeg å bruke blender 6.3 eller 7.1 på alike motiver på ca 3-4 meter. Iso fra 200-500...alt ut fra lyset.
Ble da fin ekornjensen her, men enig med deg i at forgrunnen og kunne vært skarp.
Trivelig helg!
Tyrin.
Avsluttet .
+5
Nydelig ekornbilde, Ann Kristin. Du kan bruke flerpunktsfokuseringen på ditt D300, men ofte er den for treig for dyre- og fuglefotografering. Flerpunktsfokuseringen prøver jeg å bruke hvis jeg skal ha skarpt fokus på f.eks. to fugler, samt på landskapsfotografering. Fokusknappen skal stå på "det hvite rektangelet".
Ann Kristin S.

Tusen takk for gode råd. Odd vil kjøre A, blenderåpning 7,1 + og fokusere på stubben. Knut vil kjøre S og fokusere på øya og Hans-Jørgen støtter begge med blender på 6,3-7,1. De fleste vil fokusere på øya.
Anne har prøvd flerfouseringspunktet - noe jeg også har gjort, men funker best på motiv helt i ro.
Forstår det slik at her er det ingen regel, men en må prøve seg frem. Jeg har landet på ca. 7,1 som kameraet mitt står på nesten alltid, men av en eller annen grunn ble ekornet tatt med blender 5.
Wenche: Jeg har Fjørtofts sin bok. Men av og til skulle jeg hatt Fjørtoft her i egen person for å oppklare noen mysterier. Da kan jeg likegjerne henvende meg til dere på dotten.....
Det er litt forskjell på kameraene og. Jeg påstår fortsatt at Nikon D70s har kjempekvalitet som foringsbrettkamera. Hadde ingen problemer med fokus med det.

Tusen takk alle sammen. Flere ekorn kommer!
Mvh Ann Kristin
Knut R.
+5
Jeg forstår deg godt, Ann Kristin! Jeg har også slitt med D300, men når jeg først klarte "å knekke koden" og lærte meg å bruke de gode fokuseringsmulighetene dette kameraet har, så har dette blitt det kameraet jeg benytter for krevende fotografering.

Jeg måtte ta meg en tur til FotoVideo og få tips av en pro som viste meg hvordan det skulle gjøres. Nikon arrangerer kurs også vet jeg.

Jeg benytter nå mye mere 51-punkts AFC med 3D-tracking. Kan da låse fokuspunktet og deretter komponere bildet. Hvis du skulle ta portretter med stor blender (svært liten dybdeskarphet) og er helt avhengig av å låse fokuset på øyet, så er dette tingen.

Ikke lett å lese seg til eller å forklare, - du må få noen til å vise deg hvordan.

Don´t give up!

mvh Knut
Ann Kristin S.

Hei Knut, takk for oppmuntrende hilsen.
Når en kjøper slike tekniske vidundere burde det følge med et par timers privatkurs. Å lese bruksanvisningen holder i hvertfall ikke for meg.
Men prøver og feiler en masse, blir det noen bra resultater innimellom. Men det er dumt at en aldri får lære seg alle mulighetene dette kameraet har.

Jeg give,r ikke up!
Ann Kristin
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu