Maltas historie
Malta har en svært lang, skiftende og interessant historie. På grunn av dens strategiske beliggenheten midt i Middelhavet, har mange folkeslag hatt herredømme over øya.

Det begynte med fønikerne, et semittisk folk som bodde i det nåværende Libanon. Disse koloniserte Malta ca. 800 f. Kr. En del grekere slo seg også ned på øya noe senere. Etter 218 f.Kr. ble Malta en del av den romerske provinsen Sicilia. Dette ble en oppgangstid der bl.a. tekstilindustrien blomstret. Malteserne var av de første i verden som ble kristne, i forbindelse med at Paulus led skibbrudd ved øya i år 60. Siden kom øya under både arabisk, nordmannisk og spansk styre.

Johanitterriddernes historie er i seg selv lang og interessant. I en periode hadde de herredømmet i Jerusalem i forbindelse med korstogene. I 1187 ble Jerusalem erobret av muslimene, og korsridderne ble jaget ut. Etter tilhold på bl.a. Kypros og Rhodos, ble de i 1522 fordrevet fra Rhodos av sultan Suleiman den prektige. Riddernes franske stormester L'lsle Adam reiste i 8 år fra land til land for å skaffe ordenen et passende tilholdssted.Slik kom johanitterridderne til Malta ved at daværende spanskfødte regent Karl 5. så muligheten av at johanitterne kunne styre øya og samtidig sørge for ro og orden i dette området og holde Europa fri for muslimer.

I 1530 overtok ridderne øya. Den viktigste hendelsen under ridderne var den store beleiringen av tyrkerne i 1565. Mot 42000 tyrkere kjempet 540 riddere og 9000 maltesere. Etter store tap og heroisk innsats ble tyrkerne slått, og beleiringen opphevet 8. desember, som i dag er Maltas uavhengighetsdag. Etter denne krigen ble hovedstaden Valetta bygd opp.

Ridderne ble på øya til 1798, da Napoleon styrte i 2 år, før engelskmennene overtok og gjorde Malta til kronkoloni.

Malta fikk sin fullstendige uavhengighet og erklærte seg som republikk i 1974.
Bildet er fra stormesterens palass i Valetta, her har det vært representasjonslokaler flittig brukt både av riddernes stormester, den engelske guvernøren og i dag Maltas president. Lokalene er stort sett ikke forandret gjennom historien.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-05-30 02:34:30
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2008-05-30 02:35:41
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon 350D
  • Sigma
  • Brennvidde25mm
  • Blenderf/5
  • Lukker1/13s
  • FilmtypeISO 1600
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger447
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_321343} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
anders s.

det er bare å ta av seg hatten for slik flott arkitektur
likte godt alle versjonene,men holder en knapp på versjon1
mvh anders
Tove H.

Artig å få et innblikk i Maltas fargerike historie, denne gang representert ved korsridderne! Liker godt v1 hvor ridderen liksom står i skyggen av fortiden og passer på. Han ser nesten litt levende ut, men akkurat passe lys på seg fra døråpningen.. ellers litt gjemt i en mørk krok. Historiens sus over dette bildet. Nåtida er representert ved nysgjerrige turister. I bilde 2 ser ekteparet litt ut som de er på vakt... følger noen med inni rustningene? (jeg har visst lest litt mye Donald oppigjennom...) Ser at malteserne er opptatt av symmetri - mye fine detaljer å studere. Flott serie!
Hilsen Tove
Wenche J.

God Morgen Ole-Kristian og takk for enda et flott bilde i serien din. Utrolig fargerikt og detaljrikt både bildet ditt og teksten. Versjon 1 er min favoritt. Meget interessant, velkomponert og med mange flotte detaljer:):):)
Mvh Wenche
Eli R.

Gir en følelse av å få snik-titte inn et sted man ikke har adgang!
De forskjellige kravene til belysning i forerste rom og bakre rom syns jeg du har taklet bra.
Her kunne det også vært tatt to bilder, et for hvert rom. Hvis du hadde stativ med. Og så blanda de i PS med hvert sitt layer.
- Eli
Per Harald G.

Svært interessant å lese det du skriv til bildet:)
Fint lys, spesielt på dei dekorative golvflisene.
Bra gjort viss du tok bildet utan stativ med den lukkartida. Bildet er skarpt og fint. Hadde også forventa meir kornete bilde når isoen er 1600.
Bra ballanse mellom lyset i det mørke rommet, og lyset i det store rommet bak.
Ole-Kristian T.

Tusen takk for alle kommentarene, jeg var litt usikker på dette bildet, men det ser ut til at dere synes det fungerer. Takk igjen :)
Avsluttet .

Hei Ole Krisitan
Dette var bra. Flott utfyllende tekst.
Jeg synes forgrunnen var meget bra. Nesten så jeg selv står i gangen og er på tur inn i rommet.
Mvh
Eva
Turid L.

Fine skarpe bilder med
lærerik fortelling fra Malta.
Alle bildene er fine på hver sin måte.

mvh Turid
Ann T.

Jeg synes at dette fungere veldig bra. Føler at vi er på tur inn i palasse. Liker at du har også lagt ved V3 med flotte detaljer.
Mvh. Ann
Avsluttet .

Hei! Velkomponert og flott. Liker standpunktet bildet er tatt fra, titter inn liksom. Fine detaljer i de neste versjonene og artig å få med seg litt historie også. Flott. Mvh Liselotte
Lene L.

Spennende komposisjon og utsnitt...
Flott og lærerikt fra deg :-)

Lene
Odd E. k.

Hei Ole-Kristian!

En flott fortelling av maltas historie, der du fint pesenterer noe av palasset. Flott fanget, der du fint har fanget stemningen. Mye historie i dette!

Ha en flott fotohelg!

Mvh

Odd E.
Ole-Kristian T.

Takk til Eva-Liz, Turid, Ann, Liselotte, Lene og Odd E. for fine kommentarer!
Avsluttet .

Meget interresant. Jeg tror Malta må få et eget frimerkealbum i samlingene mine.

Pene bilder.

Tobben
Thorbjørn R.

V1 fungerer godt som bilde, synes jeg. God dybde og ellers fin komposisjon. Jeg liker også lyset i bakgrunnen.

Mvh Thorbjørn
Anne-Lise S.

Dette synes jeg ble spennende og annerledes. Her velger du å stå utenfor og se inn, mens de andre allerede er der inne. Som å smugtitte inn et sted du ikke har lov til å være, men du hadde selvfølgelig lov til det. Liker plasseringen din ift. elementene, og elementenes plassering ikke minst. Synes det er noe for lyst innenfor. Her kan du med fordel mørkne de lyse områdene litt og kanskje også kontrasten for å få frem detaljene bedre. :-) Takker for titten. Jeg var aldri inne i Stormesterens palass. Så det kun fra utsiden. Artig!

Anne-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu