Malteserne
Malteserne som her sitter i en avslappet atmosfære på sine fortausbenker og ser etter den enslige turisten, kan være et symbol på maltesernes avhengighet av nettopp turistene. 30% av Maltas inntekter kommer fra turismen, og deres nasjonalprodukt er på nivå med Hellas.

Malteserne er i dag et homogent folkeslag, men anene deres er mangfoldige. Språket er semittisk, i slekt med arabisk og hebraisk, og forteller om en tilknytning til midt-Østen. Det er det eneste semittiske språket som skrives med latinske bokstaver. Språket har mange låneord fra italiensk og engelsk.

Malteserne er svært gjestfrie og vennlige, dette slås fast allerede i Bibelen (Ap.gj. 28.1-10). Paulus strandet nemlig på øya under en av sine misjonsreiser. Og folket lever opp til Bibelens ord den dag i dag.

Malteserne er mørke som søreuropeere , men engelsk styre i 174 år har påvirket temperementet, og ekteskap mellom maltesere og engelskmenn var vanlig. Familien og kirken er viktig for malteserne. Ca 90% av befolkningen er katolikker.

Malteserne er glade i å reise, og mange har måttet dra utenlands for å arbeide i trange tider. Derfor er det i dag flere maltesere utenfor Malta enn på øya. Mange vender hjem med oppsparte penger for å nyte alderdommen i gamlelandet.
Bildet er fra Rabat, området rundt middelalderbyen Mdina. Jeg synes det formidler en ro, og det viser noe om maltesernes vekt på estetikk og design, som f.eks. på benkene og mønsteret i fortauet.
Bildet inngår i albumet Inntrykk fra Malta - En uke på Malta i begynnelsen av mai 2008 ga meg en del kjennskap til dette lille landet i Middelhavet. Mitt første besøk til denne interessante øya mellom Sicilia og det afrikanske kontinent ga meg mange inntrykk og noe kunnskap om dette særegne landet som jeg vil dele i serien. Kilde: Aschehoug: Veien går til Malta
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-05-25 22:07:06
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon 350D
  • Sigma 17-70 mm
  • Brennvidde23mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/400s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMennesker
  • Lastet opp
  • Visninger331
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_320472} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (14)
anders s.

synes dette ble et artig bilde der dem sitter på rekke og rad og koser seg.
fint utsnitt og flott miljø
underteksten din var informerende,da jeg ikke har vert i malta før.
ha en flott kveld videre
mvh anders
Tone A.

Hei Ole-Kristian
Eit flott komponert bilde med diagonale linjer som gjentek seg bakover og god dybde med husa bakerst. Fine fargar repeterar seg på brusteinane bakover og kor orangetonane gjentek seg i husa. Benker er det dobbelt av og mennene ser så avslappa ut etter den einslege turisten.
Her synes eg at du har dratt litt for hardt i fargane pga at hudtonane er mest orange på mennene. Men lyset er vanskeleg sommarstid noko som ein ser på den lyse capsen og skjorta. Elles er det godt med frodige tre som gir lett skugge og godt fotolys.
Her set eg stor pris på underteksten din, kor det var mykje som eg ikkje visste om menneska på Malta. Her kunne du nok ha fotografert flotte hus også.
Eit flott bilde som er velkomponert og med avslappa positurar på malteserane.
:) Tone
Per Harald G.

Interessant info, og eit forteljande bilde om kvilande maltesiske menn som ser etter den kvinnelege turisten.

Du har den lyse terrakottafargen her også. (På fortau og bygningar.) Den er særeigen og fin i mange av dine bilder! Men eg er litt enig med Tone at huda på mennene får litt for mykje oransjepreg, kanskje p.g.a. ein ''side-effect?''

Eg har ein mistanke om at dette bildet er flippa. Mannen har klokka på høgre arm. Det er ikkje for å pirke, men eg hengte meg opp i det..... : )

Ser fram til å lære meir om Malta, med eminent bildefølgje frå denne nye serien din!
Eli R.

Jeg liker repetisjonen i de tre mennene og også stenene som drar en innover i bildet.
- Eli
Øyvind S.

Flott bilde dette, får tankene i sving, er det stampassen til disse herrene ? , repetisjonen gjorde bildet veldig bra, samt dybden... godt å få litt lærdom også, har aldri vært her.. men serien din insipirer til en tur..
mvh Øyvind
Avsluttet .

Hei! Et velkomponert bilde, fint med mennene på hver sin benk, fin dybde innover. Artig å lese hva du skirver om Malta også. Mvh Liselotte
Tove H.

Elegant linjeføring og god dybde. Her er det symmetri og orden i rekkene. Interessant lesning og et flott bilde med harmoniske farger og god komp!
Hilsen Tove
Marit O.

Her sitter gutta på hver sin benk og slapper
av,flott og fortellende stillig mønster på brosteinene
fin dybde.
Men ville dempe rød/orange fargen i ansiktet og hånda,spesielt på han første
da hudtonene ikke er naturlige her Ole-Kristian.
Mvh Marit
Ole-Kristian T.

Tusen takk for hyggelige kommentarer, det er en glede å spre litt informasjon om Malta, jeg synes absolutt det er et sted som er verdt å besøke :) Til Tone, Per Harald og Marit Dere har selvsagt helt rett ang. for sterk farge på huden, har lagt ut en moderert utgave :)
Anne Kari Berg K.

Hei,

Liker komposisjonen og de rike fargetonene. Enig i at hudtonene ble litt kraftige, du kunne ha dempet dem noe. Fint at du har med mennesker. Får en sånn god følelse av å sitte avslappet og betrakte havet under solen.

mvh Anne Kari
Anne-Lise S.

Også her noe særegent, Ole-Kristian! Omlag 1 eller to før solen går ned, idet temperaturen synker, trekker svært mange maltesere ut på fortauer, trapper foran sine hus og på promenader. Det er noe jeg selv syntes var svært sjarmerende. Så satt de der, og flere kom til, og så hadde de sine sosiale stunder med naboer, venner og familie ute på gaten. Gjestfriheten du nevner i underteksten din har jeg et godt eksempel på. Opplevde flere ganger å bli pratet til av, spesielt, eldre maltesere som satt utenfor sine hus. De fortalte villig vekk om stedet de bodde på, om øya, om sine familier og om landets historikk. Svært, svært spennende og interessant, og man følte seg utrolig godt mottatt og svært velkommen. Ble også invitert inn i det maltesiske hjem av eldre som satt slik. De er virkelig et vennlig og mildt folk!

Liker dette stemningsfulle motivet, der disse eldre menn sitter på hver sin benk og kikker etter turisten som spaserer der fremme. Artig at det er en kvinne også. Det sier vel også noe om at man aldri blir for gammel til å kikke litt... ;-) Gode dybde, flott lys, og du får godt frem fargene i natur og det flotte fortauet. :-)

Anne-Lise
Gjermund H.

Hei Ole-Kristian

Et flott komponert bilde fra din hånd. Liker historien du får fram, og den tekniske utførelsen.... Versjon 2 funker best på min skjerm.

Gjermund
Monika Frisvold V.

Hei
En fint bilde fra feriestedet Malta.
Det var litt artig at det var en mann på hver benk..
ingen det var to. Å alle var karer som har sin siesta.
Fin innholdsrik tekst..
fint teknisk bilde,
mvh monika
Avsluttet .

Eldre malteser som ser etter damen med et halvt smil Ole-Kristian
og tenker vel kanskje sitt om den gangen.
Liker farger, komp. og utsnitt. Fortellende bilde med fin tekst.
Godt du hadde på litt solfaktor i toern. Solbrenthet er ikke bare bare.
Med hilsen fra Eivind 8~))
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu