Arkitektur i Oslo - nest siste
Vi er kommet fram til det nest siste bildet i denne serien. Forrige bilde ga et eksempel fra den dominerende stilarten etter krigen, nemlig modernismen. En dominerende stilart medfører som regel en motstrømning. Slik også med modernismen. Vi har fått ulike utslag av retro-stilarter der man har søkt tilbake til tidligere bygningsidealer.

Huset vi ser på bildet ligger i Slemdalsvingen og ble oppført i 1984. Husets arkitektur kan stå som et eksempel på postmoderne klassisisme, inspirert av italiensk renessanse.

Bygningen er i to etasjer med kvadratisk grunnplan, fasaden av slemmede blokker med synlige fuger. Pyramidetak med stort utstikk, på toppen lanternine (lite takoppbygg med vinduer, oftest på toppen av en kuppel). Inngangspartiet og hagekarnapp som utstikkende midtpartier med tempelgavl.
Huseieren ga meg tillatelse til å ta bilder, men gjorde meg oppmerksom på at det var mye rot tundt huset. Så jeg hjalp ham med ryddinga gjennom en runde i ps :). Jeg er fornøyd med bildet bortsett fra himmelen som ble hvit fordi lyset var slik.
Bildet inngår i albumet Arkitektur i Oslo - Serien ''Arkitektur'' har ledet meg til Oslo, og inspirert meg til en ny serie som jeg kaller ''Arkitektur i Oslo''. I kronologisk rekkefølge vil jeg presentere noen utvalgte bygninger fra forskjellige stilepoker, fra middelalderen til moderne tid. Som kilde til teksten er benyttet bøkene ''Arkitektur i Oslo'', ''Oslo, en arkitektur guide'' og ''Ta vare på Oslo'' samt artikler på nettet.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-05-03 19:07:48
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2008-05-03 19:11:02
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2008-05-03 19:12:02
    Versjon #4
Utstyr
  • Canon 350D
  • Sigma 17-70 mm
  • Brennvidde36mm
  • Blenderf/4.5
  • Lukker1/80s
  • FilmtypeISO 400
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger444
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_316856} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (24)
Jarle S.

Hei,Ole-Kristian
Synd det nærmer seg slutten på denne spennende serien,men alt har sin ende!
Det har ihvertfall vært interessant å følge med på dine arkitektoniske funn de siste ukene,og samtidig meget lærerikt.
Så til bildet. Fine fargesammensetninger og massevis av flotte detaljer på dette huset.Både inngangspartiet og utbygget gjør dette bygget til noe ekstra.
Også pluss for at det er med et barn på bildet som gir liv til huset,samtidig som det
gir oss en begrep om størrelsen. Er det noe jeg ville fjernet fra bildet,så er det parabolen,men samtidig gir den oss også et innblikk i dagens hverdagsliv.
Meget fin dokumentasjon nok en gang,Ole-Kristian.

Mvh
Jarle

Per T.

En veldig artig billedserie du har levert. Spennende at du også tar med dette huset som er synlig fra Holmenkollbanen. Spesiell arkitektur som tiltrekker seg oppmerksomhet. Det skiller seg ut fra det meste annet av bolighus. Synes du har laget en god og interessant dokumentasjon. Hilsen Per
Avsluttet .

Artig hus og flott bilde av dette huset.
Morsomt og interessant å lese historien din under,lærer noe hver gang.
Hilsen Tone!
Venche J.

Artig stil. Minner meg om legoklosser.

Gleder meg til finalen, spennende...

Wenche.
Avsluttet .

Flott og interessant serie dette! Spesielt hus, enig i det med legohus. Ungen som leker utenfor forsterker det inntykket. Merkelig at eieren har ''ødelagt'' det med en paraobol...

Stig K. (:
Tove H.

Artig klossehus - veldig spesielt! Fint at du tok med litt miljø rundt. Flott serie!
Hilsen Tove
Lene L.

Spennende anderledes hus du har dokumentert nå...ja ligner på legoklosser :-)
Bra.

Lene
Anne Kari Berg K.

Spesielt og morsomt hus, og fin komposisjon. At du har med et barn på trampoline hever bildet i mine øyne.

Anne Kari
Ann Kristin S.

Spesielt hus ja i byggestil, fasong, farge og det meste. Er enig med Lene om at det minner meg om et legohus...
Men det var tøfft da - selv om jeg ikke ville kjøpt og bodd der tror jeg. Virker som huset ikke er planlagt med et vindu her, et karnapp der som egentlig ikke paser inn, en kuppel, og søyler til det firekanta huset. Veldig pussig byggestil. Men det var vel derfor du fant det og tok bilder av det også...
Du har ihvertfall vært flink og fått det på brikka på beste måten. Takk for titten
Mvh Ann Kristin
Ole-Kristian T.

Tusen takk for fine kommentarer! I morgen legger jeg ut det siste bildet i serien, og jeg setter pris på at mange av dere har fulgt med hele veien. Veldig hyggelig med alle kommentarene jeg har fått! Jarle: Så vidt jeg husker prøvde jeg på å ta bort parabolen, men fant ut at det ble vanskelig :)
Avsluttet .

Ikke mye prefab. over dett huset.
Postmodernisme på sitt beste dette. Flott bilde av et hus som ser ut til å være ikke bare vakker arkitektur, men en vel fungerende bolig for aktive mennensker.
Ros for at du spurte eieren on lov og var med på ryddingen.

Mvh
arve
Avsluttet .

Flott serie og morsomt klossehus. Fint miljø rundt.
Liker ikke fargene på huset, men det er jo ikke din skyld.
Er for utbasunerende!
Ville selv ha foretrukket jordfarger som matchet landskapet.
Brah jobba.
Med hilsen fra Eivind
Lars-Anders M.

Takk for att du viser oss hvordan man har byggt i Oslo. Dette var ett intressant hus.
mvh LAM
Wenche J.

Et flott bilde av et spesielt hus. Man skulle tro at huset var større, men barnet i bildet forteller klart den riktige størrelsen. En flott og interessant serie med en mye god og lærerik informasjon:):):)
Mvh Wenche
Odd E. k.

Hei Ole-Kristian!

Gratulerer som ukens fotograf.
Flott serie av statsbygg og private bygg du presterer å vise oss her på dotten. Liker godt fremførelsen av dine bilder samt en meget lærerik undertekst. Flott skarphet og fargegjengivelse i dine bilder samt et behagelig lys som gjør fremtoningen behagelig å betrakte.
Dette bildet er intet unntak, der byggetillatelsen sikkert var ordnet også for dette bygget. Fin gjengivelse av detaljer og en underbyggende tekst. Blir ikke lei av dine arkitektiske fotoobjekter.

Mvh

Odd E.
Ole-Kristian T.

Tusen takk til Arve/Eivind/Lars-Anders/Wenche/Odd E. for hyggelige kommentarer!
Inger-Johanne A.

Synes at dette er en spennende serie. Liker så godt bakgrunnsinformasjonen.
Reaksjon og motreaksjon slik er det gjerne, og så forskjellig kommer det ut i den fysiske realitet i arkitekturen.

Interessant det du skriver under egenvurderingen. Mottoet rydd motivet i full sving her. Artig å lese om.

Flott bilde som får frem husets egenart. Fint med de ulike versjonene slik at studier av detaljer kan gjøres.


Mvh Inger-Johanne
Tone A.

Hei Ole-Kristian
Det er mest dumt at serien din går mot slutten, men du har lagt ned eit stort arbeid i desse bilda dine og vil vel ha litt meir fri?
For du kunne også ha starta ein serie med vanlege hus.
Dette bildet har fine detaljar og blåtonane står så fint til den litt disige bakgrunnen, eller har du dempa blåtonane på huset litt?
Eit heilt spesielt hus til å vera bygd i 1984, men det har med eit stort karnapp som var typisk på den tida.
Fasaden med hagekarnppet og tempelgavlane ved inngangen har flotte detaljar kor det det blåtona mønsteret på veggen gjer huset ganske spesielt saman med pyramidetaket med lanterine.
Med berre to etasjer må det vera stor takhøgde på den øverste etasjen.
Men det er så fåe vindauga her, så eg lurar på om det var nokre på dei sidene som me ikkje ser?
Ungen som hoppar på trampolina gir liv til bildet, og leikebilen er mest nostalgisk.
Me bygde hus i Bergen i 1984 og det var eit moderne jærhus med karnapp, noko som ikkje var vanleg i den byen.
På Lyefjell er det eit hus som liknar på dette med pyramidetak og lanternine, men det har store vindauge og er ikkje kvadratisk.
Ein fotograf i Stavanger har gitt ut eit bok med foto av ytterdører. Berre ei lita opplysning for deg som likar arkitektoniske detaljar.
Eit flott komponert bilde med mange detaljar på eit spesielt hus.
Kjempebra jobba!
:) Tone
Ann T.

Hei Ole Kristian - gratulerer som ukens fotograf og gratulerer og takk for en fin og lærerikt serie med arkitektur bilde fra hovedstaden. Det har vært veldig interessant å se og lese om alle disse varierte byggninger. Meget bra gjort!
Mvh. Ann
Atle J. G.

Som både fotograf og arkitekt må jeg jo kommentere dette bildet :) Fotografisk helt greit dokumentert bildeserie, men arkitektonisk: For noe rare greier! Jeg kan nesten høre kunden snakke: ''Jeg vil ha klassisk gresk stil, naturstein entre med tympan og søyler, pyramide glasstak og canal+. Budsjettet ligger på rundt Nkr 1,2 mil.''
Typisk eksempel på en arkitekt som overhode ikke er kreativ selv, men har store kunsthistoriekunskaper som han gledelig kopierer. En skam for bransjen spør du meg. Men hvem er jeg... Sikkert mange kritikkere som kjenner igjen ting fra sine egne historiebøkene og jubler over dette. Uff...
Fin serie du holder på med by the way.
Mvh AJG
Tom T.

Dette er noe jeg kaller utsøkt dårlig smak, fra byggherren side. En hus som setter seg fast oppe i hode en stund. Bilde er helt greit teknisk, kunne fjernet huset på venstre side.

TomT
Anne-Lise S.

Vil du klare å slutte med dette, tror du? Et igjen....? Jeg undrer meg... Hva har du planer om å bruke serien til? Takker for rundturen blant Tigerstadens arkitektoniske verker, som det jo også finnes mange fler av ;-), og ser frem til det neste!

Anne-Lise
Ole-Kristian T.

Tusen takk for nye kommentarer!
Jon K. L.

Får nesten asosiasjoner til Lego-klosser når jeg ser huset her. Men det var artig beskrivelse av litt spesiell byggestil, og fint bilde.

Jon K.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu