Arkitektur i Oslo XVI
Vi har kommet fram til slutten av 1800-tallet, og nasjonalromantikken og den nasjonale identiteten vokser seg sterk i Norge. Sveitserstilen fikk kritikk fordi den var importert, og flere arkitekter tok til orde for en stilart basert på norske byggetradisjoner. Slik vokste den nasjonale tømmerstilen fram, ca 1890-1910. Dette er en variant av sveitserstilen, også kalt dragestil. Typisk er fasader av laftet tømmer eller lafteplank uten panel utenpå og saltak med store utheng. Som regel var det også utskårne mønekammer og detaljer med norrøne motiver.

På bildet ser vi Holmenkollen Park Hotel Rica, som ble bygd som Holmenkollen sanatorium i 1894. Bygningen regnes som et sentralt verk i den nasjonale tømmerstilen. Hotellet er et av Norges største konferansehoteller.
Jeg ble ikke helt fornøyd med dette bildet, lyset var vanskelig, og jeg skulle ønsket meg noen flere skyer. Denne gangen ville jeg vise hele bygget, derfor en tradisjonell kameravinkel.
Bildet inngår i albumet Arkitektur i Oslo - Serien ''Arkitektur'' har ledet meg til Oslo, og inspirert meg til en ny serie som jeg kaller ''Arkitektur i Oslo''. I kronologisk rekkefølge vil jeg presentere noen utvalgte bygninger fra forskjellige stilepoker, fra middelalderen til moderne tid. Som kilde til teksten er benyttet bøkene ''Arkitektur i Oslo'', ''Oslo, en arkitektur guide'' og ''Ta vare på Oslo'' samt artikler på nettet.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-04-25 08:43:26
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon 350D
  • Sigma 10-20 mm
  • Brennvidde12mm
  • Blenderf/5
  • Lukker1/250s
  • FilmtypeISO 200
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger408
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_315379} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (21)
Øyvind S.

Nok et praktbygg i serien din som ligger majestetisk over Oslo, kan være enig med deg at du ikke var helt fornøyd, virker som det er litt uklart i sidene i bildet, ellers så synes jeg morgenlyset gir fine speilinger i vinduene og det retter opp en del på helhetsinntrykket......
mvh Øyvind
Bjørn F.

Kjempebra at det blir tatt bilder av ''daglidagse'' bygninger. Plutselig har historien innatt oss og vi er for seint ute. bygningene er vekk!
Ser at Øyvind merker seg uskarphet ut i kantene. Selv bruker jeg dette objektivet endel på D200. Jeg prøver så godt jeg kan å blende ned til 11 spesielt på 10mm. her tegner mitt objektiv klart skarpest.
Bjørn
Avsluttet .

Igjen en praktfull bygning og utfyllende god beskrivelse.
Blender f:5 ser ikke ut til å gi nok dof på et så stor hus, men det er marginalt.
Bygget er verd et besøk både ute og inne,-og serveringen, hvis man har tid og plastkortet fullt, er formidabel.
En flott nasjonalromantisk perle.

Mvh
arve
Lars-Anders M.

Jammen finner du mange fine hus i Oslo. Dette har du sansen for. Hyggelig.
Mvh
LAM
torkel f.

hei Ole-Kristian.

gode tips fra Bjørn vedrørende uskarphet i ytterkanter.
liker lyset og fargetonene.
god skarphet og detaljgjengivelse i versjon2.

mvh torkel.
Avsluttet .

Flott rapport fra Holmenkollen Ole-Kristian. Liker dette. 8~))
Hilsen fra Eivind.
Ann Kristin S.

Takk for flott dokumentasjon. Flott lesning og dertil flott bilde - uskarpt i kantene eller ei..
Hvor går ferden videre - vi venter og ser!
Mvh Ann Kristin
anders s.

god dag ola
synes du har fått til et pent bilde av et flott bygg
synes lyset ble ok jeg,ser ut til at det er tatt tidlig om morgenen
optimalt hadde jo vert kveldslys og mørke skyer i bakgrunnen
du får ta deg en tur hit senere også
mvh anders
Ole-Kristian T.

Takk for hyggelige komentarer! Uskarpheten i kantene er nevnt, jeg skjønner egentlig ikke hvorfor jeg brukte den blenderen. Men-men, man lærer av sine feil :)
Anne Kari Berg K.

Liker vinkelen og syns huset er morsomt, men kunne ønske meg at enda mer er skarpt.
Morsomt og gedigent eksempel på dragestilen - vi har flere hus i dragestil her på Nesodden også, men i mindre målestokk :)

Anne Kari
Avsluttet .

Hei
Meget vakket praktbygg.
Synes hele serien din er god.
Eva
Avsluttet .

Flott dokumentasjon av et nydelig bygg.
Kjekt å se og lese.
Hilsen Tone!
Jarle S.

Hei,Ole-Kristian
Usedvanlig vakkert hotell,og du formidler bygningens flotte arkitektur på en fin måte. Godt og tett utsnitt,og ok eksponert. Venter spent på neste bygning!

Mvh
Jarle
Avsluttet .

Hei
Pen beskrivels, du er inne på et spennende tema som det kan komme mye ut av. Det kan sikkert diskuteres men når jeg ser trafikkskilt på bilde av gamle og staslige bygninger så blir det feil for meg
Tove H.

Veldig kjekt å se disse bildene dine og lese teksten til. Nok en flott dokumentasjon!
:)Tove
ketil o.

Hei!
Et prektig bygg. Har sansen for dine arkitektturbilder. Her er skarpheten nevnt. Det at du legger ved v.2 på dine bilder av bygninger er for meg som betrakter like viktig som hovedmotivet. Da får en se skikkelige detaljer noe som er både viktig og en spennende del av arkitektturen. Velkomponert.
Mvh:
ketil
Ole-Kristian T.

Takker og bukker til alle for hyggelige kommentarer! Ivar: Helt enig med deg, det skiltet er både stygt og stygt plassert!
Adrian Dyrhaug G.

Hei Ole Kristian!

Nok et meget vakkert konstruksjonsbilde fra deg!
Herlige farger, flotte farger og fin dybdefølelse!
Komposisjonen er meget god!
Stå på videre!

mvh Adrian Grande
Tine F. B.

Et praktfullt bilde av et praktfullt bygg! Herlige farger, flott komposisjon. Følger med til neste bilde:-) mvh Tine
Jon K. L.

He he - denne ventet jeg på og sannelig har du ikke fått med den også i serien din. Fantastisk bygg og jeg synes ikke du har særlig grunn til å være misfornøyd med resultatet her :)

Jon K.
Tone A.

Hei Ole-Kristian
Gratulera så mykje som Ukens fotograf! Med dine seriar ''Linjer i landskapet'' og ''Arkitektur i Oslo'', har du imponert med høg kvalitet, stor detaljrikdom og god informasjon om dei ulike bygningane. Landskapsbilda har også vore velkomponerte og med flott linjespel.
Dette bygget har eg beintfrm vore i då me feira 10års-jubileum som sjukepleiarar om me utdanna oss i Bergen. Kjempegod mat fekk me servert der i nostalgiske rom.
Her har du fått fram dragestilen med lafta tømmer og utskårne mønekammer.At det har vore eit sanatorium er ein spanande opplsyning, for lungesjuke må det ha vore godt å bu så høgt i frisk luft.
Dumt at ikkje begge endane er skarpe og eit bilde berre av taket med tårnet og verandaen øverst kunne du også lagt ut eit bilde av.
Men elles fine rødtonar på eit staseleg bygg.
Gratulera med som Ukens fotograf
Helsing Tone
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu