Arkitektur i Oslo X
For å få med et unikt område i Oslo med arkitektur som representerer almuen, tar vi nå en liten sving tilbake i tid.

I Christiania fikk man bare bygge hus i mur. Dette var kostbart, og bidro til at småfolk slo seg ned utenfor bygrensen der de kunne bygge i tre. Det meste av grunnen tilhørte de mer velstående byfamiliene som brukte den til åker og eng. Tre-forstedene fikk derfor bite seg fast på knauser og åssider uten dyrkingsverdi.

Av bebyggelsen fra denne tiden er det ikke mye igjen. Langs Akersveien, som bandt byen sammen med det eldste kirkestedet, er det bevart bebyggelse fra begynnelsen av 1800-tallet på Bergfjerdingen og i Telthusbakken.

Telthusbakken ligger i ly av Gamle Aker kirke (1. bilde i serien), mellom Maridalsveien og Akersveien. Nesten alle husene er her bygd i tre, og gata kan takke sin maleriske skjønnhet for at den er bevart. Selve veien er en av de eldste i byen, helt fra middelalderen.

Man bygde i tømmer, ofte med panel utenpå. Takene ble tekket med teglpanner. Smårutete vinduer var vanlige, etter hvert som glass ble billigere økte både rute- og vindusstørrelsen.

På bildet ser vi altså et utsnitt av Telthusbakken. På nordsiden av veien ligger lav trehusbebyggelse og på sydsiden ligger byens mest sentrale parsellhageområde, Ekebergløkka.

Telthusbakken er kjent som et dyrt og attraktivt sted å bo, og dette fører til et meget høyt prisnivå på trehusene i gata. Den sentrale, men samtidig rolige beliggenheten er hovedårsaken til dette.

Gata tiltrekker seg mange turister, har egen velforening og nettstedet telhusbakken.no.

Det var ikke så lett å ta gode bilder i Telthusbakken, men jeg håper dette bildet gir et visst innblikk i beliggenhet og arkitektur.
Bildet inngår i albumet Arkitektur i Oslo - Serien ''Arkitektur'' har ledet meg til Oslo, og inspirert meg til en ny serie som jeg kaller ''Arkitektur i Oslo''. I kronologisk rekkefølge vil jeg presentere noen utvalgte bygninger fra forskjellige stilepoker, fra middelalderen til moderne tid. Som kilde til teksten er benyttet bøkene ''Arkitektur i Oslo'', ''Oslo, en arkitektur guide'' og ''Ta vare på Oslo'' samt artikler på nettet.
Utstyr
  • Canon 350D
  • Sigma 17-70 mm
  • Brennvidde17mm
  • Blenderf/6.3
  • Lukker1/100s
  • FilmtypeISO 400
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger428
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_313848} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (30)
Lars Kristian G.

Hei Ole-Kristian!

Det er veldig artig at du tar deg tid til å skrive utfyllende kommentarer/forklaringer til dine bilder. Historien bak dette stedet er med på å forme tanker en selv setter igang rundt bildet.. Jeg synes det er flott at slike gater blir bevart - at det ikke kun settes opp nye leilighetskomplekser i alle kroker og kriker. Bildet ditt er et flott dokumentarbilde med klare og fine farger - ser det er fargerikt nedover bakken der :) Fin serie du gir oss her.

Mvh. LKG
Wenche J.

Hei Ole-Kristian
Et herlig fargerikt bilde skarpt og med mange gode detaljer. Liker at du har tatt med søplekassen med samme farge som huset:) Flott dybde i bildet med veien som fører innover og ned. Takk for den flotte informasjonen som følger bildet og beriker inntrykket:):):)
Mvh Wenche
Tom T.

Som dokumentasjons foto er dette bra, passer fint inn i serien din. Ser noen biler nederst til høyre, hadde vært fordel om du gikk et skritt frem + forandret vinkel,ta hadde de forsvunnet.

TomT
peter b.

Hei Ole-Kristian,

Din utførlige og utmerkede kommentar, gjør bildet mye mer meningsfylt.

Som du skriver, det er sikkert ikke helt lett å ta disse bildene under gjeldende forhold. Antar det er ganske trangt og vanskelig å finne rett vinkel som synliggjør arkitekturen godt.

Synes imidlertid du har lykkes rimelig bra. Særlig liker jeg godt fargene du får fram, passelig metning. Du får og med det skrukkete fortauet langs husene nedover.

Hadde du vurdert en litt større vidvinkel? Da ville du fått med mer, plassmangelen ville kanskje vært noe mindre problematisk.

Lykke til videre med ditt prosjekt.
Hilsen
Peter
Thorbjørn R.

Bra dokumentasjon og flott og opplysende undertekst. Det tekniske er bra.

Mvh Thorbjørn
Ole-Kristian T.

Tusen takk til Lars Kristian, Wenche, Tom, Peter og Thorbjørn for raske og hyggelige kommentarer :)
lars eliot j.

Hællæ Ole Kristian. Du får meg nesten til å lengte tilbake til Oslo. Når kommer det bilder fra Rodeløkka;=)). Flott med en liten historie time. Hei hei Lars Eliot
Monika Frisvold V.

Hei
Mimre mimre... Her var jeg da jeg gikk skole i Oslo.
En herlig plass...nydelig småhus som gir god stemning.
fint bilde med varme farger.
liker skyene.
mvh monika
Oddrun B.

Et fargerikt og fint bilde med god opplysende undertekst.
Er ofte i Oslo og ser at denne plass er nok verdt et besøk:)

mvh Oddrun
Anne Ø.

Nydelig fargetoner, stemningsfullt.
Er det noe med overgangen pipe, trær,
litt uferdig i etterbeh.?
Anya K.

Fred, harmoni og nostalgi, svunnen tid, men allikevel noe som står igjen i vår tid. Et vakkert bilde fra en av Oslo/Christiania tidens bebyggelse, nydelig farger, enig i at bilene kan med hell kuttes, men det er bare en liten tanke. mvh A
Anne Kari Berg K.

Dette var et godt bilde av Telthusbakken. Nydelige farger, himmel og, ikke minst, linjer. Hammersborg heter vel denne bydelen, som strekker seg ned til Fredensborgveien. Utrolig mange flotte motiver i denne bydelen. En skattekiste for fotografer :)

Anne Kari
Ole-Kristian T.

Tusen takk for nye kommentarer, det er gøy å lese dem! Anne: Det kommer røyk/ damp ut av pipa, det er det du ser i overgangen der :)
Tove H.

Supert med infoen til bildene! Et koselig strøk med fine farger, flott smijernsport og ulike typer takstein på husene. Liker utsnittet du har valgt. Klart og fint bilde med sjarm.
Hilsen Tove
Lene L.

Lærer mer og mer om Oslo...gøy :-)
Fin dokumentasjon...Liker utsnittet du valgte,fargene. Flott.

Lene
Marit O.

Fargerikt og flott,nostalgisk og stemningsfult
flott at du har med så mye info Ole-Kristian.
Mvh Marit
Avsluttet .

Hei Ole-Kristian
Lite jeg kan si, som ikke er sagt:) Men et meget detaljrikt bilde.
For meg som er ukjent i Oslo er serien din veldig lærerik.
Stå på.
Eva
Avsluttet .

Hei! Fint fotografert. Liker gata som smyger seg nedover her. Fine farger og flott med busker og trær. Flott. Mvh Liselotte
Ole-Kristian T.

Tusen takk til Tove/ Lene/ Marit/ Eva-Liz/ Liselotte, hyggelige at dere følger med :)
Avsluttet .

Herlige hus,herlig gate(kanskje dette er den lykkelige gaten)
Liker iallefall bildet ditt godt,stilige farger.
Hilsen Tone!
Jarle S.

Friske og fine farger mot en nøytral grå himmel.Ser ut som en skikkelig koselig og
fredelig gate i vår hovedstad. Bygninger av en litt annen type enn det du har vist tidligere,men minst like interessant. Meget godt utført,både med tanke på komposisjon og utsnitt.

Mvh
Jarle
Jon K. L.

Fin komposisjon og dybde i bildet, Ole-Kristian. Veldig hyggelig at du deler din lokalhistoriekunnskap med oss seere. Vi lærer jo masse om byen vår her.

Jon K.
kjetil g.

Dette likte jeg godt! gode farger og fin komposisjon, gir en spesiell effekt med bakken som heller nedover og den mørke himmelen i bakgrunnen. Veldig spennende og lærerikt å studere arkitektur bildene dine!

Hilsen

Kjetil
anders s.

dette er hus med sjel i
murhuset med skiferheller på taket var virkelig et flott lite hus
pent bilde med behagelig lys,og mørke flotte skyer.
mvh anders
Nils Christian S.

Her er utsnitt og perspektiv utmerket. Fin dokumentasjon.
Liv F. D.

Hei Ole Kristian.
Idyllisk sted du har kommet over her. Koslig bilde.
mvh
Liv '')
Ole-Kristian T.

Tusen takk til alle for hyggelige kommentarer :)
ketil o.

Hei!
Fargerik og fin dokumentasjon hvor utsnittet fungerer fint for meg. Teknisk bra utført.
Mvh:
ketil
Venche J.

Dette hadde jeg sansen for. Her har du fått riktige proposjoner og utrolig flotte farger i relativt flatt lys.


Kjempeflott syntes jeg.

Wenche.
Lars-Anders M.

Meget vakkert.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu