Arkitektur i Oslo V
I denne serien har jeg prioritert bygninger som står der de alltid har stått, men denne gangen har jeg gjort et unntak. For å vise en bygning fra sent 1700-tall, tok jeg turen til Folkemuseet på Bygdøy. Dette lille huset representerer stilarten louis-seize. Som navnet sier er stilen oppkalt etter franskekongen Ludvig 16., og oppsto i Norge ca 1790-1810. Bygningene hadde oftest masardtak og smårutete vinduer.

Denne bygningen sto opprinnelig på Vaterland og var opprinnelig verksted og butikkbygning. Butikkskiltet er et av få bevarte der det er malt på glass.
Bildet inngår i albumet Arkitektur i Oslo - Serien ''Arkitektur'' har ledet meg til Oslo, og inspirert meg til en ny serie som jeg kaller ''Arkitektur i Oslo''. I kronologisk rekkefølge vil jeg presentere noen utvalgte bygninger fra forskjellige stilepoker, fra middelalderen til moderne tid. Som kilde til teksten er benyttet bøkene ''Arkitektur i Oslo'', ''Oslo, en arkitektur guide'' og ''Ta vare på Oslo'' samt artikler på nettet.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-04-09 16:55:35
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon 350D
  • Sigma 17-70 mm
  • Brennvidde44mm
  • Blenderf/6.3
  • Lukker1/100s
  • FilmtypeISO 400
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger425
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_312623} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (21)
Lars-Anders M.

Liker lys og struktur, men litt rotete utsnitt.
mvh LAM
Ole-Kristian T.

Takk for kommentaren, er nysgjerrig på hva du mener med rotete utsnitt, fint om du konkretiserer :)
Eli R.

Syns fargene er VELDIG fine. Enig med utsnittet men det er jo litt kinkig med disse byggene som er omgitt av så mye rart.
Tenkte først at jeg ikke ville kappet toppen av det rosa huset til venstre, men på den annen side så vil man jo ikke gi det oppmerksomhet heller.
Jeg kunne tenkt meg at lampa ikke blokkerte teksten på skiltet, jeg kunne tenkt meg å fjernet den moderne søppelkassa. Kunne tenkt meg bittelitt farge på himmelen kanskje. Vet ikke om man kunne gjort det litt mørkere rundt selve bygget for å dempe omgivelsene men... nå tenker jeg bare høyt :-)
- Eli
Anne-Lise S.

Se så! Der står den gamle kolonialen ''slik den alltid har stått'', med slitne skilt, reklamer og takstein. Sjarmerende! Har du noen gang tenkt over hvor synd det er når alt ikke er like gjennomtenkt når de flytter slike forgagne og historiske bygninger (må vel kunne kalle kolonialen det) at alt ikke blir like vel gjennomført? Hvorfor i all verden kan de ikke få laget til søppelbøtter som også er like slik de dengang var, og dersom der ikke var bossbøtter, så kunne de ha laget noen som i alle fall ser ut til å være av det eldre slaget? Synes dette er fortellende og fint.

Anne-Lise
Anne Kari Berg K.

Hei,

enig i at dette bildet har VELDIG fine farger. Dype, men avdempede. Vakker komposisjon, opplever det ikke rotete i det hele tatt. Tror kanskje jeg hadde tatt med mønet på det rosa huset bak?

En ide, ta den for det den er. Hva med å supplere dine arkitekturkomposisjoner med en eller to veldig close detaljer (det er noe med helheten og delene) av typen et dørhåndtak, buen på et gelender eller en del av glasskiltet. Siden du er i gang med et prosjekt, mener jeg.

Det er så vakkert dette lille gule murhuset. Nesten synd det er flyttet fra sitt naturlige miljø.

Og jeg er enig med Eli i både å fjerne søppelkassa og kanskje få litt farge på himmelen. Vet ikke hvor mye du photoshopper, men du kan ta et annet bilde med litt himmel, skyer eller blått. Ta dem opp samtidig i ps. Lag kopilag - legg himmelbildet oppå det andre. Lag en maske og mal vekk alt utenom himmelen der du trenger den - du kan evt. ta ned opasiteten. Kanke forklare bedre, men det er ikke spess. vanskelg.


mvh Anne Kari
Ivan H.

Hei,

Sjarmerende lite hus, naturlige farger og godt teknisk utført.
Ser at komp er nevnt her, men synes dette er bra.
Kan legge til at jeg synes bildet er bedre å se på i fullskjerm med en subtil ramme.

Hilsen
Ivan Holmedal
Marit O.

Ligger mye historie i dette huse Ole-Kristian
flotte sære fargetoner og fin struktur i bygge,men ville rettet
opp bilde da det heller mott venstre, ellers fint og fortellende!
Mvh Marit
Avsluttet .

Synes dette er et fint bilde som forteller en historie. Komp er etter mitt syn flott, er enig i at himmelen kunne vært blå.
Liv F. D.

Hei Ole-Kristian.
Morsomt at du fotograferer disse gamle husene og viser oss bildene. Utrolig så mange fine detaljer du fikk med. Likte fargene. Jeg synes ikke himmelen trenger å være blå på et sånt bilde. Likte det som det var, spesielt taket var fint og forseg gjort da. Går for originalen #1.
Ha en fin kveld.
mvh
Liv '')
Tine F. B.

Hei Ole-Kristian,
Har ikke vært ''innom'' på mange dager, men ser du har vært flittig med arkitektur-serien din. Kjempefine bilder:-) Flotte farger i kolonialen på Folkemuseet, fint bilde. Vanskelig å fotografere der, har prøvd selv. Himmelen i V2 ble litt unaturlig synes jeg. Hva med å legge ut en S/H versjon også?
Uansett, fint prosjekt du holder på med, og gøy å få med litt av historien.
mvh
Tine
Avsluttet .

Hallo Ole-Kristian.

Fin layout med god komp., skarphet og farger. Fint ''sig'' i bygningen.

God story. V1.

Hilsen fra Eivind.

Ole-Kristian T.

Tusen takk for nye kommentarer, hyggelig at dere følger med på serien :) Til Eli: Takk for at du tenker høyt, det er alltid interessant. Jeg vil ikke ta bort den moderne søppelbøtta, på (godt og) vondt er den en del av historien. Og lampa må nødvendigvis dekke for noe av skiltet. Men er helt enig med deg og Anne-Lise at søppelkassa ikke er noe pent syn! Marit: Jeg tror du har rett ang. skjevhet, men jeg dropper ny versjon. Takk til Anne-Lise for tips ang bruk av layers, jeg har det på dagsorden! Tine: Ja, himmelen ble ikke bra pga at jeg brukte feil teknikk, men s/hv dropper jeg, vil ha fram de fine fargene bl.a. på taket. Takk igjen til alle :)
Avsluttet .

Hei! Fin komposisjon her også og fine farger. Artig og følge denne serien din, ble veldig fint med blå himmel. Mvh Liselotte
Anne Kari Berg K.

Hei,


syns det gjorde seg med den blå himmelen (v2), selv om fargen kanskje kunne vært litt mer dempet.

mvh Anne Kari
Lars-Anders M.

Jeg syns du har med for mange detaljer. Og jeg syns himmelen ikke hører med da den er helt utbrendt.
mvh
LAM
Lars-Anders M.

Himmelen i v2 er ikke lykkad. Ta bilde av en himmel og legg in den så blir det mere naturligt syns jeg.
mvh
LAM
Tom T.

Bra miljø skildring, bilde er best i v1. Bilde kunne vært mye bedre med færre elementer, slik det er nå flyr blikket til alle kanter.

TomT
Tove H.

Koselig bilde med litt vel mange elementer. Støtter forslag om natulig blå himmel til v2. Liker serien din!
Hilsen Tove
Ole-Kristian T.

Takk til alle for kommentarer og innspill. Skjønner at komposisjonen kunne vært strammet opp, med f.eks. å ta bildet i fronten, men pytt-pytt. Jeg ser at den blå ''himmelen'' jeg lagde ble vare tull. Har faktisk lært meg å ''lage'' himmel og kopiere inn nå :)
Eli R.

(En måte jeg har lært å legge inn himmel er å åpne både himmelbildet og det himmelløse bildet. Markere himmel bildet og CTRL-C, deretter markere den hvite himmelen i hovedbildet og ta ''Paste Into'' for da kan man flytte rundt på himmelen etterpå.)
Jani F.

Dette er min favoritt i denne serien din av dei bileta du har lagt ut til no. Likte dette veldig godt Ole- Kristian:) Utrulig sjarmerende og flott! Dei ulike fargene passar godt saman i mylderet av ulike linjer og mønstre. På meg verkar bilete rolig, men eg les at nokon syns det er rotete. Det er jo det som er så kjekt med å legge ut bilete her inne; at man får moglegheita til lese ulike tolkninger på bilda sine:) Komposisjonen er god, syns eg (men den blå himmelen var for uekte.. men det har jo du funne ut for lenge sida;))
Kjekt med slike serier! Mvh Jani
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu