Arkitektur i Oslo IV
I min lille arkitektoniske vandring i Oslo, har vi nå kommet til 1700- tallet. Dette bygget ligger i Tollbugt. 10, og går under navnet Krigsskolen. Bygningen ble oppført ca 1765 for stiftsamtmann Caspar Herman Storm. Fasaden er i rappet tegl, og huset er dekket med masardtak. Stilen er rokokko. Arkitekten, muremester Reichen, hentet inspirasjon i København til bygget, som har et av byens få eksempler på et bypale med barokk forplass (æresplass) mellom to fremspringende fløyer. Lokaler for Krigsskolen 1803-98, 1932-40 og fra 1945-69. Bygget er nå representasjonsbygning for Hæren.
Jeg valgte å fokusere på forplassen mellom de to fremspringende fløyene, noe som er karakteristisk for bygningens arkitektur. Minnesteinen på æresplassen tilhører Diderik Hegermann. Han var oberst og ble utnevnt av kong Christian Fredrerik som sjef for krigsdepartementet i et midlertidig regjeringsråd som virket noen måneder i forbindelse med unionsoppløsningen i 1814.
Bildet inngår i albumet Arkitektur i Oslo - Serien ''Arkitektur'' har ledet meg til Oslo, og inspirert meg til en ny serie som jeg kaller ''Arkitektur i Oslo''. I kronologisk rekkefølge vil jeg presentere noen utvalgte bygninger fra forskjellige stilepoker, fra middelalderen til moderne tid. Som kilde til teksten er benyttet bøkene ''Arkitektur i Oslo'', ''Oslo, en arkitektur guide'' og ''Ta vare på Oslo'' samt artikler på nettet.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-04-09 10:07:03
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon 350D
  • Sigma 17-70 mm
  • Brennvidde28mm
  • Blenderf/7.1
  • Lukker1/125s
  • FilmtypeISO 400
  • Nei
  • AnnetRettet opp i Correct Camera Distortion
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger278
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_312383} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (13)
Jarle S.

Stilfull og ryddig komposisjon med god balanse.Kunne vel nesten ha tatt halve bildet og speilvendt,så hadde vi fått det samme resultatet.Behagelige farger og godt å se på.
Hilsen Jarle
anders s.

syens dette ble et pent bilde av en staselig bygning.
likte spesielt godt utsnittet
mvh anders
Avsluttet .

Veldig godt komponert.
Fine linjer,flott bygg,fine farger.
Godt bilde.
Hilsen Tone!
Odd E. k.

Hei Ole-Kristian!

Et meget flott bilde igjen, der du fint har fanget arkitekturen. Flott skarphet og i fine farger. Likte også godt de andre bygningene du har vist i det siste, der du har fått frem særtrekket og de viktigste med bygningene. Fint også med den utfyllende underteksten, noe som gjør det interessant å studere bildet sammen med teksten.

Ha en fin fotouke Ole-Kristian!

Mvh

Odd E.
Ole-Kristian T.

Tusen takk til Jarle, Anders, Tone S. og Odd E. for kommentarer! Gøy at dere følger med på arkitektur-serien min :)
Avsluttet .

Hei! Et stilfullt bygg som du har fotografert på en flott måte. Fine farger og et fint utsnitt. Flotte disse bildene dine fra Oslo. Mvh Liselotte
Avsluttet .

Hei Ole-Kristian.

Stilig bygg med stilig arkitektur. Mye fint fra Oslo.

Hallo fra Eivind.
Eli R.

Dette var bare kjempeflott! Kunne tenkt meg å bli kvitt det hvite skiltet på den ene stolpen men det er virkelig bare pirk. :-) (Og juks...)
- Eli
Lars-Anders M.

Når jeg leser kommentarene her tror jeg nesten ikke dere har sett på bildet men bare skriver fine kommentarer for å få masse kommentarer selve.
Ser dere ikke den håpløse kuttingen av gjerdestolpene. Hele stoplerne og gjerdet bure vert med. Enten hele taket eller ikke noe.
Taket burde ikke hvert med. Skall det å være med bør vi få se hele taket. Som det er her er det bare forstyrrende

Mvh
LAM
Ole-Kristian T.

Takk til Liselotte, Eivind, Eli og Lars-Anders for kommentarer! Lars-Anders: Det med gjerdestolpene kan jeg være enig i, grunnen til kuttet skal jeg fortelle deg: Det sto to biler parkert foran gjerdet, og jeg kuttet rett over dem for jeg tror en klonejobb her ville blitt vanskelig :) Det med taket er jeg ikke enig i, synes den løsningen ble ok. Takk for at du sier det du mener, det lærer man som regel mest av :)
Tom T.

Hei!

Fine farger:) Synd at gjerde er kuttet, mulig det du skulle tatt bilde når det ikke var biler foran gjerde? Synes bilde blir mye bedre uten tak, bilde oppleves roligere ved denne justeringen.

TomT
Venche J.

Dette ble bra Ole-Kristian.

Et mulig prosjekt: Den franske skolen. Det syntes jeg er et flott bygg.

Wenche.
Eli R.

Jeg tenkte på det med gjerdet da jeg kom med bussen ned til byen her om dagen. Og så de parkerte bilene og tenkte du hadde hatt flaks som klarte å få et bilde uten dem. Men sånn var det altså ikke. :-) Tror du får kuppe noen veiarbeidsmarkører og sette dem opp i nattens mulm og mørke før fototokt.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu