Arkitektur i Oslo II
Vi har kommet til gamle Christianias eldste bevarte bygning, Raadmannsgaarden, som ligger i Raadhusgt. 19. Den ble oppfoert i 1626 for raadmann Lauritz Hansen. Stilepoken den representerer, er renessanse. Karakteristiske trekk i nord/Europa er f.eks. hoeye og bratte tak og smaarutete vinduer. Raadmannsgaarden ligger ut mot byens eldste torg. Paa bygningen ser vi hoeye gavler, karnapp og blindarkader. Fasaden var av fuget tegl, roed og gul i annethvert skift. Portalen som vi ser mot torget ble oppfoert i 1772. Bygningen har vaert brukt til bibliotek og sykehus. Fra 1937 lokaler for Oslo kunstforening.
Jeg har rettet opp bygningene noe i ps. Jeg ser jo at ikke alt er rett, men hvis jeg gjorde bygningen bak til venstre helt rett, ble ikke resten bra. Legger ut originalen, vil gjerne ha tilbakemelding paa opprettingen.
Bildet inngår i albumet Arkitektur i Oslo - Serien ''Arkitektur'' har ledet meg til Oslo, og inspirert meg til en ny serie som jeg kaller ''Arkitektur i Oslo''. I kronologisk rekkefølge vil jeg presentere noen utvalgte bygninger fra forskjellige stilepoker, fra middelalderen til moderne tid. Som kilde til teksten er benyttet bøkene ''Arkitektur i Oslo'', ''Oslo, en arkitektur guide'' og ''Ta vare på Oslo'' samt artikler på nettet.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-04-01 00:42:56
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon 350D
  • Sigma 17/70 mm
  • Brennvidde21mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/60s
  • FilmtypeISO 400
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger345
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_311125} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (14)
Esben U.

Bra tiltak med en slik serie. Kasnkje litt vanskelig lys for et slikt bilde, men jeg synes du har fått mye ut av det.
Bjørn J.

Den beste måten å få rette linjer i et eksteriør bilde er å gjøre det når du fotograferer. Det du trenger er en passe høy gardintrapp!
Anne Kari Berg K.

Hei,

jeg syns dette var et godt bilde av Det Gamle Raadhus. Fine farger og utsnitt. Men jeg kan ikke se at du har rettet opp noe særlig?

Hehe, ja, det var jo en god ide med gardintrapp - og oppretting når man tar bildet. Det fins mange muligheter for oppretting, men den jeg bruker, som kanskje kunne funke på dette bildet (og som jeg har nevnt før) er slik:

Flat bildet (ta en kopi). Gå inn på filter, distort, lens correction. Gå inn på angle og finn riktig antall grader - i dette tilfellet, for å rette opp huset bak, tror jeg kanskje det ville funke med 2.

Dette filteret gir også muligheter for å gå inn og forskyve vertikalt/horisontalt. Men man mister jo alltid noe og må croppe etterpå.

Ha en god (foto)dag.

mvh Anne Kari
Inger-Lise S.

Fint dette. Jeg syns du har gjort en bra jobb med originalbildet.
Inger-Lise
Avsluttet .

Fin arkitektur fra deg igjen Ole-Kristian.

En god rundtur med en flott bygning.

Lyset faller fint på. Skarpt også.

Liker begge versjonene.

Hallo fra Eivind.

Jon K. L.

Absolutt fornøyd med opprettinga her, og du har også fått litt spenning i dette velkomponerte bildet med personene som deltar: Vedkommende som kommer inn fra høyre har tydelig fokus på grupperingen til venstre.

Jon K.
Ole-Kristian T.

Tusen takk for at dere tok dere tid til å kommentere bildet av den gamle Rådmannsgården. Jeg har funnet ut at bygninger slett ikke er lette å avbilde, det gjelder både forvrengning av perspektiv og linjer pluss lyset, som ofte er en utfordring. HDR er vel kanskje tingen i den forbindelse, har faktisk prøvd det med delvis hell, men ikke klart til å legges ut ennå. Til Bjørn: Vel talt det du sier der, gardintrapp hadde vært tingen! Anne-Kari og Jon: A-K ser ikke at jeg har rettet opp og Jon er fornøyd, hvem skal jeg høre på? Jeg trenger svar på en ting: Kan man rette opp deler av et bilde og ikke resten? Så langt tror jeg man må jobbe med hele bildet, og at det derfor blir å kompromisse m.h.t. loddrette linjer f.eks. Men kan noen opplyse meg mer, hadde det vært fint :) Anne-Kari: Jeg skal prøve mer på det du nevner, men jeg kan ikke flate bildet, det har kanskje med layers å gjøre, og jeg kan ikke det ennå :( Uansett: Takk for hjelpen :)
Avsluttet .

Hei. Et fint og velkomponert bilde av bygningen. Fint lys og farger. Et meget vellykket resyltat. Mvh Liselotte
Per T.

Flott bilde i en artig serie. En ekstra dimensjon at du skriver historien bak bygningen som gjør dette interessant på flere måter. Jeg er i tvil om hvilken versjon jeg liker best med hensyn til linjer og oppretting. Men bygget i seg selv har du fått flott frem med tilhørende detaljer. Fin dokumentasjon. Mvh Per
Avsluttet .

Spennende serie dette.
Kjekt å høre historien rundt bygget:-)
Og kjekt å se alle disse fine bygninger som finnes.
Liker best V1.
Hilsen Tone!
Eli R.

Jeg tipper du kan få rettet opp deler ved å legge en del av bildet i et annet layer. Eller hva skjer om du gjøre et valg av et område og så transform, kanskje det går an. Jeg liker det lille lyset som kommer inn selv om det gjør det vanskelig. Jeg er litt usikker på komposisjonen din men kanskje fordi jeg føler at det gule bygget til venstre burde vært inkludert.
Så et tv program for noen uker siden hvor de hadde med seg synske inn i kjelleren der og de sa det hadde vært henrettelser. Som ble bekreftet av hun som representerte huset. Syns at menneskene til venstre kanskje får litt for mye oppmerksomhet. Ville heller hatt spredte folk uten forbindelse - nå lurer jeg liksom på hva de driver med :-)

- Eli
Jani F.

Hei Ole- Kristian! Eg falt heilt for dette bilete! Syns det du har gjort i versjon#1 hevet bilete betraktelig. Syns komposisjonen sit som den skal, liker at du har valgt å behalde litt luft rundt klynga av menneskene. Det er spanande å betrakte ulik arkitektur side om side og syns du har dokumentert det godt. Interessant tekst til bilete. Flott!
Mvh Jani...........:)
Ole-Kristian T.

Tusen takk for kommentarene! Til Eli: Det gule bygget ble bygget på et annet tidspunkt og har en egen historie, derfor er ikke det bygget inkludert i bildet :)
Adrian Dyrhaug G.

Hei Ole Kristian!

Likte godt arkitekturbildene dine, der jeg fant dette som min favoritt!
Vakkert lys inn på venstredelen av bygningen mens resten av bygningen ligger i skyggen. Dette skaper vakre kontraster! Dette funker fint for meg!
Lykke til videre!

mvh Adrian Grande
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu