Arkitektur i Oslo I
Denne serien begynner med Oslos eldste bygning, Gamle Aker kirke. Kirken har tre skip og er bygd i romansk stil (rundbuestil). Den romanske stilen var vanlig i tidlig middelalder og høymiddelalder. Man er ikke helt sikre på når Gamle Aker kirke ble oppført, men det skjedde trolig rett før eller rett etter år 1100. Kirken er bygd av kalkstein fra stenbrudd i Oslo og fra øyene i Oslofjorden. Ca 1850 var den i svært dårlig stand og skulle rives, men ble reddet ved at kommunen overtok kirken. Den ble restaurert og fikk bl.a. nytt sentraltårn i 1861.
Skarpt sollys er ikke enkelt fotolys, men jeg jobbet med å ikke gjøre skyggepartiene for mørke. Valgte denne vinkelen for å unngå enda mer skyggespill på kirkens vegger. Dessuten ønsket jeg å fremheve den romanske stilen (rundbuestilen).
Bildet inngår i albumet Arkitektur i Oslo - Serien ''Arkitektur'' har ledet meg til Oslo, og inspirert meg til en ny serie som jeg kaller ''Arkitektur i Oslo''. I kronologisk rekkefølge vil jeg presentere noen utvalgte bygninger fra forskjellige stilepoker, fra middelalderen til moderne tid. Som kilde til teksten er benyttet bøkene ''Arkitektur i Oslo'', ''Oslo, en arkitektur guide'' og ''Ta vare på Oslo'' samt artikler på nettet.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-03-31 00:46:46
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2008-03-31 00:54:07
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2008-03-31 19:54:50
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2008-03-31 20:11:04
    Versjon #5
Utstyr
  • Canon 350D
  • Sigma 10-20 mm
  • Blenderf/9
  • Lukker1/125s
  • FilmtypeISO 100
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger349
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_310817} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Eli B.

Hei igjen, flott bilde dette, selv i sterkt sollys synes jeg du har klart deg fint. Lyset er behagelig, ikke noe utbrent eller alt for mørke partier her. Fin ramme rundt kirken også med trærne (grenene) som stikker frem. Interessent å se denne serien din om arkitektur i Oslo.

mvh Eli
Avsluttet .

Hei Ole-Kristian.

Et flott bilde du her har lagt ut av den gamle kirke.

Fint lys siger inn, skarpt og fin komp.

Hilsen fra Eivind.

Avsluttet .

Hei
Flott bilde av en gammel bygning. Jeg tror det hadde vært bra å clonet bort de grenene nærmest kirken.
Ellers er bilde klart og fint. Artig vinkel og komposisjon.
Ble passelig svimmel, her:)
Mvh
Eva
Tine F. B.

Synes du har fått det svært bra til tross sterkt sollys:-) Skarpt og med flotte farger og kontraster. Fin vinkel! mvh Tine
Anne Kari Berg K.

Fint og skarpt bilde av Gamle Aker Kirke. Men i motsetning til mange andre som har kommentert, synes jeg ikke denne vinkelen passer så godt til å dokumentere kirken.


Anne Kari
Roar K.

Her ville jeg rettet opp perspektivet noe da du utvilsomt har vært langt ned i vidvinkelområdet. Bygningen kunne forsåvidt vært som den er. Men at alle gravstøttene til venstre i bildet luter mot høyre er ikke pent så klikk Select og ALL. Deretter Edit, Transform og Perspective. Sett så musepekeren i høyre eller venstre hjørne oppe og dra rett ut mot siden så følger begge sider med. Er det fortsatt forskjell på sidene så gjenta med Skev så beveger bare den siden du drar seg. Kanskje visste du dette, men tok det med for dette er det ikke alle som vet. Dette blir en flott presentasjon når du får rettet opp.

Kan nevne at jeg bor bare noen steinkast fra denne kirken og har fotgrafert den både innvendig og utvendig. Men må nok ta en ny runde.

Roar
Ole-Kristian T.

Takk for kommentarer, det er alltid hyggelig å få! Til Anne Kari: Bra at du sier din mening, hadde flere alternativer, med mer tradisjonell vinkling der to sider av kirken synes, hadde blitt bedre kanskje, men falt altså ned på denne.
Takk til Roar for tips om oppretting, jeg kunne det ikke fra før :)
Jon K. L.

Fin kirke og belysning etc. Personene er også riktig plassert i forhold til balansen i bildet. Når det gjelder slike vidvinkelbilder som er tatt på skrå oppover blir det imidlertid en litt misvisende helling sammenliknet med hvordan vårt øye oppfatter det, så jeg gir deg ikke full score denne gangen:)

Jon K.
Jarle S.

Hei,Ole-Kristian
Vanligvis liker jeg ikke slike skrånende linjer på arkitekturbilder,men akkurat på dette gjør det meg ikke noe.Det litt vanskelige fotolyset tatt i betraktning,har du løst denne oppgaven fint.Det eneste jeg vil pirke på,er greina øverst til venstre.
De få skyene på himmelen gir bildet mere spenning.
Jarle
Avsluttet .

Flott bilde av kirken.
Syns du har greid deg godt trass i skarpt sollys.
Fint med gravsteinene i forgrunnen,de skaper dybde og gir liv til bilde.
Hilsen Tone!
Liv F. D.

Hei Ole-Kristian.
Fint bilde av denne gamle kirken. Likte vinkelen du har valgt her. Skarpt og fint i fargene.
mvh
Liv '')
Ole-Kristian T.

Takk til Jon, Jarle, Tone og Liv for kommentarer!
Eli R.

Liker dette veldig godt! Hvis jeg skulle pirke på noe så tenker jeg at jeg ikke ville hatt kappede gravstøtter nede foran. Men det blir bare en teoretisk betraktning ettersom om du rygget litt bakover ville det vel bare dukket opp nye støtter i bildet :-)
Marit O.

Fint bilde av en gammel kirke,liker at du har med gravstøttene i forkant som gir bilde dybde.men ville rettet opp bilde da støttene heller mott venstre samt jeg ville dempet høylyse på kirkespire Ole-Kristian.
Mvh Marit
Frida-Marie H.

Hei Ole-kristian!!!!!!!!!!!

dette bilde var skikkelig kult, du har tatt bilde på en morsom måtte, så det ble fint.


Hilsen Frida-Marie
Geir B.

Hei Ole-Kristian.

Dette bildet liker jeg godt. Fine farger og stemningsfylt lys. Versjon 5, med forsøk på oppretting er et skritt på vei, men du kunne prøve å ta i mer, slik at linjene langs veggene på høyre og venstre side blir parallelle. Noen ganger kan dette fungere bra, andre ganger får man et flattrykt og merkelig resultat.

MVH

Geir
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu