Den målbevisste kongeørn.

Å nei, ikke enda en ørn!

- Men den var jo så flott. Åsså var det så herlig snøvær.

Tål én ørn til!

Vi sonet i bua til Ole Martin. Timene dro seg på. Befriende avbrutt av akrobatiske og fotogene nøtteskriker.

Så kom vår etterlengtede ørn! Og alt var glemt: Timevis med bilkjøring på hålkeføre, urimelig tidlig oppstandelse, ventetid og tørr matpakke. Den kom!

Målbevisst og med intenst blikk kom den. Og den fant seg i å bli festet til CF-kortet.

For fotografen hadde trent seg på dette. Denne gangen var han heldig og unngikk de fleste feil.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_305968} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
Brita Helen E.
Hei!
Visst tåler vi (iallefall jeg) flere ørnebilder når de er så bra som dette:)
Flott positur og bra skarphet. Ekstra flott med de sprikende fjærene på venstre vinge.
Fint eksponert,som vanlig fra deg!

Mvh Brita...
Monika Frisvold V.
Hei
Ørnebilder er fasinerende..
å jeg tror folk må oppleve det for å forstå
hvor utrolig mektig dette er ....
Her et meget fint ørnebilde i flott positur...
fin skarphet på øyne og nebb...
mvh monika
Terje S.
Steintøft bilde Kjell. Mange tror det er enkelt å sitte i ei åtebu å ''sone'' men konsentrasjonen må være på topp hele tiden for å få de ''store blinkskudda ''som her. Lyset,snøværet og den tøffe posituren gjør det meget severdig.

Hvilket kamera og brennvidde har du brukt ? Prøvde sjøl med 300 mm og 1,5 cropfaktor og det var nesten umulig å ta fluktbilder når fuglen kom fra siden. Rett fremfra og imot gikk bra. Min erfaring tilsier at en 70-200 eller en fast 200 mm er ypperlig redskap på 1,5 crop. Kompisen min med MK 3 tok flotte bilder imot, men kuttet konsekvent vinger med 300 mm sideveis til tross for bare 1,3 crop. Fullformat med 300 mm er vel det optimale.

Terje
Thomas M.
Som jeg pleier å si til slike bilder, rett og slett Konge!
anbefaling fra dalen

Thomas Mørch
Stian H.
Dette ble da riktig flott!

La meg se... Ørna har netopp kost seg med en orrhøne til forrett, derav den lille brunvatrede fjøra som henger fast i venstre klo. Fuglen er mer sulten, og slipper seg derfor ned fra den tørre furustokken og seiler med stivt blikk mot en rev eller rådyr til venstre på plassen.
DA, var du på hugget, og fikk fanget et skikkelig flott bilde. Den lille stripa snøkledd bakke, sammen med den snødekte furua, og snøfnuggene i lufta; herlig vinterstemning.
Fortrolig med plasseringen av ørna i bildeflaten, der den er på tur ned/bortover.

Gratulerer med utbyttet av soningen.

Stian
Robin J.
Stians beskrivelse er vel ganske god av det som skjedde. Utrolig bra fluktbilde dette Kjell. Som Terje sier det er ikke bare å sette seg ned for soning å tro at ting kommer av seg selv. Her må en være på hugget hele tiden og ihvertfall ikke sove:) Eller kanskje en liten høneblund gjør at ørna kommer:) Mvh RJ
Per Harald O.
Joda, vi tåler fler ørner! Nydelig dette! Det må oppleves!
Ole Martin D.
Strålende!! Får lyst til å ta bilder selv!!Nå er det virkelig vinter i Flatanger, det snør og det ligger ca 30cm nysnø og om ei time kommer stormen!! De som sitter i bua i dag må bare sove etter hvert.
Odd E. k.
God dag Kjell!

Ikke lett dette med å fange ørna til brikken under horisontalflukt. Den er veldig uforutsigbar og dukker plutselig opp. Flott fotovinkel inn fra siden, god skarphet og et fint lys som fremmer den flotte fjærdrakten. Liker godt den fine posituren, der store deler av fuglen kommer fint tilsyne. Bakgrunnen samt omgivelsene forøvrig gir en fin villmarksfølelse. Flott fanget til brikken Kjell...

Ha en fin fotodiag.

Mvh

Odd E.
Per Einar G.
For en majestetisk innflygning du viser oss her, fantastiske rovdyr dette....gleder meg til at anledningen byr seg en dag. Leste forresten i BT i dag at to kongeørner hadde slått seg ned i noen tretopper i nabolaget mitt (Alvøyskogen) så det kan jo by seg en anledning!
Anyway...et godt bilde som jeg likte!

Mvh

Per E.
Kjell G.
Det er stas å få så mange hyggelige kommentarer! Mange takk også for anbefaling!

''Soningen'' var en fornøyelse, med bra med spennende innslag og veldig hyggelig selskap.

>>> ''Robin: Her må en være på hugget hele tiden og ihvertfall ikke sove:) Eller kanskje en liten høneblund gjør at ørna kommer:) Mvh RJ''

Det hadde seg slik: Undertegnede tok seg en høneblund og fikk, på klingende narviksdialekt, beskjed om at eagle has landed.

Terje: 300 mm og 1,3 crop (1D mk III). Det ble kjempetrangt, med bare et par Ångstrøms margin innenfor formatet. Ofte frisk avkutting av vinger og føtter.

Ole Martin: Ikke si mer... Jeg fikk lyst på ny tur!

Takk til alle fra kjellg!

Venche J.
Praktfullt + alle synonymer.

Jeg kommer aldri til å bli bitt av jaktformen, men jeg syntes resultatene er herlige å se på.

Dette kan du!

Wenche.
Tom E.
Hei!
Et flott innflygning av kongeørna,presentert på en misunnelsesverdig måte.
Hadde noenlunde samme situasjon selv muligens litt nærmere.Når jeg skal være ærlig så er det til syvende og sist personen bak som gjør jobben.Bøyer meg i støvet :-)
mvh Tom
Aleksander M.
Hei
Et meget godt vinterbilde av kongeørna! Jeg tror aldri jeg kommer til å bli lei bilder av denne fuglen og i alle fall ikke når de er som dette. Strålende arbeid! Liker utsnittet godt og valget av lukkertid er perfekt.
Ikke mye om å gjøre før vingespissene kuttes her, men du har klart det fint. Virkelig bra!

Mvh Aleksander
Rolf S.
Hei.
Undertegnede er, som du vet, ingen fuglefotograf og burde derfor helst holde kjeft. Men jeg setter jo pris på gode bilder selv om det skulle være en fugl med på det. Og gode bilder synes jeg du tar, men jeg synes du er absolutt best når du får til din egen vri på bildet med en liten ''dæsj'' humor. ( Slik du ofte har )
På dette bildet synes jeg du går i ''oppgått løype''. Det er mye prektige ørnebilder på dotten, både ørn på kvist og ørn i flukt, og jeg synes ikke du hever deg betydelig over de andre. Et bra bilde, bevares. Men som sagt: for meg blir det bare et av mange.
Rolf.
Inger-Lise S.
Stilig positur! Et flott bilde. Fint med passe miljø rundt!

Inger-Lise
Tommy Ø.
Knallfint bilde av kongen, Kjell.

Mvh. Tommy.
Bergliot E.
Hei,
Jeg blir så fasinert av ørnebildene som legges ut her. Det er jo utrolig at dere kommer så nært ei ørn og få bildene så skarpe i tillegg. Dette var knallbra. Fin plassering av ørnen og flott med snøfonna. Det målbevisste blikket var helt rått. Veldig bra bilde.

Bergliot:)
Carsten A.
Rent generelt er dette skikkelig bra, fluktbilde i snøvær, med godt inntrykk av bevegelse.

Men - dette er gange i ''oppgått løype'' (som Rolf Støa sier), og la meg legge til, jeg var selv med på å tråkke i det samme sporet (uten å få noe som er akkurat sammenlignbart med dette). Det er vel ikke tvil om at for bare noe år siden hadde slikt som dette vært vurdert som ganske enestående - men med med en teknisk utvikling som gjør slike opptak mye (MYE!) enklere enn tidligere og med en særegen utvikling av mulighetene for slike opptak så blir det veldig mye bra som ikke atskiller seg så veldig mye fra bilde til bilde, og fra fotograf til fotograf.

Akkurat her syns jeg likevel at det grå, tette snøværet er med på å gi bildet en god, naturformidlende verdi.

MVH CA
Kjell G.
Takk for nye kommentarer!

For 5 år siden hadde antagelig et bilde som dette blitt møtt med hatten av og bølgen. De siste årene har riktig mange dyktige naturfotografer besøkt Ole Martin Dahle på Flatanger og fylt CF-kortene med ''feite'' bilder som følge av det profesjonelle opplegget hans.

Mange av de beste bildene fra disse turene er publisert her på fotodottno. Dermed er det jo vanskelig å unngå inflasjonseffekten.

Vel vitende om dét, tok jeg sjansen på å legge ut dette bildet. Jeg syntes det var interessant å få en vurdering opp mot mitt forrige ørnebilde, bilde nr. 364034

Det har vært hyggelig å få så mange positive og konstruktive tilbakemeldinger. Mange svært dyktige fotografer har tatt seg tid til å vurdere bildet. For meg har det vært interessant og lærerikt!

mvh kjellg
Ketil K.
Bildet er perfekt det! Jeg har nettopp sett Planet Earth på video, laget av BBC. Blant annet de aller første opptak av snøleopard på jakt etter steinbukk - i snøvær. De mest fantastiske dyreopptak jeg noensinne har sett. Men når jeg vet at her er det benyttet helikopter til transport, det er benyttet alle de tekniske finesser som finnes, faller fort verdien av opplevelsen. Når jeg samtidig vet at vi mennesker er i ferd med å knekke selv de flinkeste jegerne i naturen, faller opplevelsesverdien ytterligere. Jeg blir bare sittende med følelsen av å betrakte, ikke bare det første, men fort også det siste opptaket av arten. Jeg ville mye heller sett den videoen som viste HVORDAN vi mennesker klarte å redde disse sjeldne og fantastiske artene.

Kongeørnen får skylden for å ta livet av de fleste reinkalvene i Finnmark, og mengder av sauer i Norge, - men nesten ingen i Sverige. Det skyldes at reglene i Sverige IKKE laget kryssende hensyn mellom det å opprettholde bestanden rovdyr i forhold til tamdyr/bufe. De samme reglene ble vurdert innført i Norge, men en mektig bondenæring klarte ved hjelp av sin politiske lobbyvirksomhet å unngå at slike regler ble vedtatt. Sauebøndene og reineierne følte seg bedre tjent med romslige utbetalingsregler. Kan vi ta illustrerende bilder og samtidig gi gode og dekkende begrunnelser som forandrer beslutningssystemet i Norge er vi på riktig vei.
Thorbjørn R.
Kanskje litt trangt øverst til høyre. Ellers teknisk meget bra av kongeørna i nydelig positur.

Mvh Thorbjørn
Odd Tore S.
Kongeørna er imponerende nok, men underteksten er den som trigger en kommentar:
På en måte oppfatter jeg bildet som et jakttrofé etter en vellykket jakt. Og det kan jeg forstå.
Det må være en fantastisk opplevelse og et syn å få den slik på skuddhold og så lykkes etter grundige forberedelser og tålmodig venting. Og resultatet viser at det var verdt innsatsen.
For min egen del driver jeg en helt annen idrett, spontanbildet av fugl og dyr når sjansen byr seg. Resultatene blir i en helt annen divisjon, men det er med en viss tilfredshet at jeg peker på den store prikken med vinger à la kongeørn og den mye mindre rett ved siden av og sier ''Dette er en ung kongørn som ble plaget av småfugl rett nord for Håstein''.
Jo, jeg kjenner spenningen og følelsen, og forstår.
Odd Tore
Kjell G.
Takk for nye kommentarer!

Ketil: Jeg sitter ofte med en ubehagelig følelse etter å ha sett naturprogrammer. Menneskenes ødeleggelse av naturen og mishandling av dyrene nevnes eller vises nesten hver eneste gang. Det er viktig å få det frem. Men like forstemmende er det alltid.

Thorbjørn: Litt trangt oppe. Helt enig.

Odd Tore: Interessante refleksjoner.
''På en måte oppfatter jeg bildet som et jakttrofé etter en vellykket jakt''.

- Jeg ville ikke være ærlig om jeg benektet dét.

mvh kjellg
Morten W.
Alltid fint å se fluktbilder av Kongeørn, og dette ble jo veldig bra. Snøværet topper det hele.
Vegard L.
Praktfullt bilde dette!
Vegard
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu