Fjellvåk, Buteo lagopus- hann
En tur ut med resultatløs leting etter en rødlisteart, gav en annen som bonus. For 10-15 år siden var fjellvåken ett relativt vanlig syn sommerhalvåret igjennom- og den hekket med jevne mellomrom i fjellet, elvejuv og bergskrenter av forskjellig størrelse. På få år har situasjonen endret seg kraftig, og fjellvåken er nå i ett fjellfylke som Oppland, og Norge og Skandinavia forøvrig- gått så sterkt tilbake i antall at den på den reviderte rødlista fra 2006 er havnet i kategorien ''Nær truet''.
Bildet inngår i albumet Fugler i Gudbrandsdalen -
Utstyr
  • Nikon D200
  • Nikon AF-S VR 200-400mm f4 G ED-IF
  • Brennvidde550mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/160s
  • FilmtypeRAW ISO 400
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger509
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_266760} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (14)
Jan Inge K.

Den har gått kraftig tilbake i ''mine'' fjellområder også. Her møter jeg den mest i snaufjellet. Faktisk første gang jeg har sett den i en grantopp! Fint fanget...
Terje S.

I mine ungdomsår så jeg daglig fjellvåk i nærområde men nå er den blitt en skjelden fugl. Trist spør du meg. Flott bilde av Fjellvåken.

Terje
Ola H.

Hei Svein,godt bilde av våken,et litt tettere utsnitt hadde kanskje gjort seg?
Var og så om ei hekking her forrige dagen,tre store unger! Det har blitt merkbart mindre av fjellvåk her og,men vi får håpe det blir bedre. Mye gnagere å se her, faktisk lemen og!
Mvh Ola
Kjartan T.

Har i alle år hatt flere hekkinger av fjellvåk i mitt nærområde, det vil si helt nede ved Namsenfjorden, men det ble stadig mindre av den. For sju år siden var det helt slutt. De faste lokaliteten var tomme og jeg måtte opp i fjellet for å se arten.

I år er det derimot flere par her igjen, det er også mer fjellvåk å se i fjellet. Mus er det også mye av enkelte steder. Blant annet har kjøkkenskuffene på hytta hatt storbesøk flere ganger:)

Bildet er greit som en dokumentasjon av arten, og sikkert heller ikke ment til å være så mye mer enn det. En fin fugl er det, og det hadde vært flott å kommet seg nærmere eller å kunne sett den med vingene ut på et slik bilde.
John Inge E.

Det er trist om sånne flotte fugler blir borte. Vi får håpe at Kjartan og Ola sine observasjoner tyder på at vi får en økning igjen! Fint bilde av en flott fugl. Enig med Ola om at et tettere utsnitt kanskje ville gjort seg. Bakgrunnen er fint ute av fokus, men for mye av den gir den for mye fokus likevel.
Ketil K.

Ja fjellvåken som alltid var over hode på en i fjellet jeg ferdes i som ungdom er nesten helt vekk. Imidlertid har jeg de siste årene observert hekking i høyereliggende fjellskog med hogstflater og myrområder, men ikke lenger i barfjellet. Tror dette skyldes tilbakegang av lemen i fjellet. Årsaken til at smågnagerne i fjellet forsvinner vet jeg ikke. Har det med sur nedbør å gjøre? Eller oversubsidiert sauebeiting i fjellet, som utkonkurrerer lemen og dessute gjør beiteartene giftige for lemen med sitt lite robuste fordøyelsessystem? Flere teorier finnes vel. Overvintringsplassene i Sørøst-Europa utvikles til mer industrielt jordbruk, fjerning av åkerovergangene med viktig randsonevegetasjon der det er mye smågnagere og bruk av miljøgifter som også tar knekken på smågnagerne som er fjellvåkens desiderte favorittføde. Fjellvåken mister sikkert mye av sine overvintringsbiotoper etter hvert. Så det er kanskje ikke så rart at fjellvåken har gått fra å være vår vanligste rovfuglart til å bli tilnærmet en truet art. Det er uhyre trist.

Jeg likte dette portrettet, der fjellvåken ser fint inn i bildet og der bakgrunnen er med på å dramatisere bildet.
Knut Børge S.

Hei Svein!

Herlig naturfoto av en flott fugl. God komposisjon der fuglen sitter fint plassert i bildet, skarpheten er til å ta å føle på med gode detaljer i fjærdrakta. Flotte farger, fint lys og en finfin bakgrunn.

Meget severdig dette!

Ha en fin dag!
mvh KBS
Svein B.

Hei, og takk for kommentarer.

At fjellvåken har gått kraftig tilbake er udiskutabelt, men samtidig- som flere også nevner- så har den endret sin adferd fra tidligere ved at den bruker områdene i lavereliggende områder i langt større utstrekning enn før. Men også her er det langt mellom parene- og det er så godt som slutt på at en ser fuglen i fjellet. Da er det oppløftende å høre at den kanskje i år har en liten oppgang enkelte steder, selv om lokale svingninger alltid har vært situasjonen for slike smågnagerspesialister. Ketil er kanskje inne på noe av årsakene til den negative utviklingen for denne fuglen.

Tettere utsnitt vil jeg ikke ha i dette bildet- her er berget i bakgrunnen ment som en vesentlig del av bildet- da tror jeg vel kanskje selv heller på en litt romsligere beskjæring med enda mere bakgrunn- men her er det også mye smak og behag, og hva en skal bruke bildet til selvfølgelig.

Mvh
Svein B
Jan-Eilert P.

Ok- artsportrett av fjellvåk.

Forholdsvis mye av denne arten i Finnmark og det høres nesten utrolig ut at den skal være nær-truet for meg. I fjor kom fjellvåken på for-sommeren som vanlig, men forsvant da det var lite gnagere. I år koser den seg fælt da det er mye mus i fjellet og jeg har registrert flere hekkende par som har fått ungene på vingene. Det kan nevnes at det har vært lite lemmen i Finnmark i mange år nå.

Jan-Eilert
Svein B.

Hei Jan-Eilert, og takk for kommentar. Det er i allefall godt å høre at fjellvåken ikke har gådd tilbake i nord på den måten den gjør lengre sør i landet. Hvordan dette er f.eks nord i Sverige vet jeg ikke, men den har visstnåk gådd kraftig tilbake i hele Skandinavia totalt sett. I guttedagene og litt ut i ungdomsårene var fjellvåken omtrent ett daglig syn på vårparten når den trakk innover dalførene her mot fjellene i Jotunheimen og nærområdene mine- nå må jeg oppsøke hekkeområder for å i det hele tatt se fjellvåk- enkelte år ser jeg en og annen fugl på høsttrekk. I fjellet er den så godt som borte, den viser seg ikke under trekk, og de fleste av de tidligere sikre lavlandslokalitetene står også tomme. I de tidene den var mer tallrik var den en selvfølge å møte på i fjellet- og overraskende mange steder i lavlandet. Den var en selvfølge- som så mye annet av det som sliter i naturen nå.

Mvh
Svein B
Kjell Ivar Ø.

Flott portrett/miljø bilde Svein. Likte utsnittet litt mye nedenfra og opp
kanskje.
Mye er sagt om Fjellvåken her men på mine kanter har den gått
kraftig tilbake. Har håpet på et skikkelig smågnager år lenge men
det lar vist vente på seg.
Mvh Kjell ivar
Hans-Jørgen H.

Hallo Svein!
Et fint bilde av fjellvåken dette!
En art som har vært trofast hekkende oppi brattlia på mitt hjemsted (i en bergkolle) mange år på rad, men som de to siste somre har vært fraværende.
Jeg savner dens skrik og flotte flyvninger...og ungenes luftdebuter...

Til tross for en del aktivitet med hanggliderflyvning i området lot den seg tydligvis ikke skremme bort, og noen ganger seilte den sammen med hanggliderne. De siste år er hangglideraktiviteten avtatt så det er i alle fall ikke dette som er årsak til at den er borte.
Generellt dårlige smågnagesomre er vel en av årsakene.
Det finnes sikkert flere.
Håper den vender tilbake...
Hver vår er jeg like spent!

Ha en fortsatt fin sommer oppi Vinstra!
Hans-Jørgen
Svein B.

Hei, og takk for kommentarer fra dere to siste også.

HJH: Flere av de siste jevnlig brukte hekkeplassene jeg vet om her er i ganske trafikkerte områder, og fjellvåkene trakk jo ned fra de vide og lite trafikkerte fjellområdene og ned i bygdene her. Jeg tror nok heller ikke at menneskelig aktivitet har direkte tilknytning til tilbakegangen hos fjellvåken, i allefall ikke primært, ene og alene. Men at menneskers aktiviteter kan ha innvirkning på smågnagersvingningene- og dermed også tilbakegangen indirekte har jeg mer tro på. Uansett får vi håpe at gode smågnagerår venter- og at fjellvåken kommer sterkere tilbake igjen.

Mvh
Svein B
Morten W.

Jeg synes bildet er kjempefint, og synes at det blir åpent og fint med dette utsnittet, eller plassering av fuglen i bildeflaten.
Trist at den går sånn tilbake i faunaen, men i alle fall i et området i Finnmark, tidlig på 2000-tallet, var det i alle fall svært mange av de. Og da mener jeg mange. En fattig trøst for resten av landet.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu