Lunde- kystfugl i kystlandskap
Utstyr
  • Nikon D200
  • Nikon AF-s 80-200/2,8
  • Brennvidde155mm
  • Blenderf/3.5
  • Lukker1/2000s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger377
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_265970} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (15)
Aleksander M.
Hei Svein!
Her har du vært flink! Det er utrolig vanskelig å få gode fluktbilder av lunde og her har du klart å få et skarpt bilde av den. Flotte farger og fint lys har du også fått. Jeg liker meget godt komposisjonen i bildet ditt. Jeg synes lunden er akkurat rett plassert og du har et rett utsnitt. I tillegg til dette har du fått til en god bakgrunn der du viser det typiske landskapet ved Runde. Prikken over i'en er fisken i nebbet. Jeg har dessverre ikke noen forbedringstips, men tenkte du også setter pris på å få bekreftet at bildet er vellykket :)

Mvh Aleksander
Thorbjørn R.
Her har både du og lunden fått en god fangst. God skarphet og vellykket eksponering, uten utbrente områder. Som Aleksander er inne på, så er fiskemiddagen i nebbet et fint element i bildet. Meget bra!
Steinulf L.
Skarpt og fint fluktbilde. Synes ofte vi ser lunden sitte i steinrøysa, så dette var annerledes.
Terje S.
Flott flukt/miljø bilde av Lunde Svein.

Terje
Kjartan T.
Ingenting å utsette på dette, men som hos havørna er oiii-faktoren også helt borte på slike lundebilder. Jeg vet ikke helt hva som skal til for å få oss biofotografer til å stoppe opp på slike bilder, men kanskje kan planlegging og etterbehandling føre noe nytt inn. Her savner jeg litt mer av landskapet bak, det blir litt vel utvisket. Mulig du kunne ha tatt noen ekstra bilder av landskapet når du så at dette var i boks, også satt de sammen i etterbehandling. Det hadde vel fått noen til å sperre opp øynene?

Kan vel bli en diskusjon vi en gang kan ta videre...
ingebjørg fyrileiv g.
Mornings, Svein. Jeg er litt enig med Kjartan angående oiiii-faktor. Men siden jeg ikke har sjangs på å få til slike bilder selv (foreløpig iallefall), så blir jeg nok imponert hver gang jeg ser gode fuglebilder som det kryr av hos deg (og forøvrig mange andre her inne). Dette er også veldig godt teknisk, men innholdsmessig savner jeg det lille ekstra. Jeg liker bagrunnen med fjellene vi såvidt aner overgangen i, så hva som mangler vet jeg ikke.. Posituren hos lunden er også fin.

vh ingebjørg
Håkon S.
Hei.
Dette var et fint bilde. Flott bakrunn, flott fugl og skikkelig tøft med fiskene i nebbet.

Espen B.
Skarpt og med fisk er bra. Men bakgrunnen blir litt for gråblå og utvisket. Tror et tettere utsnitt hadde blitt bedre...

Espen
Gunnar N.
Dette er jo nok et fint bilde fra en dyktig fotograf.
En interessant problemstilling er jo likevel den som reises - hva får oss til å stoppe opp, og hva skal til for å produsere det ''umulige''.
Hvorfor er ikke dette bare et ubetinget flott bilde? Intessant tema.

mvh Gunnar N
Svein B.
Hei, og tusen takk for ærlige og fine kommentarer fra dere alle sammen.

Debatten rundt dette med ''Oiii-faktor'' har jeg selv bidratt til under Kjartans gode havørnbilde bilde nr. 320478, og jeg må selvfølgelig tåle å møte meg selv i døra i den sammenheng- selvfølgelig fullt fortjent. Og jeg er enig med Kjartan i at lundebildene også er blitt ''allemannseie'' og vanskelig å skape nye ting på- som mange andre fugle- og dyrearter, og mye annet for den saks skyld. Selv føler jeg dette er ett lundebilde jeg kan stå for, men jeg er også klar over at bildet ikke tilfører noe nytt på lundebilde-løpebåndet. Da burde selvfølgelig vandrefalken slått klørne i ryggen på lunden her f.eks. ;)

Kjartans forslag om å sy sammen flere bilder til ett går ett stykke over mine grenser for hva jeg gjør med mine bilder- men jeg er selvfølgelig klar over at det er en mulighet noen bruker- uten at jeg skal ha noen mening fra eller til om det. For meg ligger mye av fotograferingen i å lykkes i forhold til egne mål og ideer, ikke å få andre til å sperre opp øynene. Men for å lage bilder som er ''umulige'' må selvfølgelig nye teknikker og metoder vurderes. Det er nettopp den siden av saken jeg synes er en interessant utfordring/mulighet i seg selv, og jeg er dønn overbevist om at det ligger mange ubrukte muligheter i selv de mest utfotograferte motivene. Spesielt nå i disse dager hvor ISO 3200 i god kvalitet og serieopptak som nærmer seg filming i hastighet er en virkelighet. Og dessuten er det mange arter det finnes relativt dårlig bildemateriale på også for den saks skyld. For min del tror jeg på å bruke mye tid med motiver en kan arbeide i fred og ro med over tid- og utvikle egne ideer og metoder som kan gi nytt liv til gamle motiver. Å henge seg på køen hos kommersielle aktører for å få sin del av ''løpebånd-bildene'' har aldri vært min greie, men trolig er det jegeren i meg som ikke er fornøyd med å komme til ''duket bord''. Og den følelsen blir ikke bedre av at bildene derfra også etterhvert er omtrent blåkopier av hverandre- en utvikling som ikke er til å unngå, men selvfølgelig er det alltid mulighet for ett scoop av de store også ved den type fotografering. Men- og dette er viktig- all ære til de som står for den enorme arbeidsinnsatsen og tidsforbruket ett slik opplegg tross alt er, og for at de gir mange mennesker muligheter til å få nære og sterke opplevelser og bilder for livet. Jeg vet også at det å fore rovdyr og rovfugl ofte innebærer at en må tåle mer enn en debatt med mennesker med meninger om dyrene en forer, ofte helt andre meninger enn det en gjerne har selv. Den til tider ubehagelige biten slipper selvfølgelig også gjestene.

Men hva som skal til for å få mennesker til å stoppe opp og gjerne komme tilbake til ett bilde? Tja, si det? For min del ligger mye oftest i følelsen av en troverdig og ekte naturopplevelse- ispedd stemning, miljø, teknikk etc. Noen bilder kan ved første øyekast ha lite ved seg- men vokser ettersom en fanger opp detaljer i stemning, miljø og lys. Andre bilder fenger meg omtrent utelukkende pga spennende teknikk eller komposisjon, men en ser også tilfeller der relativt gode bilder klapper sammen pga hanglende teknikk. Hos noen blir dette kalt pirk når det påpekes. Men noen fasit, nei det har jeg ikke engang for meg selv og hvordan jeg ser bilder. Det er spennende slik.

En lang kommentar under eget bilde- beklager, men jeg synes dette er interessant. Kanskje en tråd som burde ligget under diskusjonsforumet?

Mvh
Svein B
Kjell Ivar Ø.
Flott fanget av Lunden i flukt dette Svein. Er hjertens enig angående
din komentar om løpebånd- bildene. Tenk variasjonen i bilder hvis
hver enkelt fotograf hadde sine egne prosjekt. Det er nok mange
fine minner og stunder og hente om man kjøper seg turer til Finnland
Svalbard eller her heime, men det blir som du sier Løpebånd-bilder. Mvh Kjell Ivar
Kjell Sigurd S.
Fint av lunden på vei hjem med mat dette Svein. Bakgrunnen hinter om miljøet og styrker fortellingen i bildet. Liker best å ha fuglen i øvre del av bildet, men det blir jo en smakssak.

Ellers er debatten om hva som skal til for å fange oppmerksomhet interessant. Det viktigste er først og fremst hva man selv ønsker. For mange vil en stor samling gode artsportretter, gjerne av sjeldne arter, være målet, mens det samme er helt uinteressant for andre. For fugleinteresserte vil sikker sjeldenhetsfaktoren være viktig, mens det for mange andre vil være wow-faktoren som teller. Jeg tror det finnes et publikum for kategorier, større eller mindre. For egen del lager jeg bilder slik jeg liker de, så får andre dømme ut fra egne preferanser. Derfor er ærlige og gode tilbakemeldinger så verdifulle. Fort gjort å gå seg fast i seg selv :-)


Kjell S
Svein B.
Tusen takk for kommentarer og interressante innspill til dere to siste også.

Mvh
Svein B
Knut Børge S.
Hei Svein!

Meget godt fanget av de vakre lunden i flukt på vei tilbake med fangsten. Godt komponert og som vanlig teknisk topp!

Severdig Svein!
mvh KBS
Svein B.
Tusen takk for kommentar til deg også Knut.

Mvh
Svein B
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu