Havørn og innvoller
Ikke akkurat ørn i solnedgang denne gangen, men havørna er vår gribb og bildet forteller kanskje litt om det?

Denne vomma av en elg bar jeg selv til åteplassen og den veide under 10 kilo.

Greit å se at fuglene ikke hadde sjanse til å løfte på åtet. Historien fra Leka sier at Svanhild var 19 kilo... Det blir litt merkelig!
Bildet inngår i albumet - Havørn - - Nord-Europas største rovfugl er et av mine favorittmotiver.

Alle bilder er tatt i Namdalen.
Utstyr
  • Nikon D-200
  • Sigma 300-800 mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_258197} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Robin J.
Bildet viser at ørna ikke klarer så veldig mange kilo ved løft. En fisk i havet på 2-3 kg kan sågar skape problemer,det har jeg sett selv. Så den Svanhild historien bør vel kanskje forbigås i stillhet. Dette bildet viser til fulle hvilke nødvendige renovatører vi har i naturen.Ok dokumentasjon. Mvh RJ
Ronny A.
Hei Kjartan. Et flott og spennende bilde du formidler her. Ikke mange som får se dette:-) Ville kanskje gjort det en tanke mørkere i Levels? For et blikk på denne ørna:-)
mvh Ronny
Kjell Ivar Ø.
Flott dokumentasjon av Havørna i godt selskap med flere
renovatører. Mvh Kjell Ivar
Linda G.
Hei Kjartan! Tøft dette....artig å se den i skikkelig action! Kråkene gjør mye med bildet, de får fram hvor stor og kraftig ørna er i forhold til dem og de bidrar med å skape mer bevegelse i bildet. Rå positur på ørna og bra bruk av lukkertid som får fram litt bevegelsesuskarphet på vingene. Den ser skikkelig sterk ut ørna, men ei jente på 19 kg høres litt vilt ut ja...;) Liker bildet! Hilsen Linda
Fredrik T.
Hmm.. besteforeldrene mine bor på Leka, og jeg har hørt historien om Svanhild hele mitt liv. Jeg har også sett stedet der de fant henne, en berghylle midt i ett stup. Utrolig at ett lite barn skulle kunne ha greid seg opp dit på egenhånd.
Kjartan T.
Takk for tilbakemeldinger på bildet.

Jeg tar ingen diskusjon om ørnerovet her Fredrik. Slår bare fast det jeg selv har sett. Havørna her fikk ikke med seg innvollene som ikke veide spesielt mye. Alle havørner jeg har sett har også hatt problemer med å ta med seg fisk over to kilo fra vannflata, tre kilo er en umulighet. Har selv også vært på Leka og er enig i at berget er bratt - så får andre diskutere hva som er den største umuligheten. Folk på Leka har gjort seg opp sin mening. Jeg har gjort meg opp min. Vi blir nok aldri enig...

Godt at noen liker et bilde som viser litt blod og gørr:)
Fredrik T.
Beklager, jeg glemte helt å gi det en tilbakemelding på selve bildet. Ja blod og gørr er bra, liker situasjonen med ørnen som virkelig sliter i tarmen (?).

Ang selve historien er jeg enig med at det virker utrolig, kansje det var en kondor :-), eller var det en historie for å få satt ett lite fraflyttnings truet øysamfunn på kartet? Jeg er flasket opp på historien og er kansje litt innhabil.
Jóhann Á.
Hei Kjartan!
Skikkelig action her, Kjartan. Ikke akkurat solsikkefrø på denne stasjonen, nei!! Det første jeg så var den fantastiske bevegelsen i bildet; fra den kråka bakerst (ser nesten ut som den napper i ørna) til vingeslagene over og fram til hodet i linje med invollene. Likte det!!

MvH, Johann
Otto V.
Kanskje ikke så rart ørn gidder å ta småbarn mer,når de får herlig åte av fotografer.
Fin action i bildet,men er redd for slappe feite ørner.
Ov.
Thomas G.
Hei!
Først et flott bilde. Ser at det er bevegelse i bildet, det liker jeg, og arti stilling ørna har. Den vil nok ikke greie å slite av luftrøret som den drar i.... for å gå i detaljer har jeg sans for blikket til ørna. Thomas
Kjartan T.
Takk igjen for tilbakemeldinger. Som Thomas påpeker så er det nok luftrøret og ikke tarmen Fredrik. Kondor? Jeg har mer tro på at det kunne være en mytisk kjempefugl. På disse sidene er ørnerovet trukket inn i legenden om ''Thunderbird''. Morsom lesning:

http://paranormal.about.com/library/weekly/aa100801b.htm

Otto, elgslakt, kropsdeler og avfall fra oss har ørn og rev spist i uminnelige tider. Ingen fare for slappe, feite ørner!
ingebjørg fyrileiv g.
Delikat.. Herlig positur og blikk fra ørna, med gode detaljer rundt. Kråkene rammer inn ørna på en fin (og ikke for voldsom) måte, og bevegelsen i bildet er god. Jeg irriteres litt av dusken nede til høyre. Bakgrunnen er fin.

vh ingebjørg
Ole Martin D.
Rått og brutalt.Herlig situasjon. Ørnerovet må vel få leve sitt liv og noen tror og andre har vel sett hvor mye ørna greier.Se på denne
http://homepage.mac.com/applepie10/havsorn/index.html

Hjalp to studenter fra Sverige i 2006 og dette ble hva de fant ut.Spennende lesing. Lappugle nest Kjartan!!
Kjartan T.
Takk igjen.

Fin link du la ved her Ole Martin, den er innholdsrik og grundig denne rapporten om løftekapasitet hos havørna. Håper Fredrik Thorsen tar en kikk. Ser fram til tur i ugleland!!!!
Stian H.
Hei Kjartan.

Artig gribb-bilde, og en flott dag dere hadde der! Et usminket naturfoto som viser ting slik det er; ingen romantisk naturskildring dette, beskriver livet i flatanger en karrig vinterdag.

Ser ørna klarer å slepe med seg vomma litt i det minste, men 1,5 til 2 km på dette viset, samt et par hundre høydemeter, og 19 kg...vel...
Jeg jobber ute sammen disse flotte fuglene, og vet hva de er i stand til å løfte, og det vet de selv også!
Har observert en voksen havørn prøve å løfte en Gråhegre i desperat vintersult. Om Ørna tok Hegren vet jeg ikke, men fikk øye på de to utpå sjøen. Det var en frisk bris, men ørna klarte kun å slepe med seg hegren noen meter av gangen. Den klarte ikke å løfte den opp i lufta. Sulten rev nok i tarmene, så etter en lengre innsats var hegren buksert inn til land og ble fortært der.
Fisk over 2-3 kilo er ikke interresant vare, prøver ikke engang å løfte dem.

Sagn og myter kan holdes i live på folkemunne en stund, men tror nok vitenskapelige fakta er i ferd med å begrave dette utrolige sagnet. Hvordan ''lille'' Svanhild havnet der oppe i fjellet skal jeg ikke spekulere i, men en ting er jeg 100% sikker på: Havørn var det ikke!

Snakkes over noen Lappugler til uka, gleder meg!

Stian.
Aleksander M.
Hei
Et virkelig flott og groteskt havørnbilde!
God skarphet der det skal og fin uskarp effekt på vingene. Et strålende bilde dette! Jeg har ingen god peiling på dette, men tviler sterkt på at historien er sann.

Mvh Aleksander
Svein B.
Fin skildring av en hverdagslig hendelse i naturen- litt uheldig kutting i toppen, men det går egentlig ikke utover bildet i vesentlig grad.

Mvh
Svein B
Kjartan T.
Takk igjen for kommentarer.

Du får ringe når du vet avreisetidspunkt Stian. I helga drar jeg til fjells en tur, men ser fram til svenske furuskoger neste helg!
Knut Børge S.
Hei Kjartan!

Et severdig og flott bilde fra åtet der havørna virkelig tar for seg av godsakene, helt topp!

mvh KBS
Kjartan T.
Når det gjelder ørnerovet kan dere forøvrig se på denne nye artikkelen:

http://www.namdalsavisa.no/Nyhet/article2795832.ece
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu