fra angrepet på Lindisfarne år 793
Munkene hadde akkurat satt seg rundt bordet i spisesalen da den hedenske horden avbrøt måltidet. Noen prøvde å forsvare seg med bordkniver, men de ble et lett bytte for skarpslipte langsverd. Hodet til den gamle abbeden ble skilt fra kroppen med et kraftig hugg og havnet i suppegryta med et plask.


klein suppe
trenger kraft
fra raket hode


kvad Sverre mens han hugg øksa inn i skulderen på en munk som slo etter ham med sopelimen. En av vikingene sank i kne da et stort leirfat knuste nesen hans. Det var mye larm og redselskrik fra de sårede munkene.
En av dem strakte armene i været og ropte på et tungemål vikingene forsto: - Vis oss nåde!
Et øyeblikk stilnet kampen og Dygve brølte: - Overgi dere!
Munken viftet med armene. - Ikke drep oss! Ta våre skatter, men spar våre liv.
- Skatter! Mennene hylte av iver: - Skatter! Vis oss skattene deres!
Før de forlot matsalen fikk alle de sårede munkene banehugg, slik at de ikke skulle varsle andre om vikingbesøket.
Flokken med vettskremte menn snublet seg fram mens de klynket og ramset opp bønner som skulle mildne vikingenes galskap.

På åttehundretallet var slike hendelser vanlige over hele det kristne Europa, langs kystene og opp langs de store elvene plyndret mennene fra nord. Det var den sterkestes rett som gjaldt og Nordmenn og Daner brukte øksene til å hugge varige spor i kirkens beskrivelser av de gale hundene. Flokker med tolv, tretten år gamle gutter, sjefen på langskipet var kanskje nitten, nådeløse drapsmenn som fikk evig liv i Valhall om de ble drept i kamp. Frykt var et ukjent begrep, for en kriger gjaldt det å dø med ære slik at ettermelet levde videre.

Dette bildet er satt sammen av en serie krigerportrett tatt på Borre vikinglags marked 2006. Bakgrunnen er ruiner i Nerja, synes at de kan illudere vikingenes herjinger. Himmelen er opplyst av flammer. Jeg prøver med plasseringen av de tre, pluss den skeive vinkelen å lage litt fart i uttrykket, om jeg lykkes får dere vurdere.
Dette er ett av bildene jeg skal ha med til en utstilling av vikingbilder i Polen vinteren 2008.
Mer om årets vikingmarked på: www.bronseplassen.no
Er takknemmelig for tilbakemeldinger på bildet.
Nytt portrett tirsdag kl 11.
Nyt det
:)Helge

ps, jeg lager bildene i mørkt rom på full skjerm.

sverdsvingende
Bildet inngår i albumet Vikingtid - Bilder fra nasjonale og internasjonale vikingmarkeder 2006
Utstyr
  • Nikon D200
  • nikor 28 - 105mm
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetFlere lag og mye morro
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_242192} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (5)
Geir F.

Hei Helge.
Dette er råtøft med den blodrøde himmelen i bakgrunnen som underbygger den dramatiske handlingen. Skjevhet, ja, jeg er med på den men gjerne skjevere, dette er jo full fart og full guffe.
Modellene ser noe likegyldige ut. De skulle hatt et mer innbitt utrykk, skulle gjerne sett det hvite i øyeeplet og gjerne med fråden rundt munnen. Gjerne den midterste enda mer i front som om han skal til å knuse skjermen, med de andre halsende litt mer etter.

Selve grunnkompen synes jeg er suveren, modellene er kanskje ikke så mye å gjøre med... men ta et nytt opptakk i sommer, Server dem gjerne litt fluesopp så tenker jeg dette sitter 110?.

Ha en god weekend. Vi ''snakkes'' før du vender nesa hjemover.

-fløde-
charlotte s.

tenkte det samme som geir her,at dette var veldig tøfft,men ser ikke ut som han går helt berserk han i midten:-)ha en fin helg
charlotte
Avsluttet .

Liker bildets oppbygging veldig godt.
Farger og komposisjon passer veldig godt til den historien du forteller,
som er kjempeineteressant å lese.
Men kan være enig i at de kunne sett enda mer sinte og innbitte ut.
Men liker bildet og tanken bak det.
Spennende og galne tider med masse blod og gørr.
Fortsett ditt gode arbeid,bildene dine er alltid verdt å skue:-)
Hilsen Tone!
Laurberg G.

Hej Helge.
Vikingerne var uhyggeligt effektive. Det var i mange år svært eller næsten umuligt at modstå et vikingeangreb. Hvorfor nu det? Fordi vikingerne angreb på en anden måde end man var vant til. Vikingerne bevægede sig hurtigt og var velorganiserede. Det gav ikke de angrebne mulighed for at organisere et forsvar.

For historikeren begynder vikingetiden i 793. Her blev det første vikingeangreb registreret, da en norsk flåde den 8 Juni, overfaldt og plyndrede det kloster LINDISFARNE på den Engelske ø Holy Island. ( Der findes faktisk en historie om hvordan 3 vikinge skibe fire år tidligere anløber en havn, og da den lokale by foged dukker op bliver han dræbt af vikingerne. ) Historisk set ender vikingetiden i løbet af 1000 tallet, da de tre skandinaviske lande antager den kristne tro. Mange anser året 1066 for at være enden på vikingetiden. Først med slaget ved Standford bridge, hvor den norske konge Harald Hårderåde bliver dræbt og senere samme år slaget ved Hastings. (citeret fra fyrkat.dk netside. )
En flot ilustration til vores historie om vikingetiden. mvh. lau
Rune S.

Meget flott utført arbeide, synes jeg. Jeg uttaler meg jo som amatør, men har prøvd endel på manipulasjon. De ser ikke berserk ut, men skal de ta noen munker blir det vel mer slakt en kamp, så da trenger man ikke berserk.
Interssant å lese teksten din, da jeg er rett så dårlig på slik historie. Synes din vikingimage passer meget bra som vikingambassadør.

Mvh
Rune S
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu