Må også prøve
Dette er vel den klassiske posituren på havørn like før den plukker opp bytte. Det er et dramatisk og flott øyeblikk. Det er vel derfor også at alle som tar bilder av havørn bare MÅ ha dette bildet. Her er en av mine utgaver.
Bildet inngår i albumet I Havørnens rike - På tur i Flatanger i havørnens rike, under kyndig veiledning av Ole Martin Dahle, i nydelig vær, vakker sol og blikkstilt hav.

Havørnen oppførte seg eksemplarisk og bød seg fram gang på gang.
Utstyr
  • Canon 20D
  • Canon EF 300mm f/4 L USM
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger1289
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_227365} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (37)
Tom E.
Hei!
Dette må du vel være fornøyd med.Havørnas blikk som er fokusert på byttet,med de utstrakte klørne.
Blir aldri lei av å se bilder av havørna for det er en mektig fugl.
Hvis det var noe så kunne jeg tenkt meg mere luft på venstre side.
mvh tom
Mats Hage E.
Fantastisk bilde! Du har fanget et virkelig bra øyeblikk, selv om jeg selv ville prøvd å tatt bilde litt senere - gjerne idet selve byttet blir tatt. Men dette er jo bare smaksak, og dessutten er det veldig vanskelig å klare å treffe på ønsket øyeblikk. Derfor vil jeg bare bøye meg i støvet for dette bildet.
For å komme med litt konstruktiv kritikk syns jeg bildet ser litt flatt ut. Det er veldig grått på min skjerm. Kanskje du kunne dratt på med mer kontrast? Videre skjer det noe merkelig under vingen til ørnen. I de svarte/mørke områdene er det veldig tydelige vannrette og loddrette små grå streker. Er dette støy, eller for mye oppskarping?
Jon Erik V.
Veldig bra!
Jon
Aase Marit W.
Hei Stig,

Likte veldig godt bildet ditt. Det er jammen en fugl det står skikkelig respekt av, skummel kar dette, det er sikkert! Ingen å komme i trøbbel med, denne! ;) De bena og klørne er det åpenbart at er skapt for å gripe et bytte! Det må ha vært veldig gøy å se dette på ganske så nært hold!

I motsetning til i forrige kommentar, savner jeg overhode ikke mer luft på venstre side. Jeg liker komposisjonen slik den er, med mest luft i retningen havørna ser/flyr - noe jeg føler er en veldig ''riktig'' komposisjon. Mer luft til venstre ville slik jeg føler det, gitt en mer midtstilt komposisjon, noe som ikke ville vært særlig fordelaktig. Dette utsnittet føles mer naturlig, synes jeg.

Nå har ikke jeg noe greie på slikt, har kun forsøkt å ta bilder av fugl i bevegelse en eneste gang, jeg. Så jeg er ærlig talt ikke kompetent til gi deg noen konstruktiv kritikk i form av å sette fingeren å noe jeg sikkert ser kunne vært gjort annerledes. Jeg ser bare et bilde jeg føler er tatt i rett øyeblikk, både denne posisjonen og rett etter at et bytte er grepet, illustrerer jo veldig bra hvordan havørna jager, tenker jeg. Og det er jo bare bra! Lurer dog på en ting, om det ville vært mulig å få litt mer struktur/detalj i fjærdrakten enn det du har fått, men jeg er slett ikke sikker. Vet f.eks. ikke om det ville blitt for mye, hvis fuglen hadde fått litt mer USM. Det er garantert noen andre som heller burde si noe om det, så ta kun dette som en *undring*! :)

Tusen takk for titten - dette var det veldig morsomt å se! :)



Mvh,
AaseM. :)
Stig B.
Tusen takk for raske og utfyllende kommentarer. Det var en opplevelse å kunne være med på ørnens jakt etter mat, det er en stor og majestetisk fugl.

Jeg gjorde noe jeg i ettertid angrer stort på under disse opptakene: jeg tok bilder i jpg-format for å ha størst mulig buffer, i stedet for RAW-format som jeg ellers benytter meg av. Det gjør at jeg har nesten ingenting å gå på i etterarbeid. Dette bildet, som er et steg undereksponert, som jeg pleier å gjøre for deretter å løfte det i raw-bearbeiding, tåler ikke så mye ''ekstra''. Derfor er det vanskelig å legg på mer usm uten at andre mråder ''sprekker''. Må prøve dette igjen senere en gang, men den gangen med raw-format.

Stig
Terje S.
Tabben med å få mest mulig bilder inn på brikka ved å bruke Jpeg straffer seg Stig. Har gjort samme tabbe sjøl på en av mine turer til Runde i år.
Posituren på ørna er steintøff men er litt usikker på om det er helt treff med fokus ? For meg virker de som om fokus ligger på den bakerste vingen/skuldra ? Jeg skal ikke si det med sikkerhet da jeg sitt på ferga over Moldefjorden med en laptop med ikke helt topp oppløsning. Du vet det sikkert best du som sitt med orginalen.


Mvh Terje
Ole Birger S.
Dette var et flott bilde av Havørnen. Jeg liker godt at bilde er tatt litt forfra. Når synes du er den beste årstiden for fotografering av havørn i Flatanger, og når er dette bilde tatt?. mvh obs
Ketil K.
Bortimot perfekt fluktportrett av havørnen dette her, med fokus på klør og blikk. Litt mørk undervinge og noe lav detaljering i deler av fjærdrakten.
Rolf S.
Jeg lar meg alltid begeistre av slike bilder om det aldri så mye har gått inflasjon i slike bilder.
Bilde ditt er skarpt og fint av ørna i kjent positur, ett bilde du trygt kan være stolt av.
Mvh Rolf
Stig B.
Takker for kommentarer igjen, det varmer å få slike kommentarer. Har som det blir nevnt mer å gå på, så jeg har unnskyldning for en tur til :-)

OBS: Hele sommeren er vel ok, men været bruker å være mest stabilt og dermed tilby flest muligheter sensommeren. Bildet er tatt på morgenkvisten 10 august i år.

Stig
Kjell Sigurd S.
Flott fluktbilde Stig. Du har kommet tett på og byr på fine detaljer. Fint utsnitt uten behov for meg luft rundt synes jeg. Manglende detaljer i deler av fjærdrakten er nevnt, kanskje en effekt av for tøff støyfjerning? Uansett et fint bilde av en etterhvert velkjent situasjon. Skulle gjerne hatt disse i Oslofjorden også!

Kjell S
Ole Martin D.
Flott Stig!! Dette er vel det beste du har av Havørn på dotten. Som noen sier så er det noe under vingene, uten at jeg kan hjelpe deg med det!! Det var nok jeg som anbefalte Stig å ta jpg slik at han må ta en tur til!!! :-), dere var jo så trivelig. Ciao
Odd E. k.
Hei Stig!

Et praktfullt bilde av havørna. God dybdeskarphet, der ingen uskarpe deler er utelatt fra den flotte ørna. Godt lys inn på fuglen, der detaljer i fjærdrakten samt farger kommer fint frem. Posituren er upåklagelig, der den inntar en posisjon mot byttet. Skuggen i vannet etter ørna er bare flott. Vannet er bare nydelig. Topp teknisk. Min anbefaling Stig!

Mvh

Odd E.
Geir Helge S.
Hei Stig.
De er imponerende disse bildene dine fra Flatanger. Tror vi må ta en nærmere titt på de under et av de kommende BioFoto-møtene...?? Det kunne i alle fall jeg tenke meg.

Jeg bet meg i merke noe som du nevnte i en kommentar over:

''Dette bildet, som er et steg undereksponert, som jeg pleier å gjøre for deretter å løfte det i raw-bearbeiding''...

Det du sier er at du ofte undereksponerer for deretter å løfte tonene i RAW-konverteren...forstår jeg det rett? I så fall er det noe du bør vurdere å slutte med. Ved digital fotografering er det absolutt det lureste å eksponere etter høylysene (sørge for at histogramet er presset så langt mot høyre som mulig uten å brenne ut deler av bildet). Da får du mye mer spillerom i etterbehandlingen enten du bruker RAW eller JPEG, men RAW er uansett å foretrekke siden minne ikke lenger er noe dyrt.

Vel dette var kanskje noe du viste fra før, men jeg skriver det nå ned likevel...sikkert noen andre også som kan få glede av det...:-)

Anbefaler forøvrig å ta en titt på denne nettsiden: http://www.luminous-landscape.com/tutorials/expose-right.shtml

Mvh Geir Helge
Kenneth K.
Dette var praktfult bilde. Veldig skarpe og fine detaljer i fjærdrakten på ørnen der. Dette var et bilde je må anbefale helt sinnsykt rått!


mvh Kenneth
Knut H.
Hei Stig.
De fokuserte blikket på ørna,sylskarpe klør
alt samstemt.De gir innlevelse med et så detaljerikt
og skarp bilde av havørna i sitt rette jeg.
Nok en gang et topp produkt fra deg.
Hilsen Knut
Inge S.
Hei.
Et utrolig flott blinkskudd syns jeg dette er. Må være en fantastisk
opplevelse. Dette er bare beundringsverdig.
FLOTT!!

Mvh Inge
Vegard L.
Flott Stig. Sier meg enig med positive kommentarer over.
Vegard
Tormod I.
Kjempebilde! Har ikke noe å utsette.
Stig B.
Takk for mange fine kommentarer igjen. Dette var artig.

Geir Helge; jeg har til nå vært konservativ i situasjoner der jeg kun kan prøve 1 gang, og undereksponert (ikke hele trinn, men litt, avhengig av situasjonen) for å beholde detaljer. I situasjoner der jeg kan teste, som f.eks fugl på foring, så legger jeg meg nærmere ''høyresiden'', men jeg har brent meg flere ganger på det lille histogrammet bakpå kameraet og fått utbrente / lite detaljrike områder, så jeg er litt forsiktig. Jeg må vel kanskje bli litt ''tøffere'' når det gjelder dette.

Stig
Geir Helge S.
Ja det kan være greit å gardere seg i enkelte situasjoner. Selv har jeg løst problemet ved å flytte autofokusknappen fra utløserknappen til AE-låsen (*) og dermed lysmålingen til utløserknappen (i custom fn.). Resultatet blir at du måler lyset i det du trykker på utløseren, dermed er det større sjanse for å måle lyset rett. Jeg har i alle fall hatt nytte av denne innstillingen.

Mvh Geir
Stig B.
På dette bildet har jeg -1/3 ev, så det er ikke så mye, skulle kanskje heller ha overeksponert noe. Jeg er så amatør at jeg er redd for å fomle med mange knapper når det skal skje :-), Thomas har samme innstillinger som du, og jeg venner meg ikke til det når jeg låner hans utstyr. Jeg får bare bli litt tøffere.

Stig
ingebjørg fyrileiv g.
Jeg blir bare sittende og se på de utrolige klørne.. Fascinerende. Ellers er det veldig gode farger og en fin positur du har fått. -like før.. Bølgene under ørna er også fine. Pirket er nevnt av andre.

vh ingebjørg
Ivar B.
Tøfft bilde dette. Flott positur og god komposisjon her. Synes også du har fått fram en fin speiling i vannet. Savner som enkelte nevner mer detaljering i fjærdrakten. Vet ikke om dette skyldes støyfjerning. Elletrs så støtter jeg GHS sitt innleg om å legge histogrammet mot høyre. Slik jeg har forstått det så øker man støy i bildet med å gjøre mørkt lysere, men ikke motsatt vei med å gjøre lyst mørkere så sant det ikke er utbrennt. Samtidig skjønner jeg fristelsen med å være litt på den trygge side. Det blir litt forskjell ved fluktfoto og landskap som jeg driver med. Men alt i alt et flott skue. Mvh Ivar.
Stig B.
Takk for kommentarer igjen.

Det er mulig at man her ser forskjellen mellom canon 300 f4 og canon 300 f2.8, mht detaljering i fjærdrakta. Dette er tatt med f4, mens andre jeg har tatt med f2.8 har gitt mer detaljer. Dette skyldes nok både mer treffsikker fokus og bedre optisk kvalitet med f2.8. Jeg har selv f4, men lånte f2.8 av min sønn. Spørs om deet havner på ønskelisten til slutt. Undereksponeringen her er bare -1/3 ev, så bildet er ikke grovt undereksponert. Jeg trenger imidlertid å bli litt tøffere, så jeg får begynne med det :-)

Stig
Svein B.
Synes dette er bra jeg Stig. Skarpheten sitter- og jeg tror den noe lave detaljeringen i fjærdrakten kommer av litt tøff bruk av Neat Image- eller...? Uansett, som havørn actionportrett er dette flott, fin positur, god komposisjon. De tekniske småtingene er greit- du er klar over de, og kan sikkert gjøre en liten ekstrajobb der med bildet senere.

Mvh
Svein B
Robin J.
Meget bra ørnebilde dette Stig. Skarpheten sitter som den skal og ellers flott bilde. Mvh RJ
Aleksander M.
Dette var et kjempebilde.

God jul!

Mvh Aleksander
Kjell Ivar Ø.
Knall bilde Stig . Angående jpg bilder, tok sjøl jpg bilder istarten.
Et hønsehauk bilde som eg har skrive ut med små justeringer mange
ganger er så foringa at eg ikkje får skjikkeleg utskrift lenger. Har
gjort den feilen at eg har justert same bilde kvar gong.
Ha ei riktig triveleg Jul. Mvh Kjell Ivar

Kjell Ivar Ø.
Knall bilde Stig . Angående jpg bilder, tok sjøl jpg bilder istarten.
Et hønsehauk bilde som eg har skrive ut med små justeringer mange
ganger er så foringa at eg ikkje får skjikkeleg utskrift lenger. Har
gjort den feilen at eg har justert same bilde kvar gong.
Ha ei riktig triveleg Jul. Mvh Kjell Ivar

Venche J.
Kjempeflott bilde. Dette skulle jeg gjerne opplevd selv, men er redd for at tålmodigheten min ikke strekker til. :)

God Jul til deg og Anne-Lise

Wenche.
Steinulf L.
Av en eller annen grunn har dette flotte bildet gått meg hus forbi. Skulle ønske det var mitt.:-). Ha en riktig god jul.
Odd Tore S.
Det er vel litt krigersk til å være et julemotiv, men er man rovfugl eller noe annet med rov-, så blir det ingen god jul på slunken mage. Slik er livets gang.
Flott bilde med skarpt blikk og mye dynamikk.
God Jul til deg og dine! Ser fram til flere ''ville'' bilder, og kanskje en runde til på TV?
Odd Tore
Fred S.
Jøss og jøss for noen fangster dere gjør ute i Flatanger, dette er bare helt suverent ! God jul til deg og dine, og da inkluderer jeg både familie, hunder og fugler.

vh fred
Stig B.
Tusen takk for kommentarer igjen, og takk for fine julehilsener. Bildet er nok ikke tenkt som julebilde, det ble bare det siste før jul :-)

Ønsker alle et godt nytt år, med nye muligheter og fristelser.

Stig
Avsluttet .
blir vel som alle andre her, og sier FLOTT fanget! Dette gjelder vel egentlig mange av dine fuglebilder. Likte spesielt godt kontrastene mellom det ''relativt'' rolige vannet, og den stormende ørnen. Og Får jeg være den første som ønsker deg et godt nyttår!
Tore Johan V.
Sjekk de klørne!!

Meget bra bilde! Meget bra.

-TV
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu