Sidensvansens yndlingsmåltid
Like sikkert som at Tjelden er vårtegn nr. 1 her oppe, er Sidensvansen høst/vintertegnet. Sidensvansen kommer hvert år i store flokker og er et nydelig skue. Ulempen er at den kommer i den tiden som sola er på tur å bukke under fjelltoppene slik at lyset gjerne er særdeles dårlig, dette gjør fotoforholdene svært dårlige. I går fulgte jeg etter en flokk for å prøve å komme nært innpå noen fugler, og målet var å få et godt bilde av den med bær i munnen. Selv om jeg måtte helt opp på ISO 400 for å få en ''grei'' hastighet, synes jeg resultatet ble rimelig bra! Håper dere liker det!
Utstyr
  • Canon 1DS MKII
  • Canon EF 400mm f/4,0 DO IS
  • Brennvidde400mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/100s
  • FilmtypeDigital ISO 400, RAW
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger867
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_223703} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (14)
Kenneth K.
Klart og fint bilde. Fine detaljer i fjærdrakten. Vakkert

mvh Kenneth
Nina R.
morsomt og fint.. synes kanskje du kunne hatt en versjon som var mer kuttet også.. rundt hele fuglen liksom, men at det bare blir litt luft og greiner rundt.. sende deg hvor mye jeg mener med å kutte om du vil, men du klarer sikkert å gjøre det selv også.. det ble liksom litt mye luft rundt nå syns jeg

Mvh Nina
Torgeir S.
Når jeg lager ferdig et bilde er det flere faktorer jeg vurderer. Utsnitt er absolutt en stor faktor og denne vurderes også ut fra hvor mye jeg mener filen ''tåler''. I dette bildet er det absolutt ikke bare fuglen som er motivet, men også miljøet den lever i.

Jeg ønsker gjerne å komme nærmere slik at jeg kan ta et rent ''portrett'' av Sidensvansen, men dette bildet er ikke et slik bilde. Du trenger ikke å sende meg et bilde, jeg skjønner godt hva du mener og er ute etter, men da skal du heller følge med videre og se om det kommer et slikt bilde senere.

Mvh. Torgeir
Nina R.
skjønner at du ønsker det, men skulle bare likt å se en versjon til av bildet.. thats it
Avsluttet .
Ja jeg liker det :-) Ser at du skriver at du ''måtte helt opp på ISO 400 for å få en ''grei'' hastighet'', det tyder på at du 'også' tilstreber å bruke lavest mulig iso-verdi for å få optimal kvalitet, til tross for svært gode høy-iso-egenskaper på kameraet. Et litt ''soft'' men utvilsomt svært så delikat uttrykk, og samtidig en god miljøbeskrivelse, har du her fått frem på en fin måte.
Oddvar T.
Jeg synes det er noe blitz-aktig over lyset. Har du brukt en fill-in blitz? Lyset virker ikke helt naturlig på meg. Ellers en fin miljøskildring. Det er noe med konturen av oversiden av hodet jeg ikke blir helt fortrolig med.
Torgeir S.
Takker for kommentarer. Leif, da jeg skrev kommentaren skrev jeg at ''jeg måtte helt opp på ISO 800 for å få....'', men så sjekket jeg exif-filen og fant ut at jeg justerte opp til ISO 800 etter dette bildet, derfor justerte jeg teksten til ISO 400, og ble kanskje litt ''missvisende''. Jeg tilstreber meg nødvendigvis ikke å bruke lavest mulig ISO-verdi, spesielt på fuglebilder som jeg som regel bruker fra ISO 400 og opp da jeg ønsker å ha hastighet nok hvis / når de letter. Høyisoegenskapene til dette kameraet er, som du sier, helt fenomenalt så det er skjeldent et problem.

At bildet virker ''litt soft'' er jeg nok enig i, det er tross alt bilde av en vilter liten krabat tatt med 400mm brennvidde, håndholdt på 1/100 sekund. Dette er også en av grunnene til at jeg ikke ville ta et større utsnintt som Nina ønsket. Derimot så synes jeg bildet ble så pass bra og skarpt at jeg er fornøyd, spesielt forholdene tatt i betraktning.

Mvh. Torgeir
Avsluttet .
Ja, du har så absolutt all grunn til å være meget godt fornøyd! Takk forøvrig for kommentarer ifm teknisk utførelse.. :-)
Knut O.
Kjempefint bilde på alle måter.
Det er ikke greit med de raske fuglene.
Knut
Øyvind A.
Fuglen er fin den, men jeg synes ikke den tekniske kvaliteten er på høyde med det du vanligvis leverer. Jeg tenker på skarphet/detaljering.
Ø.
Oddvar T.
Har du brukt blitz? Se kommentar over.
Odd E. k.
Hei Torgeir!

Sidensvansen innehar en flott positur der den holder rognbæra i nebbet. Meget god skarphet og lys, noe som gir fine detaljer i fjærdrakten og omgivelsene. Utsnittet kunne muligens vært noe mindre, men jeg er ikke helt sikker. Siden sidensvansen strekker så mye hals og med så fast et blikk forover, så kan et slikt utsnitt passe bra. Greina den sitter på samt rognbærene gir et fint liv til bildet. Flott fanget Torgeir!

Mvh

Odd E.
Oddvar T.
Når jeg bruker tid på å kommentere bildet ditt, forventer jeg at du leser komentaren og tar bryet med å svare på konkrete spørsmål.
Torgeir S.
Hei Oddvar, jeg har vært litt utilgjengelig og ikke hatt anledning til å svare før nå. Selvfølgelig skal jeg svare deg! Jeg la forresten inn info når jeg la inn bildet at det var brukt blitz, men jeg ser det ikke kommer opp. Da lurer jeg egentlig på hvorfor der er en avkryssningsrute for blitz???

Da jeg oppererte på så lange lukkertider med så lang brennvidde, hånholdt (på så livlige krabater), så vil lett utfyllingsblitz helt klart hjelpe til å ''fryse'' motivet. Så svaret er ja, jeg har brukt litt utfyllingsblitz. Det kan nok være det som gir en liten ''uskarphet'' / kontur over hodet da fuglen tross alt har noe fart da ha vipper opp hodet for å sluke bæren. Hadde jeg ikke brukt blitz her ville nok hodet / fuglen vært atskillig mer uskarp.

Håper det var svar nok for deg (og andre), det var da aldeles ikke meningen å ikke svare noen, det ser du vel på de andre svarene jeg har gitt tidligere!

Mvh. Torgeir
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu