Mot nord!

Den milde vinden bærer bud om at snø og is er i ferd med å miste grepet lenger nord. En uro brer seg blant tranene ute på myrene. Plutselig letter de i det varme kveldslyset. De gjør seg en siste runde mens de vinner høyde. Så setter de kursen nordover. Ingen usikkerhet eller nøling: Rett nord!

Det var vår i Norden. Nå er det høst og mørketid, med den første snøen blåsende inn mot husveggene. Noen og enhver lengter mot lysere tider. Og noen av oss minnes ''Nordlandssommerens evige dag''...
Utstyr
  • 1 Ds Mk II
  • 600 + 1,4 conv.
  • Brennvidde840mm
  • Blender-
  • Nei
  • Annetfrihånd
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger2048
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_220121} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (51)
Ketil K.
Helt nydelig det her Kjell. Hvor i all verden har du tatt dette? Neppe Hornborgar - litt morsomt- trane - en fugl som på 50- og 60- tallet fløy opp og forsvant på 200 meters hold er nå godt innenfor skuddvidde - også for en telefotograf! Sikkert fordi så mange har byttet ut geværet med fotoutstyr? Vlle kanskje øket kontrasten en smule og endret horisontalen litt antiklokke?
Terje S.
Meget flott bilde og flott teknikk. Nesten Bjørnson aktig poesi. Du er tydligvis flink å både fotografere og skrive .

P.S Meget flott Dachs bilde du har også. Har 2 strihår sjøl. De jager som f. MVH Terje
Ole Birger S.
Dette bilde likte jeg godt. Jeg tror dette bilde ville gjøre seg ekstra godt i stort format, i en flott ramme, hengende på en vegg. Jammen har du fått sving på utstyret. Noe av det som gjør bilde er fargene, gul og blå over det hele, med noen små innslag av rødt på tranenes hoder. Dette gir en behagelig ro for meg. Jeg gleder meg til å komme hjem for å betrekte dette bilde på en bedre skjerm. mvh ole b
Robin J.
Herlig teknikk som er benyttet her. Synes du har mestret dette på en helt utmerket måte. Akkurat nok uskarpt til at iallefall jeg får en viss fartsfølelse når dette betraktes. Tilhørende tekst er her prikken over i en. Dette må du bare få opp i stort format!!!!!!. Dette likte jeg. Mvh RJ
Tom A. T.
Nydelig lys og farger. Rene maleriet. Den ene som poserer med vingene opp skaper en fin spenning i bildet. Jeg er helt sikker på at denne vil gjøre seg godt i skikkelig stort format.
mvh Tom T
Steinulf L.
At ingen av fuglene skygger for andre trekker også kvaliteten opp. Dette er veggpryd.
Carsten A.
Skikkelig bra - delikate toner og farger. Jeg ser ikke behov for noen endringer her, heller ikke å dreie bildet mot klokken (noe som forøvrig også ville skape noen problemer for dette utsnittet). Veldig fin panorering er det også!

MVH CA






Bjørn H.
Et vakkert bilde er det :)

Bjørn.
Stig B.
Vakkert bilde med nydelige farger. Skal prøve å huske dette til muligheten byr seg til å prøve selv.

Mvh Stig
Jan-Eilert P.
Enig med de andre her. Dette er særdeles vellykket.

Absolutt veggkvalitet over dette!

Har ingen forbedringsforslag. Det er bare å printe- ut å få det på veggen.

Jan-Eilert
Kjetil S.
Hei

Veldig fint dette! Som nevnt; svært vellykket! Nydelig lys. Skulle likt å visst hvilke effekter du bruker i photoshop her.

Kjetil
Kjell G.
Takk for hyggelige tilbakemeldinger samt for anbefaling!

Terje:
Takk for vennlig omtale.
Dachs er topp! Det var dét jeg forsøkte å få frem i bilde nr. 199461

Ketil: Hornborgarsjön kan by på mange alternative standplasser for fotografer. Det er imponerende å se hva svenskene får til med å ta vare på slike perler!

Jeg gjorde en del justeringer av bildet, blant annet med kurveverktøy. Slik jeg vurderte det, er kontrasten på det foreliggende bildet snarere for kontrastrikt enn det motsatte, for å matche den stemningen jeg ønsket å formidle.

Kjetil: Det er ikke brukt noen effekter utover litt ''oppstramming'' med kurveverktøyet i Photoshop (NB: forsiktighet er en dyd her - det er kraftige saker!).

Jeg ble inspirert til å legge ut bildet etter å ha sett det flotte bilde nr. 268634 til Magnus Reneflot.

mvh kjellg

Geir Arne M.

Blink Kjell , bildet krever litt. Først blir du ganget av det uskarpe , men så sitter det bedre. Ser ikke behov for endringer. Fin komp, farger, bevegelse.

mvh
geir
Inge S.
Hei.
Et utrolig flott fartsmotiv. Sier jeg mer så blir det bare NRK :-)
Meget bra.

Mvh Inge
Kjartan T.
Pent bilde som fortjener all oppmerksomhet. Forbedringspotensiale finnes selvfølgelig. Jeg skulle gjerne hatt mer kontakt med fuglene, og da tenker jeg på hode/øyne som ikke er å se på neon av tranene. Nå i etterkant er det selvfølgelig lite å gjøre med det.

Men jeg må si at jeg ikke ser problemer med å speilvende dette. For meg gir det et lite løft, og traner på vei mot høyre i bildet er traner på vei mot nord for meg.

Og husk at jeg utaler meg på vegne av familien Trana:)
Dag J.
Flott panorering her. I det hele tatt et flott bilde, og instinktivt er jeg enig i forslag om speilvending.
Leif B.
Et av de bedre - panoreringsbilder - jeg har sett. Herlig varm glöd i fargene.
Ivar B.
Ja jeg henger meg på alle godordene. Herlig stemning som sammen med teksten din gir en fin historie. Teknisk er det flott og dyktig utført. Sjeldent bra i mine øyne. Mvh Ivar.
Vegard L.
Slenger meg på det positive som er sagt. Bra utført dette.
Mvh Vegard
Ole Birger S.
Hei igjen.
Da har jeg betraktet bilde på min hjemmeskjerm. I motsetning til Hr. Trana, så ser jeg øyne på alle 4 tranene. Det jeg også ser, er at bildet har mange små grå sirkler. Disse går lett å fjerne. Brikka på kameraet dit har nok mye støv, jeg teller raskt til 20-30 synlige flekker. På hjemmeskjermen blir bilde lite, ca 16x26 cm. Jeg skulle ønske at begrensningene ble utnyttet, 1280 i bredde og/eller 768 i høyde. Vel, håper ikke at dette ble for mye sure oppstøt, jeg liker fortsatt bilde godt, for ikke å si meget godt. mvh ole b
Kjell Sigurd S.
Faller for fargene og bevegelsen i bildet. For meg er det kontrastrikt på grensen til for mye (men innenfor!). Bildet kler et litt mykt drømmende uttrykk. En liten centi på hver side hadde vært en forbedring. Meget fint dette Kjell.

Kjell S
Atle Q.
Flott panorering og nydelige farger... en fornøyelse å se når du legger inn bilder...
Espen A. I.
Fargene er det første jeg legger merke til og de funker
aldeles utmerket. Virkelig flott å se på. Panoreringen kunne
sikkert vært bedre, men siden jeg ikke klarer bedre selv, så
er det meir enn godkjent fra min side.

-Espen
Stig Børre E.
Knall! Herlige varme toner, flott lys og fin bevegelse.
Formatet passer fint til motivet. Rett og slett deilig å se på.

StigB
Bjørn H.
hei, et godt bilde, flotte nyanser og følelser. Når det er sagt synes jeg høyre ''modell'' glir litt mye over i neste ''modell''. Finner heller ikke helt fokus, selv om dette er ''malerisk'' flott, flakker blikket litt.
Men når det er sagt, et severdig bilde.
Bjørn
Bent O.
Hei Kjell og takk for sist! Dette bildet likte jeg knallgodt! Har ikke noe å utsette på bildet, men ser Kjartan nevner speilvending. Nå skal jeg ikke legge meg ut med en i familien Trana :-), men for meg er det like naturlig at de flyr sydover. Iallefall på denne årstiden. Fine farger og et malerisk bilde som passer perfekt på en eller annen vegg. Har selv tenkt masse på å få til en slik panorering av fugler i flukt. Reiser til New Mexico i desember, og der vet jeg at vi kommer bort i store flokker med Snøgås. Der håper jeg å få til noe. Hadde vært fint om du kunne oppgitt lukker/blender du har brukt på et slikt bilde, og ca. avstand mellom deg og fuglene. Lærer jo av slikt.
Odd Tore S.
Fin følelse av ferd og fart her.
Skarpheten er slik at den understreker dette inntrykket.
Jeg oppfatter bildet mer som en illustrasjon av et inntrykk enn et vanlig fuglebilde, og det liker jeg godt. Skulle gjerne bevege meg litt i den retningen selv, så dette er inspirerende.
I det hele tatt ser jeg ikke så godt hvordan dette bildet skulle blitt bedre i forhold til tittel og tekst, gitt at det er et naturopptak og ikke et studioopptak.
Odd Tore
Kjell G.
Takk for nye, positive tilbakemeldinger!

Kjartan Trana: Det er klart jeg hører litt ekstra nøye etter når en med et så flott etternavn uttaler seg! Dette er panorering med grov skyts og svært lang lukkertid. Skarpe øyne er ''ikke mulig''. For meg føles denne versjonen mer naturlig enn speilvendingsversjonen.

Odd Birger S.: Sure oppstøt? - ikke på noen måte! Jeg oppdaget litt sent at brikken hadde fått ''tyfus''. Jeg klonet vekk de fleste flekkene, men trodde at de øvrige ville passere ubemerket. Det var en litt sleivete innstilling. Brikken er forlengst renset. Jeg forsøker å være ganske bevisst på å foreta en slik rutine rimelig regelmessig.

Bent O.: Takk selv for sist! Det var en minnerik, lærerik og svært hyggelig tur! God tur til New Mexico. Forventningene er nå skrudd til værs. Vi ser frem til noen flotte snøgåsbilder!
Lukkertiden var 1/30. ISO skrudd ned til 100 og blenderen satt til f13 for å oppnå ønsket lukkertid. Avstand kanskje 100 meter. Helt avgjørende er vinkel og hastighet på fuglene. Man må prøve seg frem. Alt fra 1/30 til /100 bør forsøkes.

Odd Tore: Dette er et ''naturopptak'', altså ikke et resultat av noen omfattende bildebehandling. Det eneste som er gjort, er en lett oppstramming av kontrasten med kurveverktøyet i PS samt en beskjeden USM.

mvh kjellg

Odd E. k.
Hei Kjell!

Et flott fasinerende bilde av traner på trekk. Bra skarphet på fuglene med et fint lys som fremmer en god atmosfære. Henger meg på den gode kritikken som nevnt over. Vakkert og stemningsfullt Kjell, dette kan du!

Mvh

Odd E.
Odd Tore S.
Det jeg mente med ''naturopptak'' er at fuglene flyger som det vil, uten dressur mht formasjon, og at de mer lyssterke refleksene i vannet er rett under fuglene.
Hadde det vært et ''studioopptak'' hadde kanskje fuglene vært i en formasjon uten overlapp, og kanskje heller over den blå delen av vannet enn den lysere gule.
Jeg synes at slike naturlige ikke-ideelle forhold hører med til atmosfæren i bilde som dette. Om du hadde brukt PS mer eller mindre her bryr jeg meg lite om, det er sluttresultatet som teller, og det liker jeg.
Odd Tore
Gro K.
Først må jeg si: BÆRRE LÆKKERT !!! En fryd for øyet.
Prøvde å speilvende, og det var en klar positiv effekt. Da ledes blikket direkte til de to mest dekorative tranene til høyre (i speilvendt utgave), og da ''forsvinner'' den minst heldige ut til venstre. Personlig liker jeg, uansett, at bevegelser går mot høyre.
Kom med flere bilder, vi vil så gjerne se .
Hilsen Gro.


Andreas L.
Så flink du er :| Jeg blir sjalu av nivået du er på :) Dette var utrolig bra!

-Andreas
Tore U.
Et bilde i absolutt toppklasse. Dynamikk og en herlig stemning. Velbalansert i komposisjonen og med et drag av mystikk. Grattis - et absolutt severdig bilde!

mvh
Tore
Kjell G.
Jeg må takke igjen for nye, vennlige kommentarer!

Gro, det er helt riktig: Vendt mot høyre blir mer harmonisk. Det er flere som har foreslått dette, og jeg sier meg enig!

Jeg legger ikke ut noen ny versjon, men anbefaler å trykke på ''Flip horisontalt''.

mvh kjellg
Ole Jørgen L.
Flott bilde Kjell! Dette er vel 600mm håndholdt, kjenner jeg deg rett. Deilige farger og passe uskarpe fugler og bakgrunn! Har du mer å gå på i venstrekanten? I så fall ville jeg forsøkt med et panoramautsnitt med kutting i topp og bunn, samt noe mer luft å fly inn i. Absolutt et bilde som egner seg i stort format i ei dyr ramme!
Ole Petter D.
Tror det meste er nevnt fra før. Dette er et bilde med klasse over. Når de fleste av oss hadde prøvd å fange noe skarpt velger du en annen vinkling. Spennende og vellykket. Ellers grubler jeg fortsatt på din beslutning om å bytte børse med objektiv. Var det 40 år du hadde med rypejakt? Lurer på om jeg må gjøre det samme, men mulig jeg må vente litt til. Jeg mangler noen år før jeg er like erfaren rypejeger som deg. Ellers kikker jeg ukentlig etter det fantastiske praktærfugl bildet du tok på Svalbard. Det må du snart dele med oss! Håper vi møtes ved en senere anledning. Inntil videre lar jeg meg inspierere av dine leveranser her på dotten.
mvh
Ole Petter
Kjell G.
Takk for anbefalingen, Ole Jørgen!

Tranene fylte formatet bra, heldigvis - og dessverre; dermed ingen ytterligere luft til venstre. Jeg skal begynne å legge litt penger til side for å kjøpe dyr ramme. :-)

Takk for vennlig ord, Ole Petter! 2006 var første året jeg ikke tok med min kjære Gebr. Märkel på tur. Kaliber 12 er byttet ut med 600 mm. Gleden over et bra rypebilde er svært mye større enn å ha en død rype i sekken. Dessuten syntes jeg det var litt kultent å fotografere dem om våren for så å feie løs på dem med kuler og krutt på høstparten!

mvh kjellg


Stine J.
Dette er bare nyyyydelig, Kjell!

Bevegelsen i fuglene, fargene, utsnittet, lyset.... Ja absolutt alt stemmer. :)

mvh Stine
Torbjørn K.
Fantastisk bra dette her! Lys, farger og action i toppklasse.

Torbjørn
else r.
Hører vingesuset...og aner det åpne, og for fuglene, det ubeskyttende i landskapet. Og da er vel hensikten oppnådd?
Jeg er ny, og kan ikke noe særlig om bilderedigering....
men er ikke ofte følelsene og det estetiske av og til nok?
Luftig, fartsfullt og VAKKERT!!!
Anne-Lise S.
Nydelig stemning av reisen mot nord. Liker godt hvordan du får frem bevegelser i dette bildet, både i fuglene og i bølgene under. Det gylne lyset bidrar også til dette, og gir et nesten gullent skjær over bildet. En farge og et lys som viser håp og en ny årstid. Flott å se et vårbilde nå på høsten også. :-)

Anne-Lise
Ole Jørgen L.
Kjenner igjen problematikken angående rypejakt / fuglefotografering. Jeg er enig at gleden over et godt rypebilde varer mye lengre enn ei frossen rype i fryseren.

Støtter Ole Petter fullt ut i ønske om et gjennsyn med praktærfuglbildet ditt, som etter min mening var en av ''høydarene'' fra sommerens Svalbard-tur.
Avsluttet .
Hei.

Flott var det. Støtter Steinulf - ''Dette er veggpryd''
Lykke til.

mvh Reidar
Magnus R.
Hei Kjell !
Et virkelig delikat bilde. Synd det ikke er litt mere luft bak Kan med fordle kuttes litt oppe og litt nede. Et panoramaformat printet på canvas ville egne seg godt på veggen.

Med venlnlig hilsen
Magnus
Nina S.
Klasse over dette!! Henger meg på her, nydelige farger, nydelig bevegelse.
Mvh Nina
Kjell G.
Takk for nye kommentarer!

Vanligvis er man godt fornøyd når formatet fylles. Men noen ganger kan det være greit å ha ''litt luft'' å gå på. Jeg var inne på tanken om å lage en panoramaversjon, men savnet - som bl.a. Magnus nevner - litt mer å gå på på sidene.

mvh kjellg
Avsluttet .
Dette var et flott bilde,farten,fargene og alt stemmer,liker det godt.
Hilsen Tone!
Peter W.
En fin konstnärlig fågelbild att bli inspirerad av! Ljuset är riktigt njutbart och den läckra rörelseoskärpan skapar en mycket tilltalande atmosfär. Svårt att hitta något att anmärka på här!

Mvh Peter
Per Harald O.
Får henge meg på alt det pene som er sagt her;)
Inger-Lise S.
Gratulerer som ukens Foto.no fotograf!

Når det gjelder bildet ditt, kan jeg bare nyte det ! Men jeg henger meg på all rosen, og er enig i at intet bør endres her. Du er en dyktig fotograf. Effekten du har fått fram,har jeg stor sans for.

Inger-Lise
Inger Anne Maritsdotter V.
Det er et nydelig bilde der du har fanget lyset på beste måte som sammen me duskarpheten skaper en vakker og poetisk stemning.

Inger Anne
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu