På gamle tomter
Langsomt men sikkert tar naturen sitt tilbake. De enorme hvalfangeranleggene ramler sammen. Kongepingviner, elefantsel og pelssel råder grunnen som de vil på ny.

På flenseplanet i Prince Olav's Harbour utspant det seg mindre idylliske scener for 60-70 år siden.

Syd Georgia, januar 2005.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger1712
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_219151} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (44)
Caroline M. S.
Tittelen gjør bildet morsomt og pingvinene menneskelige. De ser virkelig ut som en gjeng turister som har kommet tilbake til barndomsbygda og spankulerer rundt og kikker på forfallet av det som en gang var.
Ole Birger S.
Fint og innholdsrikt bilde. Innholdet gjør bildet spennende.
G. Hanna W.
Pingvinene burde tenke litt HMS her... he he det ser ut som et farlig sted å ferdes!

Bilde er kjempe fint! masse detaljer å vile øynene på

Mvh G.Hanna.
Kjell Sigurd S.
Dette var et flott og fortellende bilde som satt i gang mange reaksjoner Kjell. Naturen og dyrene i ferd med å ta tilbake det som en gang var deres, det byr på håp for planeten! Samtidig er stedet og bosettingen som en gang har vært her noe for seg selv, rart at vi må bygge stygge bygg over alt. Det er rester etter både kaianlegg og mer som gir hint om virksomheten som har bragt mennesker hit. Pingvinene er majestetiske og meget fint fanget. Du kunne kanskje ha unngått å kutte huset oppe til høyre. Herlig bilde som jeg kommer til å vende tilbake til. Som vanlig er det storslagent når du først dukker opp med et bilde igjen på dotten.

Kjell S
Steinulf L.
Fint bilde av dyr,natur og forfall. Bildet er velkomponert med fine linjer som trekker blikket innover. Mange fine detaljer å betrakte. Litt synd at de to pingvinene til høyre skygger for hverandre.
Robin J.
Takk for sist Kjell.
Meget bra teknisk. Et bilde man kan sitte lenge å se på og sammen med teksten din tenke mange ting. Blikket ledes innover mot husene og pingvinene innerst i bukta. Et bilde til ettertanke. Meget severdig og innholdsrikt. Mvh RJ
John S.
Flott bilde Kjell. Veldig bra med så mye dybde i bilde.

For meg er det et paradoks at slike bygninger er fredet bare for at de har stått slik i mange år. Kultur hensynet burde etter mitt syn telle mindre enn miljøhensynet. egenlig er bilde også en fin dokumentasjon av tilstandene.

John
Eyvind R.
Et bilde som forteller en historie på en god måte. Her danner de ulike bildeelementene en helhet som fungerer svært bra. Pingvinene setter det hele i rette perspektiv..

Mvh Eyvind
Stig B.
Som flere andre sier; dette er et bilde som forteller en historie. Uten pingvinene hadde historien blitt amputert, nå viser den at ''de ville'' har begynt å gjenerobre stedet, ikke bare at det forfaller.

Godt teknisk utført.

Mvh Stig
Sverre H.
Hei Kjell,

Likte bilde ditt godt og føyer meg i rekken av lovord. Som mange har nevnt; her er det histrorien som fortelles som gir bildet tyngde og kraft.
Flott! Misunner deg reisen dit!

mvh
Sverre.
Kjartan T.
Mye skryt, og det er fortjent, på grunn av at bildet forteller ei historie.

Likevel virker det som om det er et ''snapshot''. tatt i øyeblikket som oppsto. Det forundrer meg at du ikke fikk tid til å innta et litt lavere standpunkt, og at du ikke fikk med mer til høyre i bildet. Synes det er litt synd at huset der oppe er kutta, og jeg ser at du har litt å gå på i den andre kanten.

Det var pirket. Uansett er konklusjonen altså et godt bilde
Tore U.
Heisann,

Enig i mye av skrytet for det er et godt bilde men er helt enig med KT's bemerkninger. I tillegg, hadde du stått litt lengere mot høyre, ville den bakerste pingvinen, som nå egentlig forstyrrer nr. 3, gitt deg 4 stykker masjerende på rekke og rad.

mvh
Tore
Geir Arne M.

Meget godt fortellende bilde med manger detaljer en finner etterhvert.
Ja det var nok litt av et liv der på 20 - 30 tallet.

KT har nevnt lavere kamerastandpunkt. Det er jeg enig i - men mye detaljer som gjør at du vil se det flere ganger. Teknisk skarpt og fint toneforløp.

mvh
geir
Guttorm N.
Har ofte sansen for bilder med forfall, det forteller om en svunnen tid.
Her er naturens egne representanter på inspeksjon for å se hvor mye dritt menneskene kan legge igjen etter seg.Fint bilde.
l
Odd E. k.
Hei Kjell!

Henger meg på det som er sagt av positiv kritikk av dette bildet.

En flott positur på kongepingvinene der de går på rekke langsetter bryggekanten. Et skarpt bilde der det flotte lyset gjengir fargene og detaljene i bildet på en neget bra måte. Det at du har fått med hvalfangstanlegget med de falleferdige husene forteller om en hektisk og farefull arbeidsplass. At vi har mye å gjøre med å rydde opp etter oss er det ingen tvil om. At bygningene har holdt seg så bra kan vel fortelle om et stabilt klima.
En flott dokumentasjon, der komposisjonen og utsnittet er meget bra Kjell!

Mvh

Odd E.
Ann F.
Jaja, de kjole-og-hvitt-kledte herrer ser ut til å ha hatt litt av en aften, etter tilstanden til festlokalet i bakgrunnen å dømme, rene skjære ravepartyet må det ha vært!
:-)

Bildet er så surrealistisk i sitt innhold at jeg blir sittende å se på det lenge. En dokumentasjon over menneskets forgjengelighet, Nature will always take hers back.

Så også her, ser jeg. Bra dokumentert både innholdsmessig og teknisk!

Mvh Ann
Dan A.
Ulastelig!
Atle Q.
Et fint miljøbilde. Flott med Kongepingvinene som kommer på rekke og rad. Litt uvant miljø for pingviner når man er vant med storebror ''Keiserpingvinen'' i snø og is litt lenger syd.... fikk veldig lyst til å dra til Sør Georgia....
mvh Atle
Kjell G.
Takk for alle vennlige og interessante kommenterer!

Det var hektisk. Vi hadde fått tillatelse av britiske myndigheter til å besøke samtlige hvalfangststasjoner på Syd Georgia mot å undertegne en erklæring på at det ikke kunne reises eventuelle krav om erstatning for asbestskader eller andre ulykker.

Værforholdene var svært skiftende. Det ble ikke lange stunden på hvert sted. For en fotograf var dette ikke lett. Lyset forandret seg uavlatelig og det var snakk om å bruke den knapt tilmålte tiden mest mulig optimalt. Det ble ikke mye anledning til planlegging av bildevinkler og komposisjon.

Jeg hadde satt meg som målsetting å forsøke å fotografere anleggene, helst med en best mulig vinkling i den naturfotografiske ånd. Dette var en ganske unik anledning til å besøke steder som vanligvis er stengt.

Jeg har hele tiden hatt planer om å ta en ny tur. Da kan jeg i ro og mak fotografere pelssel og pingviner så lenge jeg lyster i områder som ikke er underlagt restriksjoner.

mvh kjellg

Carsten A.
Interessant illustrasjon - og stygt har det vel vært her så lenge folk har hatt anledning til å drive med det vi nå ser på som miljøkriminalitet.

Flotte fugler, de sklille jeg gjerne sett noen nærbilder av!

MVH CA
Lars-Anders M.
Bra miljø dette. Ok.
Odd Tore S.
Pingviner i miljøbevisst protestpromenadetog?
En nærliggende tanke i våre dager, da miljø tas på alvor, og av og til brukes som vikarierende argument for å drive gjennom saker med flere enn en målsetting.
I all sin råhet og brutalitet var vel dette stedet et barn av sin tid, hvalfangst var fortsatt viktig da jeg vokste opp. Forfallet er uungåelig, og dette er et monument om noe som var. Så lenge monumenter av denne art ikke blir helse- eller miljøtrusler, synes jeg at de bør få forfalle i fred.
Fint og beskrivende bilde, fint lys i forhold til motivet, litt uehldig kutt i høyre side.
Odd Tore
Avsluttet .
Fin, stolt positur på han nærmeste og bra blikkontakt med han nest bakerste. Hva innhold og undertekst gjelder, så er vel slikt noe en vanskelig kan unngå og som vel tross alt er en konsekvens av at samfunnet går fremover. Fint innhold b[de som pingvinbilde og miljøbilde.
Gro K.
'GUTTA PÅ TUR'' var det som første jeg tenkte da jeg så dette bildet. Men FOR ET TURTERRENG.
Her har mennesker tatt seg til rette i en svunnen tid. Skremmende å tenke på hva som har skjedd med de som arbeidet der. Jeg tenker på asbestrelaterte sykdommer.
Bildet inneholder mengder av detaljer og informasjon.Dyrelivet er rikt, men forfallet dominerer naturen her.Det bør absolutt forbli fredet, til skrekk og advarsel.
Ser jeg en albatross i strandkanten til v. for selene ? Greier den i så fall å komme seg på vingene fra en så lav possisjon ?
Et bilde som setter fantasien i sving. Her har hendt så mye i en ikke så fjern fortid.
Pingvinene gir bildet perspektiv. Synd at sistemann i køen er gjemt, og at huset til v. er amputert, men dette er pirk.
Blir mer og mer oppsatt på en tur til antarktis. Har alltid drømt om å få se, og fotografere pingviner, særlig konge- eller keiserpingviner. Aller helst i snø og is.
Hilsen Gro.
Gro K.
OBS: Jeg mente til HØYRE for selene. (albatross ???)
Gro.
Torbjørn K.
Hehe, dette var artig! Et veldig uvanlig, men bra fuglebilde.

Torbjørn
Anne Lene B.
Hei Kjell
Utrolig morsomt bilde!! Samtidig er det meget godt bilde på menneskers framferd i et sårbart miljø. Fin komp og god dybde!! :-)

Mvh
Anne Lene
Rolf S.
Ett flott bilde som forteller en historie, her tar naturen over igjen.
Noen ønskelige justeringer er nevnt men alt i alt ett flott bilde.
Mvh Rolf
Magnar B.
Herleg positur på dei… ser ut som gamle menn m frakk som går og myser. Bilde m ettertanke i tillegg til gode fotofrafiske kvalitetar…
Tom A. T.
Herlig bilde som skildrer både natur, miljø og historie på meget tydelig og god måte. Modellene dine er absolutt av det humoristiske slaget med sine holdninger og uttrykk. Skal man pirke noe så har vel Kjartan nevnt det som er å peke på, men i et bilde av denne typen syntes jeg ikke det blir av vesentlig betydning for resultatet. Opplevelsen av bildet er allikevel upåklagelig.
mvh Tom T
Kjell G.
Takk for nye kommentarer!

Huset opp til høyre er kuttet for å unngå midtstilling av pingvinene. På den andre siden var det ikke så lett å posisjonere seg 3 meter til venstre fordi det sto noen installasjoner i veien. Jeg er enig i at kamerastandpunktet er for høyt.

Som nevnt var det temmelig hektisk med begrenset med tid til rådighet. Det var ikke særlig rom for å sette opp stativ og komponere.

Gro: Fuglen du sikter til er en kjempepetrell. De er noen svære beist og spiser det meste - bokstavelig talt! Havhestene her nord er noen små, grasiøse skapninger i forhold. Jeg har et bra nærbilde jeg kan legge ut ved leilighet.

mvh kjellg
Anne-Lise S.
Her var det mye å betrakte, og mye å tenke over. Lyset og fargene er max i bildet ditt. Fargene gjentar seg innover i bildet, noe som skaper ro i det ellers kaotiske med forfall, natur og dyreliv. Dybden er god med pingvinene i forgrunnen. Synd den ene er gjemt bak nr. 3, men forstår det du selv skriver om tilmålt tid, og du kunne ikke akkurat be den bakerste stille seg litt mer til høyre i bildet heller... Bygningene i forfall er vakre! Ja, du leste riktig. De forfaller i sitt eget tempo, og for oss fotografer gir de uante muligheter. Ser man på dem i et mer menneskelig og miljømessig perspektiv blir virkeligheten en helt annen. Jeg liker også godt hvordan du her får frem det naturmessige, med strandkanten, området opp mot husa, og landskapet med fjellene i bakgrunnen. Er enig i det med vinklingen fra lavere standpunkt, om enn du da kunne risikert at bakre pingvin ikke kom med i det hele tatt, men det hadde kanskje ikke gjort noe. Et interessant bilde som kan betraktes lenge.

Anne-Lise
Andreas L.
Veldig bra dokumentasjon!

-Andreas
Espen A. I.
Utrolig godt observert nostalgi og slike motiver er
meget fotogene. Godt eksempel på at alle motiv
blir abstrakt spennende med vidt forskjellige objekter.

-Espen
Nina S.
Gutta på tur var også min umiddelbare assosiasjon.
Skjønner at det er du som har vært på en utrolig tur til steder man vanligvis ikke kommer, sikkert spennende og tankevekkende, og viktig å få dokumentert historier som dette.
Håper du får til en ny tur.
Mvh Nina
Ketil K.
Her får du virkelig fortalt en historie som vi nordmenn neppe kan være særlig stolte av. Noen burde dessuten vel dratt ned og ryddet opp.... Ser ellers noe som ser ut som en kjempepetrell nede på stranden litt til høyre for midten? Fint komponert bilde der kongepingvinene på rekke og rad bidrar sterkt.
Øyvind A.
Jøss, Syd-Georgia! Dit vil jeg også!
Bra bilde, både pga pingvinene og miljøet.
Ø.
Kjell G.
Takk for nye kommentarer!
Hva gjelder opprydding er det en lang historie. Hvalfangerne trodde de skulle ned igjen året etterpå, men plutselig var det slutt. Nå holder britiske myndigheter på med ''demolisering''.

Det ikke bare ser ut som en kjempepetrell i bakgrunnen - det ER en kjempetrell. Noen beist som åt det meste som var tilgjengelig.
Aleksander M.
Et veldig bra bilde.
Her har du fått et flott bilde med både kongepingvinene og de rustne husene samtidig. Man kan også se selene i bakgrunnen.

Mvh Aleksander
Per Harald O.
Her ble jeg sittende å glane ut av vinduet i en tidsmaskin!
En meget severdig historie.
Oddgeir N.
Godt fanga. Ser virkelig ut som dei akkurat dukka opp og er ute å ser på den nye tomta.

Fin djubde
Anne Ø.
Oj, dette er flott med pingvinene i front og den fine bakgrunnen.
Fint å se dem i et slikt miljø.
På Tv der jeg har sett dem sees de oftest ved is og vann.
Liker lyset og fargene i et svært godt motiv.

Anne:)
Bergliot E.
Hei,
Du kan visst gjerne bli kårets om ukens fotograf med alle de fantastiske bildene du har lagt ut her. Har sett gjennom noen og er storligen imponert. Dyktigheten er på topp her. Gratulerer!!

Dette bildet var bare helt knall. Positurn og den nesten overlegne uttrykket på pinginene med et seriersuttrykk at ''endelig får vi være ifred for de hersens menneskene'' syns jeg var bra. Spesielt den i midten. Flott tekst som passet veldig bra til bildet. Må være en opplevelse å få komme så nært disse fantastisk flotte pingvinene.

Bergliot:)
Bjørn H.
Humre humre.... steike for et morsomt bilde... Dit må jeg dra.. :)

Bjørn
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu