Løvemor i Zambia (K)
Bare en liten hilsen til dottmedlemmene, fra Lusaka, Zambia. Forsøkte for første gang å ta noen bilder av ville dyr, under en times safari i en park her. Løvene var på eget område, innegjerdet og atskilt fra de andre dyrene, og det var vanskelig å få tatt bilde, gjennom tre lag nettinggjerde. Det ble bare noen full fart nærbilder, men fikk lyst til å dele denne stolte damen... :) Sikkert mye som kunne vært gjort annerledes, konverteringen gikk nok også litt fort. Måtte dessuten endre størrelsen underveis, hadde misforstått hvor stort bildet kunne være.
Vet ærlig talt ikke...
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-07-01 00:14:12
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon 20d
  • EF 70-200/4, Kenko 1.4X konverter
  • Brennvidde137mm
  • Blenderf/9
  • Lukker1/80s
  • FilmtypeISO 400
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger1750
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_198445} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (17)
Aase Marit W.

Forresten... Strevde med fargen, og den ser annerledes ut her enn hos meg. Forsøkte først sRGB (save for web), men syntes ikke det ble bra, valgte så RGB. Ser det for blasst ut? Har forøvrig ikke beskjært noe, dette er utsnittet jeg valgte der og da...


Mvh,
AaseM. :)
Steinulf L.

Du må gjerne bruke adobe rbg under arbeidet. Før du deretter 'saver for web' bruk 'convert to' sRBG, og ikke 'assign profile.

Skulle gjerne sett denne damen i øynene.
Aase Marit W.

Tusen takk, Steinulf! Jeg har noen flere bilder av damen, men likevel likte jeg dette best, av en eller annen grunn, selv om en ikke ser øynene hennes. Jeg hadde veldig lite mulighet for variasjon av komposisjon etc. Det var veldig vanskelig å finne en bit gjerde hvor hullet var stort nok til å få objektivets frontelement gjennom. Hadde i øyeblikket også kun det ene objektivet.

Må forsøke å gjøre redigeringen om igjen, når jeg får tid, og evt laste opp ny versjon. Har veldig tett program nå, reiste i går videre til Malawi. Her er dessuten internettilgang dyrt og dårlig, så det er mulig at jeg ikke får logget på så mye. Vil uansett følge opp når jeg kommer hjem.

Setter uansett pris på alle kommentarer! :)


Mvh,
AaseM. :)

Inger Anne Maritsdotter V.

Synes bildet fikk et særpeg som skiller seg ut fra mengden med de lyse, tildels utbrente tonene, på tross av rimelig vanskelige arbeidsforhold fikk du til et nært artsbilde.
Bildet kunne sikkert vært fixa litt på i ps. Men eg personlig, likte dette.

Mvh Inger Anne
Aase Marit W.

Tusen takk, Inger Anne! Jeg tenker at jeg sikkert vil forsøke å jobbe litt mer med det når jeg kommer hjem og får satt meg ordentlig ned, så hvis du har noen konkrete forslag, setter jeg veldig pris på det. Har veldig tett program her nede, møter tett i tett fra tidlig morgen til langt utpå... At det ble tid til noe sånt som denne safarien, var bare flaks og en ren bonus (parken var på veien fra en lokal klinikk vi så på i Zambia).

Lastet opp et annet utsnitt, egentlig droppet jeg det, fordi jeg til min store skuffelse oppdaget at jeg hadde snippet damens skjegg, uten å være klar over det. Huff og huff. Må lære meg at selv om jeg har så lyst til å ta tette utsnitt der og da, fordi jeg liker det så godt, så burde jeg heller zoome litt ut og ha mer å gå på til beskjæring. Etter at jeg lastet opp versjon #2, og så forsøkte å se på den her selv, lurer jeg på om jeg gjorde noe galt. Jeg fikk nemlig bare se en ''forvridd'' versjon #1, som hadde blitt dradd til størrelsen som #2 har. Knota litt med beskjæringen (beskjærte til høyre) på #2, hadde vanskelig for å bestemme meg for format (breddeformat, tilnærmet høydeformat eller slik det ble?)... Ikke helt sikker på om beskjæringen fungerer. Tar gjerne imot tilbakemeldinger på om oppskarpingen er passe, det er noe jeg er veldig usikker på enda, synes det er vanskelig å se hva som er passe etc.

Igjen, tusen takk for alle kommentarer - setter veldig pris på det, selv om jeg først og fremst bare ville sende en hilsen fra Zambia i samme slengen som jeg syntes det var på tide at jeg fikk lastet opp *noe*, litt som et ''ettårsjubileum'' for at jeg fikk kjøpt meg mitt første speilreflekskamera og for å være litt grei med dem som har etterlyst at jeg burde få opp noe... :)

Ha det bra alle sammen! Jeg opplever i øyeblikket mye sterkt, forholdene her nede er utrolige, trist å se hvordan mennesker i fattige land som dette må leve og hva slags forhold de møter når det blir syke. Skulle gjerne dokumentert noe av det jeg har sett på sykehusene/klinikkene her, men det er ikke bare å fotografere slike plasser... Blir ufattelig ydmyk...


Mvh,
AaseM: :) (som vant toppremien i LOTTO da hun ble født, nemlig å bli født i Norge!!!)
Fredrik T.

Flott pusekatt AaseM!
Det å ta bilder sånn som du beskriver er ikke lett. Jeg liker bildene, litt uten om de vanlige klassiske løve bildene som det går 13 et snes på. Fine farger, det er tydelig at løver har god kamuflasje.

Ang det siste setningen din, ja vi er virkelig alle lotto miliarderer som er født her. Det er nok et par stykker som hadde hatt godt av å være uten for landets grenser en stund. Det finnes faktisk viktigere ting her i livet, enn bensinpriser, og bompengeavgifter...
Aase Marit W.

Hei og tusen takk for kommentar, Fredrik! Nå har jeg nettopp kommet hjem, sliten og full av inntrykk. Det var ikke helt enkelt å få tatt bilde av frøkenen, det er sikkert, og siden jeg ikke kunne komme til henne på hjul, var det ekstra kludrete (og vaklete, he-he).

Ja, etter denne turen kan en ikke være annet enn ufattelig takknemlig for det man har. Kommer aldri til å glemme det jeg fikk se. Er veldig glad for at vi fikk muligheten til å se det. Det er ikke alle forunt å få muligheten til slike ''grand tours'', til alle avdelinger på et sykehus, inkl. ICU's (overvåkning) etc., så en får se hvordan alt virkelig *er*. Ville kanskje vært lettere å bli forskånet, men det ønsker jeg ikke. Selv om jeg nok må innrømme at vi skrubbet oss ekstra godt etter de besøkene, og var glade for vaksiner mot alt mulig, for det var en tøff *virkelighet*. Kan bare ikke få ut av hodet det digre rommet tett i tett av barn med encephalitt (hjernebetennelse). De hadde ikke engang skikkelige senger eller sengetøy for den saks skyld... Kan ikke la være å tenke på hvordan deres liv vil bli, hvis de overlever... Vi priviligerte har ikke lov til å glemme denne delen av verden og menneskene der!!!! Det kunne jo like godt ha vært oss...

Nei, nå skal jeg forsøke å sette meg på *pause* litt og kose meg med noe så trivielt som foto og dotten! :) Bare vi ikke velger å *skru av*, så er det jo bare bra! :)



Mvh,
AaseM. :)
Caroline M. S.

Oppdaget nettopp at du HAR lagt ut et bilde. Trodde du bare skrev innlegg på diskusjonssidene jeg. ;-)

Søt pus - liker best V2 med litt øyenkontakt.

Vil begrense meg til bare å si noe om den tekniske kvaliteten her. På min skjerm ser begge bildene veldig lyse ut (og kanskje også noe utbrent her og der, men stort sett noe tegning i de lyseste partiene).

Så spørsmålet mitt er: Ville du ha disse bildene veldig lyse? Eller kan det tenkes at du har en noe vel mørk skjerm (evt at din er litt for mørk og min litt for lys)?

Hvilket billedbehandlingsprogram bruker du? Hvis du bruker Photoshop Elements kan vil du få blasse farger om du konverterer fra originalfil i aRBG til ''Save for web''/sRGB (fordi Elements egentlig ikke gjør det).

Du kan trikse til en sRGB fil ved å lage en hvit bakgrunn og largre som sRGB (i samme størrelse som RAW eller jpg-filene du bruker). Åpne den hvite bakgrunnen, kopier billedfil/bildet til bakgrunnen (legg oppå), behandle bildet som vanlig, smelt sammen lagene og så kan du bruke ''Save as'' eller ''Save for web''. Da skal du kunne få en fil/et bilde i sRGB.

Da jeg brukte Elements hadde jeg alltid en hvit sRGB bakgrunn liggende. Åpnet og roterte den etter behov.

Beklager hvis dette var helt på jordet og et tips du ikke trenger.
Aase Marit W.

Hei Caroline,

He-he... Jeg er bare VELDIG treg, jeg... :) Tusen takk for kommentar, Caroline!!!

Nei, jeg har ikke Elements, men CS. Jeg knota litt med fargene, men landet der det så mest naturlig og mest likt de reelle fargene - slik jeg ser det på min skjerm. Jeg får ingen utbrente felt. Men, må innrømme at fristelsen var der til å dra mer til på fargene, fordi det hele oppleves litt ''blasst'', hvis du skjønner hva jeg mener. Men fargene var veldig lyse og ''beige'' i virkeligheten, så det er mer årsaken enn noe annet. Hvorvidt min skjerm er litt mørk, og din kanskje litt lys, skal jeg ikke si sikkert - det kan være... :) Jeg skal forsøke å se når jeg kommer på jobb, om jeg ser noen forskjell... Har ferie nå...

Var forresten veldig synd at jeg ødela V2, skulle jo bare zooma litt ut, så hadde jeg fått med skjegget. Men det hele gikk veldig fort, gjennom finmaska nettinggjerde, hele 3 stykker av dem utenpå hverandre (for at damen og familien ikke skulle spise opp de andre dyrene, tipper jeg). Jeg la vel rett og slett ikke merke til skjegget der. Rullestolen min stod igjen, den var ikke med i safaribilen, så slitne meg krongla meg så langt jeg orka, tok noen bilder der, og droppa resten... ;) Det hele begrensa seg derfor veldig. Forresten, at kameraet stod på ISO400 var en tabbe, trengte det litt tidligere da det var ganske overskya og mørkt, men glemte å stille det tilbake! Tabbe! Men, heldigvis er det ikke så farlig på 20D! :)

Da vi kom tilbake, måtte safariguiden vise oss en gjeng slanger, som var nedi et ''betonghull'', med lokk over. Da begynte jeg nesten å grine, det var helt forferdelig!!! Nedi der satt den nydeligste lille gule kylling og pep... Den bare venta på å bli spist. En av mine kollegaer fikk holde babypytonslanger, men jeg måtte bare vekk, klarte ikke det. Naturen er fæl. De sa at slangene ikke ville spise død mat... Fy søren, kan enda ikke få pipene ut av hodet, jeg. Jeg er bare for sart for sånt. De mater da pythonslanger i fangenskap med døde mus her, gjør de ikke? Det håper jeg virkelig!!! Bare for ordens skyld, det er noe annet for meg at slanger vilt fanger bytte, men å klekke kyllinger for å sette dem ned i en grop med slanger, det ble bare for mye for meg... Huff og huff... :( <puste dypt>

PS! Nå som jeg er kommet hjem, og fått slappa av litt, må jeg få gått løs på et visst lite kamera, så resten av det kan bli sendt deg snart så du kan lage deg pinholekamera! Har ikke glemt det!!! Godt du er tålmodig og ikke hadde det travelt! :) Men, det er litt fælt å skulle gå løs på det, det er jo så nydelig, et flott lite kamera, den BabyBessa'n!!!



Mvh,
AaseM. :)
Avsluttet .

Hei Aase

hehe... morsomt å se et bildet som er tatt av deg:) Skulle egentlig bare si det;)
De andre har skrevet så utfyllende, at jeg er veldig enige i de andre om at begge vesjonene er litt lyse, og synes personlig at v2 er best pga blikkontekte. Synd at bilde ble tatt med ISO400. Hadde du gått ned til 100 ville nok bildet sett litt anderledes ut...


Ha en fortsatt god sommer...


vh Thomas :)
Alexander T.

Flotte bilder begge to, om enn litt i lyseste laget for min smak. Tror jeg liker versjon #1 best, det er noe litt spennende med det bildet, får meg til å lure på hva hun ser på. Ganske flott kontrast i bildet også syns jeg, fra det mørke øret til den lyse snuten hennes. Godt jobbet, var sikkert ikke de beste forhold å fotografere under.
Aase Marit W.

Hei Alexander,

Tusen takk for kommentar! :)

Det du sier, er akkurat slik jeg også føler det, og det jeg har endt på, selv etter å ha kikket på dem mange ganger (og de andre bildene jeg har derfra). V1 får meg til å lure, selv om jeg jo vet svaret, nemlig at hun lå og kikket på sin (tenårings-laban av en) sønn... Men det er klart, som artsbilde er det jo uansett ikke noe særlig, men det er heller ikke ment å være det. Fikk sett bildet på skjermen på jobb nå, og fargene så der veldig like ut som her hjemme, dvs. faktisk slik jeg husker at den reelle situasjonen var (blasse, lyse og kanskje litt kjedelige farger?)... Uansett hvordan en snur og vender på det, er det ikke allverdens av et bilde, men det var heller ikke ment som det, kun som en hilsen fra Zambia. Syntes jo en løvemor passet som det! :)




Mvh,
AaseM. :)
Espen A. I.

Hei Aase!!

Veldig morro at du legger ut bilde, det har jeg ventet lenge på.
Jeg ble positivt overrasket, v1 funker bra. Særlig når det ser ut som katta er på jakt, selv om den er i en litt annen posisjon da. Flott eksponering også.

mvh Espen som ser frem til flere bilder.
Roald S.

Hei.

Jeg likte egentlig versjon 2 best, da det ble litt øyekontakt. I sterkt sollys er det jo ikke til å unngå at bilder blir litt lyse, spesielt med ISO 400.

Når man ser på naturfilmer fra Afrika, så er jo løvene godt kamuflert i gresset.

Håper du legger ut flere bilder av ymse slag..


Mvh. Roald
Morten W.

Hei!
Må nok si at bildet (ne) ikke kommer opp mot ditt blide framtreden ellers her på dotten. Likeså er det vel ikke helt stuerent å legge ut en V2 som ikke er det samme bildet.
Disse bildene er ganske blasse, og bedres lett med en svak S i Curves. Se link nederst.
Løven er også utbrent noen få steder på labbene.
Vil forøvrig anbefale PixelGenius sitt skarpePluginn til CS2. Ser du lurer litt på dette. Her kan du enkelt gå inn å skarpe med brushen der du ønsker. Trykk X, og du kan skarpe tilbake, reversere, i en håndvending.

http://www.luminous-landscape.com/tutorials/command_primer.shtml

Anne-Grethe S.

Hei AaseM

Eg har vore innom her fleire gangar i håp om at du hadde lagt ut bilder og endeleg er det komme. Eg blir jo litt nyskjerrig når du er så ivrig etter å hjelpe alle andre på diskusjonssidene. Eg er faktisk imponert over alle innlegga som du skriv og svarer på:-)
Over til bildet..
V1 har fine fargar og eit fint og tett utsnitt. Hvis eg skal pirke litt her, kunne eg ønske å sett ørlite meir av auge og ørlite mørkare
V2 viser dei nydelege auga som den har. Fin kameravinkel. Eg kunne ønske det var mørkare og at du hadde med litt meir nede på bildet. Synest det var dumt med haka som blei kutta
V1 er best etter min smak

Ser fram til fleire bilder frå deg!!!

Mvh
Anne-Grethe
Aase Marit W.

Takk skal dere alle ha, Espen, Roald Anne-Grethe og Morten, for hyggelig meldinger og konstruktive tilbakemeldinger! Beklager at jeg ikke har fått svart før nå!

For å si litt om noen av tingene dere tar opp:

Jeg synes også det ble *veldig* dumt med den kutta haka i V2! Dette var i det hele tatt rett og slett en skikkelig uheldig fotosituasjon, noe bildene også er sterkt preget av (ikke ment som noen unnskyldning, bare en forklaring :). Sånn sett burde egentlig ikke disse vært delt med noen, fordi de verken er severdige eller gode! Saken er at jeg likevel valgte å legge V1 opp - bare fordi jeg vel ikke kan tenke meg noe så afrikansk som en løve, og denne kvelden på hotellrommet i Malawi, mens nettforbindelsen virket en stakket stund, fikk jeg bare så lyst til å sende en liten, men veldig uhøytidelig, løvehilsen fra Afrika til ''dotterne'' hjemme i Norge (bildene ble tatt i Zambia noen dager før).

Når det gjelder V2, er det tatt fra samme kamerastandpunkt, etter at damen flyttet litt på seg. Jeg så faktisk ikke engang den kutta haka før etterpå, ble ganske lang i maska da jeg så det. Det er jo skikkelig dumt, forstår ikke hvordan jeg kunne prestere å ikke se det der og da! Noe så teit! Jeg synes ærlig talt at det ødelegger bildet, men tenkte ''skitt au'' og lastet det opp etterpå, bare for å vise de etterlyste øynene. Løvemor på V1 lå, som vel tidligere nevnt, der og kikket så på sin ''tenåringssønn'' akkurat da, og det gjorde på en eller annen måte en forskjell for meg. Det fikk meg liksom til å lure på hva hun tenkte. Det får meg til og med til å lure på hva hun ser på, selv om jeg jo vet det... Det var vel det som gjorde at jeg faktisk likte det best av de få jeg hadde. Men, det hadde absolutt hjulpet og gjort en forskjell, tror jeg, slik du Anne-Grethe påpeker - om hun hadde snudd hodet litt mer mot meg. Da ville øyet på den siden blitt synlig, og vi ville nok følt vi fikk litt bedre kontakt med henne. Men, jeg kunne dessverre ikke få flyttet meg til en bedre posisjon (''no wheels, no picture'', he-he).

Det med lyst/mørkt, utbrent/ikke utbrent, var skikkelig vanskelig her. Det vises nemlig ikke noen utbrente felt overhode på min skjerm, det ser riktig ut, også i forhold til fargene jeg så der og da (V2 er ser ikke riktig ut). Jeg har akkurat bestilt ny Mac laptop via hjemmePC-ordningen på jobb, og ser virkelig frem til den. Da kan jeg også kan få meg en ekstern stor skjerm til bildebehandling. Jeg strever rett og slett noe vanvittig med å redigere på bare en vanlig format 12'' skjerm, ser ikke (godt nok) hva jeg gjør. Den nye skjermen skal jammen også kalibreres, for det er jo håpløst når det blir ren gjetning om det man ser er riktig eller ikke, og man ikke har idé om andre ser omtrent det samme (vel, det er åpenbart at vi ikke gjør det!;)! Det blir nok mye jeg kan ta frem igjen fra harddisken når jeg får den nye maskinen og skjermen! Tror også at det vil bli mye lettere å skarpe bildene passe da, fordi jeg kan se hva jeg gjør.

Morten, denne plugin-saken du nevner, høres skikkelig spennende ut! Vet du om den finnes til CS også? Har nemlig ikke CS2... Ang curves - jeg er temmelig sikker på at disse bildene allerede har fått en svakt S-formet kurve. Pleier nemlig å gjøre det på de aller fleste bildene, fordi jeg liker så godt uttrykket det som oftest gir. Vet ærlig talt ikke om akkurat disse bildene er verd å bruke noe mer tid og arbeid på, men... Uansett hvordan jeg snur og vender på det, har disse store svakheter som ikke noe etterarbeid kan gjøre noe med. Men jeg vil gjerne ta bilder av løver igjen en annen gang, for de er jo bare noen utrolig flotte dyr!

Var for mange år siden i en løvepark utenfor Johannesburg. Der kom vi helt inntil dem, og dyrene var heller ikke i noen innhegning... Der ville det vært gøy å ta bilder av løvene! Men, kanskje min neste sjanse til å ta løvebilder blir i Kristiansand Dyrepark! Neste gang jeg skulle få en sjanse til en safari, skal jeg jammen være litt mer lur! Skal også sørge for å få en høy plass i safaribilen (ville ikke hjulpet her, men for resten av parken), og det hadde vært kjekt å ha med noe sånt som et 300/4 og en 1.4X konverter - med 420/5.6 ville det gjort en stor forskjell. Da skulle det nok blitt noen severdige bilder av zebraer, ulike antiloper, aper etc. Ville da også håpe at det var mulig å få en mer ordentlig safari, dette var kun en fattig times tur rundt parken.

Må bare innrømme at jeg er en skikkelig treging når det gjelder det å få lagt opp bilder. Kanskje jeg får gjort noe med det etterhvert... Men, egentlig så har jeg ikke så hastverk, for uansett er dette så morsomt at jeg kan bruke så mye tid som det bare måtte falle seg at det går, hvis dere skjønner hva jeg mener? I mellomtiden storkoser jeg meg nemlig uansett, med alle de ulike sidene ved fotografi og alt man kan lære om det, litt etter litt!!! :)



Mvh,
AaseM. :)

Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu