Bra fangst
Fiskeørn med god presisjon og bra fangst. Et bilde som har vært i arkivet i snart to år uten at jeg har brukt det. Lurer på om situasjonen egentlig er beskrivende for fiskeørna, for i denne dammen i Finnland (som er lagt til rette for fotografer) står det bra med fisk. Har sett lignende bilder fra stedet presentert tidligere, men kan fuglen gjøre slik i et vann der fangsten ikke er tilrettelagt?

Tja, jeg har tvilt meg fram til å si at det sikkert er mulig dersom fisken går i stim. Fiskeørna er uten tvil en god fisker. Hva tror du? Og hva synes du om bildet?
Bildet inngår i albumet - Norske fugler - - Bilder av arter som finnes i naturen rundt meg her i Namdalen.

De aller fleste av bildene er også tatt i mitt nærområde.
Utstyr
  • Nikon D-70
  • Nikon 300 mm AF-S II, f 2.8
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger1064
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_184904} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Harald W.
Selv om det kanskje hadde vært vanskelig å ta et slikt bilde i et helt ''naturlig'' miljø, synes jeg det er en veldig god fangst du har gjort her. Det eneste jeg kan pirke på er at du skulle fått med hele vingene, noe du kanskje har sett selv.
Monica F.
Fy søren for et knallbra scoop!!!! Enig med Harald i at du skulle fått med hele vingen, men uansett et utrolig flott bilde - og knallbra fangst (av deg også!!)
- mvh Monica :-)
Rolf S.
Disse bildene av Fiskeørner var imponerende i starten da Weman og Scandy kom med de første bildene jeg så derfra, men nå syns jeg at så mange fotografer har vert og tatt lignende bilder og dermed øker kravet til orginalitet etter hvert.
Det at ørna kommer opp med 2 fisker i en jafs tyder på at det er en dam som er full med oppdrettsfisk ( regnbueørret) og dermed er det ikke helt naturlig det som skjer her.
Men det er vel ikke noe værre dette en når vi tar andre rovfuglbilder med utlagte åter, men uansett så prøver jeg å ta bildene slik at det ser ut som en ekte situasjon.
Bildet er jo flott det med god driv over og med god skarphet, jeg kunne nok tenkt meg hele vingene med og bare en fisk i klørne, da tror jeg ikke at jeg hadde studert fisken noe særlig.
Mvh Rolf
Bård Lauris H.
Superbra som vanlig... ikke mer å si.. kanskje litt mye usm og litt tett utsnitt, men meget intenst...
Kjartan T.
Takker for fornuftige tilbakemeldinger. Fiskeørnbilder har jeg tidligere lagt ut her (de finnes ved å bla bakover i arkivet mitt), men akkurat dette er jo et helt annet bilde og en litt mer uvanlig situasjon da.

Problemstillingen med to fisker viser bare at man kan komme opp i dillemmaer når man driver med slik tilrettelagt naturfotografering.

Nært utsnitt er et bevist valg. Skulle vingene ha vært med måtte jeg nok ha kuttet 100 mm, og da forsvinner også noe annet i dette bildet. Samtidig er jeg enig i at en fisk og hele vinger hadde vært det klassiske, men da hadde jeg virkelig kopier noe vi har sett før. Slett ikke enkelt dette med naturfoto, mye er gjort allerede. Får tenke nye arter og nye muligheter i de fine ukene som nå kommer.
ingebjørg fyrileiv g.
Utrolig flott, Kjartan! Fine farger og super bevegelse.
Godt fanget (merket) ørn. Vingene plager meg ikke i det hele tatt.
Ørna kunne kanskje vært på vei inn i bilde i stede for ut, men det gjør ikke mye.

vh ingebjørg
Christian H.
Uansett om det fiskes i en dam eller ikke, viser bildet at ørna har en viss evne til å koordinere sine bevegelser. Det forteller oss også at fiskingen er en energikrevende aktivitet; det er tilsynelatende mer ''økonomisk'' å fly to fisker. Det vel ikke helt usannsynlig at slikt også skjer i det fri, men sannsynligheten for at det skjer når noen observerer, er nok en god del mindre.
Savner ikke vingespissene her. Syntes også plasseringen av ørna i bildeflaten er fornuftig; det er naturlig i forhold til hendelsesforløpet.
Da jeg så bildet i går, var jeg litt tvil om hva jeg syntes om alle vanndråpene. De bidrar jo til action-preget, men det blir kanskje litt i meste laget.
Ser ut som ørna er merket; du har ikke bilder hvor det er mulig å lese informasjon fra ringen?
Kjetil S.
Bildet er knall det. Bra utført, og spesielt med to fisker. Utrolig at det er så fisketett, og tilnærmet urealistisk. For min del synes jeg ikke det er SÅ spennende. Synes bildene dine fra Namdalen er adskillig mer imponerende! Mest fordi en skjønner hvor fikskeørnbildet er tatt, og det blir jo på lik måte som ørn på åte kjedelig for de blasserte:)) Det er jo lagt fram fantastisk mange imponerende close-ups etterhvert, men f.eks få virkelig bra genuine miljøbilder.

mvh Kjetil
Kjartan T.
Takk igjen til dere som har tatt dere tid til å skrive noen ord. Jeg setter pris på det!

Regner ellers med at det er mulig å dra opp denne fila slik at noe av det som står på ringen blir leselig, Christian. Er du interessert i Finske fiskeørner?

Raskt kan jeg jo selv føye til at jeg synes det blir riktig å plassere ørna slik, på vei ut av bildet når den er på vei opp og bort med sitt bytte. Likevel er jo bildesynet alltid forskjellig Ingebjørg.
Hans-Gunnar H.
Fikk hele kvota i en jafs denne karen ja!
Utrolig morsomt, har aldri slått meg inn at de prøver på to fisker samtidlig, det skal jo litt til og berge en slik fangst med en vekt på 1,2-> 2 kg som disse fuglene veier!
Men helt sikkert en stoor finsk opplevelse dette;) et actionfyllt og herlig bilde!
MVH Hans-Gunnar
Ketil K.
Litt av et bilde Kjartan! Det ville normalt vært helt spesielt at en fiskeørn tar to fisk samtidig. Men - det er det jo ikke lenger. (Slike bilder er tatt av andre på samme sted.) Dette bilde ville nok kunnet delta i konkurranse i for eksempel Biofoto, da det neppe kan regnes som tatt under kontrollerte forhold. Det er bra at du beskriver opptaksforholdene! Men hva er kontrollerte forhold? Er fotograferingen ved Østensjøvannet kontrollerte forhold? I realiteten er det jo delvis det, men i fotosammenheng er det neppe det. Der er det ville (men menneskeavhengige) fugler man tar bilder av. Kontrollerte forhold er i høy grad en upresis formulering og grensen i fotosammenheng kan neppe settes til annet enn til bilder av rene TAMDYR og/eller DYR I FANGENSKAP.

Bildet her viser jo at opptak som dette går an når mennesket legger forholdene til rette - det ville neppe latt seg gjøre i en vill natur. Skulle man fått et sånt bilde i naturen ville det antagelig tatt mange års arbeid eller vært et resultat av eventyrlig flaks, og fiskeørnen ville uansett neppe fått mer enn en fisk.

Skal opptaksbetingelsene ha noe å si for bedømmelsen av bildet? Bildet som sådan er jo det det er. Men originaliteten og fascinasjonen rundt bildet faller fort når det vanskelige blir enkelt. Likevel kommer ørne- og bjørnebilder, som man forstår er åtetatt, stadig veldig høyt opp i naturbildekonkurranser. Det har jo tidligere vært diskusjoner på fdn, hvor en mulig påstand var at et bilde er et bilde og skal bedømmes kun ut fra det. Om jeg ikke husker helt feil var ellers vinner av konkurransen i BBC Wildlife for et par år siden av en tamgorilla! (Og da er det regelen i den konkurransen som legger verdien av bildet alene til grunn.)

Problemet er når fotografer faller for fristelsen til å utgi bilder av tamme eller utstoppede dyr og fugler som ville eller uten informasjon, ikke et bilde som dette med en god og forklarende tekst. Den flygende, men dessverre utstoppede isfuglen i National Geographic er et eksempel, og der svikten også lå i bladets kvalitetskontroll på det de tok inn. Antagelig bør reglene om kontrollerte opptak utfylles, ved at det bør ledsages av en forklarende tekst, når fotografen selv er i tvil. I mange sammenhenger er det uansett vanskelig å få med en bildebeskrivelse til bildene, noe fotografen da som regel ikke skal lastes for, så lenge han selv har opplyst om graden av tilrettelegging. Klare svar tror jeg ikke finnes på disse sakene, men mulig praksis kan forbedres. En god del bilder er dessuten selvforklarende for betrakteren av bildet, så man ikke alltid trenger noen presisering.
Kjartan T.
Takk Ketil, for en kommentar som gjerne kunne ha stått i ''Naturfotografen''. Helt enig i det du skriver, og for meg er det viktig å være åpen rundt bildene -slik at ingen i ettertid skal ta meg for løgn, føle at de ble lurt eller sitte der å undre seg over hvordan bildet ble til.

Et utømmelig tema dette, men dermed også veldig spennende. Har selv skrevet noen ord om det til neste nummer av Biofotos medlemsblad.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu