Tenners gnissel
Midt i september 2005 begynte vinteren å vise muskler på Svalbard. Det er blitt mange hvalrossbilder opp gjennom årene, men det sure snødrevet og frostrøyken fra det åpne havet gjorde dette bildet litt annerledes. Godt å vite at disse herrene var godt rustet med solide vinterfrakker. Om det gnisset i tennene, var det neppe på grunn av kulden.
Utstyr
  • Canon IDS MK II
  • 70-200
  • Brennvidde120mm
  • Blenderf/4.5
  • Lukker1/160s
  • Nei
  • AnnetEttbensstativ
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger2335
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_175060} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (41)
Jonas L.
Skikkelig bra. Følelsen av kulde kunne kanskje vært forsterket med en ørlite kaldere fargetone, bare en tanke...
Snødrevet gjør bildet, og båten i bakgrunnen er en lekker detalj.

Jonas
Kurt S.
Veldig bra. Et bilde som jeg ikke nøler med å anbefale.
Føler nesten jeg kjenner stanken fra disse svære kolossene.
Det er vel ikke akkurat parafymeduft fra typene har jeg hørt-:)
På en flott måte har du også fått frem inntrykket av isende kulde og tøft klima noe som neppe anfekter disse typene noe særlig.
Artig tittel-:) og båten bidro til ''det lille ekstra'' i bildet.
Mvh Kurt
Gro K.
Ja eia var vi der, Kjell. Det ble et bilde verdt hele turen tenker jeg ? Topp bilde som gir et godt inntrykk av hvordan et liv i arktis kan arte seg. Tøfft for både dyr og fotograf, skjønt jeg antar at de førstnevnte har noe mere spekk enn fotografen. Jeg synes ikke det gjør noe med båten i bakgrunnen, man kan jo tenke seg at det er en fangstskute,( selv om hvalrossen heldigvis er fredet i dag).
Hilsen Gro.
Lasse H.
Hei Kjell

Bra - dette var et godt bilde på det arktiske miljøet! Det ser ikke ut til at disse karene lar seg påvirke av klimaet. Jeg for min del synes også båten gjør seg godt komposisjonsmessig og som en del av skildringen, men selv om den er flott plassert i bilderuten så pirker den meg ''litt'' i øyet mens jeg helst ser på hvalrossene. Bildeutsnittet fungerer ellers meget bra for mine øyne. Plasseringen/formasjonen av dyrene er tiltalende.

Lasse
ingeborg w.
Veldig flott, ser skikkelig kaldt ut, også ser de store og skumle ut. Funker bra komposisjonsmessig. Jeg sitter å lurer på en versjon i panoramaformat uten båten, men kommer fram til at det kan bli vanskelig å oppfatte hvilket drittvær det er.
Torgeir S.
Oj, så kaldt det så ut her, kanskje jeg skulle revurdere turen oppover??? Nei, selvfølgelig skal jeg ikke det, det flott bilde dette her som det oser natur og vær av, du kan formelig kjenne kulden og vinden.

Takker for sist Kjell, hyggelig å treffe deg nede på Østensjøvannet forrige lørdag. Har du fått sjekket ut 400 DO'en din, om det stemmer at det er av 1. serien? Jeg har i alle fall nå evaluert bilder som jeg har tatt med objektivet og kan kun si at jeg er gjennomgående svært godt fornøyd, selv på full åpning, så dette bekrefter det jeg har lest om det at der var et ''kvalitetsskifte'' i serien sent 2002 - tidlig 2003 en gang. Jeg har skrevet endel om objektivet på siden min, samt lagt inn noen linker til tester / omtaler som er gjort av det, du finner det her: http://www.tsfoto.no/index.php?id=198 .

Ytterligere brukererfaringer og bilder vil bli lagt ut etter hvert!

Mvh. Torgeir
Christian H.
Meget bra naturskildring. Som Lasse sier lar ikke disse dyrene seg påvirke av værskiftet, mens menneskene i båten vender nesa hjemover (båten er på vei ut av bildet). Interessant å se hvordan hvalrossene har posisjonert seg, antagelig for beskyttelsens skyld. Den ene hvalrossen som halvt reiser seg er viktig for bildet. Syntes imidlertid at båten kunne vært litt lenger ut mot siden. Har du vurdert en levelsjustering? Feks med verdiene 40-1,19-233.
Per Harald O.
Meget bra!
Her kommer råskapen fram!
ingebjørg fyrileiv g.
For ei klynge...Bra bilde med en iskald stemning.
Jeg er litt usikker på båten bak der.
Den tar litt oppmerksohet hos meg.
Liker fargene.

hilsen ingebjørg
Odd Tore S.
Kaldt og surt, det siste i dobbel forstand, både været og uttrykket til hvalrossene.
Meget talende miljøskildring av barske typer i et barskt klima.
Jeg synes ikke at bildet taper på at båten kuttes ut, det gir mer fokus på hvalrossene. Når det er sagt, gjør det ikke noe at den er med heller.
Odd Tore
Carsten A.
Meget bra, fin gjengivelse av miljø og stemning.

Såvidt jeg skjønner er det fra Phippsøya på Sjuøyane, og fra eget besøk kan jeg underskrive på inntrykk fra trolig et av verdens ødsligste miljøer!

MVH CA
Morten W.
Ja, dette var bra, og man får en føling med hvordan det var der!

PS
Hvis du legger ut noen andebilder fra sist lørdag, så husk å kreditere meg for å ha kastet brødskalker for deg. (To ganger)
Geir Arne M.

Hei Kjell.

Det er formelig å håret fryser til. Komposisjonsmessig flott - linjer , flate og balanse.

Bakgrunnen er også fin og hører med. Fargene gir bilde den rette temparaturen.

mvh
geir
Steinulf L.
Skipet hører så absolutt med. Får neglesprett av å se på dette. Meget bra.
Inga Lill L.
Utrolig flott bilde du har tatt :) Litt lite kontrast slik det er nå, men litt endring i levels vil gjøre bildet ditt enda bedre. Verdiene til Christian Hylland passet ypperlig ;) Ser skikkelig kaldt ut! Kjenner nesten ising i tennene mine bare av å se på.. Hehe...

Hilsen
Inga Lill
Inger Anne Maritsdotter V.
Det oser av kulde og kjølig stemning i dette bildet, snødrevet/disen/blåsten som omkranser de to ''herrene'' på skjæret der, syns eg gjorde bildet enda mer severdig og stemningsfullt.
Båten fint plassert der bak i horisonten,
et meget severdig og flott bilde!

Mvh Inger Anne
Kjell G.
Takk for positiv og vennlig behandling av mine hvalrosser!

Kurt S: Det var jo stas å få bildet anbefalt.

Det har vært litt forogimot båt ved tidligere anledninger også, men jeg valgte å ha den med. Dessuten: Det var jo slik det var.

Jeg har justert bildet litt med kurveverktøyet i PS og valgte å ha det slik det er nå. Det var skikkelig snødrev og svært dårlig sikt. Slikt blir det ikke mye kontrast av. En justering som foreslått av Christian H. ville brakt bildet langt unna slik det så ut der og da.

Jeg har stor sans for å forsøke å gjengi motiver uten å fikse for mye på farger, kontrast - eller bortkloninger for den del. Det er slett ikke noe fanatisk prinsipp, men mange ganger er det stas å forsøke å formidle en spennende opplevelse rimelig autentisk.

Gro: Det ble færre bilder på denne turen enn på tidligere Svalbard-turer. Men fordi værforholdene var mye barskere, ble de bildene vi tok på mange måter mer spennende. Dette bildet er et av dem jeg ble mest glad for. (Og rett etterpå ble det jo nesten isbjørnforing..).

Torgeir S: Har ikke hatt tid til å orientere meg om forskjellige versjoner av 400 DO ennå, men jeg skal sjekke linken din med stor interesse ved leilighet.

Carsten: Phippsøya. - Helt riktig. Du kjente kanskje igjen snøklumpen til høyre i bildet!

Morten W: Takk for den elegante måten du kastet brødskalkene på. Vi får komme tilbake til dét.

mvh kjellg

John S.
Tøft bilde og tøffe typer - både hvalrossene og fotografen. Hvalrossene vet jo ikke om noe annet. Men fotografen burde ha kjennskap til varme hus.

Det er mye ''Portrett'' i bildet også. Se bare på gjengen. De to som ligger med ansiktet til venstre og høyre, orket nok ikke å posere mer den dagen. Det er en som aller nådigst kan strekke litt på seg, selv om den ikke orket å feste blikket på kamera. Og så har du den i midten - svært sløv, men kjempe tøft ansikt.

Dette er et ''teknisk'' bra bilde. Men det er også et bilde som fanger blikket og som gjør at jeg ser slike detaljer. Dette er et bilde som gjør meg glad, akkurat som dette bilde bilde nr. 199461.

Bare for å spørre. Brukte du kneipbrød biter for å låkke dem til deg med?
Kjell G.
John S: Meldingen til Morten W. gjaldt Østensjøvannet. I denne sammenhengen kunne det jo tolkes som om vi foret hvalross med brødskalker, så det var ikke så dumt spurt.

Hvalrosser spiser muslinger og ser antagelig på oss ''polfarere'' som temmelig håpløse. Om vi hadde budt dem på kneippbrød, hadde de neppe blitt overrasket.

06.09 - sterkt. Jeg ser at jeg har mye å lære når det gjelder å kreke seg opp om morgenen!

mvh kjellg
Christian H.
Jeg får legge til at måten jeg formulerte meg på mht levelsjustering ikke var tilfeldig. Det var altså ikke et ''krav'' om kontrastøkning, snarere en alternativ løsning - som neppe ville sett unaturlig ut. Jeg forstår selvsagt at værsituasjonen fikk konsekvenser for toneforløpet, men det er jo ikke opplagt at man husker nøyaktig hvordan det var der og da. :)
Lars-Anders M.
Kallt og bra.
Peter W.
Verkligen en imponerande bild på valrossarna, fin skärpa och välkomponerat! Den rykande snön ger bilden det där lilla extra och fartyget vid horisonten är en fin detalj. Svalbard är ett drömresemål och jag blir inte mindre sugen på att fara dit när jag ser din inspirerande bild.

Mvh Peter
kai j.
Bra hvalrossbilde, hvor snøføyken er det som gjør bildet spennende.
Fint og stramt komponert med en fin klynge poserende hvalrosser forran båten.

Mvh Kai Jensen
Avsluttet .
Jeg synes også at bildet er imponerende. Snødrevet og frostrøyken gjør dette ellers gode bildet til et bilde som virkelig skiller seg ut fra mangden.

MvhJRH
Allan K.
Veldig bra, og det er bare å slutte seg til godordene.
Fartøyet i bakgrunnen bidrar (i tillegg til det rent komposisjonsmessige) til å gjøre motivet til en liten historiefortelling.

Mvh

Allan
Tone B.
Meget bra bilde hvor frostrøyken og snøføyka understreker råskapen! Slutter meg til rosen du har mottatt - veldig flott og rått!

mvh Tone
Magnar B.
Facinerande bilde… artig at sånne store dyr har det bra i det været. Føler meg på ein måte litt i slekt med dei… trivest i surt vær, då kan naturopplevelsane vera annleis og spennande. Fint m snødrevet… syns båten fyller ut bildet på ein god måte… flott skildring !!
Arne S.
Et bilde som oser av kulde og arktisk klima. Jeg ville øket kontrasten en smule på (de fryktelig rare) dyrene. Men bare en smule. Stemningen i bildet er fin på grunn av den forsiktige lys-og fargebruken.

Jeg er usikker på om båten tilfører eller reduserer. Usikkerheten kommer tiltalte til gode. Det betyr sikkert ikke all verden. Dersom den ikke hadde vært der måtte du gjøre noe med komposisjonen. For eksempel en høyreist og midtstilt en..




Kjell G.
Takk for nye kommentarer!

Jeg noterer med interesse synspunkter på kontrast og båt. Kontrasten var helt bevisst valgt for ikke å distansere bildet for mye vekk fra snøkavet og virkeligheten der og da.

Båten var jeg litt i tvil om. Men siden jeg var i tvil, lot jeg tvilen komme tiltalte (båten) til gode. Slik slapp jeg også å manipulere bildet.

mvh kjellg
Hans-Gunnar H.
Joda, likte dette godt Kjell!
Det meste er allerde sagt, været gjør bilde! Båten lager fin dybde i bildet samtidlig som det blir et spesielt innslag i 'arktis' miljø!
MVH Hans-Gunnar
Inger-Lise S.
Knallgodt bilde! Båten syns jeg absolutt hører med. God formidling av været her,-man fryser jo nesten av å se på dette. Litt av et motiv du fikk her!

Inger-Lise
Nils B.
Uten å ha lest de andre kommentarene så finner jeg dette bildet KANONBRA. Det gir en flott følelse av kulde og gir meg en opplevelse av å være tilstede. Dette skyldes helt klart utgangspunktet for opptaket og at du ikke har latt deg friste ti å oppjustere kontrastene mer enn nødvendig og du i det heletatt har gjort noe da. Bildet applauderes fra Stavanger.
mvh Nils
Ketil K.
Flott hvalrossbilde, med glimrende bildegjøring av kulde i snøføyke. Båten glir inn som et velkomponert dybdeelement.
Torbjørn K.
Liker dette godt. Fin ''mølje'' med hvalross i skikkelig surt vær. Synes synd på fotografen som tok dette.... For meg ville dette blitt supert i panoramaformat med et kutt like under horisonten.

Torbjørn
Hans Jacob H.
Her så det grusomt kaldt ut, men jeg regner med at disse mastodontene er godt kledd for forholdene. Båten der bak passer bra inn synes jeg, både som dybde og som synligjøring av menneskelig aktivitet. En ørliten kontrastheving hadde kanskje gjort seg.
Avsluttet .
Dette er så bra at jeg finner ikke ord! Fantastisk skildring av kulden og miljøet. Bra!

Mvh Kyrre Lien
Kjell G.
Takk for nye, hyggelige kommentarer!

Mye av gleden ved å fotografere ligger i å vise frem sine bilder etterpå.
Og, det lar seg ikke nekte; litt ekstra stor blir jo denne gleden om det man viser frem blir verdsatt.

mvh kjellg

Stig B.
Knakende godt miljøbilde, med en isnende kulde meget godt gjengitt.

Komposisjonen fungerer meget bra for meg; fortjener alt skryt du har fått her.

Svalbard står på ønskelisten ''en gang''.

Mvh Stig
Avsluttet .
En imponerande bild som fängslar. Kraften hos dessa djur känns påtaglig och den yrande snön ger fint liv. Den stora båten där ute ger balans och djup till bilden.
Valrossarna ser verkligen ut som klippor, till form och struktur. En fantastisk naturupplevelse detta!
Mvh
Elisabeth
Rune L.
Synes det virker spesielt å se så eksotiske dyr avbildet sammens med tegn til menneskelig aktivitet. Synes bildet har en fin fortelling, som jo forsterkes av været.

Meget flott å se på.

Mvh
Rune
Miriam Lilliana S.
Oi oi, utrolig fint bilde. Den ene i midten har visst akkurat oppdaget deg, og lurer på hva du driver med:)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu