Det er eit sterkt, tungt folk, som grev seg gjenom live med gruvling og slit, putlar med jordi og granskar Skrifti, piner korn av auren og von av sine draumar, trur på skillingen og trøyster seg til Gud
Slik skriv Garborg om Jærbuen. .. og slik tolka eg han i går kveld.
Bildet inngår i albumet Nord-Jæren - Søster mi bur på Voll, og då er vegen kort til det vakre landskapet mot havet. Om eg vitjar Rigmor eller havet.. det veit eg ikkje...
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger734
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_168110} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Avsluttet .

Ahh, Garborg. Et interessant bilde der du får kombinert tro og jordbruk. Slik jeg tolker det, er himmelen vesentlig her, som den jo også er komposisjonsmessig. Jorda og kirka blir på en måte hjørnesteinene for et godt, metafysisk liv. Lurte litt på hvordan det ville sett ut hvis du hadde beholdt litt farger på himmelen og hatt resten rimelig dystert. Føler også at jordbrukselementet faller litt ut, blir litt diffust. Ellers et meget godt bilde som jeg har sansen for.
Tone A.

Bildet har eit dystert uttrykk i rette Garborg si ånd. Eg bur berre 15 min. frå Knudaheia der han sat og skreiv med utsyn over heile Jæren.
Dette må vera den vesle gamle Orrekyrkja med utsikt til Orrevatnet. Teksten er god på bildet, men det manglar ''dei putlar med jordi''. Det er så mørkt over markene, og eg saknar jo nokre steingardar. Men den dystre himmelen over den vesle kykja er fint plassert med utsyn over alle markene, så stemninga er bra gjengitt.
:) Tone
Stig Morten S.

Et meget bra bilde. Dette likte jeg veldig godt.
Torild H.

Dette er et yndet foto-motiv. Din versjon er annerledes, da du viser forgrunnen til kirken ganske mørk og uten detaljer. Men dette igjen gjør bare at det vakre i landskapet blir mer fremtredende; åpenheten, lyset, overgangen mellom mark og himmel og elven som renner er usedvanlig bra, og himmelen er akkurat passe høy. S/H gir et tidløst preg, noe som også passer godt med tanke på at eldste steindelen av kirken er bygget ca. 1250.

Dette Arne Garborgs sitat fra ''Fred'' blir ofte brukt til å beskrive jærbuer, da som nå. Ikke alle av hans samtidige var enig i det bildet han gir av Jæren og folket der, som beskrevet i ''Fred'' og ''Det mørke fastland'', sistnevnte først gitt ut som artikler i ''Verdens gang'' og senere trykket i bokform. ''Han la altfor mye sverte på det. Mon han ikke angret det senere?'' sa Theodor Dahl, lokal dikter fra Klepp, i sin bok fra 1944: ''Til deg, du hei... På Arne Garborgs minne-veger.

Vel, håper Rigmor får besøk av deg i julen og at det kanskje kommer flere bilder fra Orre-soknå...
Mvh. Torild


Arvid B.

Torild..

Ja, Rigmor får besøk av meg. Eg vart av uforståelege grunnar invitert i eit Afgansk bryllup i Bore Samfunnshus i romjula saman med 400 muslimar frå heile verda. Brura (Jamila), er berre 19 år, og eg er blitt kompis med henne heilt tilfeldig.Rigmor bur berre nokre hundre meter unna.

Arvid

Ps den andre syster mi heiter, ja.., Torild. http://www.kunst.no/torildi
Torild H.

Jeg har vært på Bore samfunnshus på fest, dans, konsert og antikvitetsmesse, men aldri i et afgansk bryllup. Du er privilegert som får oppleve noe sånt!
Alltid kjekt å få høre om en ny navnesyster, vil se på hennes hjemmeside.
Navnet mitt er greitt nok, og faktisk et dronning-navn, og jeg har ennå tilgode å treffe ei usympatisk Torild.
Mvh. Torild
Arvid B.

;-)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu