Portrett av spettmeis
Likte selv veldig godt komposisjonen, men er usikker på om bildet er teknisk bra nok. Det er et ganske kraftig utsnitt.
Utstyr
  • -
  • -
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/2.8
  • Lukker1/30s
  • FilmtypeISO 400
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger530
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_165416} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Stig B.
Portrettet er jo i hvert fall nært nok, ser jo hva den tenker jo :-)

Enig med deg mht komposisjonen. Bakgrunnen er også fin. Fjærdrakten er tydeligvis våt, så noen vil kanskje tro den er glattet? Skarphet på øye synes jeg er bra nok. Kanskje bittelitt å gå på når det gjelder nebbet, men øyet er jo det viktigste.

Godt jobba

Mvh Fattern
Ronnie S.
Flott spettmeisbilde. Mer kontrast i bildet så sitter det som et skudd.
Carsten A.
Billedmessig er utsnitt meget velvalgt, men det er nok ikke til å komme forbi at bildekvaliteten lider noe under utsnittet. Så optimal er nok bildekvaliteten dessverre ikke.

Forslaget om økt kontrast forstår jeg ikke, toneforløp og kontrast er helt greit tilpasset her, mer kontrast vil ødelegge bildet. Dette bringer tanken hen på at vedkommende kanskje ikke har en helt godt tilpasset skjerm selv.

Så tette utsnitt vinner etter min mening på høy bildekvalitet. Ved opptak med (lange) teler blir gjerne nærgrensen et problem (om man har løst problemet med å komme nær nok fuglen). Mellomringer kan da være løsningen, selv om mange objektiver med intern fokusering ikke nødvendigvis arbeider optisk best når det brukes på en måte som ikke er tilsiktet. Men det er verdt en analyse og noen forsøk.

MVH CA
Jan O Ø.
Hei. Dette var flott. Er litt enig med CA, men det blir veldig mye småpirk. En god jobb du kan være stolt av.
Mvh Jan O.
ingebjørg fyrileiv g.
Jeg liker utsnittet godt her.
Fine farger og en svært behagelig bakgrunn.
Men svaner skarphet på hodet og litt luft under.

hilsen ingebjørg
Avsluttet .
Sorry, men øyet er ikke skarpt nok...

Utsnittet er veldig bra, så prøv igjen.
Johan K.
Pent. Utsnittet fungerer veldig bra synes jeg
Kunne nok vært litt mer skarpt på øyet.

Johan
Thomas B.
Takk for kommentarer

Jeg er stort sett enig med det dere skriver. Jeg mener seøv at jeg har nok kontrast, men jeg er somregel litt forsiktig der. Det er en smakssak.

CA: Enig i at høy bildekvalitet er viktig i slike opptak, og ser at mitt kan forbedres. Har tidligere prøvd på slike med convertere. Dette gikk ikke igår da jeg var ute for å ta disse bildene, da det var veldig dårlige lysforhold. Jeg har aldri brukt mellomringer før, mister man lys med disse i like stor grad som med convertere? Vil autofokusen fortsatt virke?

Mvh
Thomas
Svein B.
Her støtter jeg CA og KSH sine kommentarer. Komposisjonen er knall, men desverre blir det tekniske litt for svakt til at bildet får ''toppscore''. Med det mener jeg først og fremst at bildet bærer preg av beskjæringen, samt at fokus ikke sitter 100% der det burde- evt skulle du blendet litt kraftigere ned- noe jeg dog ser av lukkertiden din ikke er et naturlig valg. Kontrast og farger er helt fine her.

En mellomring flytter fokusområdet ditt noe- avhengig av mellomringens tykkelse i forhold til brennvidden. Du mister uendelig fokus, men korter samtidig inn nærgrensen. Jeg vil tro at en mellomring på ca 24 eller 36mm ville gitt deg nydelige anledninger til tette portrett av småfugl. Med mange mellomringer beholder man AF, og i disse sitter ingen optikk, så du forringer ikke bildekvaliteten på samme måte som med konvertere. Noe lystap er det, men hvor mye i forhold til konvertere vet jeg ikke sikkert- mener å erfare at lystapet er større med konverter enn med en 36mm mellomring på den teleoptikken jeg bruker, men dette vet kanskje andre mer om. Men utfordringene med disse livlige krabatene blir ikke mindre når man kommer så tett på, og hugs på at dybdeskarpheten minker enda mer i forhold til uten mellomring. Men det er en investering du trenger hvis tette portrett av småtteri er noe for deg. Sommerfuglfotografering er en annen ''gren'' der du får bruk for mellomringen.

Soligor og Tamron mener jeg gir full AF, samt overføring av andre data mellom objektiv og kamerahus.

Mvh
Svein B
Carsten A.
Med lengre utrekk (f.eks. med et antall mm. med mellomringer) endrer selvsagt åpningsforholdet seg. Åpningsforhold og brennvidde på et objektiv er angitt ved fokus på uendelig. En 300/4 med ganske kort nærgrense (Canons 300/4 har f.eks. 1.4m som nærgrense) som brukes fokusert på nærgrensen vil ikke lenger ha 1:4 som åpningsforhold, men ca. 1:4.5 eller noe deromkring. Forkorter man nærgrensen ytterligere med mellomringer, endrer man selvsagt åpningsforholdet.

En fast brennvidde på 50mm med f/2 (på uendelig) påsatt 50mm med mellomringer vil fokusere til ca. 1:1 og ha 1:5.6 (f/5.6) som effektivt åpningsforhold. Som SB peker på, med en 300mm og ca. 24 til 36 mm med mellomringer kommer du langt i å korte inn på nærgrensen og effekten på åpningsforholdet vil ikke være dramatisk.

Det er imidlertid ikke riktig at mellomringer ikke kan forringe bildekvaliteten på grunn av at de er uten optikk. Objektiver er beregnet til å gi best optisk ytelse innenfor det fokusområdet som produsenten har bestemt seg for (altså fra nærgrensen til uendelig), og flytter man på nærgrensen er man utenfor det området. Den noe svakere optiske ytelsen vil variere fra objektivtype til objektivtype samt også med om objektivet har intern fokusering eller ikke (best). Ved moderat bruke av mellomringer er imidlertid denne effekten også moderat, og 24mm med mellomringer på en ellers god 300mm ødelegger intet bilde.

MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu