Lysning
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2005-11-12 21:00:10
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2005-11-13 15:31:13
    Versjon #3
Fotograf
Utstyr
  • Canon G3
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger597
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_164181} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
Helge R.

Et godt, men vanskelig motiv. Motlyset brenner litt for mye. Blir også litt forutsigbart med det midtstilte treet. Det er et motiv med et utrolig potensiale i seg.
;)Helge
Jan v.

Tusen takk Helge for konstruktiv kritikk. Jeg var så pass overasket da bildet ble så bra som det ble, at jeg ikke har tenkt på å endre utsnittet.

Solen var ekstremt sterk pga klar luft og jeg prøvde å få den bak en av de midterste stammene. Jeg er fasinert av alle de ulike fargene og detaljene som er spredd utover motivet.

På bakgrunn av dine anmerkninger har jeg fjernet et stykke til venstre og på toppen som ikke bidrar med noe nytt. Dette strammer bildet betyddelig opp, og endrer også den stive symetrien mhp stammene. Jeg kunne muligens også speilvendt bildet, det ville vært behageligere for øyet å gå fra mørkt til lyst (fra venstre mot høyre) og det fungerer også bedre for meg med åpning mot høyre.

Jeg ser at der er mange fine detaljer som kunne vært egne motiver, men jeg har vel ikke nok oppløsning til å få egne bilder ut av disse?
Stine J.

Hei Jan,

Et velbrukt motiv som kan ha mye for seg.

Lyset er dessverre så skarpt her at både himmel og mange av barnålene blir utbrent, det skjemmer motivet ditt. Jeg lurer også på om det kan ha gått noe galt i komprimeringen av bildet her?

Når du tar bilder i motlys kan det være lurt å blende ned ett par hakk hvis du har muligheten til det på ditt kamera, alternativt ta bildet en annen tid på dagen når sollyset ikke er så skarpt. Syns forøvrig at utsnittet i v3 er bra, men det mangler dessverre en del på skarpheten. Jeg kjenner ikke kameraet ditt, men det kan lønne seg å ha innstilling på den beste kvaliteten, passe på lysforholdene og holde kamera helt i ro (eventuelt bruke stativ eller støtte kamera på en trestubbe eller lignende).

Stå på videre!

mvh Stine
Jan v.

Hei Stine,

Takk for dine synspunkter.

Originalen fra kameraet, på 2272 x 1704 pixels, er lagret med komprimering 7:1. Foto.no setter imidlertid maksimale grenser for bildet og filstørrelsen som kan legges ut på deres sider. Mine bilder er redusert til 1024x768 pixels for å møte dette kravet. Versjon #1 er ikke manipulert eller behandlet på annen måte.

Versjon #2 er et moderat utrsnitt av originalen og utelater noe av de mest utbrente partier og en mindre vesentlig del av venstre motivdel.

Versjon #3 som er et 1/4 utsnitt av originalen og betraktes således 4 ganger forstørret i forhold til #1 og #2, vil naturligvis virke grovere. Dette bildet er manipulert ved at fargemettning og skarphet er øket ørlite grann. Som jeg skrev i går var jeg i tvil om et slik utsnitt ville bli teknisk akseptabelt.

Jeg er ikke sikker på hvilket bilde (eller om det er alle tre) du refererer til når du lurer på om noe har gått galt med komprimeringen, men husk på at mitt bilde inneholder ca. 7,3 ganger så mye informasjon som det bildet vi får lov å legge ut på foto.no (m.a.o. ca. 50:1 komprimering i forhold det ukomprimerte originalbildet).

Kontrastomfanget i motivet er langt utenfor det noe kommersiell film eller digitalkamera kan klare. Skulle en eksponere etter høylyset ville trolig over 50% av bildets areal være undereksponert og svart. Solen er inkludert i bildet bak den største trestammen i midten av bildet og luften var ekstremt klar denne oktoberdagen (kl.13.26). Bildet er eksponert etter 50 ASA med bl.2.2 og 1/79 sekund lukkertid.

Min erfaring, og Kai Thon bekrefter den, er at Canon behersker veldig bra motlyssituasjoner. Jeg foretrekker utbrente barnåler i himmel fremfor uleselige skyggepartier. For meg er nettopp det sterke lyset kombinert med vrimmelen av farger og detajer og mørke stammer det vesentlig i motivet.

Jeg ser ikke noen løsning i å komme tilbake en annen dag når omstendighetene er annerledes eller fotografisk gunstigere, dette stedet har jeg gått forbi siden tidlig på 60-tallet og kan ikke huske å ha sett denne spesielle stemningen der før.

De fleste bilder burde nok bli tatt med stativ. Med den oppløsning moderne utstyr makter skal det ikke store bevegelsen til før det går ut over resultatet, men i praksis blir de fleste bilder tatt på frihånd med tilsvarende manglende utnyttelse av utstyrets kapasitet. Jeg har studert originalen her og de minste hvite punktene på bildet (3-5 pixler store), er runde, så i dette tilfellet er der ikke noen nevneverdig bevegelsesuskarphet.

Hører gjerne flere kommentarer.
Helge R.

Gratulerer. Med V3 har du fanget et utsøkt motiv. Med dette utsnittet har bildet fått en trolsk stemning. Lyset setter en ekstra spiss på det hele.
;)Helge
Lasse E.

Hei Jan
Du er flink til å utnytte lyset til å skape stemninger. Er enig med Helge i at V3 er spesielt bra.
Mvh
Avsluttet .

Hei Jan.
Jeg ble nyskjerrig på bildene dine for det ser ut (etter kommentarene på mitt bilde) som du tar hvert bilde på alvor og er opptatt av detaljene. Flott.

Dette bilde jeg fant her tiltaler meg veldig. Jeg er enormt opptatt av bunnen i skogen og detaljene der, men det er ikke så mange som er inntresert i det, det er vannene og trærne som teller ser det ut som.

Synes dette bilde med mose tørre strå og sneklokker er rolig og vakkert. Og det fine lyset i løvet mellom trærne.
Spessielt versjon tre er ett herlig bilde. Vanskelig å ta i motlys, men det har du klart riktig så fint.

Venlig hilsen Lillian.
André L.

Tusen takk for tips :)

Enig om at versjon 3 av dette bildet er meget bra. Vakkert motiv, naturlige og flotte farger. Også enig om at du er flink til å utnytte lyset til å skape stemninger. Gleder meg til å se flere bilder av deg! :)

Mvh. Andre Lægreid
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu