Et lite stykke Norge
Bildet inngår i albumet Et lite stykke Norge -
Utstyr
  • Nikon D70
  • Nikon AF-S NIKKOR 18-70mm 1:3.5-4.5G ED
  • Blenderf/22
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger765
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_150649} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Steinulf L.
Vakkert, fint utsnitt, men tror bildet trenger litt usm.
Tone B.
Hei Steinulf, takk for rask tilbakemelding. Orginalen er skarp, men jeg ser hva du mener. Etter komprimering prøvde jeg meg med litt usm men ble ikke fornøyd med resultatet. Derfor lot jeg det være. Har litt problemer med konv fra tif til jpg før utleggelse på dotten, og er sjeldent fornøyd med usm i etterkant. Noen gode råd?

mvh Tone
Harald H.
Hei Tone. Vær obs på at ''jo mindre jo bedre''-regelen ikke gjelder for digitalkamera. F22 og mindre gir uskarpe bilder. Hva mener du med ''problemer med å konvertere fra tiff til jpg før utlegging. Betyr dette at bildet er tatt i RAW og så bearbeidet i tiff? Du må i så fall endre modus fra 16 til 8 bit før det lar seg konvertere til jpg.
H :-)
Tone B.
Hei Harald, og takk for tilbakemelding på bildet. Dette bildet er tatt i RAW og deretter bearbeidet i tif. Når det gjelder redigering av bilder legger jeg meg flat og har det meste og lære. Hva jeg mener med ''problemer'' fra tif til jpg er at når jeg ser meg fornøyd med bildet i tif formatet så er det ikke alltid tilfellet når det er konv til jpg format og ''klar'' for utleggelse her. Synes ofte bildet er noe uskarpt og har ikke fått dreisen på usm. Når jeg legger på usm, og her er jeg forsiktig, synes jeg ofte bildet virker pixlet. Jeg jobber med saken og lærer stadig noe nytt, og da spes pga tilbakemeldinger fra dere.

mvh Tone
Avsluttet .
Nyyydelig natur og en meget flott dybde du har fått frem. Selv uten rekkverket har dette bildet dybde nok. Komposisjonen din synes jeg er fin. HH har et poeng angående at så liten blender som f/22 kan gi uskarpe bilder (diffraksjonsuskarphet). Jeg tar forbehold om at det nødvendigvis ikke gjelde dette objektivet. Nikkor 18-70mm skal være svært bra.

MvhJRH
Jóhann Á.
Hei Tone!

Et riktig fint stykke Norge det her. Liker utsnittet du har valgt. Den ''stolpen'' på rekkverket leder inn og et fint fokuspunkt i husene i sollyset. Viser denne delen av Norge på en veldig fin måte!
Når det gjelder konvertering, har jeg aldri lagt merke til dette. Gjør om bildene i PS, størrelse og USM. Lagrer de siden som Jpeg. Trenger sjelden komprimere lenger ned en 10. Og da er ikke mye som blir tapt.

Kveðja, Jóhann
Tone B.
Takk til dere siste for tilbakemeldinger! De settes pris på!

Jóhann; redigeringsprogrammet jeg har pleid å bruke er ACDSee 7.0 og mulighetene her er ikke så mange og kvaliteten sikkert deretter. Men fikk installert PS CS2 for litt over en uke siden og har nok mye å lære der. Fant en fin tråd her på dotten som går på dette og den skal jeg lese nøye.

mvh Tone
Avsluttet .
Et pent lanskapsbilde og pent lys. Like de forsiktige spottene som lyser opp i dalen.
Hege J.
Hei Tone!

Dette var fint, og viser det typisk norske, slik jeg ser det! :-)

Bildet er friskt og delikat.
Du har fått fram stooor dybde i motivet ditt. Gjerdet er med på å bidra til det, men synes gjerdestolpen har fått en litt uheldig plassering, sånn nesten på midten. Bildet står seg godt uten gjerdet også, så du kan jo vurdere en utgave uten det. Ikke sikkert det blir bedre av det, men muligens verdt et forsøk?

Mvh Hege
Karl Morten R.
Nydelig landskapsbilde ! Herlig dybde i bildet ! Liker gjentakelsen av fjellene innover i bildet.
Ved bruk av USM i PS: (med 6,1 mb fil) Prøv radius = 2,5 pixels, treshold = 10 levels og varier amount fra ca 90 % og oppover til 200 % (sjekk forhåndsvisnig etterhvert som du varierer amount).
Husk også å slå av oppskarpingen i menyen på Nikon D70 huset da denne gir mye forhåndsskarphet i utgangspunktet (også ved RAW-fillagring !). Noe som gjør ytterligere skarphetsjustering ved etterbehandling vanskelig ...

Mvh
Karl Morten
Roger K.
Hei hei Tone!
Herlig stykke Norsk natur du viser her. Fin vandring av blikket innover dalen. Ser du sliter litt med bruken av PS noe som ikke er min sterke side heller. Jeg skal prøve å gi deg noen enkle råd. Har prøvd meg litt frem med kameraet også. Det anbefales at det slås av det meste i kameraet når det fotograferes i Raw, men ikke helt enig der. En VG fotograf gikk også tilbake til sine egne innstillinger da han hadde prøvd anbefalingene til Nikon.
Kamerainnstillingene mine er:
Optimize Image: Custom
White balance: Cloudy
Tone Comp: Medium High
Sharpning: Medium
Behandlingene av bildene åpner jeg NEF fila i PS og gir bilde først en forsiktig usm. Gjør ferdig resten som måtte trengs av evnt. fargemetning, kontrast for så å se om bilde har behov og tåler mere usm. Det er hele tiden snakk om forsiktig drag på spakene. Du kan godt lagre bilde nå i PS. For konvertering til jpeg for utleggelse åpner du adobefila og tar bilde innom Image size og gir det den størrelsen du vil ha. Gå til file og lagre for Web. Her må du avgjøre filstørrelse som passer for dotten. Bilde er nå klart for utleggese og av egen erfaring taper ikke bilde seg nevneverdig etter denne komprimeringen. Håper dette kan hjelpe.

Ha en fin søndag

Mvh RK
Inger Anne Maritsdotter V.
Heisann Tone!

Dette syns eg var et flott stykke Norge du presenterer for oss her;-)

Velkomponert med en fin dybde innover i landskapet.

Vanligvis ville eg støttet usm-bruk, men eg syns at dette bildeutsnittet funker best slik det er, det fikk et malerisk uttrykk med fine farger og bra lys.

Mvh Inger Anne
Stine J.
Hei Tone

Flott natur du viser oss her. Fin dybde i en god komp. Litt usikker på gjerdet i front, dybden hadde du hatt uansett, men det fungerer med gjerdet også. Syns ikke du trenger med usm her, men fargene er kanskje litt blasse på landskapet (ikke på himmelen, der er de flotte). Litt mer kontrast eller en liten justering i curves ville gitt litt mer ''futt'' i fargene. Men, flott som det er også.

mvh Stine
Jan Frode A.
Jeg syntes dette ble flott med nydelig natur innover dalen. Fine fargetoner og gode lys-/skyggedetaljer innover landskapet. Dybden kommer jo nesten av seg selv i et motiv som dette.
Interessant å lese hva som blir sagt ang. blender 22. Jeg har lest tilsvarende tidligere, og mener at jeg har hatt endel uheldige forsøk med dette blendervalget. I ettertid av dette, bruker jeg blender 18 som minste blendervalg.

mvh Jan Frode
Jan Frode A.
glemte å skrive at jeg har samme objektivet.....så etter erfaringer med prøving og feiling, sammen med tilbakemeldinger her på foto.no, bruker jeg blender 18 som minste blendervalget.
Inger-Lise S.
Et lekkert stykke Norge! Flott reklame for landet vårt. Jeg liker komposisjonen godt. Herlig dybde.
Jeg savner ørlite kontrast, men bildet er nyyydelig :-)

Inger-Lise
Tone B.
Tusen takk til dere for utfyllende og lærerike kommentarer! Det settes stor pris på!

Jeg har forsøkt et utsnitt uten gjerde, men det ble jeg ikke fornøyd med og har derfor valgt å la bildet stå som det er.

mvh Tone
Tone A.
Eit flott naturbilde med stor dybde, mange detaljer, fine fargar og linjer! Den litt mosegrodde muren passar inn saman med resten av fargane på bildet. Flott grønfarge på markene midt i bildet og på den blåe himmelen med dei lette skyene. Fint lys midt i dalen. Dette bildet har naturlege fargar, men det er trass alt i ein dal med mykje skugge! Du er ikkje åleine om å slita med PS, ungane mine er mykje flinkare enn meg. Uansett eit flott bildeutsnitt!
-Tone-
Johan K.
Et flott stykke norsk natur du viser her. Fine farger, og flott lys inni der :)
Ørlite mer kontrast kan sikkert gjøre seg.
Føler kanskje ikke at gjerdet passer helt inn, men det er bare min mening, og føler du selv det skal være der, skal der være der.
Mye tips angående oppskarping. Selv legger jeg på en liten dose før resizing, og en dose etter resizing. Mengde varierer fra bilde til bilde. Om det er den ''retteste'' fremgangsmåten vet jeg ikke... men det funker nå for min del :)
Og, har du konvertert til sRGB? Sitter på en PC hvor jeg ikke kan se hvilket fargerom det er i bildet. Men, jeg konverterer alltid fra Adobe RGB til sRGB ved utleggelse på web.

Uansett, flott bilde

Johan
Nils B.
Absolutt et lite stykke Norge. Uten å ha lest kommentarene over har jeg registrert at du bør dytte inn litt rødt, eller trekke av noe cyan i bildet ditt. En anelse oppskarping hadde også hjulpet. Når det er sagt så har du et pent utgangspunkt om du tar bort det som ligger i foten av bildet.
mvh Nils
Rune L.
Toppen i bakgrunnen gir meg sterk assosiasjon til hjemplassen til en viss sykkelreperatør i Flåklypa. Har jo de senere år sett og forstått hvor Ivo Caprino har fått sin inspirasjon ifra. Norge er et land bestående av mange visuelle gullgruver. Synes denne dalen tilhører en av disse. Eventyrlig pent.

Mvh
Rune
Judit W.
The landscape is breath-taking as well as your photo. Nice composition with a very good crop. I like the different green-coloured mountains and the beautiful blue sky with clouds. Your photo is close to 3D-feeling giving. Very well done! Nice one!

Judit :)
Tone B.
Takk til dere siste for gode innspil og råd! Det settes veldig stor pris på!

Johan; Først i sommer endret jeg fargerommet på kamera fra sRGB til Adobe RGB. Dette bildet er Adobe RGB og jeg har ikke konv til sRGB før utleggelse på web. Kanskje noe som er verdt å prøve i ettertid? Leser litt for tiden om dette med fargerom for etter at jeg kjøpte meg printer ble dette et emne som jeg har måttet sette meg inn i. Men har ikke holdt på med foto så lenge og iallefall ikke bilderedigering, så det er mye å lære men utrolig spennende. Tusen takk for innspill!

NBH: Dette er det utsnittet jeg likte best men ser nå at jeg kan prøve å gå enda lenger inn enn det jeg har prøvd meg på tidligere. Det blir ikke noen ny versjon av bildet nå for bildet har vel for lengst nådd grensen og blitt ''gammelt'' her inne. Skal også prøve meg på fargejusteringene du nevner. Tusen takk for innspill!

mvh Tone
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu