Øye for øye...
Østensjøvannet er en arena om hvilken man kan si at det er vanskelig å gjøre bomtur. Ofte byr det seg gode muligheter for ventetid, men hva gjør vel det - i selskap med gode fotovenner.
Og er man riktig heldig, kan det plutselig dukke opp en egnet fisk å skyte på!
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2005-06-17 12:25:34
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon IDS MK II
  • 600 mm
  • Brennvidde840mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/1250s
  • Filmtype400 ISO
  • Nei
  • Annet1,4x converter
    - 1/3 EV
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger2301
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_143541} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (21)
Kjartan T.
Meget pent motiv, fanget i det rette øyeblikket. De to øynene er selvfølgelig blikkfanget, men jeg vil også fremheve det flotte lyset og nærheten som du skaper til motivet.

Lurer litt på det tekniske her. Synes jeg ser en del støy og lurer på om det kan være et ganske kraftig utsnitt? Utstyret tilsier jo at du burde ha fått et bedre resultat med 400 iso. Det hadde vært morsomt å sett orginalen.
Lasse H.
Hei Kjell,

Jeg antar også at dette er et kraftig utsnitt - samme det når reultatet blir som dette :-) Det sier vel egentlig nok om kvalitetene 1Ds MkII innehar. Meget godt fanget situasjon!

Lasse
Avsluttet .
Meget bra!

Tett, nært og skarpt situasjonsbilde med detaljene inntakt. Jeg likte også veldig godt utsnittet du har valgt.

Topp bilde!

MvhJRH
Eyvind R.
Veldig godt fanget øyeblikk. Fin tittel. Nært og fint utsnitt.

MVH Eyvind
Odd Tore S.
Dette gir en god illustrasjon av uttrykket halvdøde fiskeøyne! Eller er de heldøde, ikke mange sprell å se her?
Jeg synes bildet er tett og godt, skarpt der det bør være skarpt, bra belyst, i det hele tatt vellykket slik jeg ser det. Men jeg har på følelsen at jeg snart må melde meg på et støydetekteringskurs, andre ser så mye mer støy enn jeg gjør.
Odd Tore
Avsluttet .
Ja det er blikkene som er greiene her; dødsangsten i det tomme blikket hos den halv- eller heldøde fisken og gleden ved å få tilfredsstilt sultfølelsen hos fuglen! Men sånn er livet - og naturen. En lever av å spise andre arter; enten man er menneske, fugl eller dyr.

Støy eller ikke støy, det synes jeg ikke er så viktig her. Situasjonen er fint fanget og utsnittet er tett på. Det jeg derimot ikke liker er de grønnaktige horisontale stripene av reflekser/speiling i bakgrunnen.
leif b.
Et delikat og herlig bilde. Hva tenker fisken i det öyeblikket.? Må jo väre en forferdelig situasjon . Slik er dyreverden og dette er jo meget bra formidlet.
Ellers så må jeg si meg enig i Tommy sine annmerkninger til stripene.
Ha en fin weekend.
Steinulf L.
Enig med Odd Tore. Hvor er støyen i dette utmerkede bildet. Er det kun en (dyr) unnskyldning for å ønske seg et enda kraftigere objektiv?
Kjell G.
Takk for kommentarer som jeg oppfatter som hyggelige, interessante og konstruktive.

Kjartan T og Lasse H: Grad av utsnitt er alltid et interessant tema. Jeg har nå lagt ut den ubeskårede ''filmruten'' som versjon 2. Nødvendigvis redusert til 1024 * 683, (Filen er på 95,1 MB utpakket som 16 bits tif) og savet for web i PS CS til en filstørrelse som fotodottno kan svelge.

Tommy N: Grønne reflekser er et ganske vanlig fenomen på Østensjøvannet. Hvor slike opptrer på bildet er rimelig tilfeldig, fordi det er fuglen som er sjefen hva gjelder hvor objektivet skal peke.

Odd Tore S: Det er vanligvis lett å se på øynene til en fisk som befinner seg over vannspeilet om den er død eller ikke. En levende fisk vender pupillen fremover mens øyet på en død fisk ligger flatt og ''stirrer'' rett ut til siden. (Egen observasjon – intet vitenskapelig referat).

Jeg er enig i at støy synes i den jevne flaten, uten at jeg syntes det var særlig ødeleggende. Jeg kommer tilbake med en kommentar på dét litt senere.

med vennlig hilsen kjellg
Thorfinn B.
Øye for øye ja, helt klart. Litt annerledes (og bra) Østensjøvannbilde
Gro K.
Du skjønte hintet mitt ser jeg.Endelig kom det et bilde--og hvilket bilde!!! Herregud hva dere gutta med utstyret i orden får til.Morsomt poeng met øyet til fisken.Den ser jo,bokstavelig talt,døden i kvitauet.KJEMPEBILDE.Personlig ville jeg nok masket en del i nederkant.Smaken er som baken--------.MVH. GRO,
Carsten A.
Meget bra - selv om utsnittet i v1 kanskje var å strekke det litt langt, selv om det i og for seg holder.

Her undres jeg - som så mange ganger før - over en litt eiendommelig diskusjon på basis av ganske minimal støy. Egentlig burde man ikke feste seg ved en slik diskusjon, om det ikke var fordi det ser ut til å ha utviklet seg en skikk med å lete opp slikt - som i hvertfall her er helt underordnet. Kanskje har støydetekteringskursene vært for intensive, hva vet jeg, men jeg tror jeg for egen del avstår. Lignende innvendinger fikk vi bare sjelden for korn i opptak på film, og da som oftest bare når dette var ganske markert.

Vann reflekterer omgivelser etc. Her må man ha alternativet for øye, er det bare antydning til vind får man en urolig og ofte uskjønn flate.

Om denne fisken lever i opptaksøyeblikket skal være usagt. Jeg har imidlertid sette toppdykkere streve med å svelge fisk som etter alt å dømme ikke var (helt) død (såkalt halvdød,altså).

MVH CA
Kjell G.
Takk for nye kommentarer!
Jeg er enig med Gro i at bildet godt kunne vært sneid litt nede.

Jeg er også enig med Carsten i at det kan bli litt vel skjematisk dette med å lete etter støy. På den andre siden ville jeg nok ha tatt et tak med ''mørkeromsskrubben'' om tilgjengelig tid og kvalifikasjoner hadde tillatt dét. (Jeg bestiller Neat Image med det første).

Som eksempel på godt håndtverk i det digitale mørkerommet anbefales bilde nr. 179525 - et bilde som er tatt med 800 ISO!

mvh kjellg
Vegard L.
Fint fanget situasjon. Vel nært utsnitt er det som går ut over den tekniske kvaliteten, men bevares flott dette.
Mvh Vegard
Jan W.
Tommelen opp herfra og Kjell.

Flott opptak og fint presentert som et av de aller beste blant alle fantastiske toppdykker bilder her inne.

Er og enig med CA i at litt mye av kritikken her ofte kan dreie seg om uvesentlige tekniske sider ved en presentasjon. Selv ser jeg ikke noen direkte skjemmende tekniske svakheter her.

Jan
Ketil K.
Svært bra toppdykkerbilde, med historie (fiskehistorie) og med svært bra kvalitet på tross av forstørrelsen. Tett på utsnitt er riktig og bra her etter min mening. Litt hardt lys og noen reflekser her og der, men det gir ikke mye trekk!
Geir Arne M.

Den er lang den lange og du rekker det meste. Synes situasjonen teller mer enn teknisk perfeksjonisme. Meget godt sett og fanget.

Imponerende at det er tatt med ettbensstativ ? stemmer ikker det.
Synes utsnittet holder mål - og komposisjonen likeså.

Bra. Blir gjerne litt glattere med NI , men hva betyr det ?

mvh
geir
Rolf S.
Hei.
Poenget med øynene får du godt frem med dette tette utsnittet. Og kanskje hadde du fått det fram enda bedre ved enda tettere utsnitt.
Jeg tror ikke du taper noe bildemessig ved å kutte litt i bunnen.
Litt støy, men absolutt ikke sjenerende.
M.v.h. Rolf
Kjartan T.
Hva gjør du Kjell når en forlagssekretær ringer og sier at han vil ha dette nærbildet som forside på en praktbok om vannfugler i Norge?

Jeg for min del liker ikke utsnitt som er så store at de kun tar seg godt ut på nettet. Bildene bør kunne brukes til andre ting enn å vises fram her, og for meg blir det derfor feil å legge ut fuglebilder som er kraftig bearbeida utsnitt. Da bør det heller jobbes med å komme seg virkelig nært pippiper og dyr, noe annet blir mer en manipulasjon (en liten løgn om hvor nært du var).

Orginalen er et flott bilde.

Kjell G.
Takk for nye, interessante kommentarer!

Jeg ser med glede at bildet har ført med seg en meget interessant diskusjon om utsnitt og dermed følgende redusert bildekvalitet. Se kommentarene til bilde nr. 181518

Jeg innrømmer gjerne at jeg har mye igjen å lære om digital bildebehandling. Med dét følger også mange ting som ikke synes like opplagte. Et typisk eksempel er knyttet til bildet mitt ovenfor:

Etter å ha croppet bildet til angjeldende utsnitt, har bildet nå fått høyden 1230 pixler (1Ds Mk II har en ganske imponerende oppløsning). På grunn av at den maksimale spiselige høyden på Fotodottno er 768 pixler, resampler jeg bildet til å ha 768 pixlers høyde - altså en forminskning og slett ingen forstørrelse. At bildet dermed skal lide av redusert kvalitet på grunn av utsnittet, forstår jeg ikke. Bildet er lett oppskarpet med USM men ellers ikke behandlet på noe vis. Jeg ser jo at jeg kunne forbedret kvaliteten en god del om jeg hadde hatt nok tid og kvalifikasjoner i for eksempel Neat Image.

Kjartan T: Takk for interessante synspunkt. Jeg har sans for åpne kort i tilfeller som du skisserer: Jeg ville ha sagt til forlagssekretæren, at om du er så dum at du forsøker å trykke et bilde som har skjermoppløsningskvalitet, har du deg selv å skylde for et håpløst resultat.

Bildene som legges ut på Fotodottno vurderes jo på bakgrunn av det man ser på skjermen og er ikke noe thumbnailregister over bilder som tilbys for salg til trykking.

mvh kjellg

Per Harald O.
Særdeles pen komp!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu